• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #415581  autor: szczeka
 07 lip 2010, 19:09
Zważywszy na to, że Nokia 6303 w ostatnim czasie - zapewne ze względu na fakt, że jest dostępna u każdego operatora w przystępnej cenie - jest bardzo popularna, postanowiłem założyć ten temat.

Jestem posiadaczem tego telefonu od dziś (wersja bez 'i').

Jeśli chodzi o cenę telefonu w wolnej sprzedaży, to jest ona przyzwoita, jak na nowy telefon z podstawowymi funkcjami multimedialnymi.

Od razu rzuca się w oczy wielkość telefonu - na zdjęciach wygląda na znacznie większy, w rzeczywistości natomiast jest mały, zgrabny i dobrze leży w dłoni.

Wyświetlacz o przekątnej 2,2 cala, potrafiący wyświetlić 16 milionów kolorów o standardowej, jak na te czasy rozdzielczości 240x320. Trzeba przyznać, że sprawia dobre wrażenie. Ładne kolory, dobrze odwzorowane barwy. Wydaje się też być spory fizycznie, w porównaniu z E51 widać znaczną różnicę (0,2 cala, ale rzuca się w oczy). Co ważne - wyświetlacz dobrze sprawuje się na słońcu, jest czytelny.

Tylna klapka jest metalowa, co jest plusem telefonu. Nic nie trzeszczy, obudowa jest idealnie spasowana, co nie jest standardem wśród Nokii.

Na duży plus można też zaliczyć klawiaturę. Klawisze są dość spore i bardzo wygodne. Wprowadzanie numeru, czy pisanie SMSa nie sprawia żadnych problemów. Jest bardzo wygodne. Podobnie jest z klawiszami funkcyjnymi i 4-kierunkowym manipulatorem, którzy dobrze spełnia swoje funkcje. Klawisze są twarde i wyraźnie wypukle.

Kolejny istotny aspekt - a dla niektórych najważniejszy - to jakość rozmów. Według mnie jest w porządku. Rozmówcę słychać dostatecznie głośno i wyraźnie. Pod tym względem, według mnie, nie ma co narzekać. Co prawda rozmawiałem krótko, bo zaledwie 5 połączeń po kilka minut, ale myślę, że przez ten czas zauważyłbym, gdyby coś było nie tak. Zaznaczę, że rozmówcę słychać głośniej, niż w moim drugim telefonie - SE P1i i porównywalnie z innym SE - W300i.

Edytor wiadomości SMS jest raczej standardowy - prosty i wygodny. Wprowadzanie tekstu odbywa się bezproblemowo.

Jeśli chodzi o menu, to jest ono znane z innych Nokii series 40. Dla mnie jest OK. Może być wyświetlane w formie listy, tabeli, tabeli i etykiet, a także zakładki. Zwłaszcza ostatnia forma wyświetlania menu jest dość ciekawa. Później wrzucę zdjęcie, które zobrazuję te formę menu, aby ukazać, jak to wygląda, jeśli ktoś się z tym jeszcze nie spotkał. Ogólnie menu jest ładne, kolorowe, jest oczywiście możliwość instalacji dodatkowych motywów, które uatrakcyjnią wygląd menu.

Obecnie nie mogę jeszcze wiele napisać o baterii. Poinformuję o tym za jakiś czas, gdy będę mógł obiektywnie ocenić jej pracę.

Na pokładzie mamy też aparat z autofocusem (tylko w wersji bez "i"). Początkowo długo szukałem i głowiłem się "co by tu zrobić, żeby złapał ostrość" .. "on na pewno ma autofocus?" .. :) Okazało się, że aby aparat złapał ostrość należy przytrzymać środkowy klawisz manipulatora, którym to wykonuje się zdjęcia. Brakuje w telefonie przycisku dedykowanego do aparatu.

Innym minusem telefonu - po braku dedykowanego przycisku do aparatu fotograficznego - jest dość wolne działanie. Nie chodzi tu jednak o to, że menu wolno chodzi, bo chyba te czasy już minęły (choć jednak nie jest to szybkość, jak np. w SE K800i, czy Noki E51), ale mnie osobiście najbardziej irytuje fakt długiego zapisywania zdjęć, mianowicie po wykonaniu zdjęcia przez jakieś 2-3s trzeba czekać, bo na ekranie wyświetla się "Zapisywanie" i trzeba niestety swoje odczekać, by móc zrobić kolejne zdjęcie.

Plusem za to jest złącze 3,5mm, a nie 2,5mm, jak to bywało w innych Nokiach.

