• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #435667  autor: user_delete34
 16 paź 2010, 07:49
Nie mogę się dziś połączyć przez telefon z internetem (GaduAIR -> zasięg Plus). Gdy nie potrzebuję się połączyć, telefon łapie sygnał nadajnika z Pątnowa (bliska miejscowość, mieszkam w Mierzycach k. Wielunia, woj. łódzkie). Gdy tylko włączę Operę Mini i zgodzę się na połączenie, telefon nagle traci zasięg i przelogowuje do innej stacji. Sprawdzałem na CellTracku i jest to mniej/więcej tak: Pątnów-zasięg pełny, po 3 sekundach Rudniki lub Parzymiechy (obie miejscowości dość oddalone, więc zasięg minimalny), trzyma tak 5 sekund i wraca na Pątnów. I taka pętla - non stop przerzuca na inną stację. No i z internetu nici-ciągle pokazuje zawieszone połączenie. Czym to może być spowodowane?

EDIT: Niby takie nico to jest, bo mam laptopa (aktualnie z niego piszę), z tym jednak, że laptop jest po części popsuty i źle się z niego korzysta i jeszcze to, że korzystam na nim także z internetu mobilnego (Orange) na starym modemie, więc prędkości są na poziomie 40-60 kbps...
Ostatnio zmieniony 27 lip 2011, 17:30 przez user_delete34, łącznie zmieniany 2 razy.

#435703  autor: mariusz9a
 16 paź 2010, 12:15
Włóż kartę do innego terminala. Najlepiej innej marki i zobacz czy BSC też Cię będzie tak rzucał po sieci.

#437210  autor: INTRO
 23 paź 2010, 22:11
Witam mam problem z połączeniem się z internetem w sieci Orange. Otóż jeszcze wczoraj normalnie się łączyłem na karcie POPa. Gdy chcę się połączyć z internetem to telefon (nokia 6021) normalnie łączy się z internetem, pokazuje, że połączenie jest nawiązane, po czym po 10 sekundach wyskakuje komunikat na wyświetlaczu telefonu: połączenie danych pakietowych zakończone przez sieć, wczoraj chodziło wszystko dobrze a dzisiaj są problemy, a nic w konfiguracji telefonu nie grzebałem. Nie działa również WAP w telefonie, ani nawet mobile gg, to samo wyskakuje. Zasięg mam maksymalny, pierszy raz się z takim czymś spotykam, więc nie wiem od czego to zależy ze ten błąd telefon wywala. Z góry dzięki za pomoc.

[ Dodano: 2010-10-23, 23:18 ]
Już wszystko w porządku, cos w telefonie z konfiguracją było nie tak, wgrałem i śmiga.

#460677  autor: user_delete34
 20 lut 2011, 09:16
Dzieńzły!
Problem z przerzucaniem na inne stacje powrócił. Poza N79 mam na chwilę obecną tylko Nokię 6230i i modem SE GC85, więc nie wiem, jak sprawdzić, czy na innym terminalu będzie mną rzucać (chyba, że pomożecie, bo ja się na tym kompletnie nie znam).
W związku z tym mam do Was pytanie: czy można jakoś "zatrzymać" sygnał z jednej anteny na siłę? Jeśli tak, to jak? Jeśli nie, to dlaczego? Gdy sygnał ze wszystkich stacji mam podobny (i silny-po co więc przerzuca?), to rzuca mnie po nich, a nawet w obrębie jednej (Pątnów), na anteny przeznaczone na różne sektory.
Uwaga: jeżeli byście używali jakiegoś "bardziej technicznego słownictwa" to możliwie prosiłbym o wytłumaczenie go, bo raczej nie tęgo u mnie z wiedzą dot. zagadnień dot. telefonii :wink:

#460693  autor: remi89
 20 lut 2011, 10:31
Polecam zapoznać się z mapką z linku. Z niej wynika że w twojej miejscowości nie ma nadajnika Plusa, a miejscowości z nadajnikami oddalone są o kilkadziesiąt km.
http://mapa.btsearch.pl/

