• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #412547  autor: kamilosck
 24 cze 2010, 11:31
Witam
Jako że nie widzę tematu na temat nowego modelu Nokii, postanowiłem go założyc.
Stałem się użytkownikiem tego modelu po przesiadce z Nokii E51 i chętnie się podziele opiniami z zainteresowanymi.
Pierwsze wrażenia są pozytywne jak na telefon kosztujący na Allegro ok. 450zł.
W porównaniu do e51 brakuje mu tylko WI-FI. Telefon pracuję szybko, jest dobrze wykonany. Metalowa tylna klapka i obwódka telefonu sprawiają wrażenie solidności.
Jak za takie pieniądze to polecam.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2010, 11:33 przez kamilosck, łącznie zmieniany 1 raz.

#412648  autor: johnq
 24 cze 2010, 16:50
kamilosck, mógłbyś napisać jak jest z baterią i prędkością działaniem symbiana?

#412664  autor: kowcio
 24 cze 2010, 17:11
johnq pisze:prędkością działaniem symbiana?
Ten telefon nie ma systemu, jest na zwykłej platformie Nokii S40, takie jak inne Nokie np. 6303i.

#412673  autor: Prometo
 24 cze 2010, 17:29
kowcio pisze:Ten telefon nie ma systemu
Wg tej specyfikacji ma Symbiana :wink:

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#412676  autor: kowcio
 24 cze 2010, 17:35
Prometo pisze:kowcio napisał/a:
Ten telefon nie ma systemu

Wg tej specyfikacji ma Symbiana :wink:
Aha, no tak, z tych nerwów to juz pomyliłem C3 z C5 :roll: dzięki!

#412722  autor: kamilosck
 24 cze 2010, 19:00
System działa stabilnie i szybko. Jak do tej pory żadnych problemów ani zawiech. Bateria w momencie zakupu miała 2 kreski i wytrzymała 2 dni. Myślę że teraz po pełnym naładowaniu można liczyć na 4-5 dni pracy ( rozmawiam od 30 do 60minut dziennie). Przez cały dzisiejszy dzień nie ubyła ani jedna kreska.

#414277  autor: Matyk
 01 lip 2010, 18:49
A jak wygląda w tym telefonie jakość dźwięku ??
Jakość rozmów i jakość głośniczka (music)

#414555  autor: nr9
 02 lip 2010, 23:03
obudowa nie trzeszczy? wyglada na mocno plastikowa. klapka nie "lata"?

E: no i jak po przesiadce z e51? lepiej, gorzej?

#414970  autor: szczeka
 05 lip 2010, 11:59
czy ma aparat z autofocusem?

ogolnie jakies znaczne roznice w stosunku doe51, oprocz braku wi-fi?

fajnie, ze zlacze jack 3.5mm, a nie 2.5mm jak w e51

jednak brak wi-fi troche ja dyskwalifikuje w moich oczach

#415056  autor: kowcio
 05 lip 2010, 18:01
szczeka pisze:czy ma aparat z autofocusem?
szczeka pisze:czy ma aparat z autofocusem?
Zapomnij....

#415267  autor: stypulkovski
 06 lip 2010, 15:23
Przypominam, że Marens ma ten telefon, więc jakby co można go spytać o pewne rzeczy lub pokazać mu linka do wątku ;).

#418386  autor: rogmaniek
 21 lip 2010, 15:53
Nie ukrywam, że ten tel mi się podoba i może bym zamienił moją 6220 classic na C5. Wiecie może, gdzie ten tel ma antenę, oby tylko nie na dole :x kamilosck, ponieważ miałeś wcześniej E51, to masz doskonałe porównanie. Czy czułość na zasięg C5 jest "mniejsza", od E51? Jeśli tak, to jest to, wg Ciebie, duża "różnica"?

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#418465  autor: madhunt3r
 22 lip 2010, 00:26
Moja matula kupiła sobie tą C5 i po krótkiej analizie mogę stwierdzić (a telefonów wiele przerobiłem), antena jest na dole, mocne trzymanie za dół telefonu skutkuje zmniejszeniem zasięgu o kilka kresek... E51 pod tym względem króluje, a C5 przez antenę na dole, niestety potrafi stracić zasięg 3G(chodzi o kilka kresek z 7 do 3) ale póki co w domu nie udało mi się zerwać połączenia bo w miarę szybko przeskoczył na 2G. Co do anteny na dole, to nic się na to nie poradzi, teraz każdy nowy telefon będzie miał antenę na dole... Pozatym jeżeli chodzi obudowę, potrafi zatrzeszczeć/zaskrzypieć, szczególnie tylna klapka jest nie dopasowana lata na boki, a także pod naciskiem...

#418554  autor: rogmaniek
 22 lip 2010, 15:55
madhunt3r, Wielkie dzięki za info. Cóż, skoro antena na dole, to niestety ten telefon, w moich "oczach", jest już "przekreślony" ;-) Do tego jakbym miał zamienić trzeszczącą 6220 classic na telefon z podobną obudową, to nie ma sensu. Ale antena na dole i znacznie gorsza czułość na zasięg... Trudno, może następne modele Nokii będą nie tylko solidniejsze, ale również będą miały antenę na górze tela...

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#418559  autor: madhunt3r
 22 lip 2010, 16:06
Trudno, może następne modele Nokii będą nie tylko solidniejsze, ale również będą miały antenę na górze tela...
Oby, choć w antenę wątpię niestety, coraz mniej modeli z wyższej półki wychodzi z anteną na dole, miniaturyzacja przede wszystkim tu gra rolę, nie mają gdzie upychać tego wszystkiego, ale mam cichą nadzieję, że w końcu czułości anten będą lepsze :)

#419126  autor: kowcio
 25 lip 2010, 17:53
Teraz wszystkie nowe telefony będą miały anteny z modułem, radiem na dole :? Skończyły się czasy dobrych zasięgów. Jeszcze jedynie LG poradziło sobie z tym, ale nie wiadomo jak z tym będzie za jakiś czas...

A te nowe Nokie to zdrowo skopane są pod tym względem. Swoją dotknę za dół to zaraz mi wyrywa zdania jak nie jest super zasięg. No i jak piszę SMSa to tez przy wysyłaniu muszę brać łapę, bo czasami nie wyśle, jak zasięg nie jest silny.
To Samsungi nie mają aż takich problemów jak te nowe Nokijki :? to się porobiło...

#427270  autor: lukasol7
 02 wrz 2010, 22:55
Mam pytanie... może ktoś mi wystawić opinię na temat tego telefonu :)?
Jak dużo sms zmieści się w skrzynce? :) Proszę o pomoc .

#427466  autor: kowcio
 03 wrz 2010, 20:00
lukasol7 pisze:Jak dużo sms zmieści się w skrzynce?
Nie ma limitów- ograniczenie jest w postaci wbudowanej pamięci, ale wiadomości też na karte pamieci chyba można zapisać- Symbian..

#439621  autor: kowcio
 05 lis 2010, 19:42
Dzisiaj zakupiłem tę Nokię w Media market za 499 PLN- specjalnie czekałem na promocję, bo tak to 600-650 zł musiałbym szykować. Troszkę przebojów z nią miałem, w sklepie otworzyłem i zauwazyłem, że jest jakaś brudna, poplamioną obudowę ma po boku od jakiejś farby, poza tym bardzo się zacinała- wymienili mi od ręki na nową, oczywiście było zamieszanie z tym IMEI, nowe paragony itd.
Ok, dostałem nowy telefonik, ładnie zapakowany- wszystko działa, więc podbiłem kartę gwarancyjną. Po wyjściu ze sklepu zauważyłem, że mam plamę na ekranie- po prawej stronie w górnej części- plama powiększa się jak nacisnę na ekran, nacisnę klawisz głośności lub przyłaczę USB (przewód). Zobaczymy jak to będzie, najwyżej będę oddawał na gwarancję :-/

Pierwsze wrażenia tak jakoś niezbyt pozytywne. O ile C3 mnie zaskoczyła pozytywnie, o tyle juz C5 niezbyt.
Okazało się, że telefon podobnie jak E52 ma sporawe problemy z zasięgiem.

Na razie oprogramowanie działa git, nie wiem jak reszta. Powaliła mnie wbudowana przeglądarka WWW- jest super, najlepsza jaką widziałem w telefonie, a HSPA sprawia, że strony w mgnieniu oka się wczytują.

Menu działa ok, szybko i stabilnie, jednak telefon dość długo się uruchamia jak na procesor 600 MHz i 128 MB RAM (mam porównanie do E51 w konfiguracji 370 MHz i 90 MB RAM- chyba).

Resztę napiszę później, tyle na szybko. Klawiatura świetna jest, a jakość rozmów- nie testowana.

Słownik T9 ma możliwość wyłaczenia przewidywania tekstu, propozycji, listy z wyrazami i innych bajerów, więc mi pasuje (obawiałem się tego).

#496386  autor: agent terenowy
 13 sie 2011, 20:06
Właśnie wpadła mi taka Nokia w ręce. Po przesiadce z e51 widać, że trochę gorzej łapie 3g. Z gsm nie ma problemu. Słownik t9 ma uboższy zasób słów. Słowo nokia musiałem wpisać ręcznie :) Ale to może wina softu orange.
Ale ma lepszy dźwięk i robi ładniejsze zdjęcia.

www.slot.art.pl
agentterenowy.jw.lt