• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#434544  autor: INTRO
 09 paź 2010, 23:41
Niezgadzam się z tym, że można zapomnieć o zasięgu macierzystym Play na wioskach. Jeżeli faktycznie jest jakaś dobra lokalizacja, to Play napewno się nią zainteresuje. Przykład z mojego powiatu, wieś Toporzyk w której Plus, Orange i Play mają swoje BTSy( jest to już działająca stacja, a nie tylko suche pozwolenie).
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.71969 ... 36328/z/14

A jeśli chodzi o opłacalność, to wiadomo, że zysk będzie na pierwszyum miejscu, dlatego napisałem w pierwszym poście że Play powinien przeanalizować ruch swoich abonentów na wymienionych przeze mnie stacjach Plusa. Dopiero drugim ważnym czynnikiem jest kwestia samej lokalizacji stacji. Cieszę się, że temat cieszy się taką popularnośćią (1000 wyświetleń tematu) i że są osoby, które popierają mój pomysł.

Pozdrawiam

#434724  autor: radar77
 10 paź 2010, 20:42
INTRO pisze:A jeśli chodzi o opłacalność, to wiadomo, że zysk będzie na pierwszyum miejscu, dlatego napisałem w pierwszym poście że Play powinien przeanalizować ruch swoich abonentów na wymienionych przeze mnie stacjach Plusa.
Pytanie czy Play ma techniczne możliwości analizowania swojego ruchu na wybranych stacjach Plusa. Jeśli tak to jakie.

--
pozdrawiam
radar77

#434775  autor: aree1987
 10 paź 2010, 23:13
kwistas pisze:Rozumiem, że to lista życzeń niczym do Świętego Mikołaja?
Play stawia tam stacje gdzie mu się to opłaca, takie "Połaniec woj. świętkorzyskie" na pewno dochód im przyniesie ta stacja bazowa jak nic, bardzo strategiczne miejsce :-D W Tarnobrzegu ledwo postawili stacje, a na fieldtest widać, że stacja ma tam mało do roboty, a Plusa obciążona na full.
Wiesz w Połańcu Plus czy taka Era mają nawet po 2 NodeB. A w Playu nadajniki stoją nieraz w dużo mniejszych pipidówach "na końcu świata" i nikt nie wie dlaczego akurat Playowi się to opłaca?

#435098  autor: INTRO
 12 paź 2010, 19:53
http://blogplay.pl/2010/10/uke-chce-wyw ... ale-plamy/
Rezcznik Play jest zdecydowanie na tak i chce zlikwidować białe plamy, nawet tam gdzie nie jest opłacalne postawienie BTSa.

#435125  autor: PLAY
 12 paź 2010, 21:17
Ja u siebie w Ossa, powiat Rawski mam Era>900, Plus>1800, Orange>1800.
Play'a był testowy E-GSM na początku lutego w tym roku, już się cieszyłem z zasięgu, a oni zabrali stacje i odjechali, widocznie była na potrzeby konferencji sieci P4 jak się odbywała, w danym czasie.
Jak myślicie, sieci Play opłacało by się, stawiać choćby 2G P4 w tej miejscowości, co wymieniłem?
Nie znam się na marketingu, czy im się to opłaca, czy też nie.
Tyle wiem, że widziałem gorsze dziury, gdzie ich zasię 2G był, a nawet 3G.

#435146  autor: INTRO
 12 paź 2010, 22:42
A pozwolenie dla tej stacji było w wykazie UKE? Bo czasami tak jest, że operatorzy używają mobilnych stacji, np: jakiś festiwal, gdzie zbierze sie duża grupa osób i wiadomo że stacjonarne stacje sobie z takim ruchem nie poradzą, więc wtedy stawiaja na kilka dni przenośną stację.

#435163  autor: PLAY
 13 paź 2010, 00:03
INTRO pisze:A pozwolenie dla tej stacji było w wykazie UKE?
Nie. W wykazie BTSearch widniała informacja o E-GSM Play.
Powiem jak było. Pewnego razu, przechodziłem koło tego hotelu, i patrze na prość, stoi maszt, z takimi podporami po bokach, jakby rozkładany był. Wyjmuje telefon i patrze ze zdziwieniem, literka "E" ale już bez "R" czyli roamingu Plus. Długo się ztego zasięgu Play nie cieszyłem, po paru dniach znikł, a z nim nadajnik. Napisałem maila do BTSearch, skoro nadajnika już nie ma, usuneli wpis. Do tej pory cisza z zasięgiem macierzystym Play, jak w mysiej norze.
Tak jak mówisz, na potrzeby konferencji itd.

#435368  autor: horas
 14 paź 2010, 11:19
witam,
czy ma już ktoś info kiedy wejdzie płynniejszy handover między Plusem a Play??
tak szumnie zapowiadali a tu dalej cisza ??
szlag mnie już trafia jak mój telefon dłuuugo się przełącza na Plusa (świadomie nie chcę korzystać z opcji ustawienia PLUS'a na sztywno w telefonie)

pozdr. dla życzliwych ;)
horas

#435392  autor: radar77
 14 paź 2010, 13:12
Brakuje bardzo stacji bazowej na osiedlu Nowosolna w Łodzi. Jest to dosyć rozległe osiedle domków na wylocie na Warszawę przy DK72. Zasięg wewnątrz budynków to tragedia i trzeba działać na Plusie.

--
pozdrawiam
radar77

#435560  autor: horas
 15 paź 2010, 11:38
witam,
i stał się CUD :lol:
jakiś czas temu pisałem do Pana Marcina Gruszki w sprawie baaardzo kiepskiego zasięgu w miejscowości Dobra Szczecińska....a w zasadzie na jego braku :?

wczoraj przeglądając strony www gminy Dobra Szcz. znalazłem taki oto artykuł:

"Spółka P4 Sp. z o.o. planuje wybudować stację bazową na terenie miejscowości Dobra przy ul. Migdałowej. Ma to na celu poprawę jakości usług świadczonych przez spółkę na terenie gminy Dobra oraz jej okolicach.

- Korzystamy z urządzenia do powiadamiania o pożarach poprzez usługę SMS opartą na sieci Play. Często niestety mamy jednak problemy z zasięgiem i system nie do końca działa tak jakie jest jego założenie - powiedział Robert Kurowski, prezes Ochotniczej Straży Pożarnej w Dobrej.

Budowa stacji bazowej powinna zatem rozwiązać problemy z zasięgiem na terenie Dobrej. W chwili obecnej jak udało nam się nieoficjalnie dowiedzieć firma oczekuje na pozwolenie na przeprowadzenie inwestycji"

czyżby to był zwykły zbieg okoliczności ?? czy może Pan Marcin Gruszka szepnął słówko komuś od planowania sieci ?? nie wiem, ale mam nadzieję, że szybko postawia tego NodeB i że będzie to dual 2G/3G 8)

#435823  autor: borax11
 16 paź 2010, 22:33
horas pisze:witam,
szlag mnie już trafia jak mój telefon dłuuugo się przełącza na Plusa (świadomie nie chcę korzystać z opcji ustawienia PLUS'a na sztywno w telefonie)

pozdr. dla życzliwych ;)
horas
U mnie handover miedzy play a plus przebiega dosyć szybko i sprawnie.
Szybciej niż np. 3 miesiace temu.

#438997  autor: INTRO
 02 lis 2010, 14:42
Wraz z nową wersją strony playmobile.pl w zakładce mapa zesięgu zauważyłem nową opcję obok mapy po prawej stronie tekst zakładki brzmi "W twojej miejscowości jeszcze nie ma zasięgu napisz do nas zajmiemy się tym". Czyżby Play w końcu zaczął słuchać użytkowników sieci Play i zwracać uwagę na ich sugestie dotyczące zasięgu?
http://internet.playmobile.pl/maps/map

