• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #441743  autor: agaak
 17 lis 2010, 20:28
Witajcie mam pytanie do was. Mam nowe biuro bez możliwości linii stacjonarnej, a potrzebuję FAX - do odbierania. I teraz wymyśliłam tak:
- Mam fax-telefon Philips
- zwykły telefon

Zwykły telefon jest wpięty w fax Philips i on ma dalej wyjście "na miasto". Teraz chcę kupić bramkę GSM. Podpiąć to, a w bramce mieć kartę Play Fresh.

Zadziała mi to? Chodzi mi o FAX najbardziej. Nie wiem 5-10 szt. dziennie.
Wiecie, rozmawiam z Klientem wciskam "start" i już fax leci.

Legalne to?

#441753  autor: kuwejt
 17 lis 2010, 20:57
Powinno zadziałać. Problem z faksami na voip jest innego typu - przy "zgubieniu pakietów" w rozmowie telefonicznej jest to praktycznie nieodczuwalne jednak treść faksu może być naruszona (zgubi literki etc). Sprawdzone osobiście.
Jednak jak to mówią z braku laku dobry kit więc skoro nie ma innego wyjścia to trzeba tak sobie radzić.

Audyt UX, www i SM
Szukasz pomysłu na prezent?
Satysfakcja użytkownika na FB

#441754  autor: agaak
 17 lis 2010, 21:05
VOIP?? Mi chodzi o zwykły telefon komórkowy (bramka). Nie skoryguje tego sieć? W końcu po GSM, śmigają dane i rozmowy. Coś na kształt linii TP - rozmawiam, wciskam start i fax leci. Nie da rady tak w PLAY?

#441759  autor: kuwejt
 17 lis 2010, 21:21
Tak po gsm smigaja i dane i rozmowy ale fax nie idzie ani tym ani tym, w GSM są cztery rodzaje organizacji strumienia danych (głos, głosHR, dane, fax). Powinno dać radę tak jak pisałem (o ile Play to oferuje), ale w moim mniemaniu trzeba by mieć na uwadze problemy jak wyżej (co oczywiście też nie powinno być regułą!). Aczkolwiek przyznaję iż akuratnie na Play tego nie testowałem.

Audyt UX, www i SM
Szukasz pomysłu na prezent?
Satysfakcja użytkownika na FB

#441766  autor: Samuraj
 17 lis 2010, 21:40
Nie prościej skorzystać z oferty ERA FIRMOWA – FAKS STACJONARNY W SIECI ERA ?

Jam Samuraj, skumaj, honor i duma u nas
To Skor, Mati, Bukarini, K.D.W.A. - StyliSuma
Anno Domini ku anatomii miliardów
Sztuka artu synu, na linii startu tu

#441768  autor: Robaas
 17 lis 2010, 21:45
możesz też zawsze fax2email i email2fax, np freeconet ma taką usługę samo odbieranie 5zł/m wysyłanie+odbieranie 10zł/m lub można kombinować z bramką faxową do wysyłania ale tam nie masz swojego nr przypisanego przy wysyłce.

Pozdrawiam

#441788  autor: agaak
 17 lis 2010, 23:06
fax2email - DZIĘKUJE!!! oto chodziło! bo ja to i tak e-mailem wysyłam wszystko, tylko ludzie o fax pytają - idealne dla mnie, zobaczę czy zadziała :)

#441917  autor: Robaas
 18 lis 2010, 17:15
musi zadziałać, sam mam odbieranie i okazjonalnie wysyłanie (ale to przez bramkę, nie w abonamencie). jak będziesz potrzebował pomocy pisz, odnośnie freeconet postaram się pomóc bo trochę już mam ich usługi, ostatnio np przeniosłem stacjonarny z netii i płacę 5zł/m za numer+połączenia (ale ich nie ma bo służy do odbierania).
Pozdrawiam

#441952  autor: ms93
 18 lis 2010, 20:34
Sprawdz tartel.pl - placisz 1zl na rok za numer faksowy i zadnego abonamentu wiecej.
Jak chcesz wysylac, to dolicz tylko oplaty za polaczenie (chyba 7gr/min).
Porownujac te stawki, to Freeconet wypada bardzo slabo.

#441968  autor: Robaas
 18 lis 2010, 21:49
ms93 pisze:Sprawdz tartel.pl - placisz 1zl na rok za numer faksow(...)
masz rację wygląda dużo taniej, testowałeś faks u nich? jak z niezawodnością i działaniem? pierwsze różnice z opisu jakie widzę: mała ilość stref numeracyjnych, wysyłanie na numery krajowe (być może ktoś potrzebuje zagranicę też), w opisie podają jeden rodzaj plików, no i nie wiem jak możliwości konfiguracji bo nie szukałem czy mają demo systemu. Ja mam we freeconet inne usługi i przez to poleciłem, ale warto poszukać bo rynek w Polsce sporo oferuje tego typu rozwiązań w pełnej gamie cenowej:)
pozdrawiam

#441980  autor: ms93
 18 lis 2010, 22:34
Ja tam wyslalem moze kilka faksow, nie uzywam tego na co dzien.
Moge polecic tylko ze wzgledu na cene, nie mam opinii na temat niezawodnosci, jednak gdy tego uzywalem, to dzialalo OK.