• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #429272  autor: adam.wisnia
 13 wrz 2010, 17:09
Witajcie.

Piszę do was z prośbą o pomoc w wyborze abonamentu, z którego będzie korzystała moja babcia. Abonament będzie brany na mnie.

Chcę aby opłata abonamentowa była możliwie jak najniższa. (kiedyś była era zero ale chyba to już nie jest dostępne?). Sieć obojętne - byle najtaniej ;). Większość rozmów jest przychodzących więc ilość darmowych minut nie ma tak dużego znaczenia. Fajnie jakby był razem jakiś tel dla seniora ale jeżeli będzie taniej bez (sam sim) to lepiej.

Dodam, że mam już 2 numery w orange. Czy chęć wzięcia trzeciego może coś w tym przypadku znaczyć?

Pozdrawiam

http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1958761

#429277  autor: amigo007
 13 wrz 2010, 17:37
Hmm jak masz 2 numery w orange to zapewne myślisz głównie o sieci orange? W nim najtańszy abonament to 29zł, jednak dla babci lepszym wyborem byłby mix 29zł dla bezpieczeństwa żeby babcia nie przekroczyła abonamentu przypadkiem. Jeżeli jednak nie potrzeba telefonu i głównie chodzi o połączenia przychodzące to najtaniej wyjdzie pre paid orange (pop, nowe orange go). W zależności jeśli wychodzące jednak były by potrzebne to 50zł co 3m-ce, jeśli wystarczą przychodzące to nowy starter za 5zł lub 20zł (wychodzące czynne miesiąc) i połączenia przychodzące na 12 m-cy, przed końcem tego okresu doładowujemy za 50zł i znowu przychodzące 12m-cy. Wybór należy do ciebie.

#429285  autor: plustik
 13 wrz 2010, 18:14
W Play masz abonament bez telefonu za 14.50zl/m, umowa na rok i chyba 120min do tego.
Lub.. Play Fresh za 5zł na rok :wink:

Ale chyba Orange będzie lepsze, skoro masz juz 2 numery. Ale tutaj w abonament raczej bym się nie pchał... Kupił bym Orange GO (dobra taryfa bez pakietów :!: ) i doładował za 200zł - 10miesiecy wychodzących masz za to + masa bonusów. Jak Ty masz prepaid w Orange to możesz sobie przelać część tej kwoty na swój numer jak babcia nie wykorzysta... Dobra opcja :wink: Lub sprzedać kwotę Przelewem na allegro za jakieś 70% ceny... obniży to koszta utrzymania numeru...

Przedmówca pisze o Orange Go/POP i doladowaniu tylko za 50zł na rok - raczej bym tak nie robił. Jak wiesz za 50zł masz wychodzace na 3 miesiące i przychodzące na 12 miesięcy... ale warto żeby babcia mogła w razie "W" zadzwonić z telefonu...
Przemyśl to sobie :wink:

#429288  autor: adam.wisnia
 13 wrz 2010, 18:26
Aktualnie jest na kartę i to jest spory problem. Po prostu teraz ma być abo. Jak już mówiłem sieć nie ma znaczenia.

Dzięki plustik za cynk o tym 14.50 pln/mc.

Właśnie czy jest tu jakiś konsultant z play? Jak by to wyglądało z przeniesieniem numeru na taką właśnie opcję?

#429289  autor: Marens
 13 wrz 2010, 18:27
adam.wisnia pisze:Jak by to wyglądało z przeniesieniem numeru na taką właśnie opcję?
Może Long Play 1, tylko nie wiem czy oferta jest dalej aktualna?

#429292  autor: mikado15
 13 wrz 2010, 18:49
LongPlay 1 zł raczej nadal jest aktualny, przeniesieniem nr zajęliby się już w salonie, to byłaby świetna opcja, skoro nr ma być w głównej mierze do odbierania połączeń. Tu masz link do regulaminu http://www.playmobile.pl/resources/pdf/ ... 5_2010.pdf :)

#429293  autor: htrz
 13 wrz 2010, 18:52
Zgadza się, w PLAY jest abonament za 1 zł przy umowie na czas nieokreślony, bez telefonu, z 60 minut do wszystkich sieci co miesiąc przez pierwsze pół roku LUB darmowymi połączeniami do PLAY, również przez pół roku. Minus jest taki, że Ty i Twoja rodzina z Orange czy innych sieci niebędących PLAY'em będziecie płacić za połączenie do babci 2-3 razy więcej.

