• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #442221  autor: Woker
 20 lis 2010, 12:14
co sadzicie o tym? na tel można nawet zarobić, ale jak to jest jak np, ktoś twierdzi, ze tylko wyświetlacz nie działa, a tak naprawdę okazuje się ze ten tel jest tak na prawdę do śmieci, i jego opis jest nieprawidłowy, a on sobie zastrzegł ze nie ma zwrotów, jak to działa? w momencie kiedy dostane zamiast delikatnie uszkodzonego (wynikającego z jego opisu) tel taki który nadaje się do śmieci?

#442224  autor: aizo
 20 lis 2010, 12:34
Lekko chaotyczny post.

Na allegro to standard i nie tylko w kwestii telefonów.
Znajomy miał taka aukcje.Sprzedawał 20 dysków.Miał je z jakieś firmy.
Było info ze dyski nie sprawdzone i nie, że mogą nie działać.Sprzedał prawie wszystkie a żadne w rzeczywistości nie działał.
Kupiłeś uszkodzony Twój problem.Może sprzedający naprawdę nie widział jak poważne jest uszkodzenie telefonu.

Połączenie nie może być zrealizowane.

#442226  autor: Woker
 20 lis 2010, 12:37
a co z prawem do oddania zakupionego towaru w ciągu 10 dni?

#442227  autor: aizo
 20 lis 2010, 12:39
Na uszkodzone rzeczy nie chyba takiego terminiu choć pewien na 100% nie jestem

#442230  autor: Woker
 20 lis 2010, 12:49
ale musi byc, cos takiego ze jesli towar jest nie zgodny z opisem, to mozesz walczyc o zwrot... to tak jak bys poszedl do sklepu kupil chleb za 2zl, a po zapłaceniu przy wyjsciu ze sklepu pol Ci zabiora...

#442231  autor: aizo
 20 lis 2010, 12:51
Pokaż link do tej aukcji.

#442235  autor: maniek
 20 lis 2010, 13:06
Wiadomo przecież, że jak w opisie jest uszkodzony to należy się z tym liczyć, że nie będzie działać poprawnie. Pojęcie uszkodzenia przez kupującego a sprzedającego to już inna kwestia.

#442290  autor: kowcio
 20 lis 2010, 15:45
Dokładnie.
Woker pisze:a co z prawem do oddania zakupionego towaru w ciągu 10 dni?
A czy to obowiązuje sprzedającego, jesli jest zwykłą osobą fizyczną? Chyba to tyczy się firm- mają taki obowiązek. A osoba prywatna, taka jak np. ja mam chyba prawo odmówić przyjęcia zwrotu- to chyba zalezy od sprzedającego? Jeszcze takiej sytuacji na szczęście nie miałem.

#442330  autor: Woker
 20 lis 2010, 18:17
maniek pisze:Wiadomo przecież, że jak w opisie jest uszkodzony to należy się z tym liczyć, że nie będzie działać poprawnie. Pojęcie uszkodzenia przez kupującego a sprzedającego to już inna kwestia.
tak tylko ze pojecie "uszkodzony" jest pojeciem wzglednym, ale jesli on pisze co dokladnie jest napisane?
aizo pisze:Pokaż link do tej aukcji.
Pytam sie czysto teoretycznie, bo widze ze na tym mozna ladnie zarobic..

#442334  autor: maniek89
 20 lis 2010, 18:30
aizo pisze:Kupiłeś uszkodzony Twój problem.Może sprzedający naprawdę nie widział jak poważne jest uszkodzenie telefonu.
tyle że mu chodzi o swiadome zatajenie wad produktu i zastzrzezenie zwrotu.

#442337  autor: Woker
 20 lis 2010, 18:41
maniek89 pisze:
tyle że mu chodzi o swiadome zatajenie wad produktu i zastzrzezenie zwrotu.
w koncu ktos mnie skumal:D

#442338  autor: piokuk
 20 lis 2010, 18:54
Odpowiadając po kolei na wasze pytania:
1) prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość jest wyłączone m.in.:
a) w razie sprzedaży z licytacji (przekładając to na język allegro - inna opcja niż 'Kup teraz");
b) w wypadku gdy sprzedawcą jest osoba fizyczna niebędąca przedsiębiorcą.

