• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #416917  autor: mariusz9a
 14 lip 2010, 13:12
www.PlusBlog.pl pisze:Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko firmy Polkomtel na temat uruchomionej testowo sieci UMTS na częstotliwości 900 MHz. Testy zakończyły się powodzeniem. Polkomtel nadal analizuje różne scenariusze wdrożenia tej technologii w swojej sieci. Data rozpoczęcia budowy sieci UMTS 900 MHz nie jest jeszcze znana.

Jan Kondej, Kierownik Działu Planowania Sieci Radiowej Polkomtel SA, dla serwisu PlusBlog.pl powiedział:

"W ramach standardowych prac studyjnych nad różnymi technologiami testowano wcdma900. Testy odbywały się na sprzęcie Nokia Siemens i Ericsson. Ich celem było poznanie możliwości stosowania wcdma w paśmie 900 MHz na obszarach wiejskich oraz możliwości współistnienia gsm i wcdma w tym samym paśmie na ograniczonych zasobach częstotliwości. Testy zakończyły się powodzeniem jeśli chodzi o efektywność wykorzystania technologii na obszarach o niskim zaludnieniu, jednakże w obecnej chwili obciążenie sieci gsm jest na tyle duże, że nie ma możliwości wygospodarowania kanałów radiowych dla wcdma bez pogorszenia jakości działania sieci. Polkomtel analizuje możliwe scenariusze budowy sieci wcdma w paśmie 900MHz. Ma to również duże znaczenie w kontekście uwolnienia dla komunikacji ruchomej najwyższych kanałów telewizyjnych po cyfryzacji nadawania programów TV. Są to pasma w zakresie 800MHz zwane dywidendą cyfrową."
Źródło: PlusBlog.pl ( http://www.plusblog.pl/?p=3451 )

Jak myślicie, Plus zrezygnuje całkowicie z sieci GSM? Bo to że rusza z UMTS 900 MHz to juz raczej pewne...

#416924  autor: kerim36
 14 lip 2010, 13:36
mariusz9a pisze:jednakże w obecnej chwili obciążenie sieci gsm jest na tyle duże, że nie ma możliwości wygospodarowania kanałów radiowych dla wcdma bez pogorszenia jakości działania sieci.

i tu moze byc problem na poczatku - calkowite wylaczenie gsm raczej nie wchodzi w gre w ciagu najblizszych kilkunastu lat

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#416926  autor: Pijo
 14 lip 2010, 13:41
kiedyś może, ale nie w najbliższej przyszłości. A odnośnie refarmingu to Orange jest w czarnej d..... Będzie musiał szukać roamigu krajowego albo kupić se Play :-D.

#416928  autor: mariusz9a
 14 lip 2010, 13:41
Oni mogą zrobić tak, że GSM w Plusie będzie marnej jakości na kilkunastu kanałach (lub zrobią UMTS 900 tylko na obszarach gdzie ruch jest mały – jak mówi Kondej, tam to się sprawdziło). Polkomtel już od jakiegoś czasu mocno bije w kierunku Internetu i chyba chce być siecią typowo Internetową.

Jest jeszcze DCS, który można "dołożyć" aby 2G się wyrabiało.

#416953  autor: kwistas
 14 lip 2010, 16:04
GSM 900 to podstawa w Plusie, najlepsza penetracja więc nie będą sobie strzelać w nogę i mieć zasięg jak Era.

#416958  autor: mariusz9a
 14 lip 2010, 16:20
kwistas pisze:GSM 900 to podstawa w Plusie, najlepsza penetracja więc nie będą sobie strzelać w nogę i mieć zasięg jak Era.
Ale uruchamiając UMTS na 900MHz, nie rezygnuje się z sieci 2G na 900MHz - zasięg się nie zmieni. Zmniejszy się pojemność sieci 2G 900MHz i o tym mówi Kondej pisząc o pogorszeniu jakości.

