• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#415643  autor: Artur051
 07 lip 2010, 22:34
A ja u siebie w mieście zauważyłem ostatnio że sieć PTC została przekonfigurowana. Teraz jeśli telefon czuwa w 3g to za każdym razem podczas inicjacji rozmowy przerzuca nawet przy maxymalnym zasięgu do 2g.

#415673  autor: tomi81
 07 lip 2010, 23:25
tesla pisze: jak zmienia stacje to mówicie że "skacze" jak jest trzymany przez jedną to też źle... pytanie czy opisujesz telefon w idle czy busy? - po ludzku czuwanie/rozmowa(transmisja)
Opisana sytuacja występuje zarówno w trybie czuwania jak i podczas rozmowy/transmisji danych. Jeżeli szczęśliwie telefon NIE zaloguje się do tego Noda to sieć 3G Ery (zarówno w trybie czuwania jak i transmisji danych) działa bardzo dobrze - płynne handovery, transmisja nie jest zrywana. Kiedy tylko tel/modem zaloguje się do wspomnianego Noda to jest kaplica - siedzi na nim aż do zgubienia sieci (choć mijane Nody mają dużo lepszy sygnał). Nigdzie nie pisałem, że "skakanie" jest be, o ile jest dobrze skonfigurowane (vide Plus i Orange i era jeżeli nie trafi się na tego felernego Noda). Dla ciekawości po dziś dzień nie ma na niego pozwolenia z UKE, choć był jednym z pierwszych w Białymstoku. Dodam, że Era bardzo skrupulatnie dobiera pozwolenia i wszędzie gdzie pojawi się rozszerzenie czy to do 3G czy DCSa po krótkim okresie czasu jest ono wdrażane.
W temacie wysokich lokalizacji w pasmie 3G - cały czas czekam na uruchomienie Noda przez Plusa w Bałymstoku na Biazecie (mają tam swoje BSC). Od ludzi z Polkomtela dowiedziałem się, że jest to za wysoka lokalizacja i będzie bruździć w eterze, stąd prawdopodobnie nie będzie tam dodawane 3G. Jak to się ma do opisywanego Noda Ery na UM, który dokładnie robi taką sieczkę?

#418316  autor: pager
 21 lip 2010, 09:28
tesla pisze:
pager pisze:ciekawe ,czy już komercyjnie.
nie
Stacja ID 23123 znów na chodzie ,czy ktoś wie czy to już komercyjnie?

#418441  autor: tesla
 21 lip 2010, 21:40
Stacja ID 23123 znów na chodzie ,czy ktoś wie czy to już komercyjnie?
niekomercyjnie ale już nie powinna "zgasnąć" :D

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?