Skradziono mi telefon... I to półtora roku przed końcem umowy z Plusem! Piszę o tym zaraz na samym początku, aby z góry wzbudzić uzasadnioną litość i ustrzec tego posta przed ewentualnym usunięciem, jeżeli nie umieściłem go we właściwym dziale... Jeżeli tak się faktycznie stało, to z góry przepraszam, ale poprzez "szukajkę" przewertowałem forum pod kątem HD2 i chyba nie znalazłem lepszego tematu do umieszczenia mojego posta...
Otóż jak powiedziałem, skradziono mi moją N95-2, co narzuca na mnie konieczność jak najszybszego udania się do jakiegoś Saturna, Euro-AGD czy innego Media Marktu, by kupić na raty jakiś nowy telefon... Jakiś? No właśnie - strasznie (głównie z uwagi na wielkość wyświetlacza) podoba mi się HTC HD2, ale... nigdy dotąd nie miałem do czynienia w telefonie z innym systemem operacyjnym, niż Symbian (przez N95 miałem N73 i... to koniec moich doświadczeń z systemem w telefonie :zawstydzony: ), stąd moje obawy przed kupnem telefonu z innym, niż Symbian systemem, którego podczas kilku lat używania telefonów Nokii dość dobrze poznałem...
W mojej "ukochanej" ence miałem z tych najważniejszych dla mnie m.in zainstalowane takie aplikacje, jak:
1/ X-lator (głównie chodzi o słowniki)
2/ best profiles, który sam o określonej godzinie przełączał mi telefon z profilu ogólnego na np. spotkanie
3/ handy shopper
4/ garmin (bardzo istotna dla mnie aplikacja)
5/ endomondo (aplikacja do treningów... równie istotna, jak i garmin)
6/ możliwość robienia znośnych jakościowo zdjęć i filmów
7/ X-plore
9/ Smart movie
10/ pogoda od Handy (nie pamietam, jak ten program się nazywa, a nie mam już telefonu, żeby to sprawdzić

).
11/ opera mobile.
Czy znajdę gdzieś w sieci aplikacje, które bez problemu będę mógł zainstalować w HD2, które z powodzeniem zastąpią mi te powyższe? Jak wygląda sprawa aktualizacji softu? W przypadku Nokii wystarczyło podłączyć telefon do kompa, odpalić NSU i... już - oprogramowanie telefonu się aktualizowało, o ile było dostępne. Jak to wygląda w przypadku HTC? No i serwis... W necie w zasadzie nie znalazłem żadnego serwisu tego producenta, oprócz jakiegoś pod Warszawą, o którym większość twierdzi, że jako tako radzą sobie z wymianą całych podzespołów, ale jeżeli chodzi o usunięcie konkretnej usterki, to raz, że trwa to co najmniej 2 - 3 miesiące, a dwa, że na ogół telefony wracają z serwisu z adnotacją, że "usterki nie wykryto"... Jakie są Wasze opinie i sugestie co do serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego HTC w Polsce? Niepokoję się tym dlatego, że - kiedy kiedyś tam (jeszcze na gwarancji) nawaliła mi moja N-95, zaniosłem ją po porostu do serwisu we Wrocławiu i po tygodniu miałem telefon z powrotem, i to naprawiony... Co do HTC, to opinie w necie są trochę zniechęcające...
Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą sugestię w rodzaju: "kupuj bez obaw, aplikacje z Nokii bez problemu zastąpisz .......................", lub "daj sobie spokój z HD2, niedługo wyjdzie N8, która ma tą przewagę, że................."
PS. W zasadzie jedyny warunek (oprócz powyższych aplikacji), to relatywnie duży ekran i nierozsuwana klawiatura.
PS. 2. Dla mnie, jako maratończyka, który lubi uprzyjemniać sobie pokonywane kilometry słuchaniem muzyki lub audioboka, ma znaczenie, aby bateria wytrzymała ponad 4 godziny odtwarzania plików dźwiękowych i wysyłania ich do słuchawek bluetoth (Jabra), a jednocześnie działania w tle aplikacji Endomondo, czyli włączonego GPS i wysyłania netem pozycji na serwer... Że nie wspomnę o możliwości zainstalowania karty o odpowiednio dużej pojemności... 8 gb N95-2 było już trochę mało, biorąc pod uwagę pojemnożernośc audioboków. HD2 świeżo naładowany wytrzyma tyle?
[ Dodano: 2010-09-15, 15:34 ]
Coś cicho w temacie... No to może trochę inaczej zapytam...
Wedle mojego rozeznania, w grę wchodzi własnie HTC HD2 (zakochałem się w jego wyświetlaczu!), którego trochę boję się z uwagi na to, co przeczytałem choćby na tym forum i swoją całkowitą nieznajomość systemu WM, i Nokia N8, o której tak naprawdę jeszcze niewiele wiadomo...
Za Nokią przemawia to, że jest to system, który znam z moich poprzednich telefonów (N80, N73 i N95-2), na który mam sprawdzone, zachowane w komputerze aplikacje (jak choćby X-lator, Garmin, Handy Shop, itp), natomiast za HTC ten niesamowity wyświetlacz! W zasadzie kierując się sercem najchętniej JUŻ kupiłbym HTC i cieszył się nowym telefonem, ale boję się, że nie podoła kilku priorytetom. bardzo bym prosił użytkowników tego telefonu (naprawdę przeczytałem CAŁY ten wątek) o wypowiedź w następujących kwestiach:
1/ jaka jest jakość muzyki na tym telefonie? (nie pytam o słuchawki, bo te mam własne - bluetoth Jabry i kablowe EP 630, którym niewiele tzw. markowych i znacznie droższych produktów jest w stanie dorównać). Pytam raczej o odtwarzacz - czy jest funkcjonalny, oferuje dobrą jakość dźwięku, umożliwia segregowanie muzyki w folderach pod kątem wykonawcy, rodzaju, itd, słowem - czy nie odbiega swoją funkcjonalnością od tego, co oferuje N95?
2/ jak wygląda sprawa serwisu HTC w przypadku awarii - jest w ogóle taki na naszym terytorium? Na stronie HTC Polska panuje kompletny chaos - są tam jakieś angielsko-języczne linki i np. informacje o produktach, ale ani słowa o serwisie! Naprawiał już ktoś z Was swojego HTC? Jeżeli tak, to gdzie i jak z jakością usługi?
3/ aktualizacje. Istnieje jakiś program w rodzaju nokiowego NSU, który, po podłączeniu telefonu do komputera samodzielnie sprawdzi czy istnieją jakieś aktualizacje dla podłączonego telefonu, a następnie je zainstaluje? A jeżeli nie, to w jaki sposób aktualizujecie oprogramowanie swoich telefonów? Pytam o to dlatego, że pewnie kupię telefon w jakimś Saturnie lub podobnym sklepie dla "nie-idiotów", który pewnie od kilku miesięcy zalegał w magazynie, więc logicznym byłoby jego zaktualizowanie przed pierwszym użyciem... Tyle tylko, że nie wiem, jak to się robi w tym systemie.
4/ Domyślam się (choc bardzo proszę o potwierdzenie), że w sieci znajdę bez większego problemu odpowiedniki takich programów, jak chociażby "X-lator"?
Przepraszam, jeżeli moje pytania są dla Was durne, ale naprawdę nie mam zielonego pojęcia o systemie, na którym hula HD2, dlatego będę bardzo wdzięczny, jeżeli ktoś z Was weźmie za rękę ślepca i go przeprowadzi przez ruchliwe skrzyżowanie...