• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #426417  autor: Layio
 30 sie 2010, 20:49
Witam.
Czy możecie mniej więcej powiedzieć co to za anteny na zdjęciu? Wiem, że te mniejsze to chyba play, ale pewności nie mam. Dodatkowo jedna jakoś krzywo powieszona - to raczej częste, czy po prostu fuszerka w wykonaniu? I czy wielkość anteny, a raczej jej "długość" ma wpływ na zasięg, czy to po prostu inna technologia wykonania?

LINK (zdjęcie w dużej rozdzielczości, można dostrzec szczegóły)

#426427  autor: Patryk_
 30 sie 2010, 21:15
Najpewniej Play (na wysięgniku z radioliniami).
Anteny Powerwave 900/UMTS (lub DCS).
Obok Orange z takimi samymi antenami.

[ Dodano: 2010-08-30, 21:19 ]
Layio pisze:I czy wielkość anteny, a raczej jej "długość" ma wpływ na zasięg, czy to po prostu inna technologia wykonania?
Inna antena, inna charakterystyka, wielopasmowość...zależy, jak to sobie planista radiowy "wymyśli".

#426428  autor: zajadacz
 30 sie 2010, 21:20
Te dwie duże na samej górze są operatorów komórkowych, reszta to jakieś wi-fi. Obie Powerwave, niestety trzeba by mieć jeszcze lepsze zdjęcie żeby coś powiedzieć, bo na tym zdjęciu nie widzę ilu portowe są anteny i czy konektory są zaizolowane. Ta po lewej obstawiam, że jest Play (ale 100% gwarancji nie daję) ze względu na to że te dwie radiolinie nad nią są zamontowane w bardzo dziwny sposób, który jest typowy dla Play. Jeżeli ta po prawej ma 3 porty to najpewniej Era, bo Orange bardzo rzadko stosuje 3 portowe anteny.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#426431  autor: Patryk_
 30 sie 2010, 21:31
zajadacz pisze:Jeżeli ta po prawej ma 3 porty to najpewniej Era, bo Orange bardzo rzadko stosuje 3 portowe anteny.
U mnie na południu Erowe Powerwave to rzadkość, a trzyportowych w ogóle nie widziałem, za to w Orange zdarzają się czasami na wieżach kościelnych (mało miejsca w poziomie) i masztach tymczasowych.
Wg mnie tutaj obie anteny mają dwie sekcje.

#426434  autor: Layio
 30 sie 2010, 21:37
Wg mnie tutaj obie anteny mają dwie sekcje.
A co to znaczy?

Teraz już sobie sprawdziłem w bazie btsearch i są tam umiejscowione - play i era, oba gsm i umts, era dodatkowo 1800.

#426439  autor: Patryk_
 30 sie 2010, 21:47
Layio pisze:A co to znaczy?
Że są do jakby dwie anteny w jednej obudowie, na różne pasma.
Skoro jest to Era i pracuje na trzech pasmach, to sekcje są trzy.

#426443  autor: zajadacz
 30 sie 2010, 21:55
Liczba sekcji anteny to w uproszczeniu liczba pasm które obsługuje antena. Często Operatorzy stosują kilkusekcyjne anteny żeby nie montować osobnych na różne pasma.
Czyli jednak trzyportowe Powerwave.
@Patryk_: Bardzo trudno odróżnić trzyportowe Powerwave od dwuportowych nie mając bardzo dobrego zdjęcia. Trudno jest to nawet zrobić na oko stojąc pod masztem, bez jakiejś optyki przy oczach :) Ciekawostka: http://bts-gsm.eu/zdjecia/zachodniopomo ... eglosci_60. Człowiek który chyba budował tą stację bazową twierdzi że każda antena jest 4 (!) portowa.

Zdjęcia stacji bazowych

#426453  autor: Layio
 30 sie 2010, 22:15
Ostatnie pytanie - czy niedbałe zamontowanie anten - np. krzywe, ale nie tilt, tylko po prostu "góra odchodzi bardziej w lewo, dół w prawo" ma wpływ na zasięg?

Z tego co zauważyłem, to play bardzo niedbale zamontował swoje anteny - krzywo, pozatym sektory są tak umiejscowione i skierowane, że nie zapewniają 360 stopniowego pokrycia.

