• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #421091  autor: greenrs
 05 sie 2010, 10:35
Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zmiany mojej Nokii E-51 na jakiś model HTC. Po szczegółowej analizie specyfikacji, wyglądu i wykonania poszczególnych modeli mój wybór padł na Desire lub HD2. W związku z tym mam parę pytań dla posiadaczy tych telefonów. Chodzi mi o zagadnienia, których nie znalazłem w żadnym teście ani opisie tych modeli. Mianowicie:
1) Czy telefony te obsługują kody USSD? Dla mnie to ważne bo korzystam z prepaida i nie mam zamiaru tego zmieniać, a wiem, że niektóre zaawansowane modele nie obsługują kodów USSD (np. Nokia N900)
2) Egzemplarze sprzedawane np na Allegro bez simlocka pochodzą prawdopodobnie w większości z Playa. Czy mają wobec tego brandowany soft? Nie chcę telefonu, który w trakcie włączania będzie pokazywał jakąś tapetę z Playa (lub innej sieci)?
3) Czy w stanie czuwania na ekranie wyświetla się data i godzina, jak jest w nokiach? Dla mnie to użyteczna funkcjonalność, z której często korzystam.
4) Czy na ekranie głównym wyświetlają się wszystkie przypomnienia i notatki kalendarza bez konieczności otwierania samego kalendarza?
5) Czy w przypadku Desire (android) jest możliwe całkowite zablokowanie zdalnych połaczeń z internetem (ew. tylko przez Wi-fi). Wiem, że są pakiety i te sprawy... ale często jeżdżę za granicę, gdzie pakiety nie działają a połączenia z netem są jak na razie koszmarnie drogie.
To chyba na razie tyle.

#421203  autor: vonski
 05 sie 2010, 17:14
1. Tak.

2. HD2 może mieć ekran powitalny (tzw. splashscreen) z logo operatora, ale to kwestia podmiany jednego pliku w Windowsie. Wiem, że z Plusa i Orange nie mają, nie wiem jak Play. Era za to daje kompletnie brandowany soft pełen niebieskiego świństwa. Oczywiście można go zmienić ;)

3. Standardowo nie. Ale są do tego programy. Kiedyś bawiłem się czymś takim dla WM, ale strasznie pochłaniało baterię.

4. Zarówno w WM jak i na Androidzie na ekranie głównym może wyświetlać Ci się co tylko sobie wymyślisz: kalendarz, pogoda, zdjęcia dziewczyny, przypomnienie o imieninach cioci, itd. Wszystko sprowadza się do tego, co sobie do tego telefonu wgrasz.

5. Tak. Są do tego aplikacje, najpopularniejszą jest APNDroid.

#421262  autor: greenrs
 05 sie 2010, 21:01
Dziękuję za konkretną i rzeczową odpowiedź. Oby zawsze tak to wyglądało :) Mam tylko małe wątpliwości co do pkt 5. Słyszałem, że APNdroid znacznie ogranicza niekontrolowane połączenia z netem ale nie eliminuje ich całkowicie. Nie aktualizuje pogody, nie pobiera maili ale łączy się np. gdy dopisujemy nowy kontakt do książki telefonicznej itp. Jak to jest naprawdę?

#421306  autor: vonski
 05 sie 2010, 23:12
Mój największy epizod z Androidem trwał miesiąc (Hero) więc nie jestem może wybitnym specjalistą. Ale przez ten czas nic mi bez mojej zgody z konta nie zniknęło. Dzięki APNDroidowi.

#421322  autor: wtd
 05 sie 2010, 23:56
Z tego co się orientuję to apndroid skutecznie blokuje wszelkie połączenia z netem po prostu wrzucając losowy ciąg znaków jako nazwę czy tam hasło apna. Mój ojciec już nie raz i nie dwa bywał za granicą i telefon nie zużył nawet najmniejszego bajcika dzięki tej aplikacji.

