• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #429400  autor: lennox2
 14 wrz 2010, 10:05
Skradziono mi telefon... I to półtora roku przed końcem umowy z Plusem! Piszę o tym zaraz na samym początku, aby z góry wzbudzić uzasadnioną litość i ustrzec tego posta przed ewentualnym usunięciem, jeżeli nie umieściłem go we właściwym dziale... Jeżeli tak się faktycznie stało, to z góry przepraszam, ale poprzez "szukajkę" przewertowałem forum pod kątem HD2 i chyba nie znalazłem lepszego tematu do umieszczenia mojego posta...

Otóż jak powiedziałem, skradziono mi moją N95-2, co narzuca na mnie konieczność jak najszybszego udania się do jakiegoś Saturna, Euro-AGD czy innego Media Marktu, by kupić na raty jakiś nowy telefon... Jakiś? No właśnie - strasznie (głównie z uwagi na wielkość wyświetlacza) podoba mi się HTC HD2, ale... nigdy dotąd nie miałem do czynienia w telefonie z innym systemem operacyjnym, niż Symbian (przez N95 miałem N73 i... to koniec moich doświadczeń z systemem w telefonie :zawstydzony: ), stąd moje obawy przed kupnem telefonu z innym, niż Symbian systemem, którego podczas kilku lat używania telefonów Nokii dość dobrze poznałem...

W mojej "ukochanej" ence miałem z tych najważniejszych dla mnie m.in zainstalowane takie aplikacje, jak:

1/ X-lator (głównie chodzi o słowniki)
2/ best profiles, który sam o określonej godzinie przełączał mi telefon z profilu ogólnego na np. spotkanie
3/ handy shopper
4/ garmin (bardzo istotna dla mnie aplikacja)
5/ endomondo (aplikacja do treningów... równie istotna, jak i garmin)
6/ możliwość robienia znośnych jakościowo zdjęć i filmów
7/ X-plore
9/ Smart movie
10/ pogoda od Handy (nie pamietam, jak ten program się nazywa, a nie mam już telefonu, żeby to sprawdzić :-( ).
11/ opera mobile.

Czy znajdę gdzieś w sieci aplikacje, które bez problemu będę mógł zainstalować w HD2, które z powodzeniem zastąpią mi te powyższe? Jak wygląda sprawa aktualizacji softu? W przypadku Nokii wystarczyło podłączyć telefon do kompa, odpalić NSU i... już - oprogramowanie telefonu się aktualizowało, o ile było dostępne. Jak to wygląda w przypadku HTC? No i serwis... W necie w zasadzie nie znalazłem żadnego serwisu tego producenta, oprócz jakiegoś pod Warszawą, o którym większość twierdzi, że jako tako radzą sobie z wymianą całych podzespołów, ale jeżeli chodzi o usunięcie konkretnej usterki, to raz, że trwa to co najmniej 2 - 3 miesiące, a dwa, że na ogół telefony wracają z serwisu z adnotacją, że "usterki nie wykryto"... Jakie są Wasze opinie i sugestie co do serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego HTC w Polsce? Niepokoję się tym dlatego, że - kiedy kiedyś tam (jeszcze na gwarancji) nawaliła mi moja N-95, zaniosłem ją po porostu do serwisu we Wrocławiu i po tygodniu miałem telefon z powrotem, i to naprawiony... Co do HTC, to opinie w necie są trochę zniechęcające...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą sugestię w rodzaju: "kupuj bez obaw, aplikacje z Nokii bez problemu zastąpisz .......................", lub "daj sobie spokój z HD2, niedługo wyjdzie N8, która ma tą przewagę, że................."

PS. W zasadzie jedyny warunek (oprócz powyższych aplikacji), to relatywnie duży ekran i nierozsuwana klawiatura.
PS. 2. Dla mnie, jako maratończyka, który lubi uprzyjemniać sobie pokonywane kilometry słuchaniem muzyki lub audioboka, ma znaczenie, aby bateria wytrzymała ponad 4 godziny odtwarzania plików dźwiękowych i wysyłania ich do słuchawek bluetoth (Jabra), a jednocześnie działania w tle aplikacji Endomondo, czyli włączonego GPS i wysyłania netem pozycji na serwer... Że nie wspomnę o możliwości zainstalowania karty o odpowiednio dużej pojemności... 8 gb N95-2 było już trochę mało, biorąc pod uwagę pojemnożernośc audioboków. HD2 świeżo naładowany wytrzyma tyle?

[ Dodano: 2010-09-15, 15:34 ]
Coś cicho w temacie... No to może trochę inaczej zapytam...

