• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #417439  autor: stz
 16 lip 2010, 21:22
Chodzi mi o telefony stacjonarne do Polski jak i komórkowe. Czy kupić tam jakiegoś prepaida? Czy wogóle jest tam taka możliwość? Ile to kosztuje. Ile kosztuje roaming? Mam telefon w Play.

Miałem:M D160, S S6 Power, Philips Genie, N 5110, S C25, S S35, S S45, N 6210, S Sl45, S S55, S S65, S D600e, N 6103, LG KE800, SE K800i, LG KE970, SE C702N 5800 Mam: BB 9780 Bold, BB 9900 bold, Galaxy S III, BlackBerry Z30

#417473  autor: Kaczy
 16 lip 2010, 22:27
stz pisze:Czy kupić tam jakiegoś prepaida?
Zobacz ten temat i wyszukaj Włochy. Odnośnie cen w roamingu zobacz stronę Play i zweryfikuj to pod kątem posiadanej oferty (abo, prepaid).

...::: Made for loneliness :::...

#417483  autor: Marens
 16 lip 2010, 23:07
stz pisze:Ile kosztuje roaming? Mam telefon w Play.
:arrow: wychodzące 1,60zł/min (naliczanie 30/1)
:arrow: przychodzące 0,74zł/min (naliczanie 1/1)
:arrow: SMS 0,54zł
:arrow: MMS 1,99zł (do 300kB, odbieranie bezpłatne)
:arrow: 1MB = 5zł
Skupiłbym się na odbieraniu połączeń i wysyłaniu SMS.
Lokalnego prepaida można sobie darować.

#417497  autor: Abcn
 17 lip 2010, 00:56
Kaczy pisze:
Zobacz ten temat i wyszukaj Włochy. Odnośnie cen w roamingu zobacz stronę Play i zweryfikuj to pod kątem posiadanej oferty (abo, prepaid).
Marens pisze:
Skupiłbym się na odbieraniu połączeń i wysyłaniu SMS.
Lokalnego prepaida można sobie darować.
Właśnie, dużo zależy od tego ile będziesz dzwonił w ciągu tego czasu,
w obliczeniach m.in. porównaj ofertę mBankMobile
brutto (69 gr) 17 ce/min , [1x 5 zł opłata aktywacyjna],
wymienioną w analogicznym temacie

pozdrawiam
A

#418670  autor: lluukk
 23 lip 2010, 10:42
chyba najtaniej jest będąc w jakimś kraju dzwonić do Polski tak:
1.kupić kartę prepaid z b. tanimi lub darmowymi rozmowami na lokalne stacjonarne (nawet 1 wybrany stacjonarny)
2.założyć konto na voipie (np. http://www.nonoh.net) ze stacjonarnym numerem dostępowym w danym kraju – "koszt" 10 Euro – całe na rozmowy !
3.przypisać jako wybrany darmowy numer do owej lokalnej karty prepaid ów “numer dostępowy”
4. dodać numer karty prepaid do swojego konta w nonoh.net
5. dzwonić do Polski przez lokalny numer w danym kraju
KOSZTY:
- karta prepaid 5-10 Euro
- połączenia na lokalny stacjonarny (ten “numer dostępowy”) 0 – 0,05 E
- koszt w nonoh.net (od 0 E – szczegóły w cenniku)

lluukk

#418817  autor: thonka
 23 lip 2010, 21:38
lluukk, drogie rozwiazanie.
startery we Wloszech zaczynaja sie od 10 euro z 5 euro na koncie np. w WIND czy vodafone.
Wlochy to wcale nie taki zaawansowany kraj pod wzgledem ofert komorkowych. dla przykladu vodafone i ich niby tanie dzwonienie na stacjonarne:
1ct minuta + 16ct za zrealizowanie polaczenia. oplata aktywacyjna 5 euro, miesieczna oplata cykliczna 1 euro (pierwsza na 4 miesiace). niemniej jednak 6 euro trzeba miec na start na koncie, zeby tylko aktywowac ten pakiet czyli juz 15 euro idzie na starter i doladowanie za 5 euro. do tego dochodzi jeszcze aktywacja tego twojego voipa za 10 euro i juz mamy koszty 25 euro, gdzie tylko 4 euro mozna wykorzystac na polaczenia (z grubsza daje to 20 polaczen po 4 minuty).
nie wiem co prawda jak jest w innych sieciach, ale podejrzewam, ze kosztowo wychodzi podobnie.

za tyle w przeliczeniu odbierajac tylko polaczenia da sie odebrac w kazdej polskiej sieci bedac w roamingu ponad 130 minut rozliczane 1s/1s (wliczajac juz w to cene startera play fresh).

