mariusz.f pisze:Po miesiącu korzystania z telefonu mogę śmiało powiedzieć, że ma... TRAGICZNY aparat.
A ja się z tobą nie zgodzę. Kilka dni temu robiłam zdjęcia w nieoświetlonym pomieszczeniu i byłam pozytywnie zaskoczona. W K550i wychodzą gorsze zdjęcia. Tutaj lampa włączyła mi się automatycznie i nie miałam czasu żeby ją wyłączyć a zdjęcia wyszły całkiem ładne. Jedynie są odbicia lampy w szybie ekspozycyjnej, ale to normalne.
mariusz.f pisze:Dioda robi białe światło tylko w centrum (malutkie kółko), a cała reszta ohydnie żółta.
U mnie dioda daje białe światło na dużym obszarze, a jedynie obwódka okręgu jest żółtawa.
Po kilku tygodniach użytkowania widzę sporo plusów:
- dobra bateria w trybie GSM (w 3G jest trochę gorzej, bo przy takim samym użytkowaniu bateria trzyma 3 razy krócej, a przy wideorozmowie z słuchawką bluetooth wystarcza na trochę ponad 2 godziny - nie wiem jak to jest w innych telefonach, bo nie mam porównania)
- dobrze leży w dłoni mimo sporego rozmiaru (przy K550i wygląda trochę jak cegła)
- bardzo miękka i wygodna klawiatura (po K550i to po prostu bajka)
- slider dobrze chodzi i jedną ręką można go rozsunąć i zsunąć (jedynie przy złożonym telefonie mam wrażenie, że ta wierzchnia część minimalnie chodzi na boki)
- wifi i wideorozmowy działają bez zarzutu
- możliwość zrobienia wszystkiego co nie wymaga użycia klawiatury bez rozsuwania telefonu
- duży, czytelny wyświetlacz - czcionka jak dla ślepego
- wiadomości mogą zapisywać się albo na karcie albo w telefonie
Żeby nie było, że tylko wychwalam hazela, dopatrzyłam się paru niedogodności:
- przy zsuniętym telefonie trzeba czekać aż klawiatura automatycznie się zablokuje (zrobili odblokowanie, a blokowania już nie)
- w menu podręcznym nie można zdefiniować swoich skrótów - mam tylko zakładkę uruchomione programy i cały czas tam jest menu główne, a zminimalizowanych gier czy odtwarzacza już tam nie widać (w tej sytuacji menu podręczne jest dla mnie zbędne, bo zakładka ze skrótami w K550i bardzo mi się przydawała)
- nie można zmienić sposobu wyświetlania przychodzących wiadomości - od razu wyświetla się od kogo przyszła i jest pytanie czy przeczytać oraz wybór tak i nie, a w wiadomościach przychodzących jest od kogo, a pod spodem początek wiadomości (wolałam wersję z K550i gdzie mogłam sobie ustawić żeby było widać autora i pod spodem datę)
- czujnik światła - denerwuje mnie to ciągle rozjaśnianie i ściemnianie się ekranu
- przycisk nawigacyjny w górę nie ma możliwości przypisania, bo ma już na stałe te niby widgety (nieużyteczne, bo włączony widget zajmuje prawie cały wyświetlacz i w danym momencie widać tylko jeden widget, a poza tym wybór niesamowity: kalendarz, licznik kroków i facebook)
- w 3G skacze u mnie zasięg
- przy złożonym telefonie rozmówca nie zawsze dobrze mnie słyszy (albo muszę mówić głośniej albo rozsunąć telefon)
Nie testowałam jeszcze GPSa ani wszystkich funkcji aparatu, ale wg mnie telefonik jest całkiem niezły. W sumie też nie miałam wielkich wymagań, bo w K550i klawiatura przestawała działać i chciałam coś podobnego, ale z większym wyświetlaczem, wifi i 3G. Co do filtru hałasu i funkcji czystego głosu, to przy testach rozmówcy nie widzieli szczególnej różnicy. Może w jakiś ekstremalnych warunkach będzie to zauważalne.