• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #425588  autor: albert438
 27 sie 2010, 12:41
Witam! Planuje zakupić telefon E72 i nie wiem na jaką paczkę danych się zdecydować... 25MB/msc, 100MB/msc, 200MB/msc, a może lepiej wybrac abonament z zaszytym pakietem 1GB (20zł wiecej do abo na msc)

A tak planuje obciążyć telefon internetem:

- ok. 1 godziny Mobilnego GG dziennie
- wysyłanie i odbieranie maili (stała synchronizacja)
- ok. 30 minut dziennie surfowania po necie
- raz na tydzień 30 minut nawigacji Ovi,

chyba o niczym nie zapomniałem...

Jaka paczka miesięcznie wystarczy dla takich obciążeń?
 #425609  autor: bleckwarrior
 27 sie 2010, 13:16
[quote="albert438"]
[quote/]

teoretycznie to 500 mb powinno Ci starczyć spokojnie,ale tak naprawdę będziesz mógł to ocenić dopiero po 2-3 miesiącach korzystania, więc może skoro nie jest dużop droższy, a będziesz cały czas miał takie użycie, dla bezpieczeństwa ( nie narażania się na dodatkowe koszty wziąść 1 gb)

ponieważ całe życie się uczę, moje zdanie z dzisiaj w danym temacie,niekoniecznie musi być takie samo, jak wczoraj -a jutro takie samo jak dziś.

#425705  autor: ywis
 27 sie 2010, 21:27
albert438 pisze:- raz na tydzień 30 minut nawigacji Ovi
Do tego przy E72 internet nie jest potrzebny ;)

#425736  autor: Spioszek
 28 sie 2010, 00:43
Ale szybciej łapie sygnał GPSa wtedy, a dane jakie wysyła i odbiera do tego żeby ustalić położenie to nie więcej niż 5-15KB, czyli nic..

#425831  autor: thonka
 28 sie 2010, 17:27
sam korzystam w podobny sposob z telefonu (mail, opera mini/mobile, agps, sports tracker, parlingo) i jezeli nie zalacze radia internetowego to zuzywam ok. 80-90mb danych w takcie 100kb (Wydaje sie, ze to niemozliwe, a jednak) przy czym czesto korzystam z wifi.

jezeli chesz miec stala synchronizacje (nie lepiej ustawic sobie pobieranie maila co powiedzmy 10-15 minut?) to 200mb powinno starczyc, ew. jak po pierwszym miesiacu bedzie za malo to mozesz zawsze wybrac 500mb.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#425833  autor: Mordrag
 28 sie 2010, 17:46
W ustawieniach email można ustawić "Pobieraj nagłówki" zredukuje to ilość odbieranych kilobajtów

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#425834  autor: ciuchcia
 28 sie 2010, 17:48
thonka pisze:sam korzystam w podobny sposob z telefonu (mail, opera mini/mobile, agps, sports tracker, parlingo) i jezeli nie zalacze radia internetowego to zuzywam ok. 80-90mb danych w takcie 100kb
ja korzystam bardzo podobnie na N6220 CL
mail (automatyczne sprawdzanie co 30 min), opera mini, czasem gps, parlingo, gry przez neta (HileArcade) i czasem YouTube i nie przekroczylem ani razu pakietu 50 MB taktowane po 1 KB .... w zeszlym miesiacu zuzylem 45 MB. Z tym, ze staram sie przelaczac w tryb Offline jak jestem przy kompie - wtedy nie mam koniecznosci odbierania Maila.

#426102  autor: albert438
 29 sie 2010, 20:30
W Play w taryfie LongPlay Internet 49 mam zaszyte 750MB internetu. Abonament zamiast 49zł kosztuje 69zł czyli wychodzi na to, że ten pakiet 750MB kosztuje 20zł i na plus działa jeszcze to, że Nokia E72 w taryfie LongPlay Internet 49 względem zwykłego LongPlaya 49 jest 200zł tańsza. Gdybym wybrał taryfę zwykła to wtedy 100MB kosztowałoby mnie 10zł i telefon droższy... a tak to przynajmniej nie będę musiał się ograniczać z internetem..

Też myślicie, że to najlepsze wyjście ??

#426111  autor: helmutthegreat
 29 sie 2010, 21:02
albert438, nie do końca. Sam chcialem brać LpP internet, ale doczytałem, że ten darmowy net działa tylko na zasięgu własnym Playa, co oznacza, że nie będzie mi działał np. w weekendy na wsi poza GOPem. Na uczelni (poza centrum) też może być ciężko. Zależy gdzie będziesz z niego korzystał, jeśli zdecydowaną większość czasu spędzasz w Gliwicach, to będzie ok.

