• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #417426  autor: user_delete34
 16 lip 2010, 20:01
Ostatnio zauważyłem, że z moją N-ką jest coś "nie ten".
1)Nie reaguje blokada klawiszy. To, że pociągnę za klawisz blokady/nacisnę lewy wybór i * i pokaże się kluczyk koło ikony baterii nic nie znaczy. Bywa tak, że nie działa podświetlenie wyświetlacza (bo klawiszy tutaj nie jest istotne; też z resztą nie działa), a chodzić po funkcjach trybu gotowości mogę.
2)Podświetlenie wyświetlacza i klawiszy nie działa nieraz od samego włączania telefonu albo po włączeniu i odblokowaniu klawiszy. Wątpię, żeby to była taśma, bo telefon ma niewielki przebieg i, przede wszystkim, nie jest to slider, żeby taśma się ścierała. Poza tym nigdy nic nie miga, nie przygasa nagle, obraz jest dobry, nie ma problemów z dźwiękiem. Tylko to, że włącza się z (dość rzadko ale jednak) z dużym, kilkosekundowym opóźnieniem.
3)Telefon bardzo muli. Faktem jest, że na starcie uruchamiana jest blokada telefonu przez Advanced Device Locks Pro (potrzebuję) i program SymSMB (nie wiem czemu jest w autostarcie :| ). Mulenie występuje przy starcie lub trochę (nie zaraz, nie po paru minutach) później (rzadko zdarza się, że po starcie i cały dalszy czas). Niedawno, parę dni temu, uruchamiało się wszystko dobrze, raz wpisywałem kod blokady i telefon hulał. Nie doinstalowywałem w tym czasie aplikacji. Jednak teraz telefon żąda czasem nawet 3 razy ten kod blokady (ZAWSZE wpisuję prawidłowy, nie muszę się nic upewniać), potem uruchomi się, wyłączy podświetlenie, włączy je z powrotem, pokazując jednocześnie o wyłączeniu trybu oszczędzania energii (zawsze mam włączony). Gdy jednak wcisnę klawisz Power, by włączyć tryb oszczędzania energii i klawiszem nawigacyjnym spróbuję przejść do góry, tak by przeskoczyć na ostatnią funkcję (oszczędzanie en.) telefon "urwie" spód menu klawisza Power-dwie czy trzy ostatnie funkcje będą wyświetlane w ramce-i przejdzie na tryb gotowości. Tak więc wyświetlane będzie:
a)pasek ikon skrótów
b)szukanie
c)info z Touch Balance o stanie konta
d)skrzynka e-mail
e)WLAN
f)telefon internetowy
g)urwana część menu klawisza wyłączania:
-zablokuj telefon
-usuń kartę pamięci
-tryb oszczędzania energii
Nie mogę wtedy włączyć trybu oszczędzania, bo N-ka przechodzi do nawigacji po trybie gotowości.
4)Nierzadko nie mogę wejść w menu. Telefon się zawiesza lub baaardzo spowalnia działanie, kiedy już odblokuję klawiaturę nie zawsze włączy się podświetlenie (klawiszy i wyświetlacza). Dalej, gdy próbuję, naciskając klawisz, wejść w menu, telefon nijak nie reaguje. Gdy nacisnę tak kilkukrotnie i nie reaguje wyświetleniem menu, próbuję ruszać klawiszem nawigacyjnym. Jeśli wtedy zareaguje, to zazwyczaj tylko poruszeniem się pomiędzy opcjami trybu gotowości.
5)Innym razem, gdy próbuję wejść w (chyba ten) Handy Taskman, telefon zwiesza się. To samo jest, gdy, kiedy już są włączone, w Mapach Ovi telefon stara się (po jakichś 5 sekundach od uruchomienia programu) ustalić moją lokalizację. W innych programach zazwyczaj to nie występuje. Wymieniona tutaj zwiecha nie musi być zapoczątkowana przymuleniem telefonu opisanym w punkcie 3).

Dodam, że problemy te występują zazwyczaj (O ILE WYSTĘPUJĄ, bo nie zawsze, nawet można by powiedzieć: sporadycznie!) po włączeniu telefonu.

