• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.

Który z producentów telefonów komórkowych jest w Twoim odczuciu najlepszy?

Nokia
22
25%
Samsung
25
28%
LG
6
7%
Motorola
2
2%
Sony Ericsson
9
10%
HTC
14
16%
Apple
5
6%
BlackBerry (RIM)
3
3%
myPhone
Brak głosów
0%
Inny
3
3%

#424982  autor: orson_dzi
 24 sie 2010, 17:41
Teraz pasuje.
Ewelinaa pisze:Ostatnio na nastolatkowie.eu bodajże czytałam wyjątkowo żarliwą dyskusję na ten temat.
Pewnie średnia wieku tam wynosiła 15 lat i każdy chwalił swoją jak najdroższą zabawkę. Standard.
znawca pisze:Nokia się skończyła na N95 (i N82, choć nie podoba mi sie ten model) i teraz dominuje tylko w segmencie muzycznym (5800 i spółka).
Dalej z powodzeniem robią najtańsze telefony i kilka z nich nawet im się udało. Poza tym jest kilka modeli, które funkcyjnie pasują do solidnej średniej półki ale zabijają swoją popularność straszną ceną.
znawca pisze:Motorola jest skończona już od V3. 0 funkcji i dyskusyjna uroda obudowy. Wiem, że jest Droid, ale to odosbniony przypadek :wink: Szczerze mówiąc życzę tej firmie jak najgorzej i dla mnie mogliby w ogóle wypaść z rynku.
W USA to ciągle jeden z czołowych producentów. Wypuścili kilka bardzo dobrych modeli, które u nas przeszły bez echa, jak E8, czy ZN5. Teraz idzie im coraz lepiej ze względu na sukces Milestone.
znawca pisze:Apple... Zrobili jeden telefon i tylko zmieniali soft...
I jeszcze udaje im się to sprzedać...
znawca pisze:LG to parę fajnych pomysłów za niską cenę (np: KC910), ale szału nie ma. Dużo nieudanych modeli, które psują im opinię.
Cookie to jeden z najpopularniejszych telefonów. KU990/KU990i tez były u nas chętnie kupowane. Poza tym zrobili kilka porządnych low-ednów, jest bardzo ładna seria KF, są niezłe GT500 i pochodne, Renoir i jego pochodne, popularny ostatnio Swift... Od jakiegoś czasu jest to już solidna marka, a jakość rozmów, jak i wielu przypadkach zasięgu jest godna naśladowania.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#424983  autor: kowcio
 24 sie 2010, 17:41
Ja mam bardzo dobry kontakt z telefonami LG. Ostatnio wszystkie modele im bardzo wychodzą. Naprawdę warto wziąć pod uwagę najnowsze, np. takli Bali GM360 kosztuje niewiele (nowego od 330 zł na allegro.pl można kupić), a ma naprawdę porządny aparat i jest całkiem przyjemny.
Stare LG też mnie do siebie zraziły. No a Samsung... Ostatnio ciężko jest znaleźć u nich niewypał. Co innego Nokia, która naprawdę wiele dobrze zapowiadających się telefonów (np. E52) skopała i to nieźle.. 2 miesiące użytkowałem LG GU230 i wiem, ze na pewno kupie telefon LG jak bedzie okazja.

#425043  autor: znawca
 24 sie 2010, 20:27
orson_dzi pisze: W USA to ciągle jeden z czołowych producentów. Wypuścili kilka bardzo dobrych modeli, które u nas przeszły bez echa, jak E8, czy ZN5. Teraz idzie im coraz lepiej ze względu na sukces Milestone.
Ja po V3 spisałem ich na straty :P W ogóle mi się nie podobał ten model, ta seria i kierunek w jakim poszła ta firma.
Telefon Magdy M... tfuuuuu :-D

E8, ZN5... szczerze mówiąc chciałem sprawdzić tę drugą (motka z dobrym aparatem), ale ni jak nie miałem dojścia. A teraz to już nieaktualne.