Wedle mojego rozeznania, w grę wchodzi własnie HTC HD2 (zakochałem się w jego wyświetlaczu!), którego trochę boję się z uwagi na to, co przeczytałem choćby na tym forum i swoją całkowitą nieznajomość systemu WM, i Nokia N8, o której tak naprawdę jeszcze niewiele wiadomo...

Za Nokią przemawia to, że jest to system, który znam z moich poprzednich telefonów (N80, N73 i N95-2), na który mam sprawdzone, zachowane w komputerze aplikacje (jak choćby X-lator, Garmin, Handy Shop, itp), natomiast za HTC ten niesamowity wyświetlacz! W zasadzie kierując się sercem najchętniej JUŻ kupiłbym HTC i cieszył się nowym telefonem, ale boję się, że nie podoła kilku priorytetom. bardzo bym prosił użytkowników tego telefonu (naprawdę przeczytałem CAŁY ten wątek) o wypowiedź w następujących kwestiach:

1/ jaka jest jakość muzyki na tym telefonie? (nie pytam o słuchawki, bo te mam własne - bluetoth Jabry i kablowe EP 630, którym niewiele tzw. markowych i znacznie droższych produktów jest w stanie dorównać). Pytam raczej o odtwarzacz - czy jest funkcjonalny, oferuje dobrą jakość dźwięku, umożliwia segregowanie muzyki w folderach pod kątem wykonawcy, rodzaju, itd, słowem - czy nie odbiega swoją funkcjonalnością od tego, co oferuje N95?

2/ jak wygląda sprawa serwisu HTC w przypadku awarii - jest w ogóle taki na naszym terytorium? Na stronie HTC Polska panuje kompletny chaos - są tam jakieś angielsko-języczne linki i np. informacje o produktach, ale ani słowa o serwisie! Naprawiał już ktoś z Was swojego HTC? Jeżeli tak, to gdzie i jak z jakością usługi?

3/ aktualizacje. Istnieje jakiś program w rodzaju nokiowego NSU, który, po podłączeniu telefonu do komputera samodzielnie sprawdzi czy istnieją jakieś aktualizacje dla podłączonego telefonu, a następnie je zainstaluje? A jeżeli nie, to w jaki sposób aktualizujecie oprogramowanie swoich telefonów? Pytam o to dlatego, że pewnie kupię telefon w jakimś Saturnie lub podobnym sklepie dla "nie-idiotów", który pewnie od kilku miesięcy zalegał w magazynie, więc logicznym byłoby jego zaktualizowanie przed pierwszym użyciem... Tyle tylko, że nie wiem, jak to się robi w tym systemie.

4/ Domyślam się (choc bardzo proszę o potwierdzenie), że w sieci znajdę bez większego problemu odpowiedniki takich programów, jak chociażby "X-lator"?

Przepraszam, jeżeli moje pytania są dla Was durne, ale naprawdę nie mam zielonego pojęcia o systemie, na którym hula HD2, dlatego będę bardzo wdzięczny, jeżeli ktoś z Was weźmie za rękę ślepca i go przeprowadzi przez ruchliwe skrzyżowanie...

Odi profanum vulqus et arceo

#429693  autor: mkforever1
 15 wrz 2010, 17:03
Witam,
a wiec tak, :arrow: co do aplikacji to jest na WM Garmin, Mdict(odpowiednik xlatora), SmartMovie- polecam np. Core Playera, Xplore, są dobre programy pogodowe - HD2 ma pogodę w nakładce Sense - więc ten problem odpada. Opera jest w standartowym ROMie jako przeglądarka domyślna. Co do programów typu Endomondo i Best Profile to nie wiem, być może coś podobnego lub nawet te programy się znajdzie, ale nie odpowiem na to pytanie. Aplikacji jest mnóstwo, znacznie więcej niż na Symbiana.
:arrow: Jeśli chodzi o aktualizowanie oprogramowania(tzw. Romu) to również jest to proste, można oprócz fabrycznych wgrywać romy gotowane tzn. robione przez innych użytkowników - są one najbardziej aktualne, stabilne i funkcjonalne a także najszybsze - polecam romy Bysia i Elminstera z forum PDAclub.pl.
:arrow: Co do czasu odtwarzania mp3 i ogólnie pracy na baterii - mnie HD2 wytrzymuje 2 dni. Muzyki dłużej niż 1h na dzień nie słucham ale myślę że 4h bateria wytrzyma na zwykłych słuchawkach, przez bluetooth nie wiem, nie wypowiem się choć wydaje mi się że z nawet z włączonym GPS nie powinien być to problem :) Dźwięk jest bardzo dobrej jakości.
:arrow: Serwis, ehh... :) Generalnie zbyt dobry nie jest, opinie są różne, przeważają niestety negatywne. Serwis w Polsce nie jest mocną stroną HTC niestety...

