• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

#431623  autor: Matyk
 24 wrz 2010, 22:28
Porównując parametry wersja z 'i' ma lepszą baterię, więcej pamięci wewnętrznej no i młodsze oprogramowanie, pamięć do 8gb (poprzednik do 4)
na korzyść bez 'i' przemawia aparat z autofocus-em :)

#431654  autor: tagal
 25 wrz 2010, 06:34
Porównując parametry wersja z 'i' ma lepszą baterię
Baterie są te same. Jak w N6303c ustawisz jasność ekranu na "Economy", to czas czuwania będzie podobny do tego z N6303i. Wystarczy obie Nokie położyć obok siebie i widać różnicę w jasności ekranu - szczególnie na jasnych motywach.
PS. W N6303i jest zmodyfikowana wersja S40.
Żeby nie było dalszych pytań: jasność można zmienić poprzez "Display Test" w programie "Phoenix" - jest pięć możliwości.

#439802  autor: ryke24
 06 lis 2010, 19:39
Kilka słów na temat 6303i.Posiadam ja już z 2 miesiące wiec mogę troszkę napisać o niej:)
To że obudowa elegancka i świetnie spasowana to już raczej wiedzą wszyscy.
Dlaczego zdecydowałem się na wersje "i" pomimo ze jest "słabsza"?
Według Gsmarena,pomiar głośności w trakcie rozmowy jest o 3 decybele większy niż w wersji bez"i".Jako że nie cierpię cichych telefonów był to główny argument za tą wersją:)

Wczoraj czyli 5 listopada, dokonałem aktualizacji softu z 7.10 na 9.83 przez Nokia Ovi Suite.Przede wszystkim poprawiono Obsługę Znaków co było dla mnie zdecydowaną wadą na starym sofcie ale zdawałem sobie z tego sprawę kupując ten model.Polskie znaczki już nie wcinają 60 literek.Wreszcie!!!! Powstał katalog Kopie Robocze.Wcześniej tego nie było.Zdecydowana poprawa obsługi wiadomości tekstowych.

Aparat 3,2 mega..bez szału....Na ekranie telefonu owszem ładnie może i wygląda..ale na komputerze widać zniekształcenia obrazu.Do tego naprawdę ubogie opcje fotografowania.Brakuje jednak tego AF z wersji bez "i"

Dźwięk na słuchawkach uważam za bardzo dobry.Ale na dobrych słuchawkach.Te od noki w zestawie można wywalić na śmietnik z miejsca.

Bateria 4-5 dni.Bajki o 11 dniach na półkę można dać:)Chyba ze telefon tylko leży i nic się z nim nie robi.4 dni około 50 sms 100 minut rozmowy...Najdłużej trzymie na 4 kreskach(40 % 4 kreski Kolejne po 20 % zasobów energii;)

Klawiatura-Bardzo dobra.Nie przeszkadza absolutnie lekkie pochylenie 1 rzędu.Pisze się elegancko

Wyświetlacz- jeśli chodzi o mnie to bardzo dobry.Wreszcie można coś zobaczyć w słońcu.Tu naprawdę jestem zaskoczony.

Jakość połączenia.Jestem zadowolony.Rozmowa jest wyraźna i głośna.W domu rozmawiam na 7-8 kresce,a jak głośny rozmówca to i zjadę do 5-6.W terenie Max czyli 10:)Przegadałem już kilka h przez ten model i przyznaje że spełnia się dobrze w tej funkcji.

Co mi przeszkadza.Wielki zegar na tapecie.Tzn już mi nie przeszkadza bo go wyłączyłem,ale jak jest to trochę szpeci:)Dobrze że można zobaczyć godzinę przytrzymując czerwona słuchawkę....
Kabel USB w zestawie.Ja rozumie ze to wersja chrońmy środowisko i takie tam ale 10 cm to przesada.Telefon wisi z portu USB w komputerze jak coś potrzebuje zrobić..
Troszkę za duże powiadomienia Ekranowe jak coś się robi.Typu "wiadomość wysłana" itd itp.
NO i dla mnie największa wada...że tez nie można użyć tej diody LED jako latarki...grrr:)

Jak ktoś ma jakieś pytania to pytać

Sagem My-x1,Sagem mx5-2,SE K550i,Nokia 2330,1650,Samsung X510, i550,S3310,B2700,LG GU230,Nokia 6303i,N8

#439824  autor: kowcio
 06 lis 2010, 21:30
ryke24, ciesz się, że ten USB dostałeś, bo teraz Nokia rezygnuje z dodawania takiego akcesorium, nawet w postaci 10 cm kabla :-D
Nokia przesadza, bo ładowarki też uległy skróceniu (AC-3E, jej nie ma dodawanych do 6303/i).
To fajnie, ja się bardzo zastanawialem miedzy tym telefonem, a c5. Wybrałem tę drugą i na razie nie żałuję.