Jeśli coś się sprzedaje to nie znaczy że jest dobre :P Avila, iPhone się sprzedaje, N73 i U700 też się sprzedawały. :wink:

A w segmencie low-endów siłą rzeczy się nie obracam... przynajmniej dopóki moja zapasowa 6020 sie nie rozleci, a na razie nie wygląda na to (pancerna xD)

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#425094  autor: stypulkovski
 24 sie 2010, 23:36
Każdy producent ma jakieś wpadki, jeden mniej, drugi więcej...E250, N96, KE970, Diamond...wystarczy? :-D

#425102  autor: orson_dzi
 25 sie 2010, 00:28
znawca pisze:ZN5... szczerze mówiąc chciałem sprawdzić tę drugą (motka z dobrym aparatem), ale ni jak nie miałem dojścia. A teraz to już nieaktualne.
A warto, bo aparat przebija N95, jak i N82.
Ale po E8 już ZN5 nie potrzebuję, bo telefony mało się różnią. Minimalna różnica dźwięku na koszt aparatu. Patent ze zmieniającą się klawiaturą ten sam.

#425241  autor: user_delete10
 25 sie 2010, 19:27
znawca pisze:Nokia się skończyła na N95 (i N82, choć nie podoba mi sie ten model) i teraz dominuje tylko w segmencie muzycznym (5800 i spółka).
Nowości jak na lekarstwo, wygląd porażająco brzydki, funkcjonalność średnia, system Symbian wyjęty z archiwum - to obraz Nokii od dawien dawna, za wyjątkiem... paru wyjątków.
znawca pisze:SE nie polecam w ogóle... są pojedyncze dobre sztuki (C905), ale generalnie lipa...
Generalnie telefony tych dwóch marek, kiedyś liderów na rynku, albo nic sobą nie reprezentują, albo mają kulawy system.
Przypominają bardzo często zabawki z odpustu a jeden model jest kopią drugiego - i tak powstała legenda SE - dobrego producenta. Tu też - parę wyjątków od reguły jedynie.
znawca pisze:Motorola jest skończona już od V3. 0 funkcji i dyskusyjna uroda obudowy. Wiem, że jest Droid, ale to odosbniony przypadek :wink: Szczerze mówiąc życzę tej firmie jak najgorzej i dla mnie mogliby w ogóle wypaść z rynku.
Od Droida zaczęli i nastąpiła reaktywacja poczciwej Motoroli w nowej erze. Znowu powalają wyglądem a funkcjonalnością dorównują reszcie.
V3 nie jest dyskusyjna - to mój ulubiony tel., który wciąż posiadam a teraz kupiłem nowy w Orange. Nie ma osoby, która by go nie znała. Dobre aluminium, cienki kształt, wręcz niezniszczalność, malutka waga czynią go do dziś atrakcyjnym a sprzedaż w Orange chyba całkiem dobrze idzie. Niedawno się pojawiła a już w niektórych salonach zostały pojedyncze sztuki.
znawca pisze:Apple... Zrobili jeden telefon i tylko zmieniali soft... ale naprawde ich szanuję za genialny marketing. Ja bym nie umiał wcisnąć milionom czegoś co nawet zdjęć nie robi. Dopiero 3GS był znośny (wreszcie AF), a 4 jest dobry i na poziomie konkurencji.
Kupiłem iPhona 2G poniekąd też ogarnięty marketingiem - ale tylko na tyle, że byłem w stanie dać za niego 400zł w ekstra ofercie, w jednym z komisów. Nie dałbym ani grosza więcej. Czar szybko prysnął - pod wieloma kolorowymi ikonkami na ekranie kryje się wielka, nie spotykana nigdzie nuda. Chore ograniczenia tworzą z tego telefonu bubel wszech czasów. Sam ekran i interfejs to nie powód by robić misz masz ludziom w głowach i żądać od 1500 - 3500 zł w iSpotach za kolejne generacje.
Zobaczcie forum MyApple - w jednym dziale o jednym telefonie pojawia się codzień dziesiątki problemów. To nienormalne patrząc na Telepolis, gdzie z jakimś modelem np. Samsunga komuś coś się stanie raz na tydzień. To też o czymś świadczy.
znawca pisze:LG to parę fajnych pomysłów za niską cenę (np: KC910), ale szału nie ma. Dużo nieudanych modeli, które psują im opinię.
Są nadal chyba na 3 pozycji na rynku. Teraz maja problemy ale wciąż pokazywali klasę.
znawca pisze:Samsung jest obecnie liderem i w sumie jedyna firma której nowości mi się podobają. Najlepsze smartfony (Omnia HD, INNOV8, Wave, Galaxy S), najlepsze fototelefony (Pixon 12) i najfajniejsze multimedialne zabawki. Niech tylko dadzą do Wave lepszy aparat i kabel HDMI, a będziemy mieli telefon stulecia.
Reszty firm nie znam lub nie lubię :-D
Najbogatsza oferta, najwięcej do zaoferowania choć też kopiują jak SE nie dając nic do środka nowego. Dawno powinni Nokie zrzucić w miejsca, które się jej od dawna nie należy na rynku.

Ludzie kupują bo jest nowość, bo jest okazja cenowa, bo ktoś ma albo idą tropem martwych legend jak np. Nokii a nie znają się na niczym.

#425251  autor: znawca
 25 sie 2010, 20:27
Generalnie się zgadzam :wink:

V3 była i jest dla mnie synonimem wyższości wyglądu nad funkcjami... a dla mnie wiadomo liczą się tylko bebechy... stylowe i ekskluzywne mogą nie istnieć... dlatego fajnie dogaduję się z gimnazjalistami :-D
Żart :P Dzieciaki nie mogłby znieść myśli, że ich fonio nie jest najbardziej wypasiony :wink:

Motorola zawsze szła w stronę wyglądu, a funkcjami nigdy nie imponowała. Swego czasu Nokia czy SE "biły ją na głowę"... a teraz robi to Samsung... ale ten też powoli zaczyna mnie wkurzać, bo chyba sie nie doczekam modelu M8920 (W880) w Europie.

#425262  autor: kowcio
 25 sie 2010, 21:21
Wiecie, dla mnie LG był jeszcze kilka miesięcy takim niszowym producentem, wydawało mi się, że telefony robia na siłę i im kiepsko to wychodzi, tak jak Motoroli po czasach V3, która bądź co bądź, była hitem na skalę światową i do dzisiaj wielu użytkowników z łezka w oku wspomina swoje V3ki.
Taką typowa zabawką byl dla mnie Cookie. Wszystko w nim było, tylko nie były dopracowane podstawowe opcje takie jak wiadomości czy chociażby głupi wskaźnik baterii, który był skandalem- lepiej, jakby go nie było w ogóle. Jednakże zawsze wiedziałem, że LG = super jakość rozmów, kosztem innych rzeczy. Kiedyś szukałem telefonu tylko i wyłącznie do rozmów i tanio kupiłem LG GU230 (cena sprawila, że był u mnie- nic wiecej). Zauważyłem, że zmienili menu, obsługa wiadomości w 100% Nokia S40, jakość rozmów nadal cudna, wskaźnik baterii poprawiona, obudowa porządna. A do tego świetny zasięg, o którym przekonałem się będac na wakacjach, gdy jadąc pociągiem w ogóle mi nie zerwało rozmowy przez 40 km, gdzie wcześniej wiedziałem, ze zasięg nie jest zbyt silny. Gdyby nie ten model, Lg bym jeszcze dzisiaj nie brał pod uwagę. Dzisiaj LG ma pierwszeństwo przed Nokią, stoja u mnie na równi z Samsungiem, którego od 2005 roku tez zacząłem bardzo cenić wbrew opiniom.

