• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #428129  autor: barteka3
 07 wrz 2010, 00:33
No właśnie - rozmawiałem z infolinią NETII dwukrotnie, i jeden konsultant powiedział ze nie ma tej opłaty a drugi ze jest 30zł.
Czy jest ktoś kto korzysta tylko z internetu w netii i nie ma opłaty za utrzymanie lini telefonicznej?

#428133  autor: amigo007
 07 wrz 2010, 01:01
Ja korzystam z samego internetu netii i nie mam opłaty za utrzymanie łącza. Warunkiem jest posiadanie stacjonarnego telefonu, jak nie masz telefonu to jest opłata właśnie 30zł. Ja mam plan tp socjalny za 28,06zł.

#428140  autor: Sig
 07 wrz 2010, 07:42
Nie napisałeś najważniejszego - chodzi o kable własne Netii, czy TP? Chodzi o LLU?

Zakładam, że TP bez LLU, więc tak:

- aby świadczona była usługa dostępu do internetu musi być ponoszona opłata za utrzymanie łącza (30zł w Netii wedle mojej wiedzy), LUB
- musisz mieć jakiś abonament telefoniczny u dowolnego operatora, niekoniecznie tego samego co internet. Jezeli nie potrzebujesz telefonu, to zawsze możesz wybrać abonanemnt bliski opłacie za utrzymanie łącza - płacisz tyle samo lub mniej, ale masz nadal numer stacjonarny na który ktoś może do ciebie dzwonić (numer z chrymi stawkami i bez minut, ale jak już pisałem - tylko do odbierania). Abonament tel. u innego operatora na kablach TP to WLR (internet to BSA)
- zastrzeżenie - z tego co wiem, nie da się przejść bezpośrednio z WLR-->WLR, trzeba wrócić do Tepsy i dopiero później przenosić się dalej. Nie wiem sdlaczego i nie wiem jak to zrobić, tak mi odpisali z Dialogu (mam WLR Netii) i dałem sobie spokój
- jacy operatorzy?
Dialog 28zł
Multimo ok 28zł o ile pamiętam, reszta 30zł
NOM
Novum i pewnie jeszcze jakieś

Netia ma teraz w ofercie ab. za 35,90, no ale Ciebie by raczej nie intresował.

Pamiętaj, że nie może być to nr. stacjonarny u operatorów komórkowych, bo to taki stacjonarny bez kabla - zwykłą komórka o ograniczonym zasięgu do okolicy mieszkania.

Edycja: Massa osób jak jest taki temat zawsze pisze o socjalnym TP, ale przecież o ile się nie mylę tego już nie ma dawno w ofercie (wiec nie można sobie TERAZ kupić), a nawet jak był to trzeba było spełnić jakieś wymogi odnośnie dochodu etc.

#428147  autor: poziom
 07 wrz 2010, 08:45
Niczego nie trzeba było spełniać.

#428149  autor: Fafral
 07 wrz 2010, 08:50
Jest opłata za utrzymanie łącza na 100%.
Dokładnie wynosi 30 zł.

Może napiszesz co jest powodem, dla którego się pytasz o to utrzymanie linii ?

Obrazek

Siemens C30 > N2600> N5300 > N7310 Supernova> E71>Samsung i9000 Galaxy S

#428158  autor: barteka3
 07 wrz 2010, 09:49
W uzupełnieniu:
mam obecnie plan telefoniczny za 16,39 netto (20brutto) w Netii (stary z przed 4lat), ale tak naprawdę wcale z niego nie korzystam (używam voip).
Kończy mi się umowa i chciałbym się pozbyć tej zbytecznej opłaty za telefon i placić za sam internet.

#428181  autor: Feniks06
 07 wrz 2010, 10:53
To Ci się nie opłaca. Bo Ci dowalą 30 zł brutto za łącze podkładowe. O ile to jest łącze tpsa. No chyba że masz 1 Mb to wtedy mi powiedziano w netii że nie trzeba mieć żadnego telefonu i nie ma opłat dodatkowych

#428182  autor: Rafix
 07 wrz 2010, 11:01
Opłata nie będzie naliczana tylko i wyłącznie jeżeli masz to na całkowicie własnej infrastrukturze Netii. Inaczej - LLU/WLR,BSA nie opłaci się zrezygnować z tego telefonu.

