• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #436470  autor: sindikat
 19 paź 2010, 20:38
1. Mogę wziąć symetryczne 8 Mb/s za 59 zł brutto na 8 miesięcy jako student.

2. Mogę wziąć za 99 zł router.

3. Jeśli się zgodzę w ciągu dwóch dni to aktywacja 49 zł, później 249 zł.

I teraz tak:

4. Czy upload jest rzeczywiście rzędu 1024 kB/s?

5. Czy mogę sprawić sobie inny router? Czy kupując oddzielnie mogą być problemy z konfiguracją?

6. Czy są jakieś problemy z działaniem?

7. Czy mogę mieć problemy z pobieraniem jako zwykły User bez Premium, np. z RS, HF, MU, FS, FH, TB, itp. w związku z tą samą pulą IP?

8. Czy w godzinach największego obciążenia łącze nadal jest tak sztywne czy się poddaje i Internet chodzi słabiej?

#436501  autor: hose-hp
 19 paź 2010, 22:41
4. Czy upload jest rzeczywiście rzędu 1024 kB/s?
Tak.
5. Czy mogę sprawić sobie inny router? Czy kupując oddzielnie mogą być problemy z konfiguracją?
Możesz sobie sprawić inny router. Większość radzi sobie bez problemu i są znaczące ułatwienia w konfiguracji np. kupując D-Linka jak wrzucisz płytkę do napędu wybierasz nazwę dostawcy internetu itd. a cała reszta sama się konfiguruje.
6. Czy są jakieś problemy z działaniem?
U siebie nie zaobserwowałem. A nawet jeśli coś się dzieje to dzwonisz na infolinię i od ręki załatwiasz z technikiem, który sprawdza parametry linii itp.
7. Czy mogę mieć problemy z pobieraniem jako zwykły User bez Premium, np. z RS, HF, MU, FS, FH, TB, itp. w związku z tą samą pulą IP?
Nie będzie problemów. Zazwyczaj adres IP dostajesz losowy jeden z pięciu (2 pierwsze oktety adresu IP są stałe). Tak jest w moim przypadku.
8. Czy w godzinach największego obciążenia łącze nadal jest tak sztywne czy się poddaje i Internet chodzi słabiej?
Zazwyczaj chodzi maxem, raz na ruski rok zdarza się, że wolniej. Przy 8 Mb/s nie odczujesz zbytniej różnicy 100-200 KB/s.

#436550  autor: galtom
 20 paź 2010, 09:03
Ja mam lacze 20Mbit/s na infrastrukturze Netii i powiem szczerze, ze jestem wiecej niz zadowolony.
Mam jakis prosty router TP Linka (pozostalosc po poprzednim laczu).
Nie przypominam sobie kiedy musialem go zresetowac bo nie bylo netu.
Przez ponad dwa lata korzystania z uslug Netii (najpierw BSA teraz ich wlasna miedz) zaliczylem dwie awarie ale nie bylo klopotu z ich usunieciem (jakies duze pady byly na wiekszym obszarze).
Zarowno z BSA jak i obecnie naprawde nie mam sie o czo przyczepic jesli chodzi o jakosc. Pewnie niedomsgania byly jesli chodzi o BOK, faktury itp ale z odrobina cierpliwosci i to sie udalo wyjasnic.
Lacze chodzi caly czas na 20 Mb/s bez wzgledu na pore dnia.
Zarowno z ogladaniem materialow HD z BBC (i to przez VPN) jak i sciaganiem wiekszych plikow nie ma problemow.
Przez VPN predkosc z 20 spada mi na 15-17 (download) upload 1 pozostaje bez zmian.
Jesli chodzi o sciaganie z HF - mam konto Premium i transfer pokazywany przez FlashGet oscyluje pomiedzy 19-23 Mbit/s - 100mb plik sciagam w ok. 40 s.

Pozdrawiam,
Galtom