2) Co do wad.
W wypadku sprzedaży dokonywanej między nie przedsiębiorcami zastosowanie mają przepisy o rękojmi za wady zawarte w Kodeksie cywilnym (art. 556 i nast. k.c.). W kontekście waszych wywodów istotne znaczenie ma zwłaszcza art. 557 par. 1 k.c. zgodnie z którym: "sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy".
Co to oznacza - nie możesz reklamować rzeczy z powodu wady, o której wiedziałeś. A zatem jeżeli ujawni się jeszcze jakaś inna wada (o której sprzedawca Cię nie powiadomił) to z jej powodu masz prawo rzecz reklamować.

3) Co do wyłączenia lub ograniczenia odpowiedzialności z tytułu rękojmi zob. też. art. 558 par. 2 k.c.: "wyłączenie lub ograniczenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest bezskuteczne, jeżeli sprzedawca zataił podstępnie wadę przed kupującym". A zatem jeżeli sprzedawca wie, że sprzedaje rzecz wadliwą i nic Ci o tym nie mówi, wyłączenie odpowiedzialności jest nieskuteczne.

Tego co napisałem powyżej jestem absolutnie pewien - nie po to uczę się (i innych) prawa cywilnego od kilkunastu lat, żeby pisać tu głupoty.

#442342  autor: bledos
 20 lis 2010, 19:21
piokuk, przerabiałem ostatnio temat odstąpienia od umowy kupna sprzedaży z Allegro. Dotyczy tylko opcji Kup teraz i zakupu przez osobę fizyczną od firmy. Z tym więc całkowicie się zgadzam.

Co do tego, że można zarobić... Nie ma recepty. Kupując taki telefon musisz liczyć się ze stratą. Przejrzyj inne oferty sprzedającego, jeśli sprzedaje telefony, a w ostatnich kupionych znajdziesz uszkodzone - wniosek może być taki, że kupuje i sprzedaje po naprawieniu, a to, co się nie dało, może trafić w Twoje ręce. Nie ma co liczyć na łatwy zarobek - łatwo można się przeliczyć.

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#442344  autor: Woker
 20 lis 2010, 20:04
bledos pisze:Co do tego, że można zarobić... Nie ma recepty. Kupując taki telefon musisz liczyć się ze stratą. Przejrzyj inne oferty sprzedającego, jeśli sprzedaje telefony, a w ostatnich kupionych znajdziesz uszkodzone - wniosek może być taki, że kupuje i sprzedaje po naprawieniu, a to, co się nie dało, może trafić w Twoje ręce. Nie ma co liczyć na łatwy zarobek - łatwo można się przeliczyć.
tu musze sie z Toba w 100% zgodzic...
dziekuje wam wszsytkim

#442391  autor: ra-v
 21 lis 2010, 00:32
Woker pisze:w momencie kiedy dostane zamiast delikatnie uszkodzonego (wynikającego z jego opisu) tel taki który nadaje się do śmieci?
Wg mnie nei dostaniesz zwrotów. Zobacz co z ekranem i napraw.

Mobilnie: iPhone 4 8 GB (Play) / Nokia 6310i (Orange) / LG Cookie (Play)
Internet: ZTE MF821+TL MR3420v2 (T-Mobile) / Huawei E1752C (Aero2)

#442394  autor: Woker
 21 lis 2010, 00:45
to było czysto hipotetyczne pytanie, fakt iż teraz rzuciłem się na rozbitego iPhone`a, czy tez nie działająca nokie n73 tylko ze ja jako kupujący, tez sobie zastrzegam prawo, do obejrzenia, gdyż jestem na tyle cwany ze na odbiór będę się umawiał osobiście, jak złapie negatywa, to zapewne zaprzestane, ale mam zamiar nie wielkim nakładem pieniężnym (nie licząc iPhone`a) naprawiać te telefony i sprzedawać...
tylko właśnie w tym jest problem;) ze potrafię naprawić usterki mechaniczne, a z softy oprogramowania i update nauczę się po drodze;)

#442418  autor: kerim36
 21 lis 2010, 09:04
Woker,

zatem powodzenia

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#442549  autor: Telefonero
 21 lis 2010, 19:45
jak bedziesz naprawiać tak, że działa, to powodzenia :)