• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#424283  autor: lukaszw
 21 sie 2010, 02:14
Zrobili potężną kampanią reklamową i nagle ciach, jeśli nie dadzą czegoś równie atrakcyjnego to będzie to gorszego strzału w stopę w tym roku jeszcze nie było

#424284  autor: Spioszek
 21 sie 2010, 02:25
Też tego nie rozumiem, nawet dość nie dawno w TV widziałem tą reklame jeszcze, a to chyba przecież za każdą emisje reklamy trzeba płacić...
Wychodzi na to że coś zupelnie nowego będzie bo tak w połowie miesiąca nawet do końca wakacji tego nie podciągneli...

#424305  autor: viator
 21 sie 2010, 10:19
Dla mnie Simplus to kandydat nr 1 do głuchych telefonów w kategorii prepaid. Wpierw promowali w mediach promocję "pół na pół", którą wycofali. Teraz podobnie zrobili z tym pakietem. Widać, że Polkomtel nie ma żadnego sensownego pomysłu na Simplusa.

#424307  autor: bolek2004
 21 sie 2010, 10:25
Ale o co chodzi? Kto ma simplusa to wie że prawie zawsze tak było że jakaś promocja trwała miesiąc czy dwa a potem ją wycofywali i wprowadzali coś nowego, także to żadna nowość jest, niczego w simplusie nie można być pewnym. Po prostu w plusie bardzo dosłownie podchodzą do słowa promocja:)

#424326  autor: fussy
 21 sie 2010, 12:03
Zastanawiam się, jak na ruch Plusa zareagują inni operatorzy. Czy pójdą w ślady Plusa? Wiadomo, że promocje pakietów (1000minut) w prepaidach są konkurencyjne z ofertą abonamentową. Z drugiej strony pakiet 1000minut w POPie został szybko wykreowany przez Orange, aby powstrzymać falę uciekających do Playa po wprowadzeniu SD za 30zł. Ciekaw jestem jak to się skończy. Sam korzystałem zarówno z 1000min w Popie jak i 1500min w SimPlusie.

pozdrawiam
Darek

#424357  autor: Simplusowiec
 21 sie 2010, 14:36
Biedni Simplusowcy,sa nadal traktowani jak piate kolo u wozu.Radze wszystkim simplusowcom migracje do Fresha albo do Gadu Air. Tam nie ma promocji trwajacych miesiac.

#424365  autor: nicram
 21 sie 2010, 15:59
fussy pisze:Zastanawiam się, jak na ruch Plusa zareagują inni operatorzy. Czy pójdą w ślady Plusa?
Wątpię, żaden operator nie może sobie pozwolić, na takie posunięcie, dlatego że operatorzy mają konkurencję w postaci Play-a.
Myślę że Plus będzie chciał wprowadzić coś nowego. Jeśli się mylę odnośnie nowej promocji, to znaczyłoby tyle, że Plus ma daleko gdzieś swoich klientów pre-paid :P
fussy pisze:Wiadomo, że promocje pakietów (1000minut) w prepaidach są konkurencyjne z ofertą abonamentową
To nie ma znaczenia, dlatego że klientom abonamentowym zależy głównie na telefonie za 1 zł ;-)

#424374  autor: kowcio
 21 sie 2010, 16:39
W ogóle, to w Plusie te pakiety są sztywne. Musisz kupować 2x na miesiąc i nie ma wyjścia. W Oranie można mieć za 16 PLN ten pakiet ważny przez półtora miesiąca (w Plusie musiałbym dac za to 30 PLN). De facto dużo lepiej na tym wychodzili, ale jednak zlikwidowali...
Poza tym wg mnie, mało kto wygaduje zawsze cały pakiet 1000 minut (nie mówiąc o większych) przez 2 tygodnie. Przy pakiecie 2000 musiałbym rozmawiać przez 2,5h na dobę. Malo realne patrząc na ogół użytkowników telefonów (pewnie ktoś wykorzystałby cały, ale pewnie 99% przepadały te minuty). Czy nie lepiej byłoby zrobić promocje typu darmowe rozmowy w sieci bez limitów na 15 dni za 10 zł (lub miesiąc za np. 15 PLN- żeby było atrakcyjniej?) Dla operatora to czysty zysk, bo połączenia wewnątrz sieci nic de facto ich nie kosztują, a kaska jest. No i jeszcze fajna reklama byłaby... Coś, co jest bez limitów inaczej wygląda jak z limitami.

