• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #430209  autor: Oiir
 18 wrz 2010, 10:05
Oddałem jeszcze w sierpniu pismo do TP, że Neostrada nie będzie przedłużana a wczoraj zadzwoniłem do Orange by zamówić Orange Freedom.

Niestety dowiedziałem, że nie mogę zamówić Orange Freedom w czasie gdy aktywna jest jeszcze Neostrada bo w trakcie realizacji zamówienia okaże się że linia jest zajęta przez inną usługę i nowa umowa zostanie anulowana.

Także dowiedziałem się że muszę zamówić Freedom jakieś 3, 4 dni po wygaśnięciu Neostrady, potem TP będzie oddawać linię jakiś tydzień a następnie minimum 10 dni potrwa aktywacja internetu od Orange. Powiedział, że potrwa to wszystko między 3 tygodnie a miesiąc.

Więc jak to jest? I co mam teraz zrobić? Miesiąc bez internetu?

#430212  autor: kamil1221
 18 wrz 2010, 10:30
Jeśli załatwisz w salonie to nie musisz czekać na rozwiązanie umowy z TP.
Na 10 dni przed wygaśnięciem neo idziesz do Orange i podpisujesz umowę. Na samym końcu jej znajduje się odpowiednie oświadczenie dla TP że chcesz wypowiedzieć umowę o internet. Musisz mieć przy sobie ostatni aneks/umowę z TP by przepisać do tego formularza o którą umowę chodzi.

Fakt - aktywacja nie będzie natychmiastowa i tak - może się okazać, że faktycznie miesiąc bez neta zostaniesz. Zawsze możesz wtedy na ten czas awaryjnie podpisać umowę na CDMA w Orange na okres 30 dni (próba). Koszt to 49 zł za modem (zwrotne przy rozwiązywaniu umowy) oraz aktywacja 69 zł (bez zwrotu).

#430214  autor: wtd
 18 wrz 2010, 10:40
Albo kupić jakiś internet na kartę o ile przez ten miesiąc byś ograniczył ściąganie

#430215  autor: kamil1221
 18 wrz 2010, 10:41
Też rozwiązanie - o ile posiada się modem lub odpowiednio szybki jeśli chodzi o transmisje danych telefon.

#430217  autor: Oiir
 18 wrz 2010, 10:46
Jeśli zamówię Orange Freedom z routerem to chyba dostanę taki modem w prezencie?

Co do popisywania umowy z rezygnacją z Neostrady to czy nowa rezygnacja nie nadpisze daty starej? Bo chodzi o te 30dni czasu na wypowiedzenie.
http://img401.imageshack.us/img401/6844/neoy.png

Obrazek

#430222  autor: Marens
 18 wrz 2010, 11:04
Oiir pisze:Także dowiedziałem się że muszę zamówić Freedom jakieś 3, 4 dni po wygaśnięciu Neostrady
Zamówiłem Orange Freedom 26.08, dokumenty do Orange wpłynęły 01.09.
Wysłali do TP 07.09, zamówienie pojawiło się 09.09, internet był aktywny 10.09.
Oiir pisze:Jeśli zamówię Orange Freedom z routerem to chyba dostanę taki modem w prezencie?
Huawei E1752 wraz z zestawem Orange Free na kartę.

#430236  autor: Oiir
 18 wrz 2010, 12:14
@Marens - dzięki. Data wygaśnięcia Twojej umowy na Neostradę to był 1.09?

Obrazek

#430260  autor: zoltan666
 18 wrz 2010, 14:19
Oiir pisze:Co do popisywania umowy z rezygnacją z Neostrady to czy nowa rezygnacja nie nadpisze daty starej? Bo chodzi o te 30dni czasu na wypowiedzenie.
Ale z tego screenu wynika jakbyś zrezygnował z opcji 1024kbps i jednocześnie zamówił opcje 6144kbps. Dodatkowo całość ma status "wstrzymane", więc jak to w końcu jest?

#430265  autor: Marens
 18 wrz 2010, 14:39
Oiir pisze:Data wygaśnięcia Twojej umowy na Neostradę to był 1.09?
Tak, wypowiedziałem w Lipcu.