#417013  autor: Dudi00
 14 lip 2010, 19:20
Oby plus dalej uderzał w stronę internetową bo takiej sieci właśnie szukam. :twisted:

#417113  autor: kowcio
 15 lip 2010, 12:09
kwistas pisze:GSM 900 to podstawa w Plusie, najlepsza penetracja więc nie będą sobie strzelać w nogę i mieć zasięg jak Era.
Jakby przerobić GSM900 na 50%GSM900 i 50%UMTS900 to byłoby ok. Wiadomo, że na jakosci w GSM się sporo straci, ale zasięg UMTS będzie w całej Polsce. Czy nie warto? Wtedy iPlus miałby bezkonkurencyjną ofertę dostępu (szybkiego) do internetu.

Ale teraz już nie wiem po co im CDMA, które kupili jakiś czas temu i leży, rzecznik nie chciał skomentować tego.

#417168  autor: Vieslav
 15 lip 2010, 16:56
A potem będą narzekania i telefony do BOK, że dzwonić nie można, że rozłącza. Prawie każdy posiadacz telefonu 3G ma ustawione "tylko GSM". Dlaczego? Jak oni twierdzą "bo bateria godzinę dłużej trzyma". Żeby nie wiem co się działo z GSMem to i tak nie przełączą i wolą w godzinach szczytu nie używać telefonu.

#417173  autor: kowcio
 15 lip 2010, 17:30
Vieslav Tak szczerze? Ktoś chce korzystać z GSMu to albo niech się męczy, albo niech spada do innego operatora (UWAGA- mówię o użytkownikach, którzy posiadają telefon z UMTS, a korzystają z GSM bo mają takie widzimisię). GSM powinno być zostawione dla osób, które nie mają modułu UMTS w telefonie, każdy inny powinien z niego korzystać. Taka prawda, ludzie kupują smartfony, ale korzystać nie korzystają z nich.
GSMu nie zlikwidują od razu.
Coś leszcze bym napisał, ale raczej nie mogę, może kiedyś Plus ogłosi swoje oficjalne stanowisko w sprawie przyszłości jego sieci.

Najbardziej wkurza mnie to, że jest dużo nowych telefonów bez modułu WCDMA. I to nie sa low-endy, ale czasami dobre telefony. Dla mnie nawet najprostszy telefon powinien pracować w sieciach GSM 850/900/1800/1900 i WCDMA 900/2100 tak jak np. moja Nokia czy Samsung.

I ja się bardzo ciesze, że Plus chce zrobić UMTS na 900. Nawet kosztem GSMu. Poza tym nie ma co panikować, GSM będzie i będzie można z niego normalnie korzystać, tylko już nie będzie takiego luzu jak jest teraz. Mam nadzieję, że zanim wprowadza UMTS na 900 tak na dobre to ludzie już będa mieli dużo więcej telefonów z obsługą WCDMA.

Co do baterii- przy takim samym zasięgu wytrzyma dłużej na czuwaniu w WCDMA, ale przy użytkowaniu (rozmowy, Internet) której niż w GSM.

#417200  autor: borax11
 15 lip 2010, 19:05
Ja mam telefon ustawiony Only 3G :-D

#417203  autor: tesla
 15 lip 2010, 19:30
borax11 pisze:Ja mam telefon ustawiony Only 3G :-D

A ja mam 2G Only, chyba że do testów przełączam na 3G. Różnica w jakości dźwięku jest znikoma a UMTS jest traktowany często po macoszemu... no i to też jest tyle, co mogę powiedzieć w tej sprawie.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#417205  autor: szyman12
 15 lip 2010, 19:37
Odnośnie tego czy Polkomtel zrezygnuje z GSM 900.
Jest pewna opcja ...

Pewnie niektórzy z Was zauważyli, że Polkomtel współpracuje z PTC w sprawie budowy BTSów. Dlatego mogliby zrobić taki układ, że Polkomtel całkowicie rezygnuje z GSM 900 MHz, a PTC podzieli się "sygnałem" GSMu :) Oczywiście Polkomtel udostępnia PTC UMTS 900.

Wydaje mi się, że będzie to chyba najlepsze rozwiązanie. Powiedzmy sobie szczerze - Era nie ma jakiś wystrzałowych promocji na BlueConnecta i ma chyba najmniej użytkowników tego internetu z W3, więc tragedii by Plus nie miał. Tylko z drugiej strony, co z GSMem PTC ...?