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#418844  autor: lluukk
 23 lip 2010, 22:44
thonka pisze:lluukk, drogie rozwiazanie.
startery we Wloszech zaczynaja sie od 10 euro z 5 euro na koncie np. w WIND czy vodafone.
Wlochy to wcale nie taki zaawansowany kraj pod wzgledem ofert komorkowych. dla przykladu vodafone i ich niby tanie dzwonienie na stacjonarne:
1ct minuta + 16ct za zrealizowanie polaczenia. oplata aktywacyjna 5 euro, miesieczna oplata cykliczna 1 euro (pierwsza na 4 miesiace). niemniej jednak 6 euro trzeba miec na start na koncie, zeby tylko aktywowac ten pakiet czyli juz 15 euro idzie na starter i doladowanie za 5 euro. do tego dochodzi jeszcze aktywacja tego twojego voipa za 10 euro i juz mamy koszty 25 euro, gdzie tylko 4 euro mozna wykorzystac na polaczenia (z grubsza daje to 20 polaczen po 4 minuty).
nie wiem co prawda jak jest w innych sieciach, ale podejrzewam, ze kosztowo wychodzi podobnie.

za tyle w przeliczeniu odbierajac tylko polaczenia da sie odebrac w kazdej polskiej sieci bedac w roamingu ponad 130 minut rozliczane 1s/1s (wliczajac juz w to cene startera play fresh).
1.
sprawdź inne oferty zanim się wypowiesz - będzie bardziej profesjonalnie
2.
nie każdy tylko odbiera rozmowy (jeśli zechcesz przyjąć do wiadomości) i zapłacisz 0,7 - 1,6 zł za minutę :) dzwonienia do kraju
3.
10 E z Voipa zostanie - jeśli np. zadzwonisz na stacjonarne do Polski - GRATIS,
więc nie jest kosztem tak do końca itp. itd. ...

no cóż moja matematyka jest inna - mi wychodzi taniej :), ale ty zapewne zawsze wiesz lepiej...

[ Dodano: 2010-07-23, 23:14 ]
w Italii ;) nawet carrefour (jak u nas) ma swoją telefonię... tanią ;)

lluukk

#418854  autor: Prometo
 24 lip 2010, 00:24
W Heyah jest teraz promocja "Tanio w Roamingu". Z Unii Europejskiej dzwonisz za 0,99 zł brutto a odbierasz za 0,59 zł brutto. Naliczanie minutowe. Szczegóły na stronie Heyah.pl

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#418857  autor: Abcn
 24 lip 2010, 02:35
lluukk, nie ma się co zaburzać
Jeśli znasz rozwiązanie 'prepaid italiano tanio na stacjo' to podaj,
carrefour/UnoMobile ma 9 ce/min + 16 zestawienie ?
http://www.prepaidgsm.net/en/italia/unomobile.html
na str carrefour.it nie znalazłem
lluukk pisze:1. sprawdź inne oferty zanim się wypowiesz - będzie bardziej profesjonalnie
2. nie każdy tylko odbiera rozmowy (jeśli zechcesz przyjąć do wiadomości) i zapłacisz 0,7 - 1,6 zł za minutę :) dzwonienia do kraju
3. 10 E z Voipa zostanie - jeśli np. zadzwonisz na stacjonarne do Polski - GRATIS,
no cóż moja matematyka jest inna - mi wychodzi taniej :), ale ty zapewne zawsze wiesz lepiej...
[ Dodano: 2010-07-23, 23:14 ]
w Italii ;) nawet carrefour (jak u nas) ma swoją telefonię... tanią ;)
owe 10 euro na VOIP można będzie potem przypisać do innego numeru ?
czy wyprztykiwać na sms-y ?

pozdrawiam
A

#418859  autor: thonka
 24 lip 2010, 06:17
lluukk pisze:sprawdź inne oferty zanim się wypowiesz - będzie bardziej profesjonalnie
zamiast mi wypominac (bo akurat vodafone sprawdzilem mimo trudnosci jezykowych - nie maja strony po angielsku z aktualnymi ofertami), to moze sam bys zaproponowal jakis starter z "tanimi" polaczeniami?
niestety nawet jakbym chcial to nie jestem w stanie znac KAZEDEJ oferty w danym kraju tym bardziej, ze Wlosi traktuja anglojezycznych jak ludzi drugiego sortu (z reszta nie od dzisiaj)... o ile moj angielski i niemiecki jest naprawde komunikatywny, to wloskiego nigdy po za ogolnikami nie kojarzylem.

