Pisalem ten post kilka lat temu. Z dzisiejszego raportu UKE widac ze jesli chodzi o JAKOSC to era przoduje. To potwierdzenie dla mojego uchapaszczor pisze: ERA
Jakosc dzwieku jest nieporownywalnie lepsza.

Pisalem ten post kilka lat temu. Z dzisiejszego raportu UKE widac ze jesli chodzi o JAKOSC to era przoduje. To potwierdzenie dla mojego uchapaszczor pisze: ERA
Jakosc dzwieku jest nieporownywalnie lepsza.
Tu się zgadzam i ach te "piękne" strunobetonowe słupy Eruniikowcio pisze:Maja świetnej jakości sprzet
Nie pierwszy raz o tym piszesz, ale ja mając w 2005, 2006 i 2007r., telefon w Eruni TT, nigdy na jakość połączeń w sieci 2G PTC nie narzekałem, a nawet chwaliłem za głośne i czyste rozmowy. To chyba coś w Twojej lokalizacji jest nie tak. Chociaż również zauważyłem, że jakby lepszej jakości połączenie jest na 3G.kowcio pisze:Co do jakosci połączeń- tragedia. Trzaski, szmery, piski-
To napisz, gdzie teraz dokładnie mieszkasz, jak chcesz, to na PW, bo jestem ciekawy jak tam jest z rozmieszczeniem stacji PTC?kowcio pisze:Tutaj gdzie mieszkam
A to też ciekawe, co piszesz. Raczej obserwuję, o czym też było pisane, że stacje PTC i Centka świecą jakby z większą mocą, czyli zasięg "teoretycznie" jest większy. A w tym opisanym wyżej przypadku może po prostu, anteny są na maszcie Plusika, niżej i to ma wpływ na ten gorszy zasięg.kowcio pisze:nadajniki są ulokowane w tym samym miejscu, ten sam maszt, podobna wysokość, skierowane sa na ten sam kierunek.
Dlaczego? Nie wiem.
To masz IDENTYCZNĄ sytuację jak ja u rodziny. Po prostu w 100% taka samaPablo-1986 pisze:U mnie na wsi Era i Plus są na 1 maszcie, ?Era gubi zasięg już 2-3 km za miejscowością, Plus natomiast ma zasięg na ponad 10 km w linii prostej. Oba nadajniki są w gsm 900.
A to ciekawe, co piszesz. Czyli dwa sektory PTC na maszcie Polkomtela, to nie jest tylko kwestia planowania przez operatora Erunii, aż mi się nie chce wierzyć. Myślałem, że niektóre stacje Erunii w Wielkopolsce, które mają dwa sektory, to przez to, że w pobliżu jest ich blisko własna konstrukcja/stacja. Chociaż są przypadki, że PTC na maszcie Polkomtela ma trzy sektory, a operator Plusa tylko dwa...krzykos pisze: bo bardzo często zdarza się tak, że operator właściciel (tutaj np Plus) wyraża zgodę tylko na np, 2 sektory itd..
Rozumiem, że to nie jest reguła, że drugi operator musi nadawać z mniejszą mocą?krzykos pisze:a PTC dodała tylko swojego RBS-a.... i wtedy PTC nadaje z tej lokalizacji np, z mniejszą mocą niż Plus...
A gdzie ta uczelnia?fenix189 pisze:Na uczelni u mnie Era wymiata choć BTSy są daleko i najrzadziej rozstawione w okolicy podczas gdy Orange, Plus zdycha a ludzie wyginają się w najróżniejsze pozy by chociaż jedną kreskę złapać. Era ma czasem 4/5 kresek.
Dziwne. Przez ok 5 lat bycia w Plusie może3 razy nie dało się wysłać SMSa, a wysyłam ich 200 na dobę i pochodzę z Twoich okolic (w Gliwicach jeszcze do niedawna byłem codzienni od rana do wieczora)fenix189 pisze:Smsy nigdy mnie nie zawiodły, Orange, Plus zawsze odstawiał cyrk i bez powodu błędy pokazywał przy wysyłaniu, Era NIGDY.
Uczelnia w "Nowych Gliwicach" koło ul. Pszczyńskiej.mariusz9a pisze:A gdzie ta uczelnia?fenix189 pisze:Na uczelni u mnie Era wymiata choć BTSy są daleko i najrzadziej rozstawione w okolicy podczas gdy Orange, Plus zdycha a ludzie wyginają się w najróżniejsze pozy by chociaż jedną kreskę złapać. Era ma czasem 4/5 kresek.
[ Dodano: 2010-07-04, 16:22 ]Dziwne. Przez ok 5 lat bycia w Plusie może3 razy nie dało się wysłać SMSa, a wysyłam ich 200 na dobę i pochodzę z Twoich okolic (w Gliwicach jeszcze do niedawna byłem codzienni od rana do wieczora)fenix189 pisze:Smsy nigdy mnie nie zawiodły, Orange, Plus zawsze odstawiał cyrk i bez powodu błędy pokazywał przy wysyłaniu, Era NIGDY.
To bardzo dziwne, bo ja tam mam full 3G na uczelni (iPlus śmiga czasami 6 Mb/s)fenix189 pisze:Uczelnia w "Nowych Gliwicach" koło ul. Pszczyńskiej
Oby tylko w Poznaniu nie doszli do tego "mądrego" rozwiązania. Dlaczego mam korzystać ze starszej technologii, skoro mogę korzystać z 3G. Tym bardziej, że także i moim zdaniem w PTC jakość rozmowy jest lepsza na 3G. Ale nie tylko ja o tym pisałem.Artur051 pisze:A ja u siebie w mieście zauważyłem ostatnio że sieć PTC została przekonfigurowana. Teraz jeśli telefon czuwa w 3g to za każdym razem podczas inicjacji rozmowy przerzuca nawet przy maxymalnym zasięgu do 2g.
I za to sobie chwalę PTCtomi81 pisze:Dodam, że Era bardzo skrupulatnie dobiera pozwolenia i wszędzie gdzie pojawi się rozszerzenie czy to do 3G czy DCSa po krótkim okresie czasu jest ono wdrażane.
Właśnie, właśnie. Kilka dni temu byłem na, tzw. Stadionie AZS, na ul. Pułaskiego, pod strunobetonowym słupem. I telefon ani na chwilę nie zalogował się do tej stacji. Nadmienię, że w tej lokalizacji jest tylko "pusta" stacja NodeB.Patryk_ pisze:Staję "pod anteną", włączam telefon, OK - mam sygnał z tej celi, -50 dBm.
Innym razem w identycznej sytuacji - też włączam telefon, który loguje się do celi stacji odległej o 1,5 km, RSSI ~ 95 dBm.