• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #422226  autor: Ruma
 10 sie 2010, 20:49
Witam!

W czerwcu zakupiłem telefon GT500 za 340 złotych. Właściciel telefonu mi powiedział, ze od kogoś go kupił, czyli był 2 właścicielem. Sprzedawca mi powiedział, że poprzedni właściciel miał sprawdzić telefon u siebie w domu a później miał podejść aby podbić kartę gwarancyjną. Ale zgubił paragon i nie mógł podbić. Poużywał trochę i go sprzedał.

Jak ktoś się zagubił:
salon Ery -> 1 właściciel -> zgubił paragon -> sprzedał telefon -> 2 właściciel -> 2 miesiące i sprzedał -> 3 właściciel - Ja.

W końcu ten drugi właściciel też chciał sprzedać, bo miał kolejny wydatek - nowa karta graficzna. 340 złotych jak za taki model - dla mnie okazja. Sprzedawcą okazał się mój sąsiad. Teraz sam chciałbym sprzedać ten telefon z powodu nadmiernego dbania o niego - co chwila go wycieram z odcisków palca, żeby sprawdzić czy nie jest zbytnio porysowany no i żeby było coś widać w słoneczny dzień. Zarobiłem ostatnio z 300 złotych i chciałbym sprzedać teraz tego LG GT500 ale raczej bez dowodu zakupu nikt go nie kupi :/

Czy jakoś w salonie Ery w moim mieście mogę się doprosić wypisania karty gwarancyjnej po rozpoznaniu kodu IMEI? Sprawdzając nie ma go w bazie danych ( http://www.numberingplans.com/?page=analysis&sub=imeinr ), ale również sprawdziłem kod IMEI na jednej aukcji z dowodem zakupu i go też nie ma w bazie danych.

Przed samą sprzedażą oddałbym go na tą gwarancje w celu wymienienia digitalizera, ponieważ od nowości w każdym modelu jest odklejony w lewym dolnym rogu, a to zawsze jakaś wada mechaniczna. Co mam robić?

#422232  autor: orson_dzi
 10 sie 2010, 21:24
Ruma pisze:bez dowodu zakupu nikt go nie kupi :/
A dlaczego?
Poza telefonami nowymi, dowód zakupu miały może ze dwa modele jakie kupiłem/sprzedałem z ok dwudziestu spokojnie.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#422233  autor: Ruma
 10 sie 2010, 21:35
Tzn źle się wyraziłem, bardziej mi chodziło o gwarancje. Gwarancja = nowy telefon = większa pewność działającego fona. Conajmniej było to samo w moim wypadku jak mój stary mnie męczył byle by z gwarancją, był bo "gwarancja = nowy telefon = większa pewność działającego fona". Ale w końcu kupiłem tego. Ale co do "Czy jakoś w salonie Ery w moim mieście mogę się doprosić wypisania karty gwarancyjnej po rozpoznaniu kodu IMEI?" da rade?

#422257  autor: user_delete13
 11 sie 2010, 00:27
Brak dowodu zakupu paragon/faktura = Brak gwarancji a tym bardziej pusta karta gwarancyjna.

#422262  autor: Orfi
 11 sie 2010, 01:51
Raczej cienko to widzę i to nie dlatego, że Era nie ma IMEI tego telefonu, bo to akurat ma, ale dlatego, że niekoniecznie może się komuś chcieć poszukać tego w systemie. Obowiązek posiadania potwierdzenia zakupu (paragonu bądź faktury) spada na kupującego, bo na tej podstawie został wydany towar przez sprzedającego ( PTC-Era), który takie potwierdzenie wydał. Tutaj sprawę skrewił pierwszy właściciel, bo mógł się postarać o duplikat faktury-dowodu sprzedaży a skoro tego nie zrobił....to telefon chociaż pochodzi z legalnego źródła dystrybucji nie podlega prawom gwarancji ( nie posiada wypełnionej karty gwarancji z dowodem zakupu). Co, do sprzedaży, to akurat jeżeli o to chodzi nie ma żadnych problemów, może poza ceną ( kupujący będzie ją chciał obniżyć sugerując "niepewne" pochodzenie telefonu).

Orfi
 #422264  autor: marcinb
 11 sie 2010, 07:53
Ruma pisze:Przed samą sprzedażą oddałbym go na tą gwarancje w celu wymienienia digitalizera, ponieważ od nowości w każdym modelu jest odklejony w lewym dolnym rogu, a to zawsze jakaś wada mechaniczna. Co mam robić?
Wg mnie jeśli nie masz dowodu zakupu to telefon jest bez gwarancji. Upewnij się przed oddaniem go co byś nie zapłącił.

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#422344  autor: Ruma
 11 sie 2010, 15:56
marcinb pisze:Wg mnie jeśli nie masz dowodu zakupu to telefon jest bez gwarancji. Upewnij się przed oddaniem go co byś nie zapłącił.
Nie rozumiem. Jak mam go oddać skoro nie mam gwarancji? Może jakiś myk da się zrobić?

Przeglądając aukcje znalazłem stronę, na której można też sprawdzić kod IMEI. Telefonu nie dodawałem a i tak wykryło, że to LG GT500.

http://bazagsm.pl/index.php
bazagsm.pl pisze:Telefon o numerze IMEI:354694030634671 nie jest oznaczony jako kradziony.

producent:LG
model:GT500
miejscowość: