• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #419028  autor: mariusz94
 25 lip 2010, 11:23
Witam, zdecydowalem sie przeniesc numer z ery do playa. Aneks umowy w erze skonczyl sie 12 czerwca, data wygasniecia umowy to 10 wrzesien. Chce przeniesc ten numer i nie wiem jak to bedzie wygladac. Czy era pusci moj numer juz teraz do playa, czy musze czekac na koniec umowy?

#419030  autor: trus1991
 25 lip 2010, 11:37
Musisz poczekać do zakończenia umowy.

Tylko pamiętaj że okres wypowiedzenia w Erze trwa 30dni

Nokia 3310 -----> Siemens MC60----> Motorola L7 -----> SE K550i -----> SE C902 ------> HTC Desire Z

#419033  autor: kamil1221
 25 lip 2010, 11:58
Oczywiście, że możesz przenieść numer w każdej chwili - tylko robiąc to przed zakończeniem umowy zapłacisz za jej przedwczesne zakończenie.

#419048  autor: mariusz94
 25 lip 2010, 13:17
Dzwonilem do play i powiedzili ze moge dzis zlozyc wniosek ale mam zaznaczyc ze chce przeniesc nr po skonczeniu umowy z era dopiero, i dzis dostane nr tymczasowy i telefon. Czy moge dzwonic dalej z nr ery poki go era nie wypusci czy musze z tymczasowego?

#419087  autor: aga
 25 lip 2010, 14:39
Do momentu przeniesienia numeru oba będą działać, więc możesz dzwonić i z ery i z tymczasowego w play.

#419250  autor: Slawskip
 26 lip 2010, 12:43
dowiedz się ile wyniesie w Twoim przypadku kara umowna za wcześniejsze zerwanie umowy. Może okazać się nie opłacalne trzymanie telefonu w erze (ja tak miałem, kara wyniosła mnie bodajże 20 zł, a abonamentu bym musiał zapłacić 40).
 #420038  autor: dzidek
 30 lip 2010, 10:16
mariusz94 pisze:Czy era pusci moj numer juz teraz do playa, czy musze czekac na koniec umowy?
Puści dopiero po zakończeniu pełnego okresu rozliczeniowego!
Wyjaśnię na przykładzie:
okres rozliczeniowy od 4 do 4; umowa kończy się/przechodzi na czas nieokreślony 10 sierpnia, numer zostanie "zwolniony" 4 września, czyli po zakończeniu pełnego cyklu rozliczeniowego.
IMO, bardziej opłaca się zerwać umowę wcześniej, czyli 3 sierpnia, aby mieć nr wolny od razu od 4 sierpnia.
Kara za zerwanie będzie niewielka, bo 10 sierpień a 3, to raptem 6/7 dni ;) - niewielka cena za możliwość przeniesienia o cały miesiąc szybciej :)

#420042  autor: pawwel
 30 lip 2010, 11:13
A można zerwać umowę z dnia na dzień, bez 30 dniowego okresu wypowiedzenia itp.? Mi umowa kończy się 7.10.2010, a okres rozliczeniowy mam od/do 25, myślałem że muszę złożyć wniosek min. 30 dni wcześniej, tzn. gdybym złożył dzisiaj +30dni nie załapałbym się koniec okresu czyli 25.08 i numer zwolniłby mi się dopiero 25.09 (co mi nie pasuje bo wyjeżdżam za granicę i potrzebuję mieć sprawny tel.). Jest jakaś dodatkowa opłata za natychmiastowe zerwanie umowy?

Aha temat dotyczy ery, ja mam abo w orange, ale chyba nie ma różnicy.