Podsumowując: dobry telefon za przyzwoite pieniądze. Ciężko o inny, nowy telefon, który obok eleganckiego, klasycznego wyglądu skupia w sobie podstawowe funkcje multimedialne, w tym aparat 3,2mpx z autofocusem, co nie jest jeszcze niestety normą w nowych telefonach tego typu. Ja ze swojej strony polecam, choć możliwe, że z biegiem czasu zmienię zdanie, ale na razie nie zanosi się na to.

Póki co - tyle z mojej strony, choć napiszę jeszcze swoje spostrzeżenia dotyczące aparatu fotograficznego, odtwarzacza mp3 i baterii. :-)

EDIT:

Kolejny minus: brak wejścia na mini-usb oraz skandalicznie krótki kabel w zestawie!

#415594  autor: knopers
 07 lip 2010, 19:41
A nie denerwują Cię klawisze 1 2 3 , które są ułożone pod pewnym kątem do pozostałych klawiszy? Ja posiadając 6300 jak wziąłem do ręki 6303 to nie umiałem pisać z tymi "krzywymi" klawiszami. Tata ma też wersję bez "i", już ma ją kilka miesięcy, ale jak coś potrzebuję na niej zrobić i używać ww klawiszy to mnie bierze... Poza tymi trzema klawiszami wszystko ok, jak dla mnie.

Było: C55, 5510, MYX 6-2, V980, C75, 5210, 6510, 6230, 6230i, k550i, 6310i, N82, M8800 Pixon, d900i, Wave 723, Wave II, Lumia 920 i 930
+wiele na dłużej lub krócej

Jest: Samsung: Galaxy S7, Galaxy J3'16, Nokia: 6300

#415597  autor: szczeka
 07 lip 2010, 19:49
Nie mam z tym problemu. Udaje mi się bezproblemowo szybko wybierać numer, pisać wiadomości. Od początku mi to nie przeszkadzało, nawet jakoś nie zwróciłem na to uwagi. Piszę mi się na niej naturalnie szybko, bez żadnego nienaturalnego spowalniania przez to, że 3 klawisze są na innej wysokości. W ogóle, klawiatura bardzo mi się podoba, komfort na wysokim poziomie, dla mnie dużo lepsza (wygodniejsza, szybciej się pisze itp.) niż np. w SE K800i, czy Samsungu D900i.

#415644  autor: kowcio
 07 lip 2010, 22:34
szczeka pisze:Kolejny minus: brak wejścia na mini-usb oraz skandalicznie krótki kabel w zestawie!
Raczej ma MicroUSB (lepiej) ale bez możliwości ładowania... Ehh, moze będe żałował, że poleciałem na 2730 a nie 6303, hehe.

Jaki kolor masz?

Tylna klapka to stal, tak więc nie zniszczy sie tak szybko jak w 6300- przynajmniej z założenia...
Była róznica między E51 a 6300 (stal vs. alluminnium).

#415669  autor: szczeka
 07 lip 2010, 23:19
No wlasnie micro-usb, wolalbym mini :)

mam srebrna, imo ladniejsza

Btw, post pisany z 6303 (opera 4.2)

nie spodziewalem sie, ze spodoba mi sie ten telefon ;-)

EDIT:

Jest możliwość minimalizacji aplikacji?

Fotka z 6303:

Obrazek

rewelacji nie ma, ale jest OK.

#415709  autor: Michas
 08 lip 2010, 09:19
Od blisko dwóch miesięcy mam Nokię 6303i i jestem z niej bardzo zadowolony. Kupiłem ją, bo szukałem telefonu, który będzie mi się podobał z wyglądu, będzie przyjemny w obsłudze i na którym będę mógł polegać. 6303i w całkowicie spełniła te moje wymagania.

Jak dotąd okazała się niezawodna i pracuje bardzo stabilnie, nic się w niej ani razu nie zawiesiło i działa płynnie. Metalowa, dobrze spasowana obudowa sprawia bardzo dobre wrażenie estetyczne. Klawiatura jest dość wygodna, chociaż wiem, że są ludzie którym nie całkiem odpowiada. Ja przyzwyczaiłem się do niej niemal natychmiast.

Olbrzymią zaletą jest dla mnie ekran - duży i wyraźny. A najlepsze jest w nim to, że świetnie sprawdza się nawet w ostrym słońcu. Ma taką konstrukcję, aby odbijał promienie słoneczne pod warstwą ciekłych kryształów, co jakby wzmacnia jego podświetlenie na słońcu. Kolory nie są wtedy zbyt dobrze widoczne, ale za to tekst widać idealnie, niczym w dawnych wyświetlaczach monochromatycznych.