Jeszcze Plus ma tzw. abonament Superkarta 15 - bez telefonu, pół godziny rozmów co miesiąc, 15 zł.
adam.wisnia pisze:Właśnie czy jest tu jakiś konsultant z play? Jak by to wyglądało z przeniesieniem numeru na taką właśnie opcję?
Co prawda konsultantem PLAY nie jestem, ale pokrótce wygląda to tak:

1. Numer na kartę w Orange, który chcesz przenieść, musisz zarejestrować/przerejestrować na siebie, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, na przykład w salonie Orange. Numer musi znajdować się w okresie ważności dla poł. wychodzących i mieć dodatni stan konta.
2. W dogodnym dla siebie momencie udajesz się do salonu PLAY z dowodem osobistym.
3. Podpisujesz umowę z przeniesieniem numeru. Otrzymujesz kartę SIM sieci PLAY z numerem tymczasowym. Numer w Orange nadal działa. jest to ostatnia niezbędna wizyta w salonie.
4. Następnego dnia po północy (jeśli nie wystąpia żadne komplikacje natury formalnej) karta Orange przestanie działać, a otrzymana przez Ciebie w salonie karta PLAY straci numer tymczasowy i zyska numer przeniesiony z Orange. Należy ją włożyć do telefonu i korzystać z usług.
5. Stan konta zgromadzony na karcie Orange przepada bezpowrotnie.

Obrazek

#429299  autor: adam.wisnia
 13 wrz 2010, 19:03
To jak wygląda proces przeniesienia doskonale wiem. ;) Chodziło mi o to co można dostać i czy przeniesienie będzie korzystniejsze od wzięcia nowego abo (brak "sentymentu" do numeru)

#429302  autor: htrz
 13 wrz 2010, 19:19
W przypadku taryf za 1 i 14,50 zł bez telefonu nie będzie dodatkowych korzyści z tytułu przeniesienia numeru :).

Obrazek

#429407  autor: Traker
 14 wrz 2010, 10:31
Szczerze to nie rozumiem po co się pchać w abonament jeżeli jak sam napisałeś: "rozmowy będą głównie przychodzące". Jeżeli posiadasz Orange spróbować można z kartą za 25zł miesięcznie, wtedy jednak koszty będziesz miał niższe dzwoniąc do babci. Także możesz pomyśleć o mixie na 25zł + telefon dla seniora w ofercie. Możesz porostu załadować całość "abonamentu mix" i babcia nie będzie już nic robić ze zdrapkami tylko korzystać z telefonu do końca umowy. Chyba sensu nie ma "posyłać" babcię do innej sieci skoro większość jest Orange...
Pozdrawiam :D

#429512  autor: KamaZ
 14 wrz 2010, 20:21
Moja babcia ma telefon dla seniora + Nowe Orange Go. Na 5 miesięcy jej wystarcza. Koszt 20zł/miesiąc jest raczej niewielki. A do Orange i na stacjonarne ma zawsze te kilka groszy taniej tym bardziej, że tutaj głównie dzwoni.

#429531  autor: prestig
 14 wrz 2010, 22:00
ja swoja babcie umiescilem w Play fresh, doladowuje jej konto za 30 zl i starcze jej to na 3 miesiace.

#429612  autor: kamyk_w
 15 wrz 2010, 11:27
przenieś na taryfę LP 1zł MNP w play, oferta nadal aktualna, tylko tyle że będziecie więcej płacić za połączenia do babci. Jednak ta oferta ma taki bardzo duży plus, ze abo jest za 1zł, przez pół roku pakiet 60min, a stawka poza abonamentem 0,39zł. Więc ile wydzwoni, tyle zapłacisz. Ewentualnie jak zrób jak prestig, kupujesz kartę play fresh, doładowujesz i dzwoni aż jej się skończy kasa, Ty zakładasz konto na play24 i sprawdzasz czy ma jeszcze środki na koncie. Ważność konta po każdym doładowaniu, nawet za 5zł to rok ;) a po przeniesieniu numeru dostajesz 60zł do wykorzystania przez 90 dni po pierwszym doładowaniu.

Lubię cytrynki ;) (Klub Cytrynki)

#429625  autor: elkanguro
 15 wrz 2010, 11:58
adam.wisnia pisze:Aktualnie jest na kartę i to jest spory problem. Po prostu teraz ma być abo. Jak już mówiłem sieć nie ma znaczenia.
A dlaczego karta jest problemem? Może można to jakoś rozwiązać inaczej niż tylko tel. na abonament?

Rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem wydaje się być abonament w Play za 1zł skoro babcia nie dzwoni wiele. Z tym, że właśnie będzie drożej do babci dla większości osób.

Są jeszcze dwie dość ciekawe opcje:
1)Multioferta Cyfrowego Polsatu. W skrócie napiszę, że kupując dowolny abonament telewizji cyfrowej Cyfrowego Polsatu otrzymujemy za darmo tel na abonament z 30 minutami co miesiąc. Najtańszy pakiet kosztuje 9,90zł miesięcznie. Niestety połączenia do CP są w podobnych cenach co do Play. Oczywiście jeśli korzystacie z oferty CP to chyba możecie dobrać sobie telefon za darmo.
2)ASTER: http://www.aster.pl/komorka abonament bez telefonu już od 9zł miesięcznie z 30 minutami co miesiąc, plusem jest również to, że połączenia na numery aster nie są droższe niż połączenia do Ery, Plusa czy Orange.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet