• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#420313  autor: zdrojka
 31 lip 2010, 23:44
Thonka, a jesteś w Play? Jeśli nie, to zapraszam do poczytania regulaminu:
"Pakiet minut do wszystkich może być wykorzystany na krajowe połączenia głosowe oraz wideo do krajowych sieci komórkowych i na połączenia głosowe na krajowe numery stacjonarne realizowane z Sieci Telekomunikacyjnej P4."
To znaczy, że zarówno minuty promocyjne, jak też "stan darmowy" można wykorzystać pod warunkiem, że jesteś zalogowany do anteny Play. A gdzie są anteny Play? Głównie w większych miastach, bo Play ma anteny działające na częstotliwości, z tego, co pamiętam, 900 MHz (choć może się mylę, ale fakt faktem, Play działa głownie w większych miejscowościach i okolicach, reszta to Plus).
A wracając do przenoszenia numerów potwierdzam, możesz przenieśc numer w ciągu 24 godzin :)
A

#420314  autor: thonka
 31 lip 2010, 23:45
zdrojka pisze:Sieci Telekomunikacyjnej P4."
siec telekomunikacyjna P4 = nadajniki play + plusa ;)
poruszane z reszta nie tak dawno temu u nas na forum:
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=44283

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#420315  autor: zdrojka
 31 lip 2010, 23:48
O, to już biegnę poczytać, dzięki za info :)

#420316  autor: Pijo
 31 lip 2010, 23:50
Dobra . Ja zostawiam ten temat, myślę żę warto zawołać do niego któregoś z Play4You.

zdrojka, pracujesz w Orange ? Bo wszystko na to wskazuje. ;-)

Jeszcze tylko jedna rzecz, ulga miesięczna przewyższa wysokość abonamentu ?

TPSA, Netia przynajmniej tak mają.

[ Dodano: 2010-08-01, 00:01 ]
thonka pisze:majac abonament powiedzmy za 40zl a do zaplacenia kary po 16,66zl za kazdy miesiac do konca umowy to wole zaplacic kare o miesiac wieksza (czyli owe 16,66zl wiecej kary) niz 40zl abonamentu wynikajace z okresu wypowiedzenia i jeden miesiac kary mniej. jakby nie bylo dzieki takiemu manewrowi mamy te 23zl w kieszeni.
Płacisz abo i "coś"(uslugi, minuty) dostajesz , a karę płacisz za nic. :)
Ostatnio zmieniony 01 sie 2010, 00:25 przez Pijo, łącznie zmieniany 1 raz.

#420320  autor: zdrojka
 01 sie 2010, 00:06
Nie pracuję w Orange :)
Wysłałam do Play zapytanie mailem, jak faktycznie wygląda ten stan darmowy, bo niestety mają BOK pracujący do 24 i właśnie przestali odbierać telefony... Co to za sieć, swoją drogą, że nie pracują w nocy, jeszcze jeden argument przeciw...

Druga sprawa - kiedyś kara była liczona inaczej. Teraz karę umowną rozlicza się co do dnia stażu w sieci. Czyli przykładowo: kara wynosi 1500 zł na całe 2 lata trwania umowy (do sprawdzenia w regulaminie promocji). Umowa jest do 10 września tego roku. Czyli do zapłacenia na dziś (01.08.2010.) mamy za 41 dni z 730 dni umowy, co daje nam 2,05 zł za każdy dzień, czyli w zaokrągleniu 84 złote. Każdy sobie może przeliczyć.

#420443  autor: dzidek
 01 sie 2010, 22:18
Jestem na etapie przenosin z ery do play!
Pracownicy z Play i co ważne z Ery utrzymują, że w przypadku gdy chcemy zakończyć przygodę (przed terminem umowy) z danym operatorem bez przenoszenia numeru to 30 dni obowiązuje, gdy zrywamy i jednocześnie przenosimy numer to można to zrobić z dnia na dzień!
Specjalnie byłem w dwóch różnych salonach ery aby się upewnić, że nie mieszają im się zeznania i zawsze mówią to samo - zerwanie umowy+przeniesienie numeru można z dnia na dzień.
Za czorta nie mogę doszukać się tego w regulaminach i ustawach :(

[ Dodano: 2010-08-01, 22:35 ]
Mam w końcu tą ustawę :D
link do dziennika ustaw

W § 6.7.1 jest zapis o terminie przeniesienia w ciągu jednego dnia :)
7. Przeniesienie numeru, na wyrazne żadanie abonenta zawarte w oswiadczeniu, o którym
mowa w ust. 3, nastepuje nie pózniej niż w terminie:
1) 1 dnia roboczego – w przypadku abonentów bedacych strona umowy z dostawca usług
zapewniajacym przyłaczenie do ruchomej publicznej sieci telefonicznej

#420452  autor: thonka
 01 sie 2010, 23:08
dzidek pisze:W § 6.7.1 jest zapis o terminie przeniesienia w ciągu jednego dnia :)
co czlowiek to interpretacja.
wg. mnie ten przepis dotyczy sytuacji, gdy jest techniczna mozliwosc zwolnienia numeru, a jezeli umowa abonamentowa trwa, to dopiero po jej rozwiazaniu istnieje techniczna mozliwosc przeniesienia numeru - tylko po rozwiazaniu umowy dotychczasowy operator zwolni numer.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#420464  autor: bleckwarrior
 02 sie 2010, 00:09
zdrojka pisze:Nie pracuję w Orange :)
Wysłałam do Play zapytanie mailem, jak faktycznie wygląda ten stan darmowy, bo niestety mają BOK pracujący do 24 i właśnie przestali odbierać telefony... Co to za sieć, swoją drogą, że nie pracują w nocy, jeszcze jeden argument przeciw...
.
oczywiście darmowe minuty, stan darmowy można wykorzystać zarówno na zasięgu sieci play jak i plus, czyli w zakresie obowiązywania sieci. Skąd taką informację wzięły co poniektóre osoby,że tylko na zasięgu play, to już nie wnikam:)

pozdrawiam

ponieważ całe życie się uczę, moje zdanie z dzisiaj w danym temacie,niekoniecznie musi być takie samo, jak wczoraj -a jutro takie samo jak dziś.

#420477  autor: dzidek
 02 sie 2010, 09:18
thonka pisze: co czlowiek to interpretacja.
Czytając ustawę i rozporządzenie dotyczące przenoszenia, nic nie wspomniano o terminach i okresach umów u operatorów.
IMO, w momencie gdy zrywasz umowę BEZ przeniesienia numeru, obowiązuje regulamin operatora, czyli należy zachować 30 dni, w przypadku gdy zrywamy umowę Z przeniesieniem numeru, obowiązują zapisy odpowiedniej ustawy i staje się ona nadrzędna dla regulaminu, którego zapisy stojące w sprzeczności z ustawą tracą ważność, czyli między innymi 30 dniowy okres :!:

#420548  autor: zdrojka
 02 sie 2010, 17:21
Sprawdziłam, faktycznie, minuty można wykorzystać wszędzie, dotyczy to tylko internetu, sorry za zamieszanie :oops:
Ale jeśli chodzi o przeniesienie numeru, wierzcie mi, można to zrobić z dnia na dzień. 30 dni + dni do końca cyklu rozliczeniowego obowiązuje tylko przy zwykłej rezygnacji bez przeniesienia numeru. Wystarczająco długo pracuję w obsłudze pewnej sieci, żeby to wiedzieć na 100% :mrgreen:
Kara jest liczona wtedy na konkretny dzień. I nie musi ona wynosić 16.67 zł miesięcznie, tylko proporcjonalnie do ilości dni, o które skracasz umowę. Czyli jeśli podpisałeś umowę z dość wysoką taryfą, to pełna kara może wynosić np 1500 zł. A karę do zapłacenia na konkretny dzień liczy się tak: początkowa pełna kara to np. 1500 zł, umowa jest zawarta na 2 lata, czyli 730 dni. Daje to 2,05 zł dziennie. Czyli jeśli umowę rozwiązujemy przykładowo dziś 02.08.2010, a była zawarta do 10.09.2010, to mamy do zapłacenia za 40 dni X 2,05 zł = ok. 82 złote.

#428030  autor: Layila
 06 wrz 2010, 12:16
Mam podobny problem.

Umowa w Erze wygasa mi 8.09.2010 czyli pojutrze. Chciałabym przenieść numer do Play - czy w tej sytuacji powinnam w ogóle informowac Erę o tym, ze rezygnuję z ich uług, czy iść dzisiaj do Play i złożyć wniosek o przeniesienie numeru po wygaśnięciu umowy/zakończeniu cyklu rozliczeniowego w Erze?

Czy w takiej sytuacji płace jakieś kary? Wydawało mi się, że nie - ale jak poczytałam forum, to kompletnie zgłupiałam.