#421340  autor: greenrs
 06 sie 2010, 08:01
vonski pisze:Mój największy epizod z Androidem trwał miesiąc (Hero) więc nie jestem może wybitnym specjalistą. Ale przez ten czas nic mi bez mojej zgody z konta nie zniknęło. Dzięki APNDroidowi.
Mimo, że dla Ciebie anroid to tylko "epizod" ale przez ten miesiąc na pewno dobrze go poznałeś. Dlatego interesuje mnie jakie są Twoje wrażenia, szczególnie w porównaniu do HTC HD2. Chodzi mi zarówno o sam telefon, jak również system. Wiem, że Hero to nie Desire ale był jego poprzednikiem. Nie korzystałem nigdy jeszcze ani z androida, ani z WM. Który system według Ciebie jest bardziej funkcjonalny i łatwiejszy do opanowania dla takiego "symbianowca" jak ja :) W telefonie ważne dla mnie jest dobra jakość rozmów, łatwość pisania SMS-ów. Poza tym korzystam często z internetu (przez Wi-fi) i czasem słucham muzyki. Aparat nie jest ważny bo z niego nie korzystam prawie wcale (chociaż przechowuję zdjęcia robione normalnym aparatem). Przyda się również przeglądarka dokumentów (word, excel, pdf). Wizualnie bardziej odpowiada mi Desire. HD2 wydaje mi się trochę kanciasty, ma ostre krawędzie (przy głośniku) no i jest strasznie wielki. Czy mozna się do tego przyzwyczaić?

#421393  autor: wtd
 06 sie 2010, 11:21
greenrs pisze:Nie korzystałem nigdy jeszcze ani z androida, ani z WM. Który system według Ciebie jest bardziej funkcjonalny i łatwiejszy do opanowania dla takiego "symbianowca" jak ja
Android - zdecydowanie. WM to umierający system, a jak wejdziesz do niego głębiej, pod interfejs htc to jest niezbyt wygodny w obsłudze.
Mój znajomy sprawił sobie niedawno HD2, wytrzymał tydzień, po czym sprzedał go i kupił Desire - teraz jest bardzo zadowolony.

#421440  autor: vonski
 06 sie 2010, 14:19
greenrs pisze:Który system według Ciebie jest bardziej funkcjonalny i łatwiejszy do opanowania dla takiego "symbianowca" jak ja :)
Nie jest tajemnicą, że Android jako system pisany na komórki jest zdecydowanie przyjaźniejszy i łatwiejszy w obsłudze. Windows Mobile to kontynuacja pocketowego WinCE, który miał być miniaturą pecetowego windowsa. MS robiąc WinCE nawet nie pomyślał, że ten OS kiedyś trafi do komórek, więc siłą rzeczy WM jest trochę protezą. Ja używam go jednak od ponad 4 lat i dla mnie ciągle jest to najciekawszy OS. Ale jeśli przesiadasz się z Symbiana, to na pewno będzie Ci łatwiej z Androidem. Poza tym zarówno Android jak i iOS rozwijają się bardzo dynamicznie, pojawia się na nie wiele nowych aplikacji, ciekawych gier itd. Na WM jest mnóstwo softu, ale już go raczej nie przybywa...

W Androidzie za przeglądanie dokumentów z Office'a będziesz musiał zapłacić parę dolarów, w WM masz pełny Office z edycją za darmo.

Co do wielkości HD2 to mi absolutnie nie przeszkadza (po Tośce TG01 wszystko jest małe :) ), ale nie jest to faktycznie sprzęt o skromnych gabarytach.
wtd pisze:Mój znajomy sprawił sobie niedawno HD2, wytrzymał tydzień, po czym sprzedał go i kupił Desire - teraz jest bardzo zadowolony.
Widzisz, a ja osobiście znam dwa odwrotne przypadki, choć nie powiem, że się do tego nie przyłożyłem odpowiednio reklamując swojego HD2 ;)

#421478  autor: wtd
 06 sie 2010, 16:00
vonski pisze:Widzisz, a ja osobiście znam dwa odwrotne przypadki, choć nie powiem, że się do tego nie przyłożyłem odpowiednio reklamując swojego HD2
Dzisiaj miałem chwilę czasu to zaszedłem sobie do ery i się nim trochę dłużej pobawiłem i w sumie nie jest zły - wykonując różne "zwyczajne" rzeczy nie przebiłem się przez nakładkę htc - co bardzo dobrze o niej świadczy. A dopóki się przez nią nie przebijemy to telefon wygląda naprawdę przyzwoicie - urzekł mnie rozmiar ekranu, kolory zauważalnie gorsze od wave'a, ale jeśli chodzi o pisanie na dotykowym qwerty to nawet ajfon się chowa.
Aczkolwiek wciąż nie przekonuje mnie fakt że gdzieś tam jednak siedzi ten windows. :)

#421595  autor: Ja-ros
 06 sie 2010, 23:42
Gdzieś się kryje, ale z takim dużym ekranem i prockiem 1ghz to chyba już nie jest taki problem, może trzeba iść do Ery i się trochę zagłębić :D

Siemens sl45i -> Siemiens mc60 -> SE k500i -> Motorola v235 -> Nokia 6610i -> SE k800i -> Nokia e51

#421970  autor: vonski
 09 sie 2010, 13:27
Akurat Era jako jedyna wrzuca do HD2 swój brandowany soft, który jest po pierwsze brzydki (kolorki) a po drugie dużo wolniejszy od oficjalnego ROMu HTC, nie wspominając o niektórych gotowanych.
Tak więc naprawdę HD2 pokazuje swoje możliwości dopiero po wyrzuceniu śmieci od Ery.
A zmiana ROMu to 10 min ;)

#422467  autor: code
 11 sie 2010, 22:03
wtd pisze:
vonski pisze:Widzisz, a ja osobiście znam dwa odwrotne przypadki, choć nie powiem, że się do tego nie przyłożyłem odpowiednio reklamując swojego HD2
Dzisiaj miałem chwilę czasu to zaszedłem sobie do ery i się nim trochę dłużej pobawiłem i w sumie nie jest zły - wykonując różne "zwyczajne" rzeczy nie przebiłem się przez nakładkę htc - co bardzo dobrze o niej świadczy. A dopóki się przez nią nie przebijemy to telefon wygląda naprawdę przyzwoicie - urzekł mnie rozmiar ekranu, kolory zauważalnie gorsze od wave'a, ale jeśli chodzi o pisanie na dotykowym qwerty to nawet ajfon się chowa.
Aczkolwiek wciąż nie przekonuje mnie fakt że gdzieś tam jednak siedzi ten windows. :)
kilka upierdliwych rzeczy, które mogą denerwować w HD2:

1. soft
- nakładka HTC nie obsługuje polskich znaków w mailach, czyli w tym ładnym preview widzisz zamiast polskich znaków krzaki. odpalenie pełnego maila wiąże się z wyjściem z nakładki i powrotem do brzydkiego, plastrowatego windowsa
- na ekranie możesz mieć skróty tylko do 6 aplikacji
- obsługa max dwóch kont pocztowych (nie udało mi się więcej)
- nakładka HTC nie jest spójna ze sobą, np przeglądanie zdjęc w normalnym widoku jest ok, po przekręceniu telefonu (gdzie powinno się oczekiwać, by zdjęcia były większe, nie "kapały" z góry) - obrócenie robi miniaturki
- zdarzają się problemy z podłączaniem do sieci bezprzewodowych
- sztywny adres ip przypisujesz do wszystkich sieci wifi na raz. jeśli nie używasz manualnej konfiguracji, ten punkt nie jest dla Ciebie istotny.

2. hardware
- HD2 jest wielki i czuć to w kieszeni. czuć to również w kciuku, który robi kilometry po ekranie. przy dłuższym używaniu może męczyć
- ekran jest tak wielki, że są sytuacje, gdy musisz pomagać sobie w obsłudze telefonu drugą ręką, bo nie starcza kciuka
jeśli słuchasz muzyki, może zdenerwować Ciebie rozwiązanie w HD2 polegające na tym, że słuchawki z mikrofonem są na microusb, przez jack 3,5 mm można tylko słuchać, po blutufie nie ma wybierania głosowego (czyli, jeśli słuchasz bezprzewodowo i chcesz zadzwonić, tak czy siak musisz wyjąć tą kolubrynę z kieszeni)

#422827  autor: Dervoo
 14 sie 2010, 10:10
Również stoję przed takim wyborem jak greenrs. Początkowo brałem inne telefony pod uwagę, jednak po przeczytaniu kilkunastu testów. komentarzy i obejrzeniu kilku filmików na YT zdecydowałem, że kupie albo HTC HD2 albo HTC Desire. Mam parę pytań odnoście tych telefonów:
1. W jednym z komentarzy przeczytałem, że na Androida nie ma dobrej nawigacji GPS, takie jak są na WM, czy to prawda?
2. Jeśli chodzi o wyświetlacze to HTC2 ma tylko 64 tyś kolorów(tyle maksymalnie obsługuje WM) a Desire na Androidzie 16mln. Jak to jest w praktyce, czy Desire będzie miał zdecydowanie lepszy obraz niż HD2, czy różnica będzie nieduża?
3. Z tego co przeczytałem to HD2 będzie miał oficjalne wsparcie na Windows mobile 7 jako jedyny dotychczasowy produkt HTC, wiem że na razie o nim mało wiadomo ale czy warto kupić HD2 i czekać z nim do wyjście WM7?
4. Który byście wybrali? Najprawdopodobniej te osoby które mają Desire będą go polecać i odwrotnie z HD2, wiec proszę o obiektywne wypowiedzi.
Na razie to wszystko, chyba że jeszcze coś mi się przypomni :wink:

#422939  autor: vonski
 14 sie 2010, 20:43
code pisze:- nakładka HTC nie obsługuje polskich znaków w mailach, czyli w tym ładnym preview widzisz zamiast polskich znaków krzaki. odpalenie pełnego maila wiąże się z wyjściem z nakładki i powrotem do brzydkiego, plastrowatego windowsa
Nieprawda. To kwestia konfiguracji.
- na ekranie możesz mieć skróty tylko do 6 aplikacji
Nieprawda. Instalujesz Co0kie Home Tab i możesz mieć nawet 50 skrótów.
code pisze:- obsługa max dwóch kont pocztowych (nie udało mi się więcej)
Nieprawda. Ja mam obecnie 4 (2xgmail, Onet, i jedno z prywatnego serwera)
code pisze:- nakładka HTC nie jest spójna ze sobą, np przeglądanie zdjęc w normalnym widoku jest ok, po przekręceniu telefonu (gdzie powinno się oczekiwać, by zdjęcia były większe, nie "kapały" z góry) - obrócenie robi miniaturki
Znów kwestia konfiguracji.
- zdarzają się problemy z podłączaniem do sieci bezprzewodowych
?? Mam drugiego HD2, pierwszego kupiłem w dniu polskiej premiery, i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby się połączył z jakąkolwiek siecią. A radio (nie FM, tylko moduł odpowiedzialny za łączność) ma czulsze niż np. 3GS.
code pisze:- ekran jest tak wielki, że są sytuacje, gdy musisz pomagać sobie w obsłudze telefonu drugą ręką, bo nie starcza kciuka
To prawda, ja mam palce jak pianista ale do lewego górnego rogu nie sięgam ;)
code pisze:słuchawki z mikrofonem są na microusb, przez jack 3,5 mm można tylko słuchać
Tu juz puściłeś trochę wodze fantazji. Słuchawki z mikrofonem są na 3,5mm. Co więcej: w HD2 nie da się słuchać muzyki przez microUSB.
code pisze:po blutufie nie ma wybierania głosowego (czyli, jeśli słuchasz bezprzewodowo i chcesz zadzwonić, tak czy siak musisz wyjąć tą kolubrynę z kieszeni)
To prawda. Na XDA są jakieś protezy z zewnętrznych programów, ale w porównaniu z np. iPhonem działa to beznadziejnie.
Dervoo pisze:1. W jednym z komentarzy przeczytałem, że na Androida nie ma dobrej nawigacji GPS, takie jak są na WM, czy to prawda?
Nieprawda. Na Androida jest już mnóstwo dobrych nawigacji: iGo, Navigon, Sygic.. ale faktem jest, że na WM jest więcej ;)
Dervoo pisze:2. Jeśli chodzi o wyświetlacze to HTC2 ma tylko 64 tyś kolorów(tyle maksymalnie obsługuje WM) a Desire na Androidzie 16mln. Jak to jest w praktyce, czy Desire będzie miał zdecydowanie lepszy obraz niż HD2, czy różnica będzie nieduża?
Różnicę zobaczysz tylko oglądając zdjęcia z głębią tonalną wyższą, niż wspomniane 65tys. kolorów. W codziennym użytkowaniu- bez różnicy.
3. Z tego co przeczytałem to HD2 będzie miał oficjalne wsparcie na Windows mobile 7 jako jedyny dotychczasowy produkt HTC, wiem że na razie o nim mało wiadomo ale czy warto kupić HD2 i czekać z nim do wyjście WM7?
Trochę źle przeczytałeś: HD2 oficjalnie nie będzie mieć WP7. Choć pewnie jacys fanatycy znajdą sposób na przeportowanie go na ten sprzęt...
Dervoo pisze:4. Który byście wybrali? Najprawdopodobniej te osoby które mają Desire będą go polecać i odwrotnie z HD2, wiec proszę o obiektywne wypowiedzi.
Dla mnie to wybór bardziej systemu niż sprzętu. Ja wolę HD2, bo lubię WM z jego elastycznością, ogromną możliwością konfiguracji, setkami ROMów do wyboru itd. No i jeżdżę z Automapą ;)

