Osobiscie uwazam ze 10 mega za 70zl w Aster to korzystna oferta; czy jest sens pchac sie w jakies adsl'e ? nawet jesli byloby cos o pare zloty taniej to wydaje mi sie ze jednak stabilnosc kablowego internet jest znacznie wieksza niz po linii telefonicznej
- Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
Z ADSLem mogą być problemy jeśli linia ma słabe parametry (duże tłumienie itp). Net w sieciach kablowych głównie leci po światłowodach, a w ostatnim etapie dopiero po koncentryku. W sieciach kablowych max. ograniczenie to ok. 120 Mbps (Docsis 3.0). W ADSL to o wiele mniej (24 Mbps dla ADSL2+).
Jeżeli masz dobrą linię to nie masz co się obawiać ADSLa.
Jeżeli masz dobrą linię to nie masz co się obawiać ADSLa.

...::: Made for loneliness :::...
Zamieniłem Neostradę 20Mbit/s na Orange Freedom 20Mbit/s.Vieslav pisze:Na chwilę obecną podobnie cenowo wypada Orange Freedom
Wybrałem dla ceny, pakietu złotówek i Free 9.
Neostrada działała na poziomie 18,6Mbit/s natomiast Orange 8-10Mbit/s.
Jak prędkości 10Mbit/s i 20Mbit/s to tylko Neostrada.
Marens, mi przy prawidłowej synchronizacji na 2mb/s wyciąga równo 240 kB/s i ani bajta więcej, więc pewnie taki urok Orange. Ja tam się o 16 kB/s nie kłócę, ale 10 mb/s to już raczej reklamacji podlega.
Tak jak napisał Kaczy, na ADSLu masz prędkość ograniczoną długością kabla. Kablówki mają o wiele większe możliwości, a internet tanieje, więc nie zdziwiłbym się, gdy za rok zaoferują ci 50 mb/s w obecnej cenie za 10 mb/s.
Z drugiej jednak strony to jakiś drogi ten Aster. W UPC za taką kwotę jest 25 mb/s przez całą dobę.
Tak jak napisał Kaczy, na ADSLu masz prędkość ograniczoną długością kabla. Kablówki mają o wiele większe możliwości, a internet tanieje, więc nie zdziwiłbym się, gdy za rok zaoferują ci 50 mb/s w obecnej cenie za 10 mb/s.
Z drugiej jednak strony to jakiś drogi ten Aster. W UPC za taką kwotę jest 25 mb/s przez całą dobę.
Wystarczy zgłosić problem na linii technicznej danego operatora. Przecież orange ma te same punkty dostępowe co tp więc czy neo czy freedom nie powinno być różnicy.Marens pisze:Neostrada działała na poziomie 18,6Mbit/s natomiast Orange 8-10Mbit/s.
Jak prędkości 10Mbit/s i 20Mbit/s to tylko Neostrada.
Zgłosiłem dwukrotnie problem techniczny (13.09 i 15.09).maniek pisze: Wystarczy zgłosić problem na linii technicznej danego operatora.
Mają obowiązek zamknąć zgłoszenie w 48godz.
Byli dwukrotnie technicy, przekonfigurowali port na Neostradę i działało 18-19Mbit/s.
Parametry przyzwoite jak na 20Mbit/s (nie są książkowe, ale w praktyce takie są). Stwierdzili, że problem po stronie Orange, albo zapchana sieć szkieletowa (Nikt panu o tym nie powie), albo źle wykreowana ścieżka.
Chciałem na chama 17.09 zrobić kolejne zgłoszenie techniczne, akurat trafiłem na konkretną konsultantkę. Przekonała mnie, że nie ma sensu zgłaszać tego kolejny raz. Lepiej przejść na drogę reklamacyjną i prosić o naprawienie usterki, albo obniżenie prędkości. Prosiła o dodanie screenów z pomiarów prędkości, opisu sprzętu na którym prowadziłem pomiary i dokładne opisanie problemu.
Powiedzmy sobie szczerze, dla mnie granica normy to 13Mbit<...
Najrozsądniejszą opcją byłoby zmniejszenie do 10Mbit/s.
Mam nadzieję, że na to pójdą gdyż to tylko 8zł różnicy.
Akurat mi zależy na uploadzie 1Mbit/s, który faktycznie jest osiągalny.
Chyba jest inny priorytet.Marens pisze: Przecież orange ma te same punkty dostępowe co tp więc czy neo czy freedom nie powinno być różnicy.
Też wyszedłem z założenia, że to Neostrada pod inną nazwą. (usługa ponad Netią, Dialogiem etc)
Mam jeszcze problem z wzięciem Orange Free 9zł - 2GB.
Jest jakiś problem bazy danych, z którym nie są sobie w stanie poradzić.
Minął w PT 7dniowy termin na wzięcie Orange Free za 9zł.
Ogólnie mam doby obraz BOK Orange jeśli chodzi o rozwiązywanie problemów.
Mam nadzieję, że nie zmienię zdania.