• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#425299  autor: Spioszek
 26 sie 2010, 02:01
Zobaczcie teraz porównanie, w starej taryfie "Nowy Simplus" jest pakiet za 10zł 200minut do plusa (5gr/min).

Przeszedłem specialnie na taryfe twój profil jak wprowadzili pakiet najwięszky bo był on atrakcyjniejszy pod warunkiem że dużo się rozmawia.

Teraz z tą nową promocją jak mam za połączenie zapłacić 29gr, to po 5gr za minute miałbym prawie 6minut rozmowy, wychodzi na to że to się tylko opłaca pod warunkiem że rozmowa trwa 6 i więcej minut jednym ciągiem.

Co prawda można przejść by mieć za 19gr za minute do plusa i tyle za połączenie, ale to i tak wychodzi prawie 4minuty rozmowy po 5gr a do innych sieci dalej drogo po 59gr.

Jednym słowem, nie opłaca się ta promocja dla osób które rozmawiając po 1-2 minuty a takich rozmów najwięcej się wykonuje...

#425305  autor: Kamel
 26 sie 2010, 08:27
Wcześniejszy pakiet z ogromną ilością minut był zdecydowanie najatrakcyjniejszy. Na miejscu osób zarządzającą marką Simplus wprowadziłbym na stałe - bez jakichkolwiek promocji, usługę pozwalającą kontaktować się z kilkoma numerami w Simplusie za bardzo niskie koszty. Chodzi mi o usługę typu "Swojaki", dzięki której sporo użytkowników pre-paida skorzystało właśnie z oferty sieci Plus. Promocja jest promocją, według definicji wprowadzona na jakiś okres czasu. Oferta stała, która także musi być korzystna dla klienta, powinna zawierać pewien element stabilności, pozwalający obniżyć koszty rozmów.

#425306  autor: KamaZ
 26 sie 2010, 08:27
darkangel pisze:Zobaczcie teraz porównanie, w starej taryfie "Nowy Simplus" jest pakiet za 10zł 200minut do plusa (5gr/min).
[/b]
Plusowi chyba zależało, żeby ludzie zrezygnowali z tej opcji. Trzeba było jednak tam zostać.

#425331  autor: mariusz9a
 26 sie 2010, 11:24
darkangel pisze:Jednym słowem, nie opłaca się ta promocja dla osób które rozmawiając po 1-2 minuty a takich rozmów najwięcej się wykonuje...
Zgadza się. Ja w tygodniu wydzwaniam ok 250 minut w około 10 połączeniach, także np dla mnie jest to bardziej opłacalne, nawet od Pakietu Największego. Obecnie mam jeszcze ponad 300 zł na koncie ważne do lutego 2011, które dostałem ZA DARMO od Polkomtel - jak to wydzwonię to chyba przejdę jednak do 36i6 ;-)

#425374  autor: KamaZ
 26 sie 2010, 13:28
Przetestował już ktoś jak wygląda sytuacja z "Bezlikiem rozmów" przy włączonym profilu wynurzenia?

#425379  autor: mariusz9a
 26 sie 2010, 13:56
KamaZ pisze:Przetestował już ktoś jak wygląda sytuacja z "Bezlikiem rozmów" przy włączonym profilu wynurzenia?
Nie wiem jak Profil Wynurzenia, ale mając aktywny Pakiet Największy nie pobiera opłat za pierwszą minutę - odlicza z pakietu 60 sekund. Ale na podstawie tego można wysunąć wniosek że jest analogicznie ;-)

#425415  autor: KamaZ
 26 sie 2010, 16:07
mariusz9a pisze:
KamaZ pisze:Przetestował już ktoś jak wygląda sytuacja z "Bezlikiem rozmów" przy włączonym profilu wynurzenia?
Nie wiem jak Profil Wynurzenia, ale mając aktywny Pakiet Największy nie pobiera opłat za pierwszą minutę - odlicza z pakietu 60 sekund. Ale na podstawie tego można wysunąć wniosek że jest analogicznie ;-)
Niedawno wróciłem do domu i sprawdziłem jak to wygląda w praktyce. Rzeczywiście odlicza 60 sekund z pakietu wynurzeń i możemy rozmawiać bezliku :) Brawo dla plusa za świetną ofertę i debilne nazwy pakietów :wink:

#425424  autor: Spioszek
 26 sie 2010, 17:04
Aha czyli aktywując profil wynurzenia, i mając tamte minuty praktycznie nic nie zapłace dzwoniąc do plusa:), fajnie.

