• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #435826  autor: jacguszi
 16 paź 2010, 22:39
Pytam z ciekawości czy ktoś zna podstawę prawną żądania przez operatorów zaświadczenia o uzyskiwanych dochodach przy podpisywaniu umowy abo.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2010, 09:42 przez jacguszi, łącznie zmieniany 1 raz.
 #435828  autor: pawelf
 16 paź 2010, 22:43
jacguszi pisze:Pytam z ciekawości czy ktoś zna podstawę prawną żądania przez operatorów zaświadczenia o uzyskiwanych dochodach przy podpisywaniu umowy abo.
Kolego ...zaswiadczenie o zatrudnieniu a nie o dochodach.To jest różnica...

Z system się nie walczy,system trzeba omijać.

Ale z czasem ręce opadają......

#435830  autor: jacguszi
 16 paź 2010, 22:49
Pozostańmy jednak przy 1 wersji bo takiego zaświadczenia zażądano od kolegi :wink:

#435833  autor: pawelf
 16 paź 2010, 22:57
no to nie ma takiego prawa...to juz jest naruszenie ochrony danych poufnych klienta...
z tym tylko iz duża część obsługi w salonach mówi o takim zaswiadczeniu nie mówiąc dokładniej że chodzi o zaswiadczenie o zatrudnieniu-natomiast dochodów bym nie podał .
A powiedz jeszcze jaki to operator..W Play niemożliwe-Era odpada Plus też --Orange nie wiem

i tu masz przykład ERY

Następujące dokumenty będą wymagane przy odbiorze przesyłki:

1. Dowód osobisty
2. Kserokopia dowodu osobistego - do przekazania kurierowi
3. Zaświadczenie o zatrudnieniu na czas nieokreślony (oryginał)

#435835  autor: jacguszi
 16 paź 2010, 23:02
Niemożliwe a jednak właśnie play sobie życzy takiego papierka.Nie ma mowy o pomyłce kolega się 2 razy pytał. Czyżby wraca "nowe" ?

#435837  autor: pawelf
 16 paź 2010, 23:07
to nie...proponuje wysłać kolege jeszcze raz tam i zapytać się tego człowieka czy wie co mówi..najlepiej powiedzieć temu konsultantowi by dał swój druk ...i poprosić go by znalazł gdzieś zapis na tym druku o tym że dochody są potrzebne

Najwazniejsze dane do Play

imię i nazwisko-nr pesel-nr dowodu-zameldowanie i czas pracy oraz pieczątka firmowa ..i tyle...a jak nie wystarczy to zaproponowac mu by poczytał dokładniej manual .

Ps...pkt 14 w wykazie dokumentów.I tyle w tym temacie-ale ja już nie rozmawiałbym z tym człowiekiem.

#435902  autor: ywis
 17 paź 2010, 12:35
jacguszi pisze:Niemożliwe a jednak właśnie play sobie życzy takiego papierka.Nie ma mowy o pomyłce kolega się 2 razy pytał. Czyżby wraca "nowe" ?
To dziwne, ode mnie wyłącznie chcieli dowód, a wcześniej w Play w ogóle nie byłem użytkownikiem, po prostu powiedziałem gościowi, że nie mam czasu na proszenie i czekanie na zaświadczenie, bo za długo to w mojej firmie trwa.

#435904  autor: ciuchcia
 17 paź 2010, 12:48
http://www.playmobile.pl/pl/pomoc/niezb ... -fizyczne/

wymagaja zaswiadczenia o zatrudnieniu. Jednak ja bym sie nie doszukiwal tu alamania prawa ... przeciez przedstawiasz to zaswiadczenie dobrowolnie - jesli nie chcesz przeciez nikt Ci nie kaze podpisywac umowy. A jak jest z tym zaswiadczeniem problem wystarczy wziac fresha, i przeniesc nr z fresha na abonament - beda wtedy wymagali tylko dowodu :)

#435933  autor: jacguszi
 17 paź 2010, 14:53
Nie doszukuję się łamania prawa tylko zastanawiam się dlaczego.Może play ma już wystarczająco dużo klientów ?Sprawa dot. punktu playa w sklepie komputerowym,wcześniej
mieli tam orange ale obsługa sie zmienia i mozliwe że to wina nadgorliwości pracownika.

#435950  autor: thonka
 17 paź 2010, 15:22
sa nawet sprzedawane specjalne druki dla pracodawcow "Zaswiadczenie o zatrudnieniu" i nie ma tam nawet rubryki by wpisac dochody ;)
ot pieczatka i tekst w stylu "zaswiadcza sie, ze X (adres, dowod, pesel), pracuje tu i tu, na stanowisku Y. stosunek pracy zostal zawarty na czas Z" i podpis osoby upowaznionej.

jezeli jest to dla Ciebie taki problem to zawsze mozesz przeniesc numer do play z innej sieci i wymagaja wtedy tylko dowodu (co dla mnie jest idiotyzmem tak jak umowy dla studentow na legitymacje studencka, ale to juz dyskusja na inny temat).

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#436187  autor: Korzos
 18 paź 2010, 13:48
Tu zapewne chodzi o play LP99.
Pani w salonie mi powiedziała, że jak chce sie podpisać ten najwyzszy abonament w play'u (rozni sie aktualnie 20 zl od LP69) to trzeba przyniesc ZASWIADCZENIE O ZATRUDNIENIU albo RMUA z max 30 dni :)

EDIT:
Przy innych abonamentach ten druk zaswiadczenia/rmua nie jest wymagany.

#436244  autor: kwistas
 18 paź 2010, 17:45
Przecież wystarczy zgodzić się na sprawdzenie w rejestrze długów i po problemie, nie wymagali dochodów, musiał to być wyjątkowy salon, być może ktoś wydał tylko dowód jakiemuś menelowi telefon, później z racji braku dochodów nie spłacał abonamentu.

#436252  autor: thonka
 18 paź 2010, 18:26
Przy innych abonamentach ten druk zaswiadczenia/rmua nie jest wymagany.
przy przenoszeniu numeru chca tylko dowod. przy nowych aktywacjach bez przenoszenia numeru wymagany jest dowod i dodatkowy dokument (rachunek z saldem zero, zaswiadczenie o zatrudnieniu, odcinem rmua i wiele innych, wykaz jest na stronie). tak czy inaczej dla nowych klientow nie przenoszacych numeru na 100% wymagane jest przedstawienie drugiego dokumentu.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#436280  autor: Korzos
 18 paź 2010, 21:03
Oh to nie wiedzialam, ale fakt, przenosilam numer z ery ..
tyle, ze jak chcialam podpisac ten LP99, to wlasnie mi powiedzieli, ze musze miec te papiery. Sorry za wprowadzenie w blad :)

#436834  autor: agaak
 21 paź 2010, 18:13
dziwne bo ja w erze brałam na rachunek z gazowni abo, :D
a w Orange internet na rachunek za prąd :D