#420050  autor: jury
 30 lip 2010, 11:40
Aneksy w Erze można podpisywać wcześniej dlatego miałeś datę aneksu wcześniej, umowa kończy Ci się dokładnie 10 września. Jeśli chcesz przenieść numer do Playa wystarczy pójść do salonu i złożyć wniosek NMP z opcją "z końcem promocji". Dostaniesz nowy telefon i kartę SIM z taryfą tymczasową (stawka 39gr za minutę, za każde połączenie płacisz tyle ile wydzwonisz) jeśli jej nie aktywujesz przed 10 września nic nie płacisz za nią a dalej korzystasz z Ery ( telefony nie mają sim locków).

*(kiedyś pracowałem w Erze teraz w Playu więc wiem jak to technicznie można to załatwić)

#420177  autor: thonka
 31 lip 2010, 01:47
pawwel, nie da rady. w regulaminie na ktory sie zgodziles przy podpisywaniu umowy masz jasno napisane, ze okres wypowiedzenia to 30 dni.
jezeli okres rozliczeniowy masz do 25.08 to wniosek o przeniesienie powinienes zlozyc maksymalnie 24.07. nie zalapales sie w terminie, a wiec zostaje Tobie zlozyc wniosek teraz i czekac na 25 wrzesnia, ew. jeszcze miesiac dluzej, skoro nie pasuje Tobie termin wrzesniowy.

mariusz94, do kiedy masz okres rozliczeniowy?, bo koniec umowy, a okres rozliczeniowy to dwa rozne swiaty zwlaszcza przy aneksach. jezeli umowa konczy Ci sie nawet 10 wrzesnia, a okres rozliczeniowy masz powiedzmy 20 wrzesnia, to umowa zostanie rozwiazana z dniem 20 wrzesnia (przeczytaj dokladnie aneks).
zakladajac, ze chcesz przedwczesnie zakonczyc umowe na 30 dni przed koncem okresu rozliczeniowego skladasz w erze wniosek o przedwczesne rozwiazanie umowy z przeniesieniem do taktaka, a potem idziesz do play wypelnic wniosek o przeniesienie.

nie wiem czy istnieje mozliwosc przedwczesnego zerwania umowy przy MNP. jezeli tak to moze nie bedziesz musial czekac na przeniesienie do TT i bedziesz mogl juz teraz podpisac umowe z play na numerze tymczasowym.
jednoczesnie przez czas wypowiedzenia dalej bedziesz mogl korzystac z numeru w erze.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#420188  autor: bleckwarrior
 31 lip 2010, 07:24
thonka pisze: nie wiem czy istnieje mozliwosc przedwczesnego zerwania umowy przy MNP.
istnieje taka mozliwość, oczywiście automatycznie naliczana jest opłata za rozwiązanie umowy w czasie jej obowiazywania, ale nie trzeba czekać 30 dni:)

ponieważ całe życie się uczę, moje zdanie z dzisiaj w danym temacie,niekoniecznie musi być takie samo, jak wczoraj -a jutro takie samo jak dziś.

#420295  autor: zdrojka
 31 lip 2010, 22:14
Ależ opowiadacie niestworzone rzeczy :) Bez obrazy, oczywiście...
Przy przeniesieniu numeru mozna wybrać 3 terminy:
- na koniec promocji - 10 września
- zgodnie z okresem wypowiedzenia - po 10 września na koniec cyklu rozliczeniowego
- z dnia na dzień - czyli w ciągu 24 godzin, z tym, że trzeba będzie zapłacić karę umowną za przedterminowe rozwiązanie umowy, co w przypadku miesiąca czy dwóch jest niewielką kwotą 20-40 zł w zależności od promocji.
Wystarczy, że jak będziesz w punkcie Play, zaznaczysz, że interesuje Cię trzecia opcja, i numer masz przeniesiony już jutro (pod warunkiem, że zrobisz to najpóźniej w czwartek przed godziną 15).
Teraz to od Ciebie zależy, kiedy numer będzie przeniesiony. Tylko dowiedz się najpierw, jaka kara będzie naliczona w Erze. I zwróć uwagę, że minuty promocyjne w Play masz do wykorzystania tylko w większych miastach, jeśli chcesz z nich korzystać poza aglomeracjami, czyli w tzw. roamingu Plusa, to niestety nie będziesz mógł z nich korzystać.

Ania

#420297  autor: thonka
 31 lip 2010, 22:27
zdrojka, wypowiedzenie umowy jest ZAWSZE w 30 dni niezaleznie ot tego czy zakanczasz umowe przedwczesniej czy tez sie zapomnialas i zamiast wypowiedziec ja we wrzesniu wypowiadasz ja w pazdzierniku ze skutkiem na listopad...
na takie warunki godzi sie kazdy abonent podpisujacy umowe...

nie wiem kto Tobie nagadal, ze mozna wypowiedzec umowe w 24 godziny, ale w takim razie nie zna sie na zapisach umow polskich operatorow...
przenoszac numer owszem mozna zrobic tak, ze przy przenoszeniu bierzesz karte tymczasowa i ew. nowy telefon u nowego operatora, ale dalej bujasz sie przez te min. 30 dni rownolegle ze starym operatorem do czasu definitywnego rozwiazania umowy wynikajacego z 30 dniowego okresu wypowiedzenia.
kara za wczesniejsze zerwanie umowy jest liczona dopiero po okresie wypowiedzenia, bo defacto za ten okres od wypowiedzenia do rozwiazania umowy sie zaplacilo.

jezeli natomiast masz aneks, ktory byl podpisany powiedzmy 10 wrzesnia, a okres rozliczeniowy jest 20 wrzesnia to umowa zakonczy sie dokladnie 20 wrzesnia i jest to zapisane w aneksie (nie mam przed soba teraz aneksu, ale dobrze pamietam taki zapis, ze umowa zostanie rozwiazana z ostatnim dniem okresu rozliczeniowego w przypadku kiedy termin obowiazywania aneksu nie pokrywa sie z okresem rozliczeniowym) ale dotyczy to tylko "standardowego" wypowiedzenia umowy.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#420303  autor: zdrojka
 31 lip 2010, 23:00
thonka, od momentu zmiany prawa telekomunikacyjnego zmieniła się też zasada przenoszenia numerów. Rozwiązanie umowy bez przeniesienia numeru - tu owszem, masz rację, zawsze z 30-dniowym okresem wypowiedzenia i skutkuje na koniec cyklu. Przeniesienie numeru komórkowego - nawet w ciągu 24 godzin, tylko trzeba to zaznaczyć u operatora, do którego przechodzisz. Poczytaj, proszę, zamiast mówić "kto mi nagadał", pracuję w branży...
Numer tymczasowy - tak, w przypadku przeniesienia w ciągu 24 godzin działa niecałą dobę, w przypadku "na koniec promocji" lub "zgodnie z okresem wypowiedzenia" działa do dwóch miesięcy, do momentu zastąpienia go przez przenoszony numer. Wtedy płąci się abonament za usługi u obu operatorów.

#420304  autor: thonka
 31 lip 2010, 23:20
zdrojka pisze:Przeniesienie numeru komórkowego - nawet w ciągu 24 godzin, tylko trzeba to zaznaczyć u operatora, do którego przechodzisz. Poczytaj, proszę, zamiast mówić "kto mi nagadał", pracuję w branży...
sam niedawno przenosilem jeden abonamentowy numer i czekalem 30 dni na zwolnienie numeru przez dotychczasowego operatora z racji 30 dniowego okresu wypypowiedzenia...

zmiana PT miala miejsce rok temu (ostatnia nowela z tego roku dotyczyla glownie "uzytkownikow"), jakos jeszcze nikt tutaj na forum nie prezentowal takich rewelacji jak Ty...
Ostatnio zmieniony 31 lip 2010, 23:24 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

#420306  autor: Pijo
 31 lip 2010, 23:24
zdrojka pisze:I zwróć uwagę, że minuty promocyjne w Play masz do wykorzystania tylko w większych miastach, jeśli chcesz z nich korzystać poza aglomeracjami, czyli w tzw. roamingu Plusa, to niestety nie będziesz mógł z nich korzystać.
Co to w ogóle jest ?

Co do przeniesienia w 24 h bez 30 dniowego wypowiedzenia to wydaje mi sie , ze można. Kara i tak jest naliczana tak samo jak z 30 dniowym wypowiedzeniem - tzn w sumie musimy zapłacić tyle samo w obu przypadkach.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2010, 23:32 przez Pijo, łącznie zmieniany 2 razy.

#420308  autor: thonka
 31 lip 2010, 23:30
Pijo, no coz... ja o 24 godzinny przenoszeniu numerow w abonamentech tez pierwsze slysze. o ile w to moge jeszcze uwierzyc (choc z checia poczytam odpowiednie zapisy ustawy czy regulaminy), to w cytawana przez Ciebie bzdure za nic nie uwierze...

komus sie strefa taniego internetu pomylila, albo niezle pranie mozgow robia juz tam w erze...
Pijo pisze:Kara i tak jest naliczana tak samo jak z 30 dniowym wypowiedzeniem.
wypowiedzenie 30 dni to jakby nie bylo caly jeden abonament do zaplacenia, ale tez jeden miesiac mniej do obliczenia kary, klocilbym sie wiec czy jest liczone tak samo.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2010, 23:32 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

#420309  autor: zdrojka
 31 lip 2010, 23:30
thonka, trzeba wiedzieć, co możesz zrobić :) Zapewniam Cię, że to od Ciebie zależy termin przeniesienia numeru. Jeśli chcesz to zrobić z zapłaceniem kary, to możesz to zrobić w ciągu 24 godzin (oczywiście dni powszednie itd) Właśnie szukam odpowiedniego zapisu w ustawie, ale uwierz mi, pracuję w branży 7 lat i jestem "na czasie" :)

#420311  autor: thonka
 31 lip 2010, 23:35
zdrojka pisze:eśli chcesz to zrobić z zapłaceniem kary, to możesz to zrobić w ciągu 24 godzin (oczywiście dni powszednie itd) Właśnie szukam odpowiedniego zapisu w ustawie, ale uwierz mi, pracuję w branży 7 lat i jestem "na czasie"
inny przyklad - ostatnio chcialem zerwac umowe na TV z zaplaceniem kary gdzie obowiazuje ta sama ustawa i rowniez czekalem 30 dni.
Pijo pisze:tzn w sumie musimy zapłacić tyle samo w obu przypadkach.
majac abonament powiedzmy za 40zl a do zaplacenia kary po 16,66zl za kazdy miesiac do konca umowy to wole zaplacic kare o miesiac wieksza (czyli owe 16,66zl wiecej kary) niz 40zl abonamentu wynikajace z okresu wypowiedzenia i jeden miesiac kary mniej. jakby nie bylo dzieki takiemu manewrowi mamy te 23zl w kieszeni.
i dlatego nie chce mi sie wierzyc, ze operatorzy sa tacy dobroduszni i umozliwiaja Tobie ucieczke w 24h z zaplaceniem kary.
w ten sposob to kazdy moglby teraz czekac do 20 dni przed koncem umowy, rozmyslic sie i bez wypowiedzenia czmychnac do innego operatora smiejac sie w twarz dotychczasowemu operatorowi i z jego regulaminowego wypowiedzenia 30 dni.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2010, 23:42 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

#420312  autor: Pijo
 31 lip 2010, 23:42
wypowiedzenie 30 dni to jakby nie bylo caly jeden abonament do zaplacenia, ale tez jeden miesiac mniej do obliczenia kary, klocilbym sie wiec czy jest liczone tak samo.

Kwotowo mniej więcej to samo. Np. dla 6 msc:
1) Jeden abo musimy i tak zapłacić za bieżący msc + kara za 5 msc (MNP z 30 dniowym wypowiedzeniem)
2) Kara za ~ 6 msc (MNP 24H bez wypowiedzenia).