Mam nadzieje że pomogłem. HD2 to dobry smartphone, polecam go mimo dużej jak dla mnie wady czyli braku klawiatury fizycznej, ekranowa nie jest moją ulubioną :)

Pozdrawiam,

#429867  autor: vonski
 16 wrz 2010, 13:56
Strasznie dużo pytań... ;)
Ale może pomogę:

Może zacznę od aktualizacji systemu: w WM aktualizacje odbywają się zupełnie inaczej niż w Symbianie i polegają na wgraniu całego nowego ROMu (ROM to zwyczajowa nazwa obrazu systemu w WM). To procedura podobna jak wgranie nowego Windowsa do normalnego PeCeta. Minusem jest to, że po takiej aktualizacji trzeba od nowa wgrywać wszystkie programy, kontakty itd. Natomiast oficjalnych aktualizacji nie ma za wiele. Obecnie ostatni oficjalny ROM to 1.66, wcześniej były krótko 1.43 i 1.48 i póki co nie zanosi się na szybką aktualizację. Kupując teraz nowy egzemplarz na 99% dostaniesz model z 1.66 na pokładzie

Muzyka.
Ja osobiście nie mogę się przyczepić. Audiofilem nie jestem, ale HD2 gra wg mnie świetnie. A na słuchawkach BT (używam Plantroników) potrafi zagrać ładniej niż iPhone, bo też ma większe możliwości konfiguracji. Też mam EP630 i chwalę sobie jak grają z HTC.

Serwis.
No to jest faktycznie lipa. W Polsce jest jeden serwis HTC- Regenersis w Jankach pod Warszawą. Jest o nim mnóstwo złych opinii, choć ostatnio IMO idzie ku lepszemu, czytałem sporo postów o naprawach gwarancyjnych realizowanych w tydzień czy dwa. Bezproblemowo, szybko i konkretnie. Kiedyś było mnóstwo zażaleń od klientów na ten serwis (Regenersis serwisuje też m.in. Nokię i Apple) więc chyba w końcu ktoś wziął ich "za mordę".

Aplikacje.
WM to kopalnia aplikacji, zarówno tych darmowych jak i płatnych. Wydaje mi się, że do wszystkiego znajdziesz swoje odpowiedniki. Nie znam wszystkich pozycji które wymieniłeś, ale na pewno są dla WM programy do muzyki (i to kilkadziesiąt), profili, filmów (też duży wybór), słowniki, pogodynki i mnóstwo oprogramowania nawigacyjnego. Słowniki z Xlatora to nawet sam osobiście konwertowałem do mDicta.

Aparat.
No tu to trochę kicha. Niby jest 5mpix, ale jakość mizerna, na pewno gorzej niż N95 i większość nowych sprzętów na rynku Zdjęcia w dzień przejaskrawione, wieczorem ciemne, szumy, filmy też kiepskie, choć niby VGA. To najsłabsza strona WM w ogóle, chyba tylko Omnia i Omnia2 są w tym temacie znośne.

Bateria.
4h z muzyka po BT to nie problem, ale jeśli włączysz jednocześnie GPS... nie dam głowy, że wytrzyma. Z wyłączonym ekranem jest to myślę osiągalne, ale nie ręczę. Na pewno HD2 z włączoną nawigacją i ekranem nie przeżyje 4h.

Ale i tak moja puenta brzmi: kupuj HD2 :P

#430580  autor: lennox2
 20 wrz 2010, 07:30
Wielkie dzięki Panowie za pomoc i wyczerpujące odpowiedzi. Trochę trwało, zanim przegryzłem temat w sobie, ale chyba już się zdecydowałem. Gdyby nie strach przed ewentualną koniecznością naprawy sprzętu (wszyscy znamy prawo Murphyego - "wszystko co może się zepsuć, na pewno kiedyś się zepsuje"), kupiłbym HTC HD2 - jestem zakochany w jego "kineskopie", a co do aplikacji, to Wasze informacje mnie uspokoiły. Obawa jednak przed jakimś trefnym modelem (kolega miał kiedyś HTC z Orange - naprawiał go za pośrednictwem operatora mniej więcej raz na 3 miesiące, a trwało to zawsze grubo ponad miesiąc) spowodowała, że postanowiłem poczekać na Nokię - albo N8, albo E7. Oba trafią już wkrótce trafi do sprzedaży (N8 już za kilka dni), więc i będę mógł w "bezpieczny" dla swoich nerwów przekonać się, czy będą to faktycznie udane modele (szczególnie celuję w E7 - ma 4-calowy ekran i klawiaturę). Jeżeli jednak telefony okazałyby się niewypałami na podobieństwo N97, zaryzykuję i wrócę z dowodem osobistym do Saturna, aby kupić na raty HD2.

Dzięki raz jeszcze. Pozdrawiam.

Odi profanum vulqus et arceo