z reszta napisalem, iz nie mam pojecia jak jest w innych sieciach, ale dla Ciebie jestem zly, bo nie znam calego wloskiego rynku telefonii M2F... niestety tak na dobra sprawe nie znam nawet dobrze polskiego (bo tak czest osie zmienia), ale to inna para kaloszy.
lluukk pisze:nie każdy tylko odbiera rozmowy (jeśli zechcesz przyjąć do wiadomości) i zapłacisz 0,7 - 1,6 zł za minutę :) dzwonienia do kraju
kazdy myslacy czlowiek jezeli chodzi tylko o kontakt z rodzina/znajomymi bedzie przyjmowac rozmowy, a nie je wykonywac po ponad 2x wiekszej stawce i z mniej korzystnym rozliczaniem, wystarczy tylko poinformowac ludzi, a kto bedzie chcial i tak sie dodzwoni, bo u kazdego polskiego operatora stawka minutowa za odebranie polaczenia to 74gr i nigdzie nie jest wyzsza, ani rozliczanie gorsze.
lluukk pisze:10 E z Voipa zostanie - jeśli np. zadzwonisz na stacjonarne do Polski - GRATIS,
tylko co z tym pozniej zrobisz po powrocie? bedziesz dalej dzwonic w VoIPa? nie znam ludzi, ktorzy tak by robili majac w perspektywie wyjazd tylko na 2 tygodnie, a potem pworot, bo co potem z tym robic? w wiekszosci przypadkow polaczenia w kraju odbywaja sie tradycyjnie bez VoIPa... tego nie da sie wydzwonic w jeden wyjazd, nie z takimi taryfami na stacjonarne jakie sa we Wloszech i sam lepiej sprawdz oferty zanim cokolwiek napiszesz, bo moze i abonamenty maja tanie polaczenia, ale nie prepaidy...

zaamiast sie unosic, prosze zacznij rzeczowo dyskutowac, konkrety, a nie same ogoly na zasadzie zrob to i tamto. ja staram sie pomoc na tyle, na ile pozwala mi czas (a na tyle pozwolil mi, by zapoznacsie z oferta WIND - beznadziejna, i vodafone - lepiej, a te dwie sieci oprocz three aka tre zapadly mi najbardziej w pamiec, bo z ich ofert korzystalem jakis czas temu m.in. z internetu dialup vodafone gdzie byla gora czasu polaczenia, za grosze/dzien). nie jestem w stanie znac kazdego wloskiego operatora. znam 3 glownych, 2 sprawdzilem i tyle. zaprezentowalem to co wyczytalem + twoje dane i jak nic wychodzi z tego min. 25 euro z 4 euro na starterze, jezeli znasz tansza alternatywe to prosze bardzo, ale rzeczowo, a nie ogolnikami.

dalej upieram sie przy tym ze w cenie 25 euro (min. przy korzystaniu z vodafone 20 x 4 minuty + twoj voip) przy odbieraniu polaczen, na 2 tygodnie za granica to 100 minut jest az za duzo, a 100 minut to 74zl...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#418862  autor: Marens
 24 lip 2010, 09:08
lluukk pisze:sprawdź inne oferty zanim się wypowiesz - będzie bardziej profesjonalnie
Teraz wypowie się PlayBoy Marens (wg. lluukk).

1) Orange Abonament i podwójny pakiet złotówek
2) Podwójne doładowanie w TakTak i Heyah
3) Odbieranie połączeń w budce telefonicznej na przykładzie Ery Domowej, Netii, VoIPa (dzwoni do nas ktoś znajomy, z rodziny kto z tego korzysta na codzień)
4) Mamy jeszcze mBanki, ale we Włoszech to nie działa.

Jak jedziemy na dwutygodniowe wakacje, urlop to po co sobie zaprzątać głowę starterami zagranicznych sieci jak nie musimy płacić horrendalnych stawek za roaming. Rozumiem, gdyby wyjazd był na 2-3 miesiące.

Byłem w tamtym roku w strefie 1B 10dni, Chorwacja i codziennie korzystałem z telefonu.
Zapłaciłem dzięki Play tylko 150zł a korzystałem z MMS, SMS, GPRS, voice. Rozming jest dla ludzi tylko trzeba umieć z niego korzystać i na krótkie wyjazdy jest jak znalazł.

#418866  autor: lluukk
 24 lip 2010, 09:41
za dużo musiałbym pisać, żeby z wami dyskutować - a thonka dawał mi ostrzeżenia (mam 2 na 3 możliwe) za nic (moim zdaniem) więc nie będę tego robił.
thonka sprawdziłeś 2 głównych a czasem najtańsi nie są główni (patrz w Polsce - play jest tani ;) ) mBank mobile i heyah mają promocję na roaming
wystarczy na forach internetowych o kraju do którego jedziesz popytać
dziwię się, że moderator w takim portalu nie wie, że na Voipie te 10 Euro zostanie w nieskończoność (środki nie przepadają) i będą na kolejne 10 lub 20 wyjazdów zagranicznych :) a można z nich korzystać i w Polsce (np. bardzo tanio dzwonić za granicę)
więc liczenie ich do kosztów - moim zdaniem głupie - ale nic nie piszę, bo dostanę ostrzeżenie
no i mój sposób jest (co logicznie myślący sami odgadną) dla kogoś kto dzwonić chce więcej a nie 15 czy 30 minut na tydzień lub dwa
ja tylko podpowiedziałem, że można - dla kogoś kto chce DZWONIĆ do Polski (a tak jest w tytule tego tematu - dla niedowidzących) - i rozpętałem burzę (znów u thonki)
można iść na internet i będzie bardzo tanio przez skype
lub
poprosić znajomych, żeby przez voipa zadzwonili na stacjonarny np. do hotelu za 0 (!) zł i będzie zupełnie za darmo - jak tak jak thonka tylko odbierasz rozmowy

[ Dodano: 2010-07-24, 09:46 ]
no a i bez powodu drogi Marens nie nazywają tego portalu playopolis ( wyczytałem w komentarzach - zanim nie skasowali) :)

lluukk

#418934  autor: thonka
 24 lip 2010, 15:37
lluukk, dalej bedziesz uskuteczniac "nie napisze, bo zaraz dostane ostrzezenie"?

nie znam tego voipa, nie wiem co to za operator, wiem natomiast, ze w zdecydowanej wiekszosci voipow predzej czy pozniej srodki przepadaja, a ktos kto na codzien z niego nie korzysta po prostu wyda kase i tyle z tego bedzie miec...
napisalem tez, ze kupowanie zagranicznego startera sie nie oplaca, bo na tak krotki czas szkoda zaprzatac sobie nim glowe, na co Ty piszesz o mbanku i heyah :D to juz voip i lokalny starter nie jest ok?
lluukk pisze:ja tylko podpowiedziałem, że można - dla kogoś kto chce DZWONIĆ do Polski (a tak jest w tytule tego tematu - dla niedowidzących) - i rozpętałem burzę (znów u thonki)
wiesz za co dostales wczesniejsze ostrzezenia? za walsnie takie glupkowate pisanie i podjudzanie do sporow.

pisalem - znasz lepsza opcje - napisz, ale z konkretami, a nie tylko kontratakujesz, bo ktos sie odwazyl napisac, ze twoja opcja jest droga...
lluukk pisze:no a i bez powodu drogi Marens nie nazywają tego portalu playopolis ( wyczytałem w komentarzach - zanim nie skasowali) :)
i po ta glupia docinka? zaloz lepszy portal, zapewne bedzie nazywany voipolis...

#418997  autor: lluukk
 24 lip 2010, 22:48
thonka może to ty piszesz głupkowato bo jesteś moderatorem i możesz - daruj sobie chamskie odzywki i poćwicz czytanie ze zrozumieniem ;)

twoje głupie niesprawdzone (2 na pewnie 15 operatorów we Włoszech) stwierdzenia, że mój sposób jest drogi zostaw dla siebie

osobie która pytała i innym:
przyda się moja rada albo nie
sprawdzi na forach ceny rozmów w tym kraju lub nie sprawdzi
może ma sprawy do załatwienia podczas urlopu z klientami i będzie dzwonić z komórki 100 minut tygodniowo a nie prosić ich o oddzwonienie

jest wiele możliwości - a tobie każda moja wypowiedź nie pasi

nie znam operatora voip u którego kasa przepada :)

masz jakieś problemy, że musisz wtrącać swoje głupie uwagi do innych ?

znów w takim prostym stwierdzeniu:
"ja tylko podpowiedziałem, że można - dla kogoś kto chce DZWONIĆ do Polski (a tak jest w tytule tego tematu - dla niedowidzących)"
znalazłeś głupkowatość
wiesz co myślę - głupkowatość w każdej wypowiedzi znajdzie tylko głupkowaty

ktoś pyta o możliwość dzwonienia do Polski - ja mu podaję 1 pewnie z 20 możliwości - sprawdzi (może lepiej niż ty) i skorzysta lub nie a ty widzisz wszędzie głupkowatość

