• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #429203  autor: Mikolaj1982
 13 wrz 2010, 09:20
witam wszystkich. Mam problem z nawiazaniem polaczenia z routerem air live. Podczas proby połączenia pojawia się komunikat: "Nie wykryto serwera DNS". Chcę się połączyć z WIFI, sygnał jest znakomity, status połączenia: połączono, ale mimo to, żadnych stron nie wyświetla. Ustawienia Bramy domyslnej, ip sieci sa na automatyczne. Wyłączyłem IP ver 6, pozostałe właściwości protokołu tcp/ip są włączone. W panelu konfiguracyjnym DHCP jest wyłączone - może o to chodzi? Niedawno temu był UPC i stwierdził, że router działa, więc jest to kwestia konfiguracji routera. Dodam, że karta sieciowa jest właczona oraz połączenie z siecią bezprzewodową nawiązane. Co więc jeszcze sprawdzić i jakie ustawienia wprowadzić, by to wreszcie zadziałało? Jakie ustawienia w komputerze i jakie na panelu konfiguracyjnym powinny byc ustawione, żebym mógł się połączyć z internetem? I dlaczego na drugim laptopie, na którym łączyłem się po kablu, było połączenie z internetem, a kiedy wyłączyłem IP ver 6 i włączyłem połączenie z siecią bezprzewodową, ustawiłem własciwości tcp/ip na automatyczne, nie chodził mi? Dodam, że wszystkie diody w routerze się palą, więc to chyba nie jest wina routera. Byłbym wdzięczny za pomoc! Pozdrawiam Was wszystkich i z góry dziękuję za pomoc!

"Never give a day away, always live for today"

#429230  autor: Rafix
 13 wrz 2010, 12:00
Może nie wina routera, ale jego ustawień. Może też to być wina zawalonego Windowsa, kiedyś u dziewczyny tak było, że łączyło z siecią, ale działało tylko gg, nic więcej. napisałeś, że strony nie działają, a chociażby głupie gg? U nas sprawdziło się wrzucenie lapka na DMZ, wszystkie problemy zniknęły z brakiem połączenia, muleniem, zrywaniem.

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka

#429270  autor: Mikolaj1982
 13 wrz 2010, 17:01
GG nie działa. Działa tylko (o dziwo) Skype! A DMZ mam ustawić w samym Windowsie czy programie antywirusowym?

"Never give a day away, always live for today"

#429394  autor: Rafix
 14 wrz 2010, 09:13
Na routerze poszukaj, zaloguj się na niego normalnie z przeglądarki - gdzieś na spodzie routera powienien być adres np. 192.168.0.1, Tam w jakichś zaawansowanych ustawieniach powinieneś poszukać - ogólnie obsługa routera jest intuicyjna. Aha i moja rada, zanim zaczniesz dłubać, ustaw wszędzie wszystko domyślne, zwłaszcza w windowsie.

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka