• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#431959  autor: jarekrk
 26 wrz 2010, 20:53
konsultant Orange powiedział, że jeżeli nie upoważniona osoba odebrała to oni kierują sprawe do prokuratury i tam to będzie wyjaśniane, wspomniałem o ojcu bo myślałem ,że to coś da jeżeli nie ja odbierałem ale nie

Pijo czyli nie ma tak na prawdę dobrej metody na walkę z tym?
Tylko muszę liczyć na ich "łaskę"

aaaa rozwiązanie umowy 630zł a nie 500zł jak wcześniej babka mówiła, kurde tam każdy co innego mówi!

Jest sens iść do głównego ich salonu w tej sprawie czy to i tak nic nie da?

#431964  autor: TomekO
 26 wrz 2010, 20:58
Prawo Telekomunikacyjne dotyczy tych co prowadzą działalność gospodarczą. Co jest napisane na papierku który ojciec podpisał - "Aneks" czy nowa umowa ? Raz piszesz umowa raz przedłużam ofertę z telefonem. Jeżeli aneks masz 10 dni (lub więcej) na odstąpienie od umowy zgodnie z tym co wkleiłem. Moim zdaniem zamówienie telefoniczne powinno być identyczne z wersją papierową.

#431967  autor: pp31
 26 wrz 2010, 21:00
polecam lekturę art 84 KC, tu możemy mieć do czynienia z taką sytuacją; abstrahując od tego kto odbierał przesyłkę, po uprzednim wynegocjowaniu tzw. essentialia negotii zakładamy, że treść dokumentów nam dostarczonych jest tożsama z wcześniej ustalonymi, poza tym wszyscy wiemy jak to jest z kurierami, dlatego zwyczajowe zachowanie także ma tu znaczenie

PS do niektórych tu piszących
w Polsce też można ustnie zawierać umowy:p

#431968  autor: kwistas
 26 wrz 2010, 21:00
Pisz do rzecznika Orange, opisz całą sytuacje i musisz liczyć na jego łaskę.
Według mnie można coś ugrać, przecież cię konsultantka w błąd wprowadziła.

Według mnie jesteś "udupiony", bo specjalnie nie masz wyjścia, bo jak koledzy wspominały umowa podpisana to znaczy, że zaakceptowałeś warunki umowy.
Ciężko będzie coś rozstrzygnąć, przecież ojca do sądu nie będziesz podawał :P

#431978  autor: kamil1221
 26 wrz 2010, 21:08
Do salonu nie ma co iść. Nic ci nie poradzą, tylko niepotrzebnie im będziesz głowę zawracać.
Jest to idealny przypadek w którym po ofercie przez telefon jest niezadowolony - na przyszłość będziesz wiedział że takie sprawy jednak lepiej załatwić w salonie i dopłacić te parę groszy więcej.

Jeżeli podpisany został aneks z telefonem wydaje mi się że możesz odstąpić od umowy do 10 dni nawet jeśli jesteś firmą.
Zwrotu nie można zrobić jeśli podpisało się aneks bez terminala.

Głowy nie dam... coś kiedyś mi się o uszy obiło.
kwistas pisze:Pisz do rzecznika Orange, opisz całą sytuacje i musisz liczyć na jego łaskę.
Rzecznik to nie BOK, po co i mu zawracać głowę ?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, 21:13 przez kamil1221, łącznie zmieniany 1 raz.

#431979  autor: kwistas
 26 wrz 2010, 21:13
No teoretycznie przesyłka wysyłkowa to przesyłka wysyłkowa, nie wiem co ma do tego klient biznesowy, przecież od też wlicza się do ustawy, która nakazuje, że w ciągu 10 dni można zwrócić towar jeśli umowa była podpisywana na odległość.

#431980  autor: jarekrk
 26 wrz 2010, 21:14
ale dzwoniłem dziś do BOK orange i tam mi powiedzieli, że odstąpienie od umowy tyczy się tylko osób prywatnych.

Tomek O przedłużenie umowy, czyli ANEKS w sumie, mi kurier zostawił tylko fakturę, i aneks

#431983  autor: Pijo
 26 wrz 2010, 21:24
PS do niektórych tu piszących
w Polsce też można ustnie zawierać umowy:p
A kto twierdzi, że nie można? ;)

Myśle ze piokuk mógłby rozwiać tutaj wszelkie wątpliowości :)

Jeśli ojciec nie był osobą uprawnioną do podpisania tej umowy, a ty tak , to zapomnij ,że to on podpisywał .
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, 21:29 przez Pijo, łącznie zmieniany 1 raz.

#431985  autor: pp31
 26 wrz 2010, 21:28
co do wklejonego linku powyżej, jeśli to samo jest napisane w aneksie, bądź w pełnej umowie, to w takim układzie problem by się rozwiązywał, tym co jest na stronie jako jedynym źródle opierać się nie można

#431987  autor: jarekrk
 26 wrz 2010, 21:33
Aneks to jest jedna dwu Stronna kartka A4 , ale nie ma tu ani słowa o odstąpieniu od umowy

w tym linku pisze też
"Jeżeli nie jesteś zadowolony z przesłanego telefonu lub zauważyłeś, że jest wadliwy..."

