Użytkownik
mariusz9a
Źródło: PlusBlog.pl ( http://www.plusblog.pl/?p=3451 )www.PlusBlog.pl pisze:Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko firmy Polkomtel na temat uruchomionej testowo sieci UMTS na częstotliwości 900 MHz. Testy zakończyły się powodzeniem. Polkomtel nadal analizuje różne scenariusze wdrożenia tej technologii w swojej sieci. Data rozpoczęcia budowy sieci UMTS 900 MHz nie jest jeszcze znana.
Jan Kondej, Kierownik Działu Planowania Sieci Radiowej Polkomtel SA, dla serwisu PlusBlog.pl powiedział:
"W ramach standardowych prac studyjnych nad różnymi technologiami testowano wcdma900. Testy odbywały się na sprzęcie Nokia Siemens i Ericsson. Ich celem było poznanie możliwości stosowania wcdma w paśmie 900 MHz na obszarach wiejskich oraz możliwości współistnienia gsm i wcdma w tym samym paśmie na ograniczonych zasobach częstotliwości. Testy zakończyły się powodzeniem jeśli chodzi o efektywność wykorzystania technologii na obszarach o niskim zaludnieniu, jednakże w obecnej chwili obciążenie sieci gsm jest na tyle duże, że nie ma możliwości wygospodarowania kanałów radiowych dla wcdma bez pogorszenia jakości działania sieci. Polkomtel analizuje możliwe scenariusze budowy sieci wcdma w paśmie 900MHz. Ma to również duże znaczenie w kontekście uwolnienia dla komunikacji ruchomej najwyższych kanałów telewizyjnych po cyfryzacji nadawania programów TV. Są to pasma w zakresie 800MHz zwane dywidendą cyfrową."
mariusz9a pisze:jednakże w obecnej chwili obciążenie sieci gsm jest na tyle duże, że nie ma możliwości wygospodarowania kanałów radiowych dla wcdma bez pogorszenia jakości działania sieci.
Ale uruchamiając UMTS na 900MHz, nie rezygnuje się z sieci 2G na 900MHz - zasięg się nie zmieni. Zmniejszy się pojemność sieci 2G 900MHz i o tym mówi Kondej pisząc o pogorszeniu jakości.kwistas pisze:GSM 900 to podstawa w Plusie, najlepsza penetracja więc nie będą sobie strzelać w nogę i mieć zasięg jak Era.
Jakby przerobić GSM900 na 50%GSM900 i 50%UMTS900 to byłoby ok. Wiadomo, że na jakosci w GSM się sporo straci, ale zasięg UMTS będzie w całej Polsce. Czy nie warto? Wtedy iPlus miałby bezkonkurencyjną ofertę dostępu (szybkiego) do internetu.kwistas pisze:GSM 900 to podstawa w Plusie, najlepsza penetracja więc nie będą sobie strzelać w nogę i mieć zasięg jak Era.
borax11 pisze:Ja mam telefon ustawiony Only 3G
To się da wytłumaczyć jeszze jak ktoś mieszka na pograniczu dwóch technologii- nie dziwię się wtedy.rogmaniek pisze:A swoją drogą, dla mnie ludzie, którzy mają tel 3G i ustawiają tylko na 2G, to... bez komentarza. Oczywiście każdy robi, jak mu pasuje. Tylko po co temu komuś taki tel?...
Z nieoficlajnych informacji które posiadam wynika, że do końca roku- w 3Q ma być komercyjne uruchomienie CDMA w Plusie, ale jakoś nie wierzę w to.rogmaniek pisze:Również zastanawiam się, co z CDMA 420Mhz'ów?! Pewnie teraz w Polkomtelu zastanawiają się jakie rozwiązanie/a wybrać
Niby jest plan uruchomienia CDMA pod marką iPlus w 3/4Q2010. Ja tylko pragnę zauważyć, że to CDMA cały czas działakowcio pisze:Z nieoficlajnych informacji które posiadam wynika, że do końca roku- w 3Q ma być komercyjne uruchomienie CDMA w Plusie, ale jakoś nie wierzę w to.