Jest: BlackBerry 9700 + Nokia E51

Było: Samsung I550w, Motorola E8, Nokia E52, i200, SE K530i, Nokia E50, E590, Motorola Z6w, Motorola V3, Siemens CXV 70, Nokia 3100, Nokia 8210,

http://www.lastfm.pl/user/dzoners

#426112  autor: bleckwarrior
 29 sie 2010, 21:12
albert438 pisze: Też myślicie, że to najlepsze wyjście ??
tak jak już kolega wspomniał ten pakiet działa tylko na zasięgu macierzystym, więc jakbyś chciał korzystać również na plusie, to musiałbyś pomyśleć jeszcze o pakiecie
25 mb- 5 zł (1 miesiąc gratis)
lub 100mb -10 zł.

ponieważ całe życie się uczę, moje zdanie z dzisiaj w danym temacie,niekoniecznie musi być takie samo, jak wczoraj -a jutro takie samo jak dziś.

#426117  autor: albert438
 29 sie 2010, 21:17
W domu na wsi mam Wi-Fi, ale jak decyduje się na internet w komórce to chciałbym go wszędzie... W takim razie zostaje zwykły LongPlay + 100MB za 10zł.

A coś mi śmierdziało z tym internetem 750MB... :)

#428703  autor: segat
 09 wrz 2010, 21:52
Qrcze ja mam mbanka gdzie minuta to koszt 20 groszy, a co miesiac darmo 50mega. Mam nokie E71 więc podobnie -> starcza aż za dużo ;)
Średnio 10 godzin korzystania z opery mini(miesięcznie), spr. meili co 15 minut(3 skrzynki - pobiera tylko nagłówki).
No i spokojnie wystarcza ;)

Pozdrawiam
 #429743  autor: pawel.pietrasz
 15 wrz 2010, 20:39
albert438 pisze:Witam! Planuje zakupić telefon E72 i nie wiem na jaką paczkę danych się zdecydować... 25MB/msc, 100MB/msc, 200MB/msc, a może lepiej wybrac abonament z zaszytym pakietem 1GB (20zł wiecej do abo na msc)

A tak planuje obciążyć telefon internetem:

chyba o niczym nie zapomniałem...

Jaka paczka miesięcznie wystarczy dla takich obciążeń?
jestem posiadaczem tego telefonu wiec moze bedzie pomocne to co napisze. W swojej nokii mam ustawiona synchronizacje z mailem non stop, + bardzo czesto gtalka. Codziennie w drodze do pracy ok 30 min przegladam sobie stronki (raczej wersje lajt bo wygodniej sie czyta). Sciagam czasem jakas aplikacje z ovi, zdarzy mi sie czasem jakis youtube itp. Generalnie moje wykorzystanie danych ksztaltuje sie w okolicach 100 Mb, czesto mniej, raz zdarzylo mi sie dojechac do 120 ale naprawde duzo sie bawilem,.

Korzystam z paczki w Erze 300Mb gdzie po przekroczeniu wskakuje mi edge. Wsumie zamierzam przejsc na 100Mb.
 #552754  autor: Pasqd
 08 maja 2012, 12:00
darkangel pisze:Ale szybciej łapie sygnał GPSa wtedy, a dane jakie wysyła i odbiera do tego żeby ustalić położenie to nie więcej niż 5-15KB, czyli nic..
Witam :)

Tak do końca to nie jest, bo wciskając klawisz r (na qwerty) można nałożyć warstwę z google maps i wtedy mapka wygląda jak prawdziwa - wygląda to rewelacyjnie, ale każdego kilometra ściąga około 1MB danych, więc limit transferu musi być wysoki ;)
A jeśli chodzi o szybsze wyszukiwanie pozycji to jest to zamiast kilku minut czekasz kilka sekund, więc się opłaca włączyć w ustawieniach tzw. A-GPS :)

P.S. Mi 1GB wystarcza na 5 dni tygodnia roboczego, a ponadto w domu korzystam z Wi-Fi :]

Marcin Kowalski

#552809  autor: Ramirez
 08 maja 2012, 17:45
ywis pisze:
albert438 pisze:- raz na tydzień 30 minut nawigacji Ovi
Do tego przy E72 internet nie jest potrzebny ;)
Nie do końca tak jest. Co prawda w zasadzie nie jest internet do tej nawigacji potrzebny ale pobranie danych o GPS to dobra rzecz, druga sprawa - przy online w nawigacji pokazuje natężenie ruchu na głównych trasach. Co prawda nie jest to doskonałe ale jest. Trzecia sprawa- nie wszystkie miejscowości sa zaznaczone na mapach ktore sa zainstalowane w telefonie na karcie pamięci. Najmniejsze miejscowości sa wyszukiwane tylko podczas połączenie nawigacji z internetem.

A zużycie to kwestia indywidualna. Mi idzie w e72 300 Mb na miesiąc.