Bardzo boli mnie fakt, że ludzie maja dziwna mentalność w Polsce. Ktoś palnął, że LG to największe G.., jakie może być i wiele ludzi nie bierze LG pod uwagę wybierając sprzęt RTV czy AGD. To jest kompletną bzdurą. I proszę, aby nikt nigdy nie powtarzał opinii z drugiej ręki, bo to sa plotki. Kup, przetestuj i oceń. Na pewno nie zawiedziesz się, bo teraz już wszyscy robia sprzet na jakosć, a zwłaszcza tacy niedocenieni producenci (zauważcie, ze Nokia i Sony robią takie szmelce dzisiaj, a ludzie kupują, bo wiedzą, ze to jest dobre, ponieważ kiedyś było dobre- takie myślenie najgorsze jest).
Przekonałem się sam, że Nokia wypracowała sobie opinię przez lata, zwłaszcza seria E cieszyła się ogromną sympatia (telefony drogie, a nie oferowały nic nadzwyczajnego, poza rozbudowanymi funkcjami podstawowymi). Wykorzystała to sprzedając E52 na skalę światowa, a E52 wg mnie nie powinna istnieć w normalnej sprzedaży :roll:
Sony podobnie. Kupiłem wieże, miałem do wyboru za tyle samo Panasonica i teraz żałuję, bo po 2 latach, gdy gwarancja się skończyła, wieża zaczyna się nadawać na śmietnik, bo juz radio mi fiksuje, z którego często korzystam.

Czasy się zmieniają, producenci też, o ile kiedyś Samsung i LG nie robili dobrych sprzętów, teraz jest inaczej, podobnie jak z Nokią i Sony.
Oczywiście, wyjątki stanowią regułę, jakże inaczej...

#425271  autor: user_delete10
 25 sie 2010, 22:18
Stąd moje słowa: "Ludzie kupują bo jest nowość, bo jest okazja cenowa, bo ktoś ma albo idą tropem martwych legend jak np. Nokii a nie znają się na niczym."

Kilka lat temu to panowała przynajmniej w moim gronie opinia, że Samsung to szmelc, jakiego świat nie widział. Powiedziało się - "Kupię monitor LCD Samsunga", dostawało się opinię - "Daj spokój, szkoda kasy, to dziadostwo". Nie kupowałem bo nie potrzebowałem ale nie wierzyłem w te opinie.

Ostatnio mało czytam Telepolis (poza forum), Telix, PasjeGSM, Komórkoamanie i coraz słabiej się orientuję ale nie wiem skąd problemy finansowe i narzekania na dział komórek u LG...

Ja mam LG GW300 - 2 tematy zakładałem bo miałem problemy, choć niezwiązane do końca z samym aparatem - problem z działaniem stron internetowych przez zintegrowaną przeglądarkę, problem ze znalezieniem LG PC Suite, które wg. mnie dziwnie musiało być dopasowane do danego modelu :shock: i długi czas wczytywania, nie długi a strasznie długi biblioteki multimediów po jej zmianie zawartości - ok. 3 min. !

Obudowa plastikowa, kiepska, ale leciutka. Genialna klawiatura QWERTY, wygodna, dobry skok, lekki. Ekran - doskonała kolorystka, nasycenie, ale w słońcu nie widać nic. Obsługa ułatwiona ponieważ każdą funkcję w danym menu można obsługiwać i wybierać klikając numerek od 0 - 9 z klawiszy, które mają cyfry, czyli tych środkowych, wyraźnie zaznaczonych. Bateria - jest poniżej normalności. Ten telefon nie ma z czego tyle energii pożerać, mimo to jak jeszcze działa ok. 2 w nocy to przed płd. jak się obudzę tel. nie żyje. To porażka. Trzyma 2 dni a potem "zdycha" w przeciągu paru godzin z 3 kresek na zero. Aparat jest ekstra - zdjęcia można powiększać mocno już na tel. i widać drobne szczegóły przy żerowej utracie jakości. Nie jest najgorzej ale nie zmienia to faktu, że to jedyna alternatywa dla drogich Nokii i BB z pełnym QWERTY, która wygląda od nich lepiej. Tylko niektóre BB są ładniejsze.