[center]Sorki, jeśli wystąpiły błędy lub pomyłki, coś się powtórzyło lub opisałem coś niedokładnie. O wszystkim pisać, bo nie chce mi się sprawdzać. :P Mam nadzieję, że nic nie zapomniałem napisać, a jeśli, to zrobię EDITa. Jeśli ktoś zna taki przypadek, może i chce pomóc, a nie wie jeszcze o czymś ode mnie-pisać.[/center]
Ostatnio zmieniony 09 gru 2012, 15:14 przez user_delete34, łącznie zmieniany 1 raz.

#417431  autor: kerim36
 16 lip 2010, 20:57
soft najnowszy i nie masz w chwili obecnej poinstalowanych setek aplikacji??

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#417433  autor: user_delete34
 16 lip 2010, 21:02
Setek :P Trochę mam, ale w tym czasie nie doinstalowywałem, a wcześniej dobrze działało. Soft prawdopodobnie najnowszy.
Przy okazji: napisałem, że muli przy otwieraniu aplikacji ale nie dodałem, że RAMu mnóstwo jest wolnego. Nawet więcej, niż zwykle...

#417435  autor: kerim36
 16 lip 2010, 21:07
na upartego profilaktycznie zrobilbym format i zobaczyl czy jest roznica

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#417454  autor: taktakmen
 16 lip 2010, 21:48
Jaki jest Product Code,znajduje się na naklejce pod baterią i sprawdź wersję softu wybierając z klawiatury *#0000#

#417460  autor: user_delete34
 16 lip 2010, 22:07
Soft: 32.001

Product Code: 0549405

Hmm... Próbowałem złamać system różnymi sposobami. No i żadnym nie dało rady zaczęły się pojawiać różne błędy... Tak więc chyba mimo wszystko będę musiał zainstalować soft od nowa :(

#417478  autor: taktakmen
 16 lip 2010, 22:43
Rozumiem,że posiadasz polskie menu w telefonie?. Soft jest najnowszy,podejrzewam,że brandowany(jest Orange Menu)?.Zanim ponownie wgrasz soft możesz zrobić Soft Reset na włączonym telefonie wybierając z klawiatury *#7370# potem zostaniesz poproszony o 5-cio cyfrowy kod blokady (fabryczny 12345) chyba że zmieniałeś na własny.Możesz zrobić też Hard Reset,ale to na wyłączonym telefonie wciskając jednocześnie i trzymając następujące klawisze *(gwiazdka),3,zielona słuchawka i przycisk Power,tak długo aż do wyboru miejsca pobytu.UWAGA Telefon zostanie całkowicie wyczyszczony to znaczy wszystko zniknie m.in Aplikacja N-gage jak również inne aplikacje i gry zainstalowane przez Ciebie

#417502  autor: user_delete34
 17 lip 2010, 09:00
Rozumiem, że jedynym (albo najlepszym) sposobem naprawienia wszystkiego będzie jakieś resetowanie telefonu :wink:

Menu po naszemu. Orange Menu nie ma (bynajmniej nie jest aktywne-nie zauważyłem nic takiego w telefonie), żadnych znaków operatorów.
taktakmen pisze:Zanim ponownie wgrasz soft możesz zrobić Soft Reset
Co on mi da? Tzn. co on zmieni? Czy jest to tylko przywrócenie ustawień fabrycznych czy jak? Bo teraz nie mogę nawet aplikacji usuwać, a te do hackowania nie zainstalują się - "Plik jest uszkodzony". Czy jeśli bym go wykonał, to usunie się wszystko, np. dane z telefonu, SIMki, karty pamięci, wszystkie motywy, appsy, moje ustawienia i modyfikacje? Na włączonym telefonie, tzn tak, jak z niego korzystam - z SIMką aktywną, bez jakiegoś kombinowania, zmieniania czegoś? Czy po tym muszę instalować softa od nowa?
taktakmen pisze:Możesz zrobić też Hard Reset,ale to na wyłączonym telefonie
Wyłączyć telefon, wyciągnąć SIMkę i microSD (by nie utracić danych) i wcisnąć te klawisze? Jak długo, parenaście sekund, czy np. 5 minut? I do jakiego wyboru miejsca pobytu? A ten co da lub zmieni? Nie robiłem jeszcze za wiele z tym telefonem, bo mam go może miesiąc. Resetu tym bardziej nie próbowałem. Rozumiem, że po Hard Reset telefon nie nadaje się do użytku aż do wgrania nowego softa?