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka

#428184  autor: Maniek99
 07 wrz 2010, 11:20
W Netii przynajmniej tej na linii TP są w sumie dwie opcje płacenia za linię. Jedna to specjalne abo dla linii bez telefonu i druga, w której płaci się zwykłą stawkę za net + 30zł.

Ta pierwsza opcja jest parę zł tańsza, ale prawdopodobnie, jeżeli chciało by się na niej uruchomić telefon od operatora innego niż Netia, to ceny za net nie dałoby się już zredukować.

W drugim przypadku, w momencie uruchomienia jakiegoś abo na telefon, to 30zł po prostu przestaje być naliczane.

@barteka3
Nic tańszego niż to abo za 20zł nie znajdziesz.
Nawet zawieszenie linii wypada drożej.

#428188  autor: barteka3
 07 wrz 2010, 11:56
postanowiłem zapytac jeszcze raz - oto zapis z chata netii:

Katarzyna S.:
Witaj Bartek. W czym mogę pomóc?

Bartek:
interesuje mnie sam internet bez telefonu, czy jest opłata za utrzymanie łącza?

Katarzyna S.:
Czy jest opłata czy nie jest to uzaleznione od łącz na których mozemy podłaczyć usługe

Katarzyna S.:
Potrzebuhje adres w tym celu

Bartek:
Opole .....................

Katarzyna S.:
Proszę o chwilę cierpliwości, weryfikuję dostępność techniczną.

Katarzyna S.:
Nie ma opłaty za utrzymanie łązca

Bartek:
czyli jak zrezygnuje z abonamentu telefonicznego w netii i będe chciał podpisać umowę na sam internet to ile bede płacił?

Katarzyna S.:
4 MBIT/S PRZE 3 MIESIACE ZA 1 ZŁ OD 4 MIESIACA ZA 49.90

Bartek:
rozumiem dziekuje

#428196  autor: Maniek99
 07 wrz 2010, 12:12
Czyli najprawdopodobniej jesteś na linii Netii.
Jednak zadzwonił bym jeszcze ze dwa razy, żeby się upewnić co do tej opłaty.

#428212  autor: Rafix
 07 wrz 2010, 14:38
Zgadza się, zadzwoń jeszcze raz, dopytaj o opłatę = dostępna sieć i wtedy już podejmij decyzję, jeżeli potwierdzi się to z czatu, to nie ma problemu z samym netem.

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka

#429468  autor: sporysz
 14 wrz 2010, 15:08
Rafix pisze:Zgadza się, zadzwoń jeszcze raz, dopytaj o opłatę = dostępna sieć i wtedy już podejmij decyzję, jeżeli potwierdzi się to z czatu, to nie ma problemu z samym netem.
Ja mam inna radę. Na infolinii już takie rzeczy słyszałem, że jedynym wiarygodnym źródłem informacji jest Rzecznik Prasowy Netii (dane kontaktowe na blogu opa). Czasami odpisze, ale jak nie to z Polecenia Pana Karola oddzwoni ktoś kompetentny.
Obsługa via fon to porażka. Ja już 40-ty dzień czekam na aktywację netu. Gdy zadzwoniłem oprotestować, to dowiedziałem się że umowa ze strony Netii została... zerwana ;) Dopiero mail do Rzecznika wyjaśnił sytuację. Teraz czekam na monterów...

Pozdrawiam,

sporysz

#429816  autor: elkanguro
 16 wrz 2010, 08:40
Widzę dwie możliwe opcje:
1) Pani na chacie uznała, że skoro posiadasz telefon to już nie będziesz płacił za utrzymanie łącza.
2) Rzeczywiście w twojej lokalizacji Netia ma własne kable i wówczas są w stanie uruchomić sam internet bez opłat za telefon.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#429822  autor: maniek
 16 wrz 2010, 09:15
Wiem, że kiedyś było tak, iż netia nie pobierała opłaty za utrzymanie łącza ale tylko dla opcji powyżej 8 Mb/s. W Regulaminie Hipnotyzującej promocji II na samym końcu widnieje zapis o opłacie 30 zł za utrzymanie łącze w przypadku internetu BSA.