• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#416352  autor: malomowny18
 11 lip 2010, 18:59
Ale mi sie nie podoba ;P

Naprawdę, nie taki biznesowy tel mi potrzebny ;)

#416361  autor: Mila89
 11 lip 2010, 19:56
Za 30zł w Play Fresh masz
-nielimitowane rozmowy wewnatrz sieci Play
-1000 sms'ow
-100Mb transferu danych na telefon
-86 minut do wszystkich sieci
-rok ważne konto na połaczenia wychodzące i 1,5 roku na przychodzące

Do tego uruchamiasz sobie usluge zbierania minut i za kazde 2 min odebrane masz 1 minute na rozmowy do Wszystkich sieci!

Zasięg play ma najwiekszy bo ma swój zasięg + zasięg plusa :)
Generalnie najlepsza siec :)
Zaden op nie da ci takich warunków

Ps przy migracji z innej sieci przez 3 miesiące będziesz dostawał co miesiąc po 20zł :D
mariusz9a pisze: No to po co zakładasz ten temat, skoro z góry jedynym słusznym operatorem jest Play? :lol:
Ktoś tu powiedział ze jedynym słusznym operatorem jest Play? masz jakieś kompleksy czy co? rozumiem ze mozesz być zly bo masz Abo na 30 miesięcy ale nie wyładcowuj frustracji na forum :D

#416383  autor: Ruben
 11 lip 2010, 21:53
mariusz9a pisze:
malomowny18 pisze:4 operatorów przy czym: plus, nie bardzo bo mam uraz , orange - padaka, era - tak tak kiedyś miałem, ale chyba teraz jakoś niczym szczegolnym się nie wyróżnia. Zostaje Play Fresh.
No to po co zakładasz ten temat, skoro z góry jedynym słusznym operatorem jest Play? :lol:
mariusz9a, zapomniałeś dodać, że "wynalazki" typu MVNO też wyklucza :-D
Faktycznie autor tematu chyba bardziej szukał potwierdzenia dla dokonanego już wyboru niż chciał porady w doborze operatora. Chyba uzyskał to co chciał.

#416389  autor: mariusz9a
 11 lip 2010, 23:11
Mila89 pisze:mariusz9a napisał/a:

No to po co zakładasz ten temat, skoro z góry jedynym słusznym operatorem jest Play?

Ktoś tu powiedział ze jedynym słusznym operatorem jest Play? masz jakieś kompleksy czy co? rozumiem ze mozesz być zly bo masz Abo na 30 miesięcy ale nie wyładcowuj frustracji na forum

I znów do mnie pijesz? :roll: Swoje domysły schowaj głęboko do kieszeni i zajmij się pilnowaniem własnej oferty ;-)

#416392  autor: malomowny18
 11 lip 2010, 23:29
Dzięki za odpowiedzi Panowie, Panie i no Ruben może nie tak do końca wybrałem właśnie tą sięć, ale musze przyznać, że byłem bardziej do niej skłonny, niż do innych, bo byłem kiedyś w Tak taku i nic ciekawego nie było.

A i jeszcze jedno ważne pytanie.
Czy jeśli numer jest na ojca a nie na mnie, to czy ja sam mogę załatwić tą całą biurokrację z przeniesieniem numeru?

Żeby nie zakładać nowego tematu, jaki jest w miare tani tel do słuchania muzyki i z dobrą baterią?
Dodam, że bardzo uwielbiam swojego K770i, więc musi być to coś podobnego, choć niekoniecznie SE.

#416411  autor: bleckwarrior
 12 lip 2010, 08:07
malomowny18 pisze: A i jeszcze jedno ważne pytanie.
Czy jeśli numer jest na ojca a nie na mnie, to czy ja sam mogę załatwić tą całą biurokrację z przeniesieniem numeru?
nie nie możesz, jeśli nie masz upoważnienia notarialnego. Tata musi podpisać dokumenty- więc albo najpierw w Erze należało by zrobić cesję na Ciebie-albo jeśli telefon ma pozostać na tatę, to go pofatygować

pozdrawiam

ponieważ całe życie się uczę, moje zdanie z dzisiaj w danym temacie,niekoniecznie musi być takie samo, jak wczoraj -a jutro takie samo jak dziś.

#416421  autor: malomowny18
 12 lip 2010, 09:01
A czy taka cesja w erze biznes jest kłopotliwa? Czy trzeba jeździć po salonach?

Napisałeś, że tel może pozostac na tate, ale jak to możliwe, jeśli będzie to tel na karte? Przecież tam de facto nie podpisuje się zadnych umów?

#416426  autor: Ruben
 12 lip 2010, 09:28
malomowny18, zgodnie z obecnym stanem właścicielem numeru jest ojciec i nie możesz Ty bez upoważnienia zlecić przeniesienia jego numeru. To, że telefon będzie działał w systemie prepaid i nie podpisuje się umowy nie oznacza, że nie przestrzega się prawa ;)
Numer żeby mógł zostać przeniesiony musi być zarejestrowany a w twoim przypadku jest on zarejestrowany na ojca i żebyś Ty mógł zajmować się jak to nazwałeś biurokracją, to musicie dokonać cesji lub powinieneś posiadać pełnomocnictwo.