No to dodam kolejną rzecz do tematu: gdy już zrobię któryś reset lub zainstaluję softa od nowa, a byłby to ten sam, to umiałby mi ktoś pomóc zrobić hacka? To znaczy: jak - krok po kroku i kiedy - po czym, przed czym (np. już po konfiguracji telefonu, ale jeszcze przed instalacją programów). Dodam, że teraz robiłem (próbowałem) zrobić przez HelloOX2, ale nie zainstalował się ROMPatcher. Później, przy kolejnych próbach i próbach innymi sposobami jest jak już napisałem - nic nie mogę zrobić z aplikacjami. Ale o pomoc przy hacku prosiłbym dopiero po tym, jak napiszę, co zrobiłem z telefonem. Narazie to trzeba soft zrobić zdrowym.

Jeszcze będzie jedno: jak instalować możliwie wszystkie motywy i aplikacje (oprócz tych, które robią coś w systemie, jak Advanced Device Locks Pro, bo te to raczej muszą być w pamięci telefonu) na karcie pamięci, nie ładować ich przy starcie i możliwie maksymalnie zmniejszyć zamulanie przez nie telefonu? Zna ktoś jakieś sposoby? To też później, ale piszę, żebym nie zapomniał spytać po naprawie :P

Prosiłbym o rady najlepiej osoby, które będą wiedziały na podstawie własnych kombinacji jak to zrobić (a nie odpowiedzi typu "spróbuj, u mnie działa", na zupełnie innym telefonie, chyba by to była N85 - podobno się nie rożni wiele od N79) i o możliwie jasne tłumaczenie - jestem zielony co do kombinowania przy sofcie :-D

EDIT: Jeśli byłyby mi potrzebne jakieś pliki do którejkolwiek z operacji wymienionych poniżej, prosiłbym, bo zamieścić je w załączniku lub w linku do zippyshare. Może być ewentualnie odnośnik do innego tematu, nawet na innym forum, byleby wszystko było aktualne i dostępne. Tak bym nie musiał szukać :lol:

#417504  autor: Jaca
 17 lip 2010, 09:31
Markadiusz pisze:Rozumiem, że po Hard Reset telefon nie nadaje się do użytku aż do wgrania nowego softa?
Nadaje się do użytku, softa masz cały czas telefonie, z tymże czyści wszelkie dane, oraz aplikacje wgrane przez użytkownika, najlepiej obrazując po HR telefon wygląda jak komp po formacie z zainstalowanym od nowa windowsie.
Markadiusz pisze:jak instalować możliwie wszystkie motywy i aplikacje (oprócz tych, które robią coś w systemie, jak Advanced Device Locks Pro, bo te to raczej muszą być w pamięci telefonu) na karcie pamięci
Podczas instalacji motywu, aplikacji masz do wyboru gdzie chcesz zainstalować.

#417507  autor: user_delete34
 17 lip 2010, 09:51
Jaca pisze:Podczas instalacji motywu, aplikacji masz do wyboru gdzie chcesz zainstalować.
No jasne, to to wiem :wink: Ale przy tych co nie ma wyboru? Da je radę przenieść na kartę?
Jaca pisze:Nadaje się do użytku, softa masz cały czas telefonie, z tymże czyści wszelkie dane, oraz aplikacje wgrane przez użytkownika, najlepiej obrazując po HR telefon wygląda jak komp po formacie z zainstalowanym od nowa windowsie.
Ołkej, ołkej, no ale zlikwiduje to te błędy w systemie? Konkretnie to, że nie mogę (de-)instalować programów, występują komunikaty: "Plik jest uszkodzony" przy dobrych instalkach-tzn tych, które działały przed tym nieudanym hackiem...
Chyba zaryzykuję. Czyli jak by dostać telefon nowy, prosto z fabryki, taki czyni telefon ten reset?