#424442  autor: biotyt
 22 sie 2010, 11:02
kowcio, pewnie nie chce im się monitorować ruchu zabezpieczając się przed bramkami FCT dlatego dają pakiety z limitami. Z drugiej strony ten kto dużo wygaduje niech zapłaci dodatkowo, co Plusowi wychodzi korzystniej.
Co do nielimitowanych rozmów... po co nielimitowane rozmowy jak 99% i tak przepadną minuty? Skoro 1000 minut tym 99% wystarcza to de facto wychodzi tak jakby za tę samą kasę mieli nielimitowane rozmowy. Tylko marketingowo może to inaczej wyglądałoby.
Nie prawda, że połączenia ich nie kosztują. Zasoby radiowe są jednak ograniczone, a dużo osób rozmawiających za marne grosze może zapychać sieć przez co osoba dzwoniąca po wyższych stawkach może nie dodzwonić się, a takie jednak więcej korzyści przynoszą operatorowi.

[ Dodano: 2010-08-22, 11:04 ]
Napewno kalkulują sobie i dali taki pakiet minut by wyjść finansowo na swoje.

biotyt

#424489  autor: Kamel
 22 sie 2010, 15:18
Przyznam, że na tle konkurencji posunięcie Plusa jest dość nieodpowiedzialne. Wydaje mi się, że za jakiś czas pojawi się jakaś promocja w zamian. Marketingowcy doskonale wiedzą co robią, aby nie stracić zbyt Gdyby tak się nie stało oferta Simplus mogłaby po prostu znacznie stracić na konkurencyjności. Spowodowałoby to wzrost współczynnika migracji z sieci Plus do innych w sektorze pre-paid. Z drugiej strony, każdy posiada swoją grupę osób do której wykonuje najwięcej połączeń. Może znaleźć się osoba dla której idealnym rozwiązaniem będzie Simplus, np. dzięki darmowemu numerowi czy pakiecie smsów do sieci Plus. Żeby taryfa była cały czas atrakcyjna muszą pojawiać się promocje. Wiadomo, każdy patrzy według swojego punktu widzenia, jednak należy pamiętać że każdy jest inny.

#424523  autor: fussy
 22 sie 2010, 18:14
Mnie zdziwiło to że wycofanie odbyło się tak po cichu. W serwisach informacyjnych nie ma żadnej notki a i Telepolis nie poświęcił temu żadnej osobnej wiadomości (chyba że coś przeoczyłem)

Mamy tylko wzmiankę w
Spis wydarzeń 19 sierpnia
A przecież mówimy o wycofaniu bardzo atrakcyjnego pakietu do jednej z największych sieci. Rozumiem, że pakiet 1000min w Orange jest bardziej atrakcyjny (bo też jest do stacjonarnych i można go inaczej przedłużyć), ale wszystkie sieci W3 mają niemalże taką samą liczbę użytkowników, a znajomych się nie wybiera pod kontem gdzie mają telefon.
Więc pytam - dlaczego tak cicho zakończyła się promocja.

pozdrawiam
DAREK

#424537  autor: nicram
 22 sie 2010, 19:38
fussy,
Plus dał, Plus zabrał. Korzystając z simplusa, żeby nie zwariować, należy w właśnie w taki sposób podchodzić do promocji.
Zobaczysz że jak im klienci będą odchodzić, to z powrotem dadzą jakiś pakiet na odczepne, po czym znowu go zabiorą i tak w kółko.

#424585  autor: Spioszek
 23 sie 2010, 01:02
Najbardziej irytuje mnie że w Plusie nie można kupować kilku pakietów naraz, albo mieć jednocześnie, trzeba zaczekać aż pakie się skończy i dopiero, to najbardziej denerwuje przy SMSach bo jeszcze przy innych pakietach od jakiegoś czasu PLUS informuje że pakiet się skończył albo upłynowa okres ważności jego, a przy SMSach brak takowej informacji.
A co do minutch niech dadzą jak kolega mówił za 15zł dużo minut ważne miesiąc i gitara.

#424718  autor: Marens
 23 sie 2010, 17:12
darkangel pisze:A co do minutch niech dadzą jak kolega mówił za 15zł dużo minut ważne miesiąc i gitara.
Byłoby idealnie 1500min za 15zł na 30dni.
Milo byłoby gdyby Plus popracował nad przedłużaniem i kumulowaniem pakietów.
Bardzo przydatne jest to w przypadku kiedy mamy awarię kodów a pozostało nam mało minut/smsów z różnorakich pakietów.