#422971  autor: Dervoo
 14 sie 2010, 22:08
Tutaj przeczytałem o tym Windowsie7: http://www.komorkomaniak.pl/20800/htc-h ... 2010-roku/
vonski: mógłbyś jeszcze napisać coś na temat szybkości oraz aparatu(jak te zdjęcia wychodzą) w hd2?

btw. Nie wiem kto wymyślił to "oczekiwanie na akceptacje" ale jest to straszne :/

#423026  autor: vonski
 15 sie 2010, 11:35
To news sprzed prawie roku. Takie były spekulacje, kiedy HD2 wchodził na rynek. Ale HTC już oficjalnie zapowiedziało, że nie będzie aktualizacji do WP7. Zresztą czytając o nowym systemie Microsoftu, raczej ciężko tego żałować...

Co do aparatu w HD2: szybkość jest ok, uruchamia się się w 1-1,5 sekundy, focusa łapie natychmiastowo, wszystkie opcje działają bardzo szybko. Zaś co do jakości to raczej dość przeciętna. W dziennym świetle przekłamuje trochę barwy (mimo softwarowych poprawek ciągle widać różową poświatę), w nocy bez flasha nic nie widać, z flashem wszystko prześwietlone. Ale widziałem zdjęcia robione przez ludzi znających się na fotografii i potrafiących odpowiednio skonfigurować aparat i wyglądały zdecydowanie lepiej niż, to co mi udało się pstryknąć.
Ale moja ogólna ocena aparatu brzmi: bardzo przeciętny (jak zresztą wszystkie kamerki od HTC...)

#423941  autor: nokian82_
 19 sie 2010, 12:45
Panowie i co wybraliście? może jakieś wrażenia opiszecie... ? ? ?

Oczekuje na akceptację - Epoka Kamienia Łupanego!

#427984  autor: greenrs
 05 wrz 2010, 23:07
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytania, ale do tej pory nie zdecydowałem. Ostatnio bardziej skłaniałem się ku Wildfire mimo świadomości wielu jego wad. Zależy mi (o czym nie napisałem na początku) na długo trzymającej baterii. Dużo podróżuję i nie zawsze mam możliwość podłączenia ładowarki. Wildfire gwarantuje mi żywotność na jednym ładowaniu podobną do mojej E51, czego nie można powiedzieć o HD2 czy Desire. Wiem, że ma słabszy procesor i gorszy wyświetlacz ale to bajery użyteczne głównie w grach a ja po prostu nie używam żadnych gier bo mnie to nie bawi.
Mam jeszcze tylko jedną wątpliwość. Czy jakiekolwiek inne telefony niż Nokie można używać w domu jako telefony do rozmów przez internet (VOIP). Często z tego korzystam i jest to dla mnie ważna funkcjonalność. Strony operatorów VOIP zamieszczają tylko sposoby konfiguracji telefonów Nokia, więc mam tu pewne wątpliwości.

#427985  autor: orson_dzi
 05 wrz 2010, 23:27
greenrs pisze:słabszy procesor i gorszy wyświetlacz ale to bajery użyteczne głównie w grach a ja po prostu nie używam żadnych gier bo mnie to nie bawi.
Procesor jak procesor ale zatrzymaj się przy ekranie.
Taki HD2 dzięki swojej rozdzielczości wyświetli Ci całą stronę www na pełnym ekranie, podczas gdy Wildfire wyświetli Ci czwartą, czy nawet szóstą część tego.
O ile Ci na tym zależy ;) .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#428928  autor: greenrs
 11 wrz 2010, 13:56
Ponawiam jeszcze raz moje pytanie. Nie otrzymałem odpowiedzi i nie znalazłem jej też nigdzie na tym forum. Czy wymienione przeze mnie w temacie telefony (ewentualnie inne androidy) obsługują telefonię VOIP poprzez domowy router Wi-fi? Korzystam z tego na co dzień, więc brak tej funkcjonalności dyskwalifikuje te telefony i pozostanę chyba przy sprawdzonym choć mniej atrakcyjnym symbianie.