A na jaki czas daja minuty z wynurzenia? np przy doładowaniu za 30zł i 100zł

#425434  autor: KamaZ
 26 sie 2010, 17:34
darkangel pisze:Aha czyli aktywując profil wynurzenia, i mając tamte minuty praktycznie nic nie zapłace dzwoniąc do plusa:), fajnie.
Zgadza się :-)
darkangel pisze:A na jaki czas daja minuty z wynurzenia? np przy doładowaniu za 30zł i 100zł
http://www.simplus.pl/v.do?idx=1187772

Za połączenia krótsze niż 60 sekund zabiera z pakietu tyle ile trwało a za dłuższe 60. Myślałem, że za każde niezależnie od czasu zabiorą jedną minutę, ale jednak nie :)

#425445  autor: Spioszek
 26 sie 2010, 19:10
Ok, już wiem zaglądnełem dla 30zł są miesiąc ważne minuty a dla 100zł pół roku...

W profilu wynurzenia do innych sieci jest po 29gr czy 59?

#425449  autor: KamaZ
 26 sie 2010, 19:20
darkangel pisze:W profilu wynurzenia do innych sieci jest po 29gr czy 59?
59gr/min. Do Play 72 a do Centernet 80. Niestety w Plusie mamy wybór albo tanio w sieci albo do innych (oprócz Play i CN).

#425450  autor: Spioszek
 26 sie 2010, 19:22
No tak to by była za idealna oferta teraz...

W sumie może zmienie na profil wynurzenia w takim razie a do innych sieci będę dzwonił z Play po 29gr więc nie będzie tak źle:)

#425453  autor: INTRO
 26 sie 2010, 19:35
A sprawdzał ktoś jak wygląda połączenie promocji rozmów bez liku z profilem bliskie numery, bo niewiem czy uruchamiać tą promocję, bo korzystam z profilu bez limitu z 3 osobami plusie, interesuje mnie czy po aktywawaniu promocji bez liku będzie pobierana opłata 59 groszy za pierwszą minutę rozmowy z bliskim numerem?

#425456  autor: KamaZ
 26 sie 2010, 19:43
darkangel pisze:No tak to by była za idealna oferta teraz...

W sumie może zmienie na profil wynurzenia w takim razie a do innych sieci będę dzwonił z Play po 29gr więc nie będzie tak źle:)
Rozsądnym rozwiązaniem jest używanie drugiego numeru w Play, aby nie przepłacać. Przynajmniej w moim przypadku, bo jednak w ciągu ostatnich miesięcy trochę ludzi do Play przeszło.
INTRO pisze:A sprawdzał ktoś jak wygląda połączenie promocji rozmów bez liku z profilem bliskie numery, bo niewiem czy uruchamiać tą promocję, bo korzystam z profilu bez limitu z 3 osobami plusie, interesuje mnie czy po aktywawaniu promocji bez liku będzie pobierana opłata 59 groszy za pierwszą minutę rozmowy z bliskim numerem?
Nie sprawdzałem, ale skoro działa przy wynurzeniach to przy bliskich numerach też powinien. Aktywuj promocję za darmo o ile jesteś w Simplusie ponad pół roku. 3 zł to zresztą też niewiele i sprawdź. Tylko nie widzę sensu tej promocji przy tym profilu...

#425462  autor: mariusz9a
 26 sie 2010, 20:21
INTRO, tak jak pisałem promocja bezliku łączy się z innymi promocjami, gdzie priorytetem są inne promocje - darmowy numery; a przy normalnym połączeniu minutę nalicza według najbardziej korzystnej aktualnie uruchomionej u Ciebie promocji. Darmowy numer jak i te trzy w Twoim profilu są rozliczane oddzielnie, czyli nadal za 0 zł SMS/minuta.

#426042  autor: Atlan
 29 sie 2010, 18:00
darkangel pisze:Zobaczcie teraz porównanie, w starej taryfie "Nowy Simplus" jest pakiet za 10zł 200minut do plusa (5gr/min).