#426462  autor: zajadacz
 30 sie 2010, 22:35
Jeśli chodzi o Play to niestety niedbalstwo w budowie stacji to jest norma. Idą w szybkość w budowy i jak najmniejsze koszty. Na początku jak widziałem ich stacje to odnosiłem wrażenie że robią to amatorzy od stawiania sieci wi-fi. Jakiś wpływ na działanie sieci pewnie to ma, ale stacje stoją zbyt krótko żeby powiedzieć co będzie z nimi np. za dziesięć lat. Na zasięg głównie wpływa wysokość umieszczenia anten i ich tilt, Niestety nie jestem specjalistą żeby móc powiedzieć co zmieni pochylenie anteny w bok o 10 stopni. Można budować tanio, czyli aluminiowe profile, brak izolacji konektorów (wbrew pozorom bardzo powszechne w innych krajach, np. w Szwecji). Jednak krzywe ustawianie anten i inne podobne niedoróbki to jest już przegięcie i IMO brak nadzoru Play nad podwykonawcą stacji.

Zdjęcia stacji bazowych

#426476  autor: Layio
 30 sie 2010, 23:10
Rzeczywiście tilt anten play celuje dużo niżej niż pozostałe anteny innych operatorów, które widziałem. Wygląda jak by nikt tego nie sprawdzał, montował jak idzie, bo każda antena jest pod innym kątem. Może dlatego zasięg GSM ginie 3km za miastem. Byle jak najszybciej wprowadzili ten płynny handover między play a plus.

Zgłaszać im (poprzez play4you) swoje spostrzeżenia dot. stacji, czy też tak czy tak nie zostanie to uwzględnione, bo jak to zwykły człowiek może znać się na planistyce sieci?

#426502  autor: radar77
 31 sie 2010, 08:25
zajadacz pisze:Liczba sekcji anteny to w uproszczeniu liczba pasm które obsługuje antena. Często Operatorzy stosują kilkusekcyjne anteny żeby nie montować osobnych na różne pasma.

Warto dodać, że stosują taki patent często z takiego powodu, że właściciel obiektu każe sobie płacić za każdą dodatkową wiszącą antenę.

--
pozdrawiam
radar77

#426504  autor: Szalony
 31 sie 2010, 08:33
Jak chcesz to zglaszaj :D Ja od 2 lat nie moge sie "doprosic" by parametry nodeB poprawili u mnie w Aleksandrowie - pisalem slalem co tylko moglem i gdzie ( z dokladnymi danymi z netmonitora) i nic sie nie poprawilo - odpuscilem i zrezygnowalem z Play - non-stop handovery 3g-2g - nielogiczne trzymanie nosnej glownej 10836 jak mam duzo lepsze parametry innych itp ... jednym slowem totalna kaszanka :evil: Przy sygnale -70-90dBm parametr EC -10-12 to sa jaja normalnie , w pobliskich Poddebicach mogli 3 G zrobic dobrze z parametrem EC -2-4 a gdzie indziej tandete odwalaja... Na poczatku budowy 3G jakosc wykonania - budowy nodeB byla fatalna - pozniej wykonanie sie poprawilo - jednak jest wiele miejsc gdzie bez fizycznej ingerencji czlowieka w to co dawniej ktos "spierdzielil" sie nie obejdzie :!:

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#426539  autor: kello
 31 sie 2010, 11:09
zajadacz pisze:Jeśli chodzi o Play to niestety niedbalstwo w budowie stacji to jest norma. Idą w szybkość w budowy i jak najmniejsze koszty. Na początku jak widziałem ich stacje to odnosiłem wrażenie że robią to amatorzy od stawiania sieci wi-fi. Jakiś wpływ na działanie sieci pewnie to ma, ale stacje stoją zbyt krótko żeby powiedzieć co będzie z nimi np. za dziesięć lat. Na zasięg głównie wpływa wysokość umieszczenia anten i ich tilt, Niestety nie jestem specjalistą żeby móc powiedzieć co zmieni pochylenie anteny w bok o 10 stopni. Można budować tanio, czyli aluminiowe profile, brak izolacji konektorów (wbrew pozorom bardzo powszechne w innych krajach, np. w Szwecji). Jednak krzywe ustawianie anten i inne podobne niedoróbki to jest już przegięcie i IMO brak nadzoru Play nad podwykonawcą stacji.
10 lat to one gora postoja, jesli nie mniej. Na bodajze 10 lat jest gwarancja producenta na konektory, wiec to, ze inni operatorzy je izoluja jest ich widzimisie, jak dobrze zauwazyles w Szwecji sie tego nie robi podobnie jak w P4. Pochylenie anteny w bok o 10 stopni ma bardzo duzy wplyw na jej zasieg (a raczej na obszar swiadczenia uslugi) i raczej jest to zrobione celowo, nie przeszloby cos takiego odbioru, ewentualne odchylenie to stopien, dwa tego mozna nie zauwazyc z dolu jak sie patrzy.