To może i ja opiszę swoje "przygody" związane z ostatnim przeniesieniem numeru
Po raz, "już", czwarty przeniosłem, "oryginalnie" Eruniowy numer (dokładnie PTC i marka Heyah) do Sim+a. Wcześniej ten numer był (po raz drugi

) właśnie w Era (musiałem to dopisać

) Heyah.
Wcześniej ten numer był, w: PTC>P4>Polkomtel>PTC>Polkomtel (obecnie).
Najlepsze jest to, że przez kilka dni myślałem, że są jakieś "niedogodności" związane z przeniesieniem numeru. Numer był cały czas aktywny w Heyah! Wniosek o MNP złożyłem 26-07. Na drugi dzień (po 24h) numer dalej aktywny w Heyah. Ale, jak dzwoniłem na ten numer, to już odzywał się głos Pani lektor z Polkomtela. Niestety komunikat był "straszny": "wybrany numer jest nieprawidłowy...". Zmyliło mnie to, bo wychodziło na to, że to operator Plusika coś "sknocił", w procesie MNP.
Bardzo miła Pani w Sklepie Firmowym Plusa, poinformowała mnie, że jak przenoszę numer z Heyah, to dopiero po dwóch dniach mogę mieć aktywny numer w Plusiku (podobno tak późno "oddają" numer).
A tu mijają kolejne dni, a numer dalej aktywny w Heyah. Dzwoniąc na niego, po dwóch dniach, już włączała się poczta głosowa, oczywiście z głosikiem Pani lektor z Plusika. Cóż, jeszcze nie nasunęło mi się na myśl, że...
Nie miałem kasy na koncie Heyah, bo i po co ładować, ale tak chciałem sprawdzić dla pewności czy mogę dzwonić. Okazało się, że 5zł, którymi uzupełniłem konto, mogłem po prostu dowolnie wykorzystać. Dziwne...
Dopiero czytając jeden z wątków na forum, chyba w czwarty czy piąty dzień, po złożeniu wniosku, znów przełożyłem kartę Sim+a. I zasięg już był, czyli pewnie od momentu kiedy włączała się poczta, karta już była aktywna w Sim+ie, ech...
Zmylił mnie jednak ten zasięg na karcie Erunii Heyah

Do tego na karcie Plusika, dopiero po uzupełnieniu konta miałem odblokowane połączenia wychodzące (już się bałem, że połączenia przychodzące będą na kartę Sim+a, a wychodzące tylko z karty Heyah

). W tamtym roku, po przeniesieniu numeru, mając 0zł na koncie, mogłem słać eski
Ok, to reasumując, mam takie darmowe "Era TANDEM Plus"

, z połączeniami przychodzącymi oczywiście na kartę Plusika. Pytanie czy "specjalnie" ktoś w PTC pozostawił możliwość wykonywania połączeń?! Myślę, że tak, bo bardzo szybko wykorzystałem ponad 120zł, a konto mam ważne do 26-11 br. Może, ktoś zweryfikował, że dość "często" przenosiłem ten numer, to i pozostawili taką opcję
Jednak warto było się znów "pobawić" w MNP, bo coś nowego. Do tego skorzystałem z podwójnego doładowania i znów mam kartę/numer Sim+a, w Plusowej Nokii E51 (przynajmniej, m.in. telefon "widzi" wszystkie Node'y oraz nie ma bezsensownych "przeskoków" z 3G, gdy jest full zasięg, na 2G. Do tego, u Polkomtela, telefon "przeskakuje" na 3G, nawet po "wykryciu" słabego zasięgu, a nie jak w PTC, gdy nawet przy maksymalnym zasięgu 3G, dalej miałem 2G.) A zawsze mogę sobie uzupełnić kartę Era Heyah i dzwoniąc z niej, numer będzie ten sam
Sorki, za może długi post, ale chciałem, jak najlepiej to opisać. Mieliście już taki przypadek?! Dodam jeszcze, że numer "główny" mam we Fresh'u, także nie przeszkadzały mi te "niedogodności"