#439005  autor: PLAY
 02 lis 2010, 15:10
INTRO pisze:Czyżby Play w końcu zaczął słuchać użytkowników sieci Play i zwracać uwagę na ich sugestie dotyczące zasięgu?
Nie sądzę, ale i nie zaprzeczam. Od razu po zgłoszeniu, nie postawią ci nadajnika. Jeszcze żeby wielu zgłaszało, powiedzmy z jednej miejscowości. To by takowe reakcje, z ich strony były. Co tu gdybać, zobaczymy jak będzie. ;-)

[center]» Darmowy Starter Play Fresh «[/center]

#439938  autor: adam45648
 07 lis 2010, 15:10
borax11 pisze:
horas pisze:witam,

pozdr. dla życzliwych ;)
horas
U mnie handover miedzy play a plus przebiega dosyć szybko i sprawnie.
Szybciej niż np. 3 miesiace temu.
Ostatnio zauwazylem roznice. Bylem kilka dni temu w galerii krakowskiej (gdzie jakims cudem play nie ma zasiegu :roll: )i momentalnie przelaczyl sie na plusa. 2 tyg temu moglem tylko o tym pomarzyc.
Tak samo ide sobie gdzies po miescie i czasami widze ze w plusie jestem. I nie tak chetnie jak dawniej wraca do nadajnikow playa byle szybciej. Jest znaczaca poprawa :D

#440522  autor: Marens
 10 lis 2010, 17:59
Mam wrażenie, że ten temat czytają technicy Playa.

Znikła Rymarska z wirtualnych pozwoleń, pojawiła się nowa stacja w lepszej lokalizacji.
Dowieszają się do strunobetonowego słupa Ery.

Play » E-GSM900 (WRO1094 ) UMTS2100 (WRO1094 )
Wrocław, Skarbowców 6

#440591  autor: agaak
 10 lis 2010, 23:14
radar77 pisze:Pytanie czy Play ma techniczne możliwości analizowania swojego ruchu na wybranych stacjach Plusa. Jeśli tak to jakie.
Dostaje billing od plusa - to działa CAMEL on-line, PLAY doskonale wie w jakim rejonie jest dana karta sim i co robi :)

#440681  autor: Marcin_7
 11 lis 2010, 16:59
agaak pisze:
radar77 pisze:Pytanie czy Play ma techniczne możliwości analizowania swojego ruchu na wybranych stacjach Plusa. Jeśli tak to jakie.
Dostaje billing od plusa - to działa CAMEL on-line, PLAY doskonale wie w jakim rejonie jest dana karta sim i co robi :)
To są dwie różne rzeczy.
Plus na podstawie wygenerowanych w swoich MSC CDRów (Billing) wysyła rachunek do Playa za udostępnienie sieci abonentom Playa.

Dzięki technologii CAMEL MSC Plusa informuje serwis prepaidowy Playa o zozpoczęciu/zakończeniu rozmowy (tak, żeby Play mógł na bieżąco naliczać za połączenie).
W pierwsze operacji z MSC Plusa do serwisu Playa jest zawarte Location Information, ale tam może być CellId, a może być tylko Location Area Code. Nie wiemy co tam Plus wysyła Playowi, być może jest to kwestia jakichś umów pomiędzy nimi.

#440789  autor: zajadacz
 11 lis 2010, 22:58
Nie dam za to głowy, bo nie mogę podać źródła, ale kiedyś na jakimś portalu czytałem, że Play dostaje informację o tym gdzie jego użytkownicy korzystają z sieci Plusa. I to dotyczyło jeszcze starej umowy roamingowej. Ale powtarzam nie mogę podać źródła i nie jest to 100% pewna informacja.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#440868  autor: Marcin_7
 12 lis 2010, 15:06
To może inaczej, czy Play ma usługę podobną do "Era domowa"? Jeśli tak, to czy działa ona dla abonentów Playa, którzy są poza zasięgiem macierzystej sieci i korzystają z roamingu Plusa?

#440872  autor: Marens
 12 lis 2010, 15:27
Play ma taką usługę, działa tylko w sieci macierzystej P4.