Nokia 6303i posiada bardzo dobre radio z RDS, które po podłączeniu słuchawek świetnie łapie stacje radiowe, nawet kiedy przebywam na prowincji :) Jest też standardowy odtwarzacz multimedialny Nokii. Jakość dźwięku w tym modelu jest przyzwoita. Wyraźnie ustępuje co prawda iPodowi nano 4G z którym ją porównywałem, ale i tak jest powyżej przeciętnej jeśli chodzi o telefony. Za to dołączone słuchawki niezbyt nadają się do słuchania muzyki, warto wymienić je na jakieś lepsze. Na szczęście producent wyposażył 6303i w gniazdo 3,5mm, więc dobranie słuchawek nie powinno być problemem.

Aparat ma 3,2 megapiksela i jest przyzwoity, ale wiele konkurencyjnych telefonów przebija go jakością. Przy dobrym oświetleniu robi jednak całkiem dobre zdjęcia, potrafi też wyraźnie sfotografować tekst i jest w stanie doświetlić fotografię diodą LED.

Najuciążliwszą wadą telefonu jest dla mnie kodowanie smsów. Po włączeniu polskiego słownika T9 komórka wysyła je z polskimi znakami włączając kodowanie utf-8, co drastycznie ogranicza ilość znaków w pojedynczej wiadomości i niestety nie da się tego zmienić. Jedynym rozwiązaniem jest samodzielne pilnowanie, aby nie wstawić do wiadomości polskiego znaku. Z tego co wiem, problem ten nie występuje w starszym modelu 6303.

Producent poskąpił też na długości kabla usb. Dla wielu może to być uciążliwe. U mnie na szczęście walały się po domu kable przedłużające usb, więc wykorzystałem jeden z nich i mam spokój :)

Bateria w 6303i jest dobra i pozwala na korzystanie z telefonu przez ładnych kilka dni. Mi przy dość intensywnym użytkowaniu wystarcza na około 4 doby.

Podsumowując, mogę szczerze polecić ten model każdemu, kto szuka solidnej komórki, a nie zależy mu na bardzo zaawansowanych funkcjach.

#415730  autor: balon84
 08 lip 2010, 10:14
Witam,

Kilka słow odemnie ...

Mam ta nokie od ok 4 miesiecy . Jezeli chodzi o wielkosc /wage to dla mnie jest ideał , swietnie lezy w dłoni . Mimo pochylonych klawiszy 1,2,3, wygodnie sie pisze sms . Porownujac do nokii 6300 wyswietlacz jest o niebo lepszy niby 0,2 cala większy a jaka przyjemnosc dla oka ;) LCD dobrze jest widoczny w słoncu . Swietna sprawa jest dostosowanie podswietlenia LCD w zaleznosci od natezenia promieni slonecznych.

Jak to w S40 wszystko jest na swoim miejscu. Denerwue mnie mały szczegół mam na myśli odtwarzacz muzyki . Słucham pliki po ok 70 mb ok 120 minut kazdy . Jezeli jestem w polowie odsłuchu i dostane sms odtwarzacz potrafi cofnac mi muze o ok 10-20 minut . Mozliwe , ze nokia w kolejnym oprogramowaniu to poprawi.

Wczesniej mialem telefony z 2 megapikselowym aparatem bez autofocusa . Jestem amatorem fotografii ale ten aparat w 6303 jest moim zdaniem bardzo dobry do szybkiej fotki .

Bateria naprawde mnie zaskoczyła rozmawiam -/+ 45 minut dzienie jakies 20 sms i telefon potrafi wytrzymac ok 5-6 dni . Robiac zdjecia , grajac czy sluchajac muzyki spokojnie 2-3 dni .

Jezeli chodzi o obudowę pojawil sie lekki luz tylnej klapki , jak narazie minimalny . Wiekszym problemem i bardzo wkurzajacy mnie jest brud który jakims cudem dostal sie miedzi LCD a szybke ochronna .

Ogólnie jestem zadowolony z tego telefonu .

[center] NOKIA [/center]

Siemens C45/3510i/6630/6020/6151/E50/3120 Classic/SE W890i/3110 Classic/6303 Classic/Samsung B2710 Solid/Nokia Lumia 610/Nokia 6230i/Nokia 3310/Nokia/6310i/Samsung SIII/Nokia 515/Iphone 4s

#415815  autor: szczeka
 08 lip 2010, 15:53
Jezeli chodzi o obudowę pojawil sie lekki luz tylnej klapki , jak narazie minimalny . Wiekszym problemem i bardzo wkurzajacy mnie jest brud który jakims cudem dostal sie miedzi LCD a szybke ochronna .
To lipa. U mnie nic takiego nie ma miejsca. Jak długo już użytkujesz ten telefon? Z tymi niechcianymi elementami za LCD to rzeczywiście słabo, podobnie sprawa się ma w Nokii E51, ale nie jest to raczej trudne do usunięcia.