A dlaczego Ci duży zegar na tapecie przeszkasza? Ja w C5 mam o połowę mniejszy niż w E51, co mnie rozczarowało. Po naciśnięciu czerwonej słuchawki oczywiście brak dużej godziny... Ciesz się, że masz taką opcję, bo teraz ceni się wygodę, prostotę i czytelność

A jak oceniasz zasięg? Telefon am do gory antenę? (pewnie w instrukcji jest zaznaczone). Mnie c5 zawiodła i już kilka razy nie miałem zasięgu w ogóle- muszę ją do Orange przenieść.

#439847  autor: ryke24
 06 lis 2010, 22:45
Mega wielki zegar mi przeszkadza bo mam taki ładna animowany "motyw" i mi zasłania:D Od tak po prostu mój grymas:)On jest naprawdę trochę za duży....:)W ogóle ikony informacyjne są duże....wskaźnik zasięgu,poziom naładowania baterii,budzik....rzekł bym telefon dla starszych osób z lekka wada wzroku;)
Z plusów ładowarka....80 minut i naładowany do pełna.Bardzo dobra rzecz.
Antena jest na górze,problemów z zasięgiem żadnych nie miałem.

A i jeszcze jedno.... ikonki w menu tragiczne jak dla mnie.Może kwestia gustu.Ogólnie ikony z nokii strasznie mi się nie podobają:)Ale jak dałem Menu w formie Zakładek to całkiem inny telefon.Do tego doskonała konfiguracja każdego klawisza.Wszystko pod ręka bez grzebania i szukania czegoś tam....

Opera mini 4.2 śmiga bardzo dobrze.Nie wiem czy class Edge 32 ma coś z tym wspólnego....ale wyraźnie szybciej jej to idzie niż na mych poprzednich fonach,które tego nie miały:)

Sms 3 rodzaje wielkości czcionki.I ta największa wcale nie jest wielka o dziwo...taki standard.

Kamera....8 klatek.Komentarz zbędny:)

Jestem zadowolony,na pewno jakiś czas będzie u mnie tym bardziej ze męczy mnie ostatnio te ciągle zmienianie telefonu i szukanie ideału:D
Zauważyłem ze producenci zawsze coś muszą spieprzyć.Wygląd fajny to bateria kijowa,Wygląd beznadziejny rozmowy rewelka,aparat cudo a gra na sluchawkach słabo...i takich wariacji jest multum:)
6303 uważam za taki kompromis.Za rozsądną cenę naprawdę telefon OK.W sumie nawet ciężko o coś poważnego się doczepić.(w wersji "i" mogli dac tego AF jednak )

Chodź nie ukrywam ze mam smak na zakup Motoroli Defy.Bardzo podoba mi się ten model.....ale kto wie może o tym będzie niebawem w innym poście;)

Sagem My-x1,Sagem mx5-2,SE K550i,Nokia 2330,1650,Samsung X510, i550,S3310,B2700,LG GU230,Nokia 6303i,N8

#443636  autor: kowcio
 28 lis 2010, 10:57
Kupiłem ten telefon w piątek na allegro. Znalazłem nówkę za 350 zł. 6303 classic, a nie 6303i. Zobaczymy, jak się będzie sprawował nowy nabytek. Mam nadzieję, że się nie rozczaruję i nie będę latał po serwisach lub ją od razu sprzedawał. Oby nie była C5 II.
Ciekawi mnie czy przyzwyczaję się do klawiatury i czy słownik T9 mnie nie rozczaruje, ale powinno byc OK.
Za kilka dni podzielę się wrażeniami (tzn. w przyszły weekend, bo w tygodniu czasu brak)

#443648  autor: kosaz
 28 lis 2010, 11:43
ryke24 pisze:Mega wielki zegar mi przeszkadza bo mam taki ładna animowany "motyw" i mi zasłania:D Od tak po prostu mój grymas:)On jest naprawdę trochę za duży....:)
to wylacz ten zegarek i bedzie loozik
ja tez mam n 6303i i mi chodzi ok w domu mam 2 modele czrny i srebrny uzywam srebrnego na oba fony pokrowce kupilem 15 zl sztuka takie na zamek i gicior uzywam go juz 2 tydzien i oki 8)

#444307  autor: tagal
 02 gru 2010, 02:42
kowcio pisze:Mam nadzieję, że się nie rozczaruję i nie będę latał po serwisach lub ją od razu sprzedawał.
Ja, swoją mam od kwietnia br. Nie mam z nią żadnych kłopotów. Wyczyściłem ze wszystkich niepotrzebnych mi "śmieci" i zrobiło się 20MB wolnego miejsca - używam wyłącznie do rozmów, SMS'y piszę "okazyjnie". Kupiłem w MM za 450zł.

#444818  autor: kowcio
 04 gru 2010, 12:34
tagal pisze:kowcio napisał/a:
Mam nadzieję, że się nie rozczaruję i nie będę latał po serwisach lub ją od razu sprzedawał.

Ja, swoją mam od kwietnia br. Nie mam z nią żadnych kłopotów. Wyczyściłem ze wszystkich niepotrzebnych mi "śmieci" i zrobiło się 20MB wolnego miejsca - używam wyłącznie do rozmów, SMS'y piszę "okazyjnie". Kupiłem w MM za 450zł.
I jest wszystko ok.
Dobry telefon i tyle. Wiecej nie ma co pisać. zadowolony jestem, szkoda że tak długo szukałem i błądziłem po tych C5 i nie tylko. Jak na razie nie mam żadnych wątpliwości, a telefon kilka razy lepszy od 6300 pod (dla mnie) chyba każdym wzgledem. Klawiatura wygodna, ktoś mi gadał że klawisze 123 pochylone są za bardzo. Ja w swojej mam niewielkie pochylenie, którego nie czuję podczas codziennego użytkowania.
Wreszcie jakiś telefon zrobiony na jakość za rozsądne pieniądze (za nową dałem 350 zł). I gitara, że tak powiem

#447979  autor: DS
 21 gru 2010, 09:28
ryke24 pisze:Jestem zadowolony,na pewno jakiś czas będzie u mnie tym bardziej ze męczy mnie ostatnio te ciągle zmienianie telefonu i szukanie ideału:D
Zwykle tym "ideałem" okazuje się stary telefon do którego równamy nowe :wink: W moim przypadku był to SE K550i, godnym następcą okazał się C510. Mimo, że zastanawiałem się też nad 6303 wziałem właśnie jego bo miał latarkę podobnie jak ten stary i tym jedynym aspektem przewyższył Nokię :wink: O bajerze TrackID nie wspominam, a jest to czasem szalenie przydatne kiedy chcemy poznać tytuł jakiegoś utworu co leci w radiu...

Moja codzienność z Play:
- brak dost. do sieci
- problem z siecią
- obecnie niedostępne
- wybrać sieć?

A czym mnie dziś zaskoczy?

#450443  autor: diagoras
 02 sty 2011, 21:41
Michas pisze:Najuciążliwszą wadą telefonu jest dla mnie kodowanie smsów. Po włączeniu polskiego słownika T9 komórka wysyła je z polskimi znakami włączając kodowanie utf-8, co drastycznie ogranicza ilość znaków w pojedynczej wiadomości i niestety nie da się tego zmienić.
Jesteś pewien? A może spróbuj tak:WIADOMOŚCI - WIĘCEJ - UST.WIADOMOŚCI - WIADOMOŚCI SMS - OBSŁUGA ZNAKÓW - UPROSZCZONA. PO takich ustawieniach t9 będzie pisał z polskimi znakami, ale jak zobaczysz w wysłanych wiadomościach, to sms-y będą wychodzić bez znaków polskich, a przy samej edycji nie będzie ograniczeń co do ilości znaków i co za tym idzie dodatkowych opłat u operatora, że np z jednego sms-a zrobiły Ci się trzy. Spróbuj.
Jedynym rozwiązaniem jest samodzielne pilnowanie, aby nie wstawić do wiadomości polskiego znaku.
Jeśli ktoś szybko pisze sms-y, nie patrząc nawet na klawiaturę i jeszcze do tego miałby pilnować czy t9 zrobił mu polski znak czy też nie, to myślę, że taki ktoś byłby bardzo rozczarowany i nie miał radości z użytkowania takiego telefonu co w efekcie skończyło by się pozbyciem danego modelu.

A co do Nokii 6303i...
Żona posiada od jakiegoś już czasu więc nieraz zdarzało mi się zabawiać tą komóreczką..
Telefon uważam ogólnie ok jak za proponowaną przez producenta cenę, jednak mnie przeszkadza na pewno pierwszy rząd klawiszy ustawiony pod kątem. I co z tego, że klawisze niby są wypukłe skoro i tak zdecydowanie lepiej pisało mi się sms-y na starej Nokii 6230i. A tutaj klawisze może i wygodnie się wciskają, ale uważam, że powinny być większe, bo spokojnie było na to miejsca by troszkę je poszerzyć. Poza tym sprzęcik naprawdę ok i sam się zastanawiałem kiedyś nad jego zakupem.
Pozdrawiam