Bardzo prosty przykład mamy w mBank Mobile.
Widać, że system bilingowy Plusa można tak skonfigurować.
http://mbankmobile.pl/promocje/promocja3.html
http://mbankmobile.pl/regulaminy/archiw ... 090714.pdf
Kod: Zaznacz cały
W przypadku aktywacji kolejnego Pakietu Internet, Okres ważności wszystkich
Pakietów Internet zgromadzonych na koncie telefonicznym Użytkownika
przedłuża się o kolejne 30 dni

#424903  autor: mariusz9a
 24 sie 2010, 11:53
nicram pisze:Zobaczysz że jak im klienci będą odchodzić, to z powrotem dadzą jakiś pakiet na odczepne, po czym znowu go zabiorą i tak w kółko.
Ale przecież już odchodzą i nic sobie z tego nie robią - tak jakby im nie zależało. Może to specjalnie jest robione, może komuś bardzo zależy na obniżeniu wartości Polkomtela tuż przed sprzedażą... A kogo się najłatwiej pozbyć jak nie pre-paid? Post-paid ma umowy, to ich wywalić z sieci za nic się nie da :-P
darkangel pisze:Najbardziej irytuje mnie że w Plusie nie można kupować kilku pakietów naraz
W MixPlusie można. Ale czy to takie dobre? Platforma złapie zawiechę i będziesz wpisywał kod 10 razy bo myślisz że nie doszedł, a potem obudzisz się z 10 pakietami i -60 zł na koncie :lol:
Kamel pisze:Wydaje mi się, że za jakiś czas pojawi się jakaś promocja w zamian. Marketingowcy doskonale wiedzą co robią
No i jak widać to nic się nie pojawia, a pakietu nie ma już prawie tydzień. Raczej marketing nie wie co robi, albo robi to coś celowo jak pisałem wyżej...

#424944  autor: DanielR
 24 sie 2010, 14:20
mariusz9a pisze:W MixPlusie można. Ale czy to takie dobre? Platforma złapie zawiechę i będziesz wpisywał kod 10 razy bo myślisz że nie doszedł, a potem obudzisz się z 10 pakietami i -60 zł na koncie :lol:
A więc to nie problem samej możliwości aktywacji kilku pakietów jednocześnie (co akurat jest według mnie korzystne), a (byle)jakości platformy Polkomtela. :P

#424985  autor: kowcio
 24 sie 2010, 17:51
Tylko, żeby pakiety wydłużały się po aktywacji następnego, a nie było tak jak teraz z profilem wynurzenia, że gdy sprawdzam pokazuje mi 51 minut ważne do, 90 minut wazne do i 6000 minut ważne do :roll: to tez jest głupie i bardzo nieprzemyślane.
Tu mogą od Orange się nauczyć jak powinny pakiety wyglądać. Mają tę samą platformę, a jakościowo (chodzi mi o konfiguracje) to jakaś przepaść. Nie mają osób, które potrafią konfigurować platformę A-L? Chyba na takiej to wszystko działa, na Alcatelach. Były ciągle problemy z kodami, wiecznie coś nie działało, możliwość robienia salda ujemnego- tego w Orange nigdy nie było, nawet od razu po zmianie platformy, albo i ja sam już nie pamiętam :roll:
Był okres, że z kodów w Plusie korzystać się w ogóle nie dało, co narażało użytkowników na dodatkowe koszta.

#425233  autor: Spioszek
 25 sie 2010, 18:32
Właśnie aktywowałem przez EBOK nową promocje, Bezlik rozmowy, mimo że od jutra to jest oficialnie, ciekawe tylko ile kosztuje minutwa rozmowy, bo jak 29gr, to ja pieprze taki interes...

#425236  autor: Pijo
 25 sie 2010, 18:44
darkangel pisze:kosztuje minutwa rozmowy, bo jak 29gr, to ja pieprze taki interes...
Jesli masz profil do wszystkich to kazde połączenie do sieci Plus kosztuje 29gr bez względu na czas trwania polączenia.

Jesli masz Wynurzenia no to trzeba czekac na regulamin lub sprawdzić "na żywca" czy promocje lączą sie dla nas korzystnie. Bo moze byc tak ze w pierwszej kolejności schodzą minuty z wynurzeń a dopiero potem zaczyna obowiązywać promocja Bezliku. Ale równie dobrze moze byc tak ze po jednej minucie z Wynurzen wskakujemy w promocje Bezliku i mamy dalej darmowe połączenie .

Obstawiam ze Plus da drugą opcję .

#425293  autor: mariusz9a
 25 sie 2010, 23:43
darkangel pisze:ciekawe tylko ile kosztuje minutwa rozmowy, bo jak 29gr, to ja pieprze taki interes...
Tak jak napisał Pijo, zależy jaki profil masz. I najważniejsze nie minuta rozmowy, tylko cała rozmowa.

Mi osobiście ta promocja się podoba, chociaż nadal dużo taniej wychodzi 36i6 w opcji 90 zł za doładowanie 50 zł i PiszMów Dobowy.