Od wczoraj stałem sie posiadaczem drugiego telefonu LG, którego jednocześnie używam z modelem GU230. Jest to mój 5 lub 6 LG w życiu.
A więc telefon kosztował 99 złotych- cena jest optymalna. Jest to dość nowy model, nigdzie nie ma żadnych opinii o nim.
Zestaw jest standardowy na tę półkę, czyli bateria 950 mAh, ładowarka (microUSB!!), telefon oraz instrukcje obsługi z kartą gwarancyjną. Wszystko zapakowane w ładne małe czerwono-białe pudełeczko LG, charakterystyczne dla wszystkich innych telefonów tego producenta.
Telefon jest mały, lekki, bardzo elegancki. Pierwszą rzeczą rzucającą się w oczy jest klawiatura z bardzo dużym nadrukiem, zwłaszcza cyfr. Wyżej jest wyświetlacz o standardowej przekątnej- 1,5". Klawiatura jest bardzo ładnie podświetlona kolorem niebieskim, natomiast wyświetlacz jest bardzo dobrej jakości- głównie przez to, że został wykonany w technologii TFT, co jest rzadko spotykane w low-endach z naprawdę najniższej półki, jakim jest GS101.
Tylny panel jest gładki, na dole znajduje się logo LG. Po prawej stronie jest zaślepiony port microUSB, do którego można podłączyć ładowarkę lub zestaw słuchawkowy. Zaślepka jest porządna, ale jak na razie bardzo ciężko otwiera się ją.
Wokół wyświetlacza i klawiatury jest plastikowe obramowanie wykonana ze świecącego się plastiku. Jest to bardzo dobry wybór, bo przez to telefon wygląda bardzo atrakcyjnie, a sama obudowa się nie palcuje.
Obudowa telefonu jest wykonana z najwyższej jakości materiału. Świetnie spasowana, nic nie skrzypi, nic nie lata, pod tym względem jest bezkonkurencyjny w stosunki do wszystkich innych Nokii i nawet niektórych Samsungów.
Klawiatura jest wygodna, ale jak zauważyłem standardem w LG jest bardzo głośna praca klawiszy. Wciśnięcie jakiegokolwiek klawisza powoduje wytworzenie bardzo dużego hałasu.
Jakość rozmów jest FANTASTYCZNA, uważam to za największa zaletę tego telefonu- zarówno na głośniku, jak i słuchawce. Nawet mój rozmówca przyznał, że lepiej mnie słyszy przez ten telefon. Dźwięk jest świetnie stonowany i głośny. Na głośniku nie ma mowy, żeby cokolwiek trzeszczało. Jednakże dźwięk na głośnomówiącym mógłby być nieco głośniejszy. Ale jeśli miałoby to odbyć się kosztem jakości- mówię stanowczo NIE.
Wiadomości- tutaj nieco gorzej wypada. Edytor mógłby być zastosowany z telefonów z wyższej półki. Niewiele zmieniło się od czasów KP100. Na razie nie SMSowałem z niego, wiec nic nie napiszę więcej. Na pewno tutaj Samsung gniecie LG bezdyskusyjnie.
Menu- jest ładne, kolorowe i czytelne. Podświetlenie danej ikonki powoduje, że ona powiększa się. Menu jest logiczne i czytelne. Nikt nie będzie miał problemów z obsługą telefonu. Brakuje jednakże środkowego klawisza nawigacyjnego do zatwierdzania.
Jest kalendarz z możliwością dodawania notek z alarmem (full wypas), kontakty- 300 pozycji, historia połączeń, Gry (jedna prosta gra bardzo fajna- zainspirowana z Nokii wężyk, wiadomości- pamięć 100 SMS, profile z możliwością edycji (masa ustawień, osobna głośność dla SMS i połączeń, dźwięk z wibracją), Narzędzia (a w nich pozoruj rozmowę- zerżnięte z Samsunga fałszywe połączenie- można ustawić wyświetlanie numeru/kontaktu, ustawić czas za ile telefon ma "dzwonić"- od 10 sek do 30 min, prosty kalkulator, stoperek, konwektor jednostek, czas globalny, usługi SIM), terminarz (alarm, notatka) oraz ustawienia.
Standardowo w LG skrótów klawiszowych nie da rady zmienić, (lewo- alarm, prawo- nowy SMS, w dół- blok. klaw., w górę kontakty).
Standardowo sa 3 tapety bez możliwości dogrania nowych (ze wzgl. technicznych).
Podsumowując jest to bdb telefon dla osób, które przede wszystkim dużo rozmawiają, a nie piszą zbyt dużo wiadomości. W innym przypadku znacznie lepszy jest Samsung E1080.
Resztę dopisze za jakiś czas, np. o baterii i może jakieś zdjęcia wstawię.
PS. prawie mini test mi wyszedł, hehe