Marcin1979 , mam taki sam problem, a właściwie prawie taki sam
Też myślałem żeby wziąć umowę bez tel, ale
1) ceny nie zachęcają
2) można liczyć przeważnie tylko na skrócenie czasu umowy. Ale nie zawsze. Więcej tutaj:
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php ... c&start=15
W związku z tym zacząłem się zastanawiać nad ofertą z tel. Podstawowy minus to długość umowy - 24 miechy. Ale kosztowo wychodzi to interesująco.
Na Twoim przykładzie:
Obecnie płacisz:
2 abo x 30 zł = 60 zł
1 paczka X 15 zł = 15 zł
Razem: 75 zł/msc
+ rozmowy poza abo = ok. 25-40 zł
RAZEM: 100-115 zł
Bierzesz:
Dla Żony: Rodzina 40 - 200 min - po negocjacjach za 40 zł
Dla Ciebie: Rodzina 60 325 min - po negocjacjach za 60 zł
Razem: 100 zł/miesiąc
Sprzedajesz telefony załóżmy:
R40 - za 240 zł
R60 - za 480 zł
Koszt abonamentu po uwzględnieniu zysków ze sprzedaży tel:
70 zł/miesiąc
Sądzę że powinieneś się w minutach zmieścić, ponieważ:
1) te taryfy dyskryminują osoby piszące sms (przelicznik 1:1), a Ty jak sam napisałeś mało piszesz sms
2) Sieć Rodzinna:
- w przypadku R 40 na rok dla 2 os. - czyli do momentu przedłużenia przez Ciebie abonamentu rozmawiasz ze swoją Żoną za darmo;
- jak weźmiesz dla siebie R60 - będziesz miał rozmowy z Żoną i jeszcze jedną osobą za darmo przez okres trwania umowy.
Jak pisałem mam podobny problem, więc się nad tą sprawą trochę zastanawiałem. U mnie są podobne wielkości abo, podobne kwoty rzeczywistych rachunków, tylko ja niestety muszę zostać w erze.
Proszę szanownych forumowiczów o odniesienie się do tych wyliczeń. Możliwe, że nie uwzględniłem jakiś kosztów albo pominąłem inne minusy.
Dla mnie podstawowym minusem jest długość umowy - 24 miesiące to trochę długo, szczególnie, że w tym czasie może się dużo wydarzyć na rynku.
No i te założenia są oparte o aktualnie dostępną ofertę. Nie wiadomo co będzie czekało na Ciebie w lipcu 2011.
Pozdrawiam