#416427  autor: malomowny18
 12 lip 2010, 09:30
Aha. Rozumiem.

Czyli gdy ojciec w domu napisze mi ręcznie upoważnienie, to w Play'u przeniosą bez problemu ten nr ( gdy tylko ja tam pójdę ) ?

Dużo jest "zachodu" z cesją w Erze Biznes?

#416430  autor: mariusz9a
 12 lip 2010, 09:41
malomowny18 pisze:Czyli gdy ojciec w domu napisze mi ręcznie upoważnienie, to w Play'u przeniosą bez problemu ten nr ( gdy tylko ja tam pójdę ) ?
Potwierdzone notarialnie to tak.

#416431  autor: kerim36
 12 lip 2010, 09:42
malomowny18,

najbardziej praktyczne dla ciebie rozwiazanie - twoj ojciec idzie do playa i przenosi numer z ery do plajty

jak juz numer bedzie w playu robicie cesje bezplatnie (w erze chyba to kosztuje)

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#416435  autor: malomowny18
 12 lip 2010, 09:56
Czyli po przeniesieniu nr'u robimy cesje tel który jest na kartę.
A jak prawnie jest "związany" użytkownik tel na kartę? Przecież jest to w pewien sposób "wolny człowiek" :mrgreen:

#416444  autor: kerim36
 12 lip 2010, 10:07
nie jest "wolny"

przy przenosinach do plya konieczne jest wypelnienie karty rejestracyjnej - w tym wypadku wiec nr bedzie zarejestrowany na twojego ojca

#416445  autor: malomowny18
 12 lip 2010, 10:11
A rozumiem.
Ale w momencie gdy już tato wypełni tą kartę to czy wtedy gdy dokonam cesji to nr bedzie już tylko na mnie?

#416447  autor: kerim36
 12 lip 2010, 10:16
po cesji nr moze byc juz zarejestrowany na ciebie lub dowolna inna osobe. Dopowiem tylko, ze obie zainteresowane osoby musza sie zjawic w salonie.

#416449  autor: malomowny18
 12 lip 2010, 10:37
Eh kurcze, szkoda że nie da się tego przez tel załatwić ;)

A czy coś zmienia fakt, że mi już wygasła umowa z erą?

#416450  autor: kerim36
 12 lip 2010, 10:40
to, ze bez zadnej kary mozesz przeniesc numer gdzie chcesz z zachowaniem oczywiscie terminu wypowiedzenia

#416505  autor: uzer
 12 lip 2010, 14:38
malomowny18 pisze:Witam

Zamierzam przejść, oczywiście z przeniesieniem nr'u do innej sieci.

Obecnie mam Ere biznes 70 ale po 1 za drogi jest ten abonament, a po 2gie nie mam żadnych "udogodnień" typu darmowe smsy czy coś takiego.

Jakie są Wasze sprawdzone typy?
Czy lepiej mieć tel na kartę i być niezależnym?
Nie znajdziesz raczej nic ciekawszego od tej oferty na abonament w Play: http://dlafirm.playmobile.pl/pl/oferta/ ... index.html lub z telefonem:http://dlafirm.playmobile.pl/pl/przenie ... index.html

Jeśli zależy Ci bardzo na darmowych smsach to najlepszy będzie Play Fresh, za doładowanie otrzymasz bonus w postaci smsów, a zasilenie do wykorzystania na rozmowy, pakiety, internet i zero umowy.

#416647  autor: play4you2
 13 lip 2010, 10:09
malomowny18 pisze:Eh kurcze, szkoda że nie da się tego przez tel załatwić
Widzę, że informacje udzialne przez osoby na forum chyba nie są do końca jasne dla Ciebie. Postaram się to Ci wyjaśnić w jednym wątku, punkt po punkcie.

Cesja:

1. Cesję mogą dokonać osoby (lub przedsiębiorcy), którzy wyrażają chęć przejęcia praw i obowiązków z jednego użytkownika (lub Abonenta) na siebie. Mówiąc prościej, jak Chcesz mieć numer telefonu tylko na siebie, nie masz innego wyjścia

2. Nie wiem jak wygląda cesja w Erze, ale w Play jest banalnie prosta. Wystarczy, że udasz się z tatą do Salonu, spiszecie odpowiednie dokumenty i załątwione, numer należy do Ciebie (upraszczając wypowiedź). Dodam, że cesja jest bezpłatna.

3. Jeżeli nie chcesz zrobić cesji, potrzebne Ci będzie TYLKO notarialne upoważnienie. Tata Cię upoważnia, Ty idziesz do Notariusza, płacisz mu za "pieczątkę" i już masz odpowiednie upoważnienie. UWAGA, takie napisane przez tatę tylko w domu, nie potwierdzone przez Notariusza JEST NIEWAŻNE.

