kuwejt pisze:Czekaj czekaj - czy dobrze rozumiem - chcesz stawiać router po to by za nim postawić następny roter? Przecież to bez sensu. Nie potrzebujesz routera tylko modem ADSL i za nim sobie mozesz wpiąć Twojego linksysa.
Potwierdzam, tak chciałem zrobić ze względu na swoja niewiedzę
Po raz pierwszy będę miał usługę ADSL i nie wiem z czym to się je... Faktem jest że gdzie nie spojrzę, to dominują routery z wbudowanym ADSL, same modemy jeśli są to o wiele droższe od tego "kombajna". Ja osobiście chętnie nabędę sam modem (no chyba że jest w pakiecie instalacyjnym Netii, wtedy nie ma tematu). Przy okazji jeśli moglibyście polecić jakiś modem, to byłbym wdzięczny....
kuwejt pisze:Z mojego punktu widzenia połączenie router ADSL (jak to nazwałeś kablowy)
Nazwa wzięta z nomenklatury Allegro
kuwejt pisze:woj linksys jest fajny i rzeczywiście pewnie trudno się z nim rozstać ale może oprócz w/w rozwiązania przemyśl zostawienie tego Asmax'a zamiast tworzenie takich "dziwolągów" sieciowych (no chyba że kupisz modem).
Ale to wszystko zależy od tego jak bardzo i w jaki sposób kożystasz z sieci,
Fakt że linksys jest fajny. Korzystam z niego w miarę intensywnie . Wumie mam podłączonych siedem urządzeń (3 po lan + 4 po wifi).Najważniejszą jego zaletą jest wbudowana bramka VoIP z której korzystam bardzo intensywnie. Szukałem nawet podobnego rozwiązania ADSL ale wybór jest ubogi. Mogę oczywiście kupić samą bramkę VoIP ale to dodatkowe kombinacje ze sprzedażą, konfiguracją ect a urządzeń pozostanie tyle samo. Dodać należy jeszcze zawodność Asmaxa (niestety o Pirelli znalazłem bardzo mało opinii) i w sumie rozwiązanie z routerem/modemem ADSL wydaje się o wiele bardziej racjonalne.
A przy okazji. Co by się stało gdybym zamówił net w Netii przez telefon? Zgodnie z promocją router nie przysługuje. Czy wtedy klient otrzymuje modem ADSL w pakiecie startowym?
Dzięki za pomoc i czekam na dalsze rady,,,
sporysz