Także myślę ,że to nijak się ma do pomyłki ze strony konsultanta, a tylko do złego telefonu

#431988  autor: TomekO
 26 wrz 2010, 21:33
Jeżeli aneks to zgodnie z tym co wkleiłem. Ojciec rozumiem że może być pełnomocnikiem firmy ;) W treści aneksu nie ma informacji takich które wkleiłem z ustawy ? Play w swoich aneksach podaje informacje wklejone z ustawy. Dla mnie to oszustwo. Co innego było zamawiane a co innego na piśmie i wykorzystanie zbiegu okoliczności przez odbiór przez innego pełnomocnika ;)

#431993  autor: pp31
 26 wrz 2010, 21:45
jarekrk pisze:Aneks to jest jedna dwu Stronna kartka A4 , ale nie ma tu ani słowa o odstąpieniu od umowy

w tym linku pisze też
"Jeżeli nie jesteś zadowolony z przesłanego telefonu lub zauważyłeś, że jest wadliwy..."

Także myślę ,że to nijak się ma do pomyłki ze strony konsultanta, a tylko do złego telefonu
oprocz aneksu powinienes dostac, kilkanascie stron ogolnych warunkow, ja ostatnio przedluzalem umowe i oprocz ankesu taki pliczek stron otrzymalem i tam takich informacji trzeba szukac; a poza tym co to za roznica czy tak jak napisane w linku nie jestes zadowolony z telefony czy chcesz z innych powodow zrezygnowac, tu sie liczy sam fakt ze jest mozliwosc rezygnacji a wymienione przyklady nie maja charakteru enumeratywnego

#431994  autor: jarekrk
 26 wrz 2010, 21:46
dla mnie to też oszustwo ,nie rozumiem nawet czemu odstąpienie nie tyczy się klientów biznesowych, co to gorsi? Czy jak
niestety moderator zmienił tytuł tego tematu na mniej ordynarny i trochę nie mówiący prawy, no ale rozumiem ,że Orange...

pozostaję mi czekać na rozpatrzenie reklamacji, w najgorszym wypadku będę 250zł w plecy, przy sprzedaży telefonu i rozwiązaniu umowy.
Albo inaczej patrząc 700zł do przodu , bo taka by była różnica jeżeli jednak przez te 24 miesiące bym płacił abonament 40zł większy

pp31
Umowę całą w takim razie pewnie przyślą pocztą a następnym rachunkiem, bo teraz tylko aneks dostałem , telefon i całe te papiery od telefonu włącznie z fakturą

#431996  autor: kamil1221
 26 wrz 2010, 21:50
Ok już mam informację pewną.

W przypadku firmy jedyna opcja rezygnacji z umowy jest na drodze reklamacji.

#431997  autor: bledos
 26 wrz 2010, 21:50
jarekrk pisze:Czy jak
niestety moderator zmienił tytuł tego tematu na mniej ordynarny i trochę nie mówiący prawy, no ale rozumiem ,że Orange...
Bez przesady, jednym za dużo tu Play'a, innym Orange dominuje na forum. Dzisiejszy świat nauczył, że należy czytać wszystko, co dają do podpisania, praktyka, jak w tym przypadku, pokazuje, że pod byle czym ludzie się podpiszą.

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#432001  autor: Kaczy
 26 wrz 2010, 22:08
jarekrk pisze:niestety moderator zmienił tytuł tego tematu na mniej ordynarny i trochę nie mówiący prawy, no ale rozumiem ,że Orange...
Został dodany jedynie przedrostek [Orange].

...::: Made for loneliness :::...

#432002  autor: TomekO
 26 wrz 2010, 22:09
kamil1221 pisze:Ok już mam informację pewną.

Jak to wygląda przy odstąpieniu od zmian w umowie ?

#432003  autor: jarekrk
 26 wrz 2010, 22:10
kamil1221 pisze:Ok już mam informację pewną.

Kamil tak też z rozmów z BOK i informacji stąd oraz z google wywnioskowałem
także nie pozostaje mi nic innego jak czekać.
Jak będzie odpowiedź dam znać

#432020  autor: Marens
 26 wrz 2010, 23:42
Pijo pisze:Marens, pisał że jego znajomemu udało się odkręcić podobną sytuację , zawsze warto próbować , ale z głową , a nuż operator "ze względu na dobrą współpracę " się ugnie .
Mam przeczucie, że jest to celowe działanie firm zewnętrznych.
Im gorsza umowa, tym większa prowizja. Pamiętacie słynny temat "Do administracji"

Tutaj podobna akcja z Marca:
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=41113&start=0