Nie wiem czy zauważyliście... Pewnie niektórzy, tak inni nie.
Tak ze zwykłej ciekawości sprawdziłem dziś sobie na dwóch telefonach jak to jest obecnie z przełączaniem się pomiędzy stacjami macierzystymi P4, a roamingowymi Polkomtela. Aby się upewnić przelogowałem się w tę i z powrotem po kilka razy.
I co się okazuje?
Otóż jak do tej pory, zarówno przy wyborze trybu szukania
Ręczny, jaki
Automatyczny, telefony miały kłopot z zalogowaniem się do stacji Polkomtela. Trzeba było powtarzać procedurę kilkukrotnie (odwrotnie, tzn. z powrotem do stacji P4 oczywiście problemu nie było).
Natomiast teraz przy wyborze trybu szukania
Automatyczny, zarówno w jedną, jaki drugą stronę wszystko (na obydwu terminalach) działa jak ta lala!
Bez problemu za pierwszym razem telefon loguje się z Play'a do Plusa i z powrotem!
W trybie
Ręcznym (oczywiście (?)) sytuacja pozostała bez zmian.
Co ciekawe, gdy w telefonie ukazuje mi się lista sieci do wyboru (Sony Ericsson), to obecnie przy Plusie nie ma symbolu sieci roamingowej (a do tej pory zawsze był).
A teraz seria pytanek do
play4you2:
1) Czy faktycznie ostatnimi czasy zaszły jakieś pozytywne zmiany w kwestii przelogowania się pomiędzy sieciami Play -> Plus -> Play?
Od razu zaznaczam, że nic nie pisałem (jak robili to niektórzy), do Marcina Gruszki, ani też do Ciebie.
Samo się zrobiło.
2) Czy masz jakieś informacje (jeżeli tak, to jakie i czy w ogóle możesz uchylić rąbka tajemnicy) w kwestii umowy pomiędzy P4, a PTK Centertel na roaming krajowy?