#425276  autor: znawca
 25 sie 2010, 22:44
LG jest dobry, ale uważam że Samsung oferuje coś lepszego... więc z dwójki koreańczyków wybieram... :wink: i jeszcze Sharp był ok... cenię sobie ich TV... szkoda, że telefony tak mało dostępne...

Mi się wydaje, czy w segmencie high end LG ma ostatnio zastój? Brakuje jakiegoś następcy Renoira... Konkurencja ma Pixona 12, Wave, Galaxy S... Omnię HD...

#425282  autor: orson_dzi
 25 sie 2010, 23:07
znawca pisze:Sharp był ok...
Gdybym tylko miał nieoczekiwany przypływ dużej kasy, to na Sharpa bym na pewno odłożył. Telefony są bardzo zaawansowane ale dostęp do nich jest słaby.
znawca pisze:Brakuje jakiegoś następcy Renoira...
Była Arena... Jak wyszło wiadomo.
Ostatnio Swift im dobrze wyszedł. Szkoda tylko tego ekranu oporowego, bo przez to wiele ludzi woli i5700 od Samsunga. Ale wykonanie LG jest tutaj bardzo mocno z przodu.

#425476  autor: kowcio
 26 sie 2010, 21:06
fenix189, to są stare wady Lg o których pisałem, teraz to poprawili i naprawdę jak kupisz coś z 2010 roku to się nie zawiedziesz. Ja też miałem takie problemy i powiedziałem nigdy wiecej LG,a le kupiłem i wszystko poprawili to co raziło po oczach, nadal trzeba dopracować soft, ale to satakie pierdoły jak np. dzwonek SMS przy rozsuniętym telefonie jest na najniższym poziomie. Wskaźnik baterii poprawili, przeglądarka na niszowym GU230 świetnie działała i opera mini nie była potrzebna (a ta tez bdb działa na nim). Poza tym LG tanie sa, więc nie mozna też wymagac wszystkiego od nich.
znawca pisze:Mi się wydaje, czy w segmencie high end LG ma ostatnio zastój?
Dzisiaj ciekawego Windowsa zaprezentowali, mnie się podoba.
orson_dzi pisze:Ostatnio Swift im dobrze wyszedł. Szkoda tylko tego ekranu oporowego, bo przez to wiele ludzi woli i5700 od Samsunga. Ale wykonanie LG jest tutaj bardzo mocno z przodu.
łeee tam, ekran w Szifcie jest bardzo dobry i nie widac dużej różnicy miedzy szpicą, ale zawsze jest..
To już nie jest ku990vsAvila

#425487  autor: user_delete10
 26 sie 2010, 21:28
kowcio pisze:fenix189, to są stare wady Lg o których pisałem, teraz to poprawili i naprawdę jak kupisz coś z 2010 roku to się nie zawiedziesz. Ja też miałem takie problemy i powiedziałem nigdy wiecej LG,a le kupiłem i wszystko poprawili to co raziło po oczach, nadal trzeba dopracować soft, ale to satakie pierdoły jak np. dzwonek SMS przy rozsuniętym telefonie jest na najniższym poziomie. Wskaźnik baterii poprawili, przeglądarka na niszowym GU230 świetnie działała i opera mini nie była potrzebna (a ta tez bdb działa na nim). Poza tym LG tanie sa, więc nie mozna też wymagac wszystkiego od nich.
Ale GW300 jest w miarę nowy a problemy miałem choć banalne, to rażące i idiotyczne. Zapomniałem dodać, ze CI nie działa w Orange - nie uaktualnia się. Jak wskoczy Gliwice to koniec, zostaje. W Erze działa i zmienia się... To dopiero czary...