P@weŁ

#460700  autor: user_delete34
 20 lut 2011, 10:59
@remi89:
Kilka kilometrów -> Pątnów-Mierzyce: 6?km w prostej, nadajnik widzę z okna pokoju (w linii prostej, bez przeszkód). Nikt z domowników nie korzysta z internetu przez telefon, a każdy u mnie ma coś co działa na Plusie w tej okolicy (GA, Simplus, fresh), więc nie wiem, jak u innych jest ale ja często mam ten problem z przerzucaniem, pomimo dobrego zasięgu. Inne przekaźniki, z których łapie faktycznie są dość daleko ale co z tym Pątnowem?
Co do mapki: znam ją dobrze, odwiedzam raz na tydzień prawie.
Umiałby ktoś pomóc z tym zatrzymaniem się na jednej antenie?

#460701  autor: kerim36
 20 lut 2011, 11:01
Markadiusz pisze:Umiałby ktoś pomóc z tym zatrzymaniem się na jednej antenie?
w przypadku modemu jedynie mozna zastosowac antene kierunkowa

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#460715  autor: user_delete34
 20 lut 2011, 12:04
@kerim36:
Chodzi mi o telefon. Ten modem jest do [wiadomo, czego], nie używam go już trochę czasu; teraz do internetu mam 6230i w Orange (ale z Orange nie mam problemów), a umowa na mobilny mi się kończy więc do tego nie potrzebuję. Chodzi mi o N79-jak by się tam zatrzymać na konkretnej antenie? Problem ten mam też czasem w Wieluniu: albo rzuca mną po antenach z których jest podobny sygnał albo, co gorsze, przerzuca z anteny z dobrym sygnałem EDGE na baaardzo słaby 3G, tak że 3G w danym przypadku nic nie polepsza, a nawet pogarsza. Nie chcę wyłączać 3G, bo w niektórych miejscach zasięg 3G w Wieluniu jest dobry.

#460921  autor: remi89
 21 lut 2011, 08:23
A ustaw sobie tylko gsm i zobaczysz czy problem też będzie występował?

P@weŁ

#465713  autor: user_delete34
 18 mar 2011, 06:19
@remi89
Dziś problem powrócił, więc postanowiłem spróbować z tym tylko GSM ale niestety nic nie pomogło. Tylko utrudnia normalne korzystanie z 3G (trzeba przełączać w ustawieniach).
Tak to u mnie wygląda:
Obrazek
Obrazek

#465717  autor: remi89
 18 mar 2011, 08:04
Z tego co patrzyłem na mapce BTS-ów w twojej okolicy są same nadajniki GSM 900 (Plus), więc dlaczego masz ustawiony tryb UTMS. Ustaw na tylko GSM i powinno być po problemie. Jak to nie pomoże to niech jakieś inne mądre głowy się odezwą :-D

P@weŁ

#465804  autor: user_delete34
 18 mar 2011, 15:39
remi89 pisze:masz ustawiony tryb UTMS
Nie mam, mam ustawione na podwójny, bo w Wieluniu korzystam z 3G.
remi89 pisze:Ustaw na tylko GSM i powinno być po problemie.
Już o tym pisałem.

#465825  autor: ezaq
 18 mar 2011, 17:13
Markadiusz pisze:Chodzi mi o N79-jak by się tam zatrzymać na konkretnej antenie?
Zainstaluj sobie FieldTesta i wymuś konkretny kanał w BTS TEST.

#488268  autor: user_delete34
 11 lip 2011, 06:34
Wiem już jak to mam się zawiesić na danym przekaźniku. Przełączyłem się kartą PLAY z 3G (teraz mam u siebie 3G, ale tylko PLAY) na GSM Plusa. Problem istnieje ciągle-przerzucało mnie na różne przekaźniki. Nawet wybranie kanału nie pomogło wiele, bo wtedy okazało się, że na żadnym z wybieranych przekaźników nie mogłem się połączyć-albo połączenie było zawieszone, albo nie chciało do niego dojść (ikona E taka, jak na zrzutach ekranu). Gdy przełożyłem kartę na GaduAIR wiele razy miałem to samo, ale w końcu udało mi się połączyć, właśnie na tym najbliższym, pątnowskim przekaźniku. Ale po powrocie na automatyczne wybieranie sieci i pasma problem powrócił. Dobrze, że jest to 3G.