#417508  autor: taktakmen
 17 lip 2010, 10:00
Obojetnie czy robisz Soft Reset czy Hard Reset to SIM karta musi być w telefonie.Jeśli masz zapisane kontakty w pamięci telefonu to skopiuj je na SIM,bo inaczej je utracisz. Jeśli chodzi o kartę Pamięci miniSD możesz wyjąć,ale nie jest to konieczne.Co daje Soft Reset lub Hard Reset,praktycznie to samo z tym,że pierwszy wykonujesz na telefonie ,który da się włączyć,natomiast Hard Reset na telefonie,Który całkiem padł lub się włączy i np.jest biały ekran.Po takim zabiegu z telefonu zostaje usunięte prawie wszystko pozostaną fabryczne motywy,zresetowane będą twoje ustawienia,usunięte wszyskie dane,aplikacje lub gry,które były zainstalowane przez użytkownika w pamięci telefonu..Jeśli chodzi o złamanie symbiana to też mogę Ci pomóc bo ten firmware jest hakowalny bez żadnego problemu.Musisz mieć tylko wyrobiony certyfikat pod swój IMEI,który się sprawdza kodem *#06#

#417515  autor: Jaca
 17 lip 2010, 10:54
No jasne, to to wiem :wink: Ale przy tych co nie ma wyboru? Da je radę przenieść na kartę?
Nie da rady.

#417520  autor: taktakmen
 17 lip 2010, 11:32
Jaca pisze:
Nie da rady.
Oczywiście,że sie da tylko plik instalacyjny SIS lub SISX musi zostać odpowiednio zmodyfikowany.Wtedy będzie mozliwość miejsca instalacji na C lub E albo np odrazu instaluje na dysk E,czyli kartę pamięci.Są userzy,którzy się na tym doskonale znają.Sam żałuję,żę tego nie potrafię robić,a w wielu przypadkach by się to naprawdę przydało.

#417589  autor: user_delete34
 17 lip 2010, 16:15
taktakmen pisze:kartę Pamięci miniSD możesz wyjąć
A najpierw włóż miniSD do N79 :P
taktakmen pisze:Po takim zabiegu z telefonu zostaje usunięte prawie wszystko
Fakt, nie było NGage'a i innych takich (najprawdopodobniej zainstalowanych przez poprzedniego użytkownika).

"Pomógł" odwdzięczę się dopiero, jak naładuję telefon (zrobiłem reset na końcówce baterii) i spróbuję co nieco poinstalować i shackować. Narazie (przez chwilkę) nie zauważyłem problemów z telefonem. Chodził stabilnie, podświetlenie działało.
Tylko dlaczego wcześniej mulił bez otwierania aplikacji i przy mnóstwie wolnego RAMu? :shock:
taktakmen pisze:Jeśli chodzi o złamanie symbiana to też mogę Ci pomóc bo ten firmware jest hakowalny bez żadnego problemu.
No to dawaj. Po kolei, najprościej. Certa mam z opda.cn niedawno wyrobionego.
taktakmen pisze:Oczywiście,że sie da tylko plik instalacyjny SIS lub SISX musi zostać odpowiednio zmodyfikowany.
Czyli dla mnie tłumacz: "nie da się" :-D

#417603  autor: taktakmen
 17 lip 2010, 17:09
A najpierw włóż miniSD do N79?
Masz rację,pisałem w pośpiechu,oczywiście chodziło mi o microSD.Napisz do mnie na PW i podaj @ to wyśle Ci instalkę HelloOX,który podpiszesz swoim certyfikatem i zainstalujesz na telefonie.

#417607  autor: Jaca
 17 lip 2010, 17:55
Tutaj jest wszystko opisane o łamaniu telefonui i podpisywaniu aplikacji KLIK

#417611  autor: user_delete34
 17 lip 2010, 18:56
Dziękuję wszystkim za pomoc! :D Jeżeli w ciągu 3 dni się nie odezwę (nie zauważę problemów), temat należy wtedy uznać za zamknięty.

#417612  autor: taktakmen
 17 lip 2010, 19:03
Napisałem do Ciebie @.Czytałeś?.Podpisałeś wysłanego przeze mnie HelloOX-a i shackowałeś wreszcie telefon?.

#417613  autor: user_delete34
 17 lip 2010, 19:06
Tak. Właśnie dlatego podziękowałem, tylko, że nie prywatnie przez maila. Wszystko śmiga jak narazie.

#417622  autor: taktakmen
 17 lip 2010, 19:35
Markadiusz pisze:Właśnie dlatego podziękowałem, tylko, że nie prywatnie przez maila.
Wcale nie oto mi chodziło.Tylko nie dokońca było wiadomo za co dziękujesz?.Czy za to,że znikły opisywane problemy z Twoim telefonem,czy też jeszcze,że udało Ci się złamać symbiana.Miejmy nadzieję,że nie będziesz miał już dalej problemów.Cieszę się,że mogłem pomóc.