[ Dodano: 2010-07-25, 10:34 ]
POMIJAJĄC JUŻ POLEMIKI Z THONKĄ:
jak ktoś jedzie za granicę i będzie chciał dzwonić z plaży czy trasy (z komórki) więcej niż te 5 min tygodniowo
a nie jest dla niego problemem kupno karty (często też wymagana jest rejestracja karty - trwająca może 3 a może 5 minut)
przydatne zwłaszcza poza Unią (gdzie jest Eurotaryfa)
niech sprawdzi na forach internetowych o danym kraju operatorów GSM
przy założeniu, że chcemy trochę dzwonić a nie tylko każdego prosić o oddzwanianie, które w Chorwacji, Bośni i Hercegowinie albo też w Tajlandii i innych jest masakrycznie drogie
polecam moją metodę
nie wierzcie Thonce, że środki na Voip przepadną - no chyba że to Telegrosik :)

lluukk

#419046  autor: Marens
 25 lip 2010, 13:07
lluukk pisze:(często też wymagana jest rejestracja karty)
Trzeba być skrajnym [beep] aby rejestrować na swoje dane osobowe prepaida w
lluukk pisze:Chorwacji, Bośni i Hercegowinie albo też w Tajlandii
Znasz na tyle język i wiesz co podpisujesz?
Zawsze może być jakaś klauzura która może spowodować różne niespodzianki w tym konsekwencje finansowe. Kto im zabroni napisać małym druczkiem?
lluukk pisze:przy założeniu, że chcemy trochę dzwonić a nie tylko każdego prosić o oddzwanianie
Akurat tak się składa, że za kilka godzin będę w roamingu i większość moich znajomych jest poinformowana aby oddzwaniać. Więc trochę kiepski to jest argument w Twojej strony. Mam zamiar dosyć aktywnie korzystać z telefonu. Przy założeniu, że będziemy odbierać połączenia i wysyłać SMS to można za nieduże pieniądze sporo zdziałać.

#419093  autor: lluukk
 25 lip 2010, 14:58
tak tak sieci komórkowe przy rejestracji w Chorwacji (w Tajlandii - nie ma wymogu) i w Hiszpanii (musiałem) mają drobnym druczkiem przejęcie Twego majątku :)
na formularzu w 70 % krajów JEST TEŻ po angielsku

gdyby te Twoje lęki miały realną postać - turyści po powrocie z np. Hiszpanii pisaliby o tym w necie, że musieli potem dopłacać 1000 E - jakoś nie słyszałem :)

myślisz naprawdę, że są sieci GSM, które przy rejestracji mają finansowe kruczki ?
naprawdę ?
to musi być straszne takie lęki na każdym kroku !

byłem w kilkudziesięciu krajach - często nie znałem tamtejszego języka - jakoś nigdy mnie nie oszukano - widać masz pecha

wszyscy Cię oszukują - może jesteś skrajnym "bip" (jak to sam określasz ;) )

a może Twoje dane z paszportu (gdzie nawet nie ma adresu) są takie TAJNE
imię, nazwisko i miejsce urodzenia z datą !

przykre doświadczenia z piaskownicy ?

i świetnie, że Twoi znajomi będą oddzwaniać - brak Ci wyobraźni aby pomyśleć o tym, że może ktoś dzwonić do klientów itp z zagranicy, albo do starszych rodziców nie tłumacząc, że mają oddzwonić (bo mogą się zdenerwować, że coś Ci się stało) itp.
Tobie pasuje tak - komuś inaczej - dlaczego uważasz, że Twój sposób jest lepszy dla wszystkich ?
Twoi znajomi będą oddzwaniać super - ja bym się wstydził prosić o oddzwanianie (mam więcej niż 18 lat i potrafię zadzwonić na swój koszt nawet z Chorwacji ;) )
jak dzwoniłem po 20 - 30 minut dziennie będąc w Europie poza strefą Eurotaryfy to choćbyś się zkichał Twoje odbieranie za 2-4 zł za minutę będzie 10 razy droższe niż moje dzwonienie przez Voip - zrozum (sprawdź ceny odbierania rozmów w innych krajach)

lluukk

#419107  autor: Prometo
 25 lip 2010, 16:23
Założyciel tematu już chyba wyjechał do Włoch. Proszę o zakończenie tej jałowej dyskusji.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#419116  autor: lluukk
 25 lip 2010, 17:36
pewnie faktycznie pojechał :)
ale różne pomysły mogą się przydać też innym
zarówno te thonki jak może komuś moje
pozdrawiam

lluukk