Użytkownik
Ranga
Obserwator
No rozumiem, tylko, że to nie jest jasno i klarownie opisane w cenniku i warunkach korzystania z netu. Jest opisane np w cenniku połączeń z Chorwacji - 3,6 pln co 100 kb (osobno za dane wysłane i odebrane)wtd pisze:Połączenia taryfikowane są co 100kb, jeżeli przetransferujesz 1kb od siebie i 1kb do siebie i potem przerwiesz połączenie to od razu płacisz 7,2pln.kacperpokorski pisze:Logicznie myśląc, po przeczytaniu informacji w cenniku łatwo oblilczyć, że koszty powinny być rozliczone wg schematu: 627 kb zużyte dzielone przez 100 kb razy3,6pln
Dla Plusa i Ery dane są liczone oddzielnie (wysyłane i odebrane)kacperpokorski pisze:Dla każdego określenie "co 100kb" może znaczyć co innego.
Polecanie jakiegokolwiek polskiego operatora do roamingu, i to jeszcze w takim temacie, uważam za nie na miejscu. Żaden Polski operator nie oferuje taniej transmisji danych. Jeśli ktoś jest zdesperowany i chce kupić dodatkowy sim to niech to będzie coś stąd, a nie polecana karta Playa.Marens pisze: (...)polecam PLAY. (...)
Chyba się nie rozumiemy.Marens pisze:Dla Plusa i Ery dane są liczone oddzielnie (wysyłane i odebrane)
Dla Orange i Play dane są sumowane (wysyłane i odebrane)
Znalazłem ten zapis w cenniku:kacperpokorski pisze:Tylko że NIGDZIE w cenniku na stronie czy informacjach o roamingu to nie jest podane, że liczą za każde ROZPOCZĘTE 100 kb a jedynie, że co 100 kb, co może być interpretowane różnie. Jednym słowem robią ludzi w jajo !!!
Opłaty naliczane są za ka de rozpoczęte 100 kB, oddzielnie za dane wysłane i odebrane na poziomie protokołu internetowego (IP). Po
zakończeniu połączenia lub o godz. 24.00 (czasu polskiego) dane są zaokrąglane w górę, do pełnej jednostki taryfikacyjnej.
Liczy sie ilość zainicjowanych sesji. Mozesz miec scignięte 20 KB w 10000 sesji i zapłacisz za to 10000 x 7,20zl = 7200zl .kacperpokorski pisze:I wg warunków które podają na swojej stronie (opłata 3,6 pln co 100 kb) powinni naliczyć mnie
400kb / 100kb * 3,6 = 14,4 pln
227kb / 100kb * 3,6 = 8,17 pln
Ceny rzeczywiście są absurdalne, ale wszystko zgodnie z zapisami w regulaminie.Wystawili mi 830 pln za niecały 1 mb transferu - to jakiś absurd.
Będę wdzięczny za podesłanie linku do regulaminu w którym tak jest napisane, bo ja tego znaleźć nigdzie nie mogę.Atlan pisze:kacperpokorski, nie wiem gdzie patrzysz w tym regulaminie, ale pod tabelką masz napisane:
"Opłaty naliczane są za każde rozpoczęte 100 kB, oddzielnie za dane wysłane i odebrane na poziomie protokołu internetowego (IP); 1 kB = 1024 B."
Inna sprawa, że płacenie za 1mb takiej kasy to absurd...
Strona dotycząca domyślnej taryfy roamingowej.kacperpokorski pisze:Będę wdzięczny za podesłanie linku do regulaminu w którym tak jest napisane, bo ja tego znaleźć nigdzie nie mogę.
Bardzo dziękujęmungo pisze:Strona dotycząca domyślnej taryfy roamingowej.
Poniżej cennik w pdf, dokładnie strona trzecia.
Trochę mnie zastanawia czy to jest Twoja pierwsza styczność z pakietową transmisją danych w ogóle. Przecież jak korzystasz z transmisji Polsce (nie w roamingu), u wszystkich operatorów, od początku tak to działa że jest to rozliczane sesjami czyli ty albo telefon rozłącza połączenie i nawiązujesz nowe i wtedy jesteś obciążany za nowe połączenie. Różne jest tylko taktowanie.kacperpokorski pisze:" Opłaty naliczane są za każde 100kB, osobno za dane wysłane i odebrane "
Na Waszym miejscu dla jaj wziąłbym udział w konkursie ESKA Płaci Twoje Rachunki.mungo pisze:Teraz jedyne na co możesz liczyć to szczęście: że pracownik rozpatrujący reklamację skorzysta z jakiejś "procedury proklienckiej"
Nic nie zrobiłem, świadomie korzystałem z telefonu ponieważ będąc w Chorwacji pisałem z niego bloga.Atlan pisze:Powiedz może nam co robiłeś z tym telefonem że tak często się łączył, to może uchronimy innych klientów przed tym.
W Polsce mam wykupiony do abonamentu pakiet blueconnect 50mb za 15 pln i mimo intensywnego użytkowania nigdy go nie przekroczyłem.mungo pisze:Trochę mnie zastanawia czy to jest Twoja pierwsza styczność z pakietową transmisją danych w ogóle. Przecież jak korzystasz z transmisji Polsce (nie w roamingu), u wszystkich operatorów, od początku tak to działa że jest to rozliczane sesjami czyli ty albo telefon rozłącza połączenie i nawiązujesz nowe i wtedy jesteś obciążany za nowe połączenie. Różne jest tylko taktowanie.
No właśnie, dziwna sprawa.Atlan pisze:kacperpokorski, Hmm, skoro pisałeś tylko bloga to sprawa jest dość ciekawa, bo przy rachunku 800zł licząc 3,6złx2=7,2zł to wychodzi, że z tym netem ponad 100 razy się łączyłeś