Przeniesienie numeru:

1. Udajesz się do salonu Play (koniecznie z Tatą, no chyba że masz to upoważnienie lub jak zrobisz cesję w Erze, to przyjdź tylko Ty)

2. Mówisz Sprzedawcy, że chcesz przenieść numer do Play

3. Tata (lub ty, to zależy od aktualnego stanu prawnego) wypełniacie sotsowne dokumenty. Polecam wybrać opcję z "pełnomocnictwem" po naszej stronie. Dzięki temu, całą procedruą przeniesienia numeru będziemy my sie wtedy zajmować.

4. Po wypełnieniu dokumentów, czekamy na potwierdzenie ich w Erze. Trwa to zazwyczaj góra 1 ddzień. Bardzo ważne, wypełniając dokuemnty w salonie Play, pamiętaj, aby prawidłowo podać "typ kontraktu", jaki masz w Erze. Jeżeli jest to abonament, powiedź to naszemu Sprzedawcy. Jeżeli się pomylisz w dokumentach, Era nie odda nam Twojego numeru

5. Numer możesz przenieść nawet w ciągu 24 godzin (roboczych), nieważne, czy masz tam abonament, czy też nie. W tym wypadku tzw. okres wypowiedzenia nie jest stosowany.

6. Przeniesiony numer doładowujesz odpowiednią kwotą (jeżeli jest to na kartę) i już. Witamy w Play :-).

W każdym z etapów, możesz liczyć na fachową pomoc naszych Sprzedawców. Są zobowiązaniu udzielić Ci wszelkich odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania, związane z naszą siecią i planami taryfowymi.

Oferta:

1. Generalnie zapraszam Cię na naszą stronę www.playmobile.pl. Zamieszczone tam są wszystkie nasze oferty i promocje, napisane w bardzo przystępny sposób. Jeżeli nie będziesz wiedział czegoś, lub będzie dla Ciebie niejasne, zapraszam Cię na pw do mnie, wtedy dokładnie wyjaśnię Ci wszystkie Twoje wątpliwości.

Telefon:

1. Podobnie jak powyżej, na tej stronie masz również zamieszczone telefony i dokładny opis do każdego z nich. Są też informacje o wytrzymałości baterii i wiele innych. Dodatkowo, będąc w naszym Salonie, jak powiesz naszemu Sprzedawcy jakie są Twoje oczekiwania względem telefonu, z całą pewnością pomoże Ci dokonać wyboru najlepszego modelu, spełniającego Twoje oczekiwania.

Umowa w Erze:

1. Jeżeli już nie masz Umowy w Erze (jak piszesz, skończył Ci się okres zastrzeżony), to żadne konsekwencje nie powinny Cię spotkać, jeżeli rozwiążesz z nimi Umowę. Ale UWAGA! Jeżeli chcesz przenieść numer, pod ŻADNYM pozorem nie składaj u nich sam wypowiedzenia. Jeżeli tak zrobisz, przeniesienie numeru nie będzie możliwe i zostanie on odłączony w Erze (w tym przypadku z zachowaniem Okresu Wypowiedzenia - prawdopodobnie). Jak go Ci odłączą, to już go nie odzyskasz.
Reasumując, sam wniosek o przeniesienie numeru jest już wypowiedzeniem, ale to my za Ciebie załatwiamy te sprawy (pod warunkiem, że założysz sprawę z pełnomocnictwem, o czym napisałem powyżej).

Pzdr.

Forum "Telepolis" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym firmy P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.

#416663  autor: Navigare
 13 lip 2010, 10:56
Bardzo dobrze się zastanów nad przejściem do P4, tym bardziej jeśli używasz telefonu do prowadzenia biznesu.

Play to fatalna sieć, b. często zrywa połączenia i są one słabej jakości. Najgorsza jest jednak obsługa klienta - to co przechodziłem z tą firmą to jeden wielki skandal. Zmienili mi abonament bez mojej wiedzy (na najdroższy w ofercie) i przez 3 miesiące niechcieli przywrócić pierwotnego. Pomogła dopiero interwencja w UKE, później przez kolejne 3 miesiące niemogli mi poprawnie wysawić korekt faktur (kolejna interwencja UKE okazała się potrzebna). Te kilkadziesiąt złotych oszczędności miesięcznie b. szybko stracisz, poświęcając swój czas na walkę z tym operatorem. W ramach rekompensaty zaproponowali mi 40 miniut.

Poczytaj zresztą sobie wątęk problemy z p4 (chyba najdłuższy w historii tego forum). Moja przygoda jest jedną z bardziej lightowych.

Teraz jestem w orange na kartę i wykupuję pakiet 1000 minut za 10zł na 14 dni który przedłużam dzień przed końcem pakietem popgadane z populacji za 6 szł o kolejny miesiąc. Minusem są słabe pakiet na net, a jak weźmiesz orange free na kartę to nie będzie pakietu 1000 minut.

Aha i żeby niebyło, w orange też zdarzają się orły, podczas przesnoszenia numeru pracownik salonu źle spisał numer karty sim w efekcie czego telefon miałem odłączony 2 dni... ale przynajemniej poczuli się do błędu (w miarę szybko go naprawili), dzwonili, przepraszali i dali jakąś tam rekompensatę - ogólnie polskie telekomy to porażka, ale trzeba się wystrzegać tych najgorszych.