#425490  autor: kowcio
 26 sie 2010, 21:35
fenix189, ten model roczny jest. Te wady co opisujesz, to przypominają mi np. Cookie, przez którego na LG nie patrzyłem zbyt szeroko, ale wiedziałem, ze się poprawią. I to zrobili w tym roku.
Z Cell Info nie miałem na ogół problemów w GU230, ale czasami po przyjeździe do np. Wrocławia miałem napis "MIEKINIA", która jest oddalona troszke od Wrocławia. Ale nie zawsze się to działo.
Także jak widac pewne rzeczy pprawili, a pewne wymagają przemyślenia. Najważniejsze, że poprawili te najgorsze, czyli sam wskaźnik baterii i zarządzanie telefonu energią- Cookie szybko mi padał jak leżał, a GU230 mimo takiej samej pojemności długo pracował i wskaźnik dobrze pokazywał stan baterii.

#425491  autor: orson_dzi
 26 sie 2010, 21:39
kowcio pisze:ekran w Szifcie jest bardzo dobry i nie widac dużej różnicy miedzy szpicą, ale zawsze jest..
Mi tego mówić nie musisz ;) . Tylko tym, którzy spojrzą w specyfikację, zobaczę ekran oporowy i więcej ich telefon nie interesuje. A wykonanie jest mocno przed Spicą.

#425492  autor: kowcio
 26 sie 2010, 21:41
orson_dzi pisze:kowcio napisał/a:
ekran w Szifcie jest bardzo dobry i nie widac dużej różnicy miedzy szpicą, ale zawsze jest..

Mi tego mówić nie musisz ;) . Tylko tym, którzy spojrzą w specyfikację, zobaczę ekran oporowy i więcej ich telefon nie interesuje. A wykonanie jest mocno przed Spicą.
Musze go w takim razie rozpracować! ;-) Mogłem go kupić, gdy były za 300 zł nóweczki z Orange ze 3 miesiące temu :roll: teraz ponad 500 pewnie kosztują, nie? Nawet bym zarobił sobie.

#441622  autor: carlosalberto
 17 lis 2010, 12:31
Ja za SE. Na zawsze i na wieczność! Miałem i mam tylko produkty SE i jestem z nich zadowolony! ;)

#442398  autor: Woker
 21 lis 2010, 00:59
Ja mam obecnie samsunga.. ale chyba jednak ES jest lepszy...
Ostatnio mi się BB spodobał, ale nie podoba mi się jego delikatna budowa, i wykonanie
takie aby układy były jak najbardziej scalone, a nie do wymiany osobno, gdyż nie znoszę lutować, chyba ze miał bym rączkę na cieple powietrze, to co innego...

#447085  autor: Xy
 16 gru 2010, 12:27
carlosalberto pisze:Ja za SE. Na zawsze i na wieczność! Miałem i mam tylko produkty SE i jestem z nich zadowolony!
Tez bylem wyznawca telefonow marki Sony Ericsson dopoki nie przesiadlem sie na Nokie. Przy przedluzaniu umowy wezme chyba cos z Samsumga. Do Sony Ericssona nigdy nie wroce. Takie samo menu, watpliwa jakosc wykonania, archaiczne i kompletnie niewygodne zlacze FastPort (jedno do wszystkiego :?). SE ma wiecej wad. Ale nie o tym.
Wracajac do tematu nie ma najlepszego producenta telefonow. Kazdy ma swoje wymagania i oczekiwania. Moje spelnia Nokia w 100% i dla mnie ona jest numerem jeden. W przyszlosci moze Samsung albo inny HTC czy jakas Motorola.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#447097  autor: user_delete19
 16 gru 2010, 14:02
Kiedyś (daaaawno temu) zachwycony byłem Siemensami, później HTC a obecnie przekonuję się do Samsungów - szeroki wybór, całkiem solidne wykonanie i niezła cena...
(mam jedynie awersję do Nokii i iPhona (; )