#430267  autor: elkanguro
 18 wrz 2010, 14:50
Nie rozumiem czemu miałoby nie być internetu przez miesiąc albo nie można zamówić internetu kiedy aktywna jest Neostrada. Ja zmieniałem Neostradę na internet w Netii i wszystko przeszło płynnie, tzn. jednego miałem miałem TP a kolejnego już Netię. Chyba, że w Orange jest inaczej ze względu na powiązania z TP?

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#430300  autor: zoltan666
 18 wrz 2010, 16:49
Tak, tylko że Netia informuje "Jeśli kończy Ci się umowa lojalnościowa zawarta np.: z TP SA, to usługę możesz zamówić najwcześniej na 40 dni przed końcem umowy z TP SA", natomiast jesli chodzi o Orange to podobnego zapisu nie widziałem, choc za bardzo nie wnikałem w szczegóły. Z drugiej strony ja podpisałem umowę z Netia na internet na łączach TP na 50 dni przed zakonczeniem obecnej umowy, bo powiedziano mi, ze im wczesniej tym lepiej, bo będa mieli więcej czasu na załatwienie formalności z TP. Myslę jednak, ze te 40 dni dotyczy właśnie tych formalności między netią, a TP, byc może wcześniej nic załatwiać nie mogą.

net

#430661  autor: kiwi7
 20 wrz 2010, 14:14
A dlaczego chcesz przejść do Orange, teraz jest to chyba ten sam operator?Niby promocje różne, bo przy freedom, można mieć teraz net mobilny za 9 zł .
Ale neostarda daje możliwość połączenia neta i telewizji, co wydaje mi się bardzo korzystne.

#430675  autor: Marens
 20 wrz 2010, 15:25
kiwi7 pisze:Niby promocje różne, bo przy freedom, można mieć teraz net mobilny za 9 zł .
Ma niebawem kosztować 19zł.
 #430854  autor: elkanguro
 21 wrz 2010, 13:23
kiwi7 pisze:A dlaczego chcesz przejść do Orange, teraz jest to chyba ten sam operator?Niby promocje różne, bo przy freedom, można mieć teraz net mobilny za 9 zł .
Ale neostarda daje możliwość połączenia neta i telewizji, co wydaje mi się bardzo korzystne.
Orange ma niższe ceny stałe, do tego kapitał złotówek czy internet mobilny. Telewizja z neostradą mało interesująca.

[ Dodano: 2010-09-21, 13:25 ]
Nie rozumiem tylko dlaczego to ma tak długo trwać?
Czy tak samo będzie w przypadku umowy na firmę na czas nieokreślony? Aktualnie jest Neostrada a umowa właśnie przeszła na czas nieokreślony. Mogę pójść do salonu Orange i podpisać umowę na Internet Stacjonarny dla Firm? Czy w tym przypadku również nie będzie internetu przez 2-3 tygodnie?

Virgin Mobile
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#430874  autor: Oiir
 21 wrz 2010, 15:04
elkanguro pisze:Ale z tego screenu wynika jakbyś zrezygnował z opcji 1024kbps i jednocześnie zamówił opcje 6144kbps
Zamówiłem ale się rozmyśliłem. Dzwonilem i powiedziałem, że kurierowi odmówię by nie marnwali pieniędzy. To samo powiedziałem przy składaniu pisma, że neostrada nie będzie przedłużana. Kurier i tak przyjechał. Odmówiłem mu i tyle.

Czy na tym screenie wstrzymany jest tylko aneks do neostrady czy rezygnacja także? Bo tak to trochę wygląda...
Orange ma niższe ceny stałe
No i chodzi głównie o to. Plus zmieniłem sobie stacjonarny. Telewizja od TP to fatalna oferta programowa. No i biorąc pod uwagę, że to ta sama firma to tylko kwestia czasu kiedy telewizja pojawi się u Orange. Zwłaszcza, że mają kanał Orange Sport.
Nie rozumiem tylko dlaczego to ma tak długo trwać?
Też tego dalej nie rozumiem... chyba zrobię tak samo jak Marens i się zobaczy co z tego wyjdzie...