• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #415751  autor: keq
 08 lip 2010, 12:14
Witam.
Chialbym sie dowiedziec od was jaki internet bylby dla mnie najkorzystniejszy :) W sierpniu konczy mi sie umowa w Play i bede z niego rezygnowal z bardzo powaznych problemow :) Mieszkam na wsi (zdala od centrum :d), tak wiec do mnie nie dochodza zadne wiadomosci od swiata poza TV i poczta. Nie sa poporowadzone zadne kable dzieki ktorym moglbym sie podczepic pod Neo lub jakas inna oferte. Pozostaje mi jedynie mobilny internet, ale z duza iloscia danych do trnsferu i w przecietnej cenie. Co polecacie ?

#415755  autor: Sig
 08 lip 2010, 12:26
Powinieneś jeszcze napisać jaki masz u siebie zasięg (bo są wsie i wsie, sam mam rodzinę w tak oddalonym miejscu w lesie, gdzie jest tylko szczątkowy zasięg Ery). Skoro jest Play to pewnie są też i pozostałe. Zgaduję, że rezygnujesz z Play głównie z powodu rwania transferu - słabego zasięgu. Powinieneś podać jeszcze jaka ilosć transferu miesięcznie jest Ci potrzebna. Jeżeli np. 600MB masz dobry zasięg Plusa - Gadu Air i dwa pakiety 300MB za 11zł. Alternatywnie od Orange (bodajże Orange Free na Kartę, ale są tutaj bardziej znajacy temat). Zasadniczo - odwiedź strony operatoró, znajdź swoją wioskę i zobacz jak jest pokrywana zasięgiem.

#415756  autor: stypulkovski
 08 lip 2010, 12:27
Na tej wsi jest 3G?

Jeśli nie, polecam Orange CDMA, znane jako Orange Freedom Pro. 3 GB transferu, wprawdzie limit do 1 Mbps, ale realnie to jest koło 100-150 kB/s, czyli dosyć dobrze. Bodajże 49 zł miesięcznie (jak nie, to niech ktoś poprawi)?

Jak jest 3G, to Orange Free bez modemu - 2 GB za 29,63 zł, 4 GB za 45 zł i 7 GB za 56,25 zł. Dostajesz pakiet 20 zł na telefon w Orange i pakiet 50 SMSów (w opcji drugiej i trzeciej). Za modem może służyć telefon - masz Satio, będzie bardzo dobry. Dodatkowo w trzeciej opcji masz dostęp do CDMA - ale musisz mieć modem lub terminal.

I ostatnie pytanie - profil korzystania z Internetu - dużo YT, Wrzuty itp.?

#415768  autor: keq
 08 lip 2010, 12:56
sprawa wyglada tak. Obecnie mam PLAY Online 1mb/5gb. Kwestia zasiegu pozostawia wiele do zyczenia,ale sygnal utrzymuje sie na poziomie ~75%, czasami nawet skoczy do 99 i troche to trwa. Zasieg 3g jest, bo i w modemie mam i w satio taki zaieg :) Te 5gb limitu miesiecznego starcza mi na 2tygodnie :) Oczywiscie ograniczam sie, zeby miec szybki internet :)

#415824  autor: Vieslav
 08 lip 2010, 16:24
Orange Freedom CDMA, Netia Wimax, Era Wimax (dwie ostatnie bez limitu). O te oferty zapytaj wujka google, aby sprawdzić zasięg. Skoro 5GB to za mało to może iPlus ze zwiększonym limitem w nocy do 100GB (od północy do 9 rano, w pozostałych godzinach obowiązuje normalny limit) lub najwyższy Orange za 150zł - 35GB. Tyle już powinno starczyć.

#416872  autor: keq
 14 lip 2010, 08:32
sprawdzalem oferte Netii Wi-Max i powiem szczerze, ze mnie zaciekawila :) ten nielimitowany transfer danych bardzo przekonuje. Pozostaje jeszcze kwestia zasiegu. Czy ktos z was jest uzytkownikiem tego operatora i czy nie ma jakis problemow z zasiegiem. Patrzalem na stronie jak sa porozstawiane nadajniki i akurat na moja wioske siega zasieg. Mieszkam 10km od wiekszego miasta

#416879  autor: stypulkovski
 14 lip 2010, 10:05
Znajomy ma WiMax i nie narzeka. Internet działa szybko i dosyć stabilnie.

Także jak chcesz, to bierz.