#417274  autor: borax11
 15 lip 2010, 23:43
Jakby się rozpoczęła współpraca o której piszesz to byłby cód od Boga :lol:

#417281  autor: Marens
 16 lip 2010, 00:16
szyman12 pisze:Dlatego mogliby zrobić taki układ, że Polkomtel całkowicie rezygnuje z GSM 900 MHz, a PTC podzieli się "sygnałem" GSMu :) Oczywiście Polkomtel udostępnia PTC UMTS 900.
Nierealne

#417298  autor: kello
 16 lip 2010, 10:12
ale cdma420 sie bedzie budowac... wiec z umts900 nie musza sie jakos super spieszyc

#417342  autor: kowcio
 16 lip 2010, 12:37
Znając Plusa lepiej niech się spieszą, bo oni ostatnio mają strasznie problemy ze stawianiem stacji...
A współpraca z Erą to jak dla mnie będzie głupi pomysł. Wtedy tam gdzie Era dobrze działa (niestety ja takiego miejsca nie znam) to bardzo ucierpi i Era i Plus.

#417348  autor: rogmaniek
 16 lip 2010, 12:54
Może moje zdanie :-D

Jak dla mnie, to cieszę się, gdyby Polkomtel budował 3G w paśmie 900Mhz'ów. W końcu to technologia, która daje więcej możliwości, niż 2G. A przecież wtedy i argument, że bateria krócej "trzyma", też będzie obalony. Podobnie jest, z tego co było pisane, w 2G między pasmem 900, a 1800Mhz'ów. Podobno, w przypadku stacji pracujących w tym drugim paśmie, bateria w telefonie szybciej się rozładowuje.

Jak już pisał również Mariusz, przecież zasięg będzie zachowany, a rozchodzi się tylko o kwestię, tzw. przepustowości sieci czy jak to tam nazwać. Ale rozwiązanie z dostawieniem DCS'a, chyba byłoby dobrym? Może być tak jak teraz, tzn., że dopiero w trakcie rozmowy telefon "rzuca" się na pasmo 1800Mhz'ów. Może jedynie ludzie by bardziej narzekali, że w trakcie rozmowy mają jakby mniejszy zasięg... Myślę jednak, że rozmowa byłaby "rzucana" (tak jak pewnie jest obecnie) na kanały 1800Mhz'ów, w przypadku odpowiedniego zasięgu/odległości od takiej stacji.

A swoją drogą, dla mnie ludzie, którzy mają tel 3G i ustawiają tylko na 2G, to... bez komentarza. Oczywiście każdy robi, jak mu pasuje. Tylko po co temu komuś taki tel?...

[ Dodano: 2010-07-16, 12:57 ]
Również zastanawiam się, co z CDMA 420Mhz'ów?! Pewnie teraz w Polkomtelu zastanawiają się jakie rozwiązanie/a wybrać :roll:

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#417349  autor: kowcio
 16 lip 2010, 12:59
rogmaniek pisze:A swoją drogą, dla mnie ludzie, którzy mają tel 3G i ustawiają tylko na 2G, to... bez komentarza. Oczywiście każdy robi, jak mu pasuje. Tylko po co temu komuś taki tel?...
To się da wytłumaczyć jeszze jak ktoś mieszka na pograniczu dwóch technologii- nie dziwię się wtedy.
rogmaniek pisze:Również zastanawiam się, co z CDMA 420Mhz'ów?! Pewnie teraz w Polkomtelu zastanawiają się jakie rozwiązanie/a wybrać :roll:
Z nieoficlajnych informacji które posiadam wynika, że do końca roku- w 3Q ma być komercyjne uruchomienie CDMA w Plusie, ale jakoś nie wierzę w to.

#417386  autor: mariusz9a
 16 lip 2010, 17:17
kowcio pisze:Z nieoficlajnych informacji które posiadam wynika, że do końca roku- w 3Q ma być komercyjne uruchomienie CDMA w Plusie, ale jakoś nie wierzę w to.
Niby jest plan uruchomienia CDMA pod marką iPlus w 3/4Q2010. Ja tylko pragnę zauważyć, że to CDMA cały czas działa ;-) Tu jest w zasadzie kwestia zrobienia handoverow GSM/DCS/WCDMA <-> CDMA. Zasięg CDMA już teraz ma przecież 42%, do tego budowane są nowe stacje.