Przeszedłem specialnie na taryfe twój profil jak wprowadzili pakiet najwięszky bo był on atrakcyjniejszy pod warunkiem że dużo się rozmawia.
Tak coś czułem że nie warto zmieniać tej taryfy, która do rozmów wewnątrz siecowych jest po prostu lepsza niż profile :) Niestety stara taryfa ma wady, bo nie można tu wykupić za 10zł darmowego numeru i wszystkie nowe promocje są tylko dla nowej taryfy. To chyba spowoduje że trzeba będzie się z Simplusem rozstać, bo profile w ogóle mnie nie interesują :) Orange w tej kwestii i nie tylko prezentuje się dużo lepiej, tylko "Pan Wojtek" nie chce pakietów na net dać i trzeba siedzieć w Plusie z numerem :P

#426053  autor: mariusz9a
 29 sie 2010, 18:23
Atlan pisze:Orange w tej kwestii i nie tylko prezentuje się dużo lepiej, tylko "Pan Wojtek" nie chce pakietów na net dać i trzeba siedzieć w Plusie z numerem
No nie wiem... Zobacz sobie na takie 36i6 a na NOG. To już Play sobie lepiej weź ;-)

#426092  autor: Atlan
 29 sie 2010, 20:01
Ja już mam Orange, tylko trzymać jeszcze muszę Plusa głównie dla tego neta :)
Ale nie rozumiem co tam w tym 36,6 niby takiego rewelacyjnego w stosunku do NGO (choć sam preferuję POPa). PiszmówDobowy który działa nie działa na numery Plusa? :) Przecież tam stawka na stacjonarne i do Plusa wynosi 29gr jeśli się nie mylę :) To z innych sieci jest do Plusa taniej. A w tej ich drugiej taryfie minuta w sieci kosztuje więcej niż w Heyah do Anglii :)

NGO to raczej trzeba porównać do Simplusa, gdzie w Simplusie jest profil 19gr w sieci/59gr poza, a w NGO można mieć 20/29gr i do tego masa bonusów :)

#426135  autor: mariusz9a
 29 sie 2010, 22:00
Atlan, a np to że za doładowanie 50 zł otrzymujesz 90 zł na wykorzystanie do wszystkich sieci. Ile Ci wtedy wychodzi minuta? ;-) Do tego do Plusa masz nielimitowane SMSy, "darmowe" rozmowy i SMSy do 36i6. No i Twój upragniony internet ;-)

#426235  autor: Atlan
 30 sie 2010, 11:16
Hmm, tak coś czułem że padnie taki argument, ale dla mnie to taka naciągana sprawa ;) Bo mogą dać nawet 100zł za te reklamy, ale nadal taniej będzie dzwonić po 3-5gr w innej sieci, która takiego bonusu nie da, niż po 29gr z bonusem. Nie wspominając już o tym, że zarówno Era jak i Orange (choć Orange ostatnio coś mniej) daje takie bonusy (albo i nawet lepsze) za samo doładowanie, bez słuchania po 30 minut reklam. Ta promocja Bez Endu miałaby sens, gdyby dotyczyła całego Plusa, a nie wybranego miliona osób.
A odpowiadając na Twoje pytanie ile wyniesie minuta do Plusa przy tym bonusie to odpowiadam - 16gr. To przy podwójnym doładowaniu z Ery jest taniej do Plusa, niż z Plusa do Plusa (o Mbanku nie wspominając już) :) Właśnie brak tej elastyczności w 36,6 jest ogromną wadą. Owszem jak ktoś ma wybraną osobę to wtedy może ta oferta wypaść korzystnie.

I tu jest właśnie problem Simplusa, którego pozbyło się Orange - w Simplusie wystarczyło obniżyć stawkę do wszystkich w starej taryfie i byłby niezły produkt. Orange tak zrobiło, Plus nie, bo wolał zabrać przywileje i w zamian dać 29gr. I tu jest ta różnica :) Nie wspomnę już o tym, co ktoś wcześniej powiedział - braku możliwości zakupu pakietu, gdy stary jest aktywny ;) Śmiech na sali by zerować liczniki, co jest uciążliwe zwłaszcza jak masz 48 sekund pakietu, albo 2-3 smsy a chcesz/musisz pogadać ;)