• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #417933  autor: INTRO
 19 lip 2010, 13:06
Ostatnio nad województwem zachodniopomorskim przeszły nawałnice, zauważyłem, że podczas silnej burzy, stacja BTS Plusa się wyłączyła, niestety burza uszkodziła 1250 stacji trasformatorowych i niemieliśmy prądu przez 28 godzin, ale mino to po przejściu burzy stacja uruchomiła się i działała na zasilaniu awaryjnym 6 godzin. Ciekawi mnie fakt wyłączania się stacji podczas silnych burz( bo już nie pierwszy raz obserwuję taką sytuację), czy stacja rejestruje podczas burz skoki napięcia i wysyła informacje o tym do kontrolera stacji bazowych i ten dla bezpieczeństwa wyłancza stację? Bo po przejściu burzy stacja zaczeła działać na awaryjnym zasilaniu, bo nie było prądu. Byłem również mile zaskoczony pracą techników Plusa, w Niedziele rano gdy jechałem samochodem obok innej stacji Plusa( w Rusinowie, gmina Świdwin) w sąsiedniej wiosce, zauważyłem czerwony samochód i człowieka pod stacją podłanczającego stację do agregatu prądotworczego, stacja znów zaczeła działać i działała aż do przywrócenia zasilania. Zdziwiony byłem tym zwłaszcza że była Niedziela i stacja znajdowała się w wiosce, nie obsługiwała miasta, tylko tereny wiejskie. Niestety sieć era pomimo przywrócenia zasilania dalej nie działa i nie ma zasięgu tej sieci, podczas burzy musiał zostać uszkodzony bts Ery w Berkanowie (gmina Świdwin). Po tej sytuacji widać wyraźnie która sieć dba bardziej o klientów.

#417987  autor: krzykos
 19 lip 2010, 16:59
PO pierwsze - podczas burzy tamta stacja się wyłączyła bo nie było do niej transmisji (pewnie padła RL) potem łącze wstało więc i podniósł się BTS. Po drugie - nie ważne czy niedziela czy wtorek - stacje trzeba zasilać ( zgodnie z wyznaczonym priorytetem tej stacji). Akurat u Ciebie zasilali tą stację bo widocznie daje transmisję dla kilku innych stacji - stąd ta pierwsza stacja nie mogła przestać działać. Ot cała filozofia..

A jeśli uważasz po tej jednej akcji, że jedni lepiej dbają o klientów a inni gorzej to ręce opadają (ale masz prawo do własnego zdania). Ogólnie utrzymanie sieci to nie taka prosta sprawa - jak nie masz z tym do czynienia - to nie wiesz ile różnych rzeczy się dzieje na takiej stacji.... ale to inna opowieść..
 #418016  autor: radar77
 19 lip 2010, 18:53
INTRO pisze:Ostatnio nad województwem zachodniopomorskim przeszły nawałnice, zauważyłem, że podczas silnej burzy, stacja BTS Plusa się wyłączyła, niestety burza uszkodziła 1250 stacji trasformatorowych i niemieliśmy prądu przez 28 godzin,.

Ah ci dzielni elektrycy. W 28h wymienili 1250 transformatorów. Moim zdaniem dzisiejsza masońsko-tefałenowska propaganda w niczym nie ustępuje tej z czasów Gierka.

--
pozdrawiam
radar77

#418082  autor: INTRO
 19 lip 2010, 23:23
Dzięki za pomoc i wyjaśnienie, a co do mojej oceny sieci Era w przypadku awarii, to z tego co wiem, to Era i Play posiadają tylko jedno Centrum eksploatacji i utrzymania sieci w Warszawie, a Orange i Plus rownież w regionach, w których pracownicy pracują 8h dziennie, a po tym czasie mają dyżury telefonicznie, i jak dostaną sygnał z Warszawy to mogą szybciej jechać i zasilić stację, niewiem jak to jest w Erze praktycznie rozwiązane( czy są także jacyś pracownicy w rejonach), bo raczej nie wyobrażam sobie sytuacji, że ktoś z Ery jedzie z Warszawy na drugi koniec Polski zasilać stację. Play to z kolei młoda sieć a w przypadku awarii zawsze można skorzystać z roamingu Plusa. Pozdrawiam.
 #418085  autor: Xander99
 19 lip 2010, 23:43
INTRO pisze:(...) wyłancza (...) podłanczającego (...)
Post nie wnosi nic do dyskusji jednak minimalny poziom powinien zostać zachowany.

#418101  autor: kello
 20 lip 2010, 08:29
INTRO pisze:Dzięki za pomoc i wyjaśnienie, a co do mojej oceny sieci Era w przypadku awarii, to z tego co wiem, to Era i Play posiadają tylko jedno Centrum eksploatacji i utrzymania sieci w Warszawie, a Orange i Plus rownież w regionach, w których pracownicy pracują 8h dziennie, a po tym czasie mają dyżury telefonicznie, i jak dostaną sygnał z Warszawy to mogą szybciej jechać i zasilić stację, niewiem jak to jest w Erze praktycznie rozwiązane( czy są także jacyś pracownicy w rejonach), bo raczej nie wyobrażam sobie sytuacji, że ktoś z Ery jedzie z Warszawy na drugi koniec Polski zasilać stację. Play to z kolei młoda sieć a w przypadku awarii zawsze można skorzystać z roamingu Plusa. Pozdrawiam.
W Erze masz tak samo, masz ludkow np W Gdansku, Olsztynie, Koszalinie itd, nikt nie bedzie jezdzil z Warszawy do Ełku o 2 w nocy po to, zeby wymienic np ODU w radiolinii.

#418124  autor: INTRO
 20 lip 2010, 11:28
http://www.btsy.eu/omc.html Na tej stronie przeczytałem takie informacje, że Era ma tylko jedno takie centrum. A wie ktoś gdzie Orange ma w województwie zachodniopomorskim Centrum Eksploatacji i Utrzymania Sieci?

#418177  autor: tesla
 20 lip 2010, 16:11
INTRO, trzeba używać spójnej nomenklatury. Wszyscy maja swoje NMC i tak się składa że w Warszawie. Polkomtel i Orange mają także OMC`ry w Regionach. Poza tym w większych miastach pracują zespoły odpowiedzialne na utrzymanie sieci, co nie ma wiele wspólnego z OMC czy NMC.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#418498  autor: kello
 22 lip 2010, 10:59
Dokladnie tak. NMC masz jedno. OMC masz na Region typu północ. I w miastach kluczowych czyli np na polnocy kraju Szczecin, Koszalin, Bydgoszcz, Gdansk, Olsztyn masz utrzymaniowcow, ktorzy reaguja na to, co OMC/NMC im powie.