#415948  autor: balon84
 09 lip 2010, 09:20
szczeka pisze:Jak długo już użytkujesz ten telefon?
Juz 4 miesiace .
szczeka pisze:Z tymi niechcianymi elementami za LCD to rzeczywiście słabo, podobnie sprawa się ma w Nokii E51, ale nie jest to raczej trudne do usunięcia.
Jak to usunac ? Pzygladałem sie jabby sciagnac szybke lub przedni panem i nie mam pojecia .

[center] NOKIA [/center]

Siemens C45/3510i/6630/6020/6151/E50/3120 Classic/SE W890i/3110 Classic/6303 Classic/Samsung B2710 Solid/Nokia Lumia 610/Nokia 6230i/Nokia 3310/Nokia/6310i/Samsung SIII/Nokia 515/Iphone 4s

#415949  autor: szczeka
 09 lip 2010, 09:39
Jak to usunac ? Pzygladałem sie jabby sciagnac szybke lub przedni panem i nie mam pojecia .
Nie mam pojęcia, nie próbowałem nawet zdejmować obudowy w 6303 i mam nadzieję, że nie będę musiał. Napisałem tak, ponieważ wiem, że nie jest to arcytrudny proces w np. Noki E51, gdzie dużo osób samodzielnie usuwa sobie kurz/brud spod wyświetlacza, który często się tam pojawia.

#415995  autor: orson_dzi
 09 lip 2010, 12:04
W Nokiach ze średniej półki przeważnie przedni panel jest przykręcony śrubami widocznymi, po zdjęciu klapki od baterii. Low-endy przeważnie mają go na zatrzask.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#415996  autor: kowcio
 09 lip 2010, 12:07
Oddać na gwarancję.

Widzicie, a do mojej nie dali kabla, a wy narzekacie, że macie krótki :mrgreen:

#416063  autor: babeo
 09 lip 2010, 17:29
szczeka pisze:Jak długo już użytkujesz ten telefon? Z tymi niechcianymi elementami za LCD to rzeczywiście słabo
To chyba zależy od modelu. Ja mam 6303 od września 2009 jako telefon służbowy. Jeździ za mną po budowach, przeżywa katusze, ale pod wyświetlaczem nie mam żadnego pyłka.

#427359  autor: Zephon
 03 wrz 2010, 13:01
A czy w tym telefonie istnieje funkcja latarki? ;)

Samsung R200s=>Siemens A52=>Nokia 6020=>Siemens CX65=>Sony Ericsson D750i=>Nokia N73 ME=>Samsung D900i=>Motorola E8=>Nokia C5=>Sony Ericsson Xperia Arc S=>Samsung Galaxy S III=> HTC One m7=> HTC 10=> HTC U12+

#427374  autor: babeo
 03 wrz 2010, 13:42
Zephon pisze:A czy w tym telefonie istnieje funkcja latarki? ;)
Nie.

#427437  autor: Zephon
 03 wrz 2010, 17:46
A nie idzie wgrać jakiejś aplikacji?

Bo na forum jest coś takiego:
Torch

Samsung R200s=>Siemens A52=>Nokia 6020=>Siemens CX65=>Sony Ericsson D750i=>Nokia N73 ME=>Samsung D900i=>Motorola E8=>Nokia C5=>Sony Ericsson Xperia Arc S=>Samsung Galaxy S III=> HTC One m7=> HTC 10=> HTC U12+

#431496  autor: Matyk
 24 wrz 2010, 14:03
Mam pytanie, czy 6303 ma taki sam nowy interfejs co 6303i ?? tzn. Series 40 6th Edition ??

chodzi mi np czy jest ten duży zegarek pod nazwą operatora w 6303 tak jak jest w 6303i

#431550  autor: dario321
 24 wrz 2010, 17:51
to ten sam s40 :wink:

#431572  autor: babeo
 24 wrz 2010, 19:56
dario321, nie prawda to co piszesz. 6303 nie ma tego dużego zegarka jak 6303i, więc albo jesteś pewien tego co piszesz, a jak nie to nie wprowadzaj innych w błąd.

#431619  autor: orson_dzi
 24 wrz 2010, 22:21
Dla zegarka warto skreślać telefon?
Poza tym da się to pewnie jakimś skinem załatwić. W 6300 miałem taki o nazwie 'iPhone" bodajże, gdzie na tapecie był duży zegar i bateria. Użyteczna rzecz.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)