#488370  autor: Claudec
 11 lip 2011, 14:46
Markadiusz, tego samego doświadczam na sieci Plusa/Play'a 2G
Najbardziej słyszy to kolega na ts3 kiedy mój telefon leży kolo laptopa, zmiany następują czasem co 30s.
Oczywiście na 3G Play nie ma żadnego problemu, no ale zasięg wtedy mam tylko przy oknie :(
Tego typu problemy występują tylko u mnie w domu (4 piętro w bloku). Normalnie na dworze jest ok.

#492503  autor: user_delete34
 27 lip 2011, 17:44
Troszkę gorzej mam, gdy nie korzystam ze swojej eNki, a kartę PLAY mam w starej 5110. Tutaj nie wiem, jak wybrać kanał, bo nie wiem jak w tym pustaku cokolwiek można zmienić poza wejściem w ustawienia. :P Zauważyłem, że na innej (1.) 5110 (karta Plusa) rozmowa odbywa się normalnie, a na tej (2.) 5110, której używam (karta PLAY) w tym samym miejscu rzuca mną po wszystkich "wyczutych" sygnałach. Jest tak nie tylko w czasie rozmowy, ale i w czasie odpoczynku telefonu, choć to drugie znacznie rzadziej. Pierwszy telefon ma cały czas wskazanie 4 kreski zasięgu, a drugi tak często zmienia, że nie można określić właściwie. Czyżby zatem wina leżała po stronie moich kart SIM? A może to po prostu norma dla roamingu wewnątrz kraju? Dodam, że 5110 loguje się tylko do 2G Plusa, PLAYa nie wyczuwa; rzuca po przekaźnikach nawet jeżeli w danej chwili sygnał jest bardzo dobry (wg wskazania "kreskowego"). Co do miejsca występowania: też Mierzyce, 1 km od domu (miejsce, w którym złapie taki sam sygnał, jak u siebie, gdzie to mam opisane kiedyś wcześniej problemy).

#492510  autor: ezaq
 27 lip 2011, 18:34
Markadiusz pisze:Dodam, że 5110 loguje się tylko do 2G Plusa, PLAYa nie wyczuwa
Ten telefon nie obsługuje E-GSM, dlatego Playa nie widzi.

#492717  autor: user_delete34
 28 lip 2011, 13:40
Jest fatalnie: non stop zmienia nadajniki, przez co zrywa mi połączenia lub jakość dźwięku (z racji słabego sygnału) jest bardzo niska, przez co nie można rozmawiać. Czy można z tym coś zrobić? Czy pozostaje mi ewentualnie tylko zmiana sieci? Bo mam mnóstwo kasy z bonusów w PLAY, ale nie mogę z nich korzystać na tym telefonie, a ciągłe przekładanie SIM do N79 w celu korzystania z 3G raczej odpada, bo ta już ma lekkie problemy z ich odczytem. W ciągu 25 minut (patrzyłem na CI) przerzuciło mnie ponad 50 razy na chyba 6 różnych nadajników (nawet bardzo odległych), z lepszego sygnału na gorszy, później wróciło po długim czasie na ten najlepszy (Pątnów) na moment i znowu rzucało po reszcie. Co to ma kurde być?

#492778  autor: pakierhakierxd
 28 lip 2011, 18:36
Może spróbuj wymienić sim lub zgłosić problem techniczny do play,jeszcze nigdy z czymś takim się nie spotkałem myślałem że u mnie w domu jest słaby zasięg i przełącza czasem parę razy w dniu ale to to już wogóle dużo :P

Pozdrawiam :)

#492784  autor: MK_
 28 lip 2011, 18:56
Uszkodzenie telefonu wyeliminowałeś?

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc