• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#406956  autor: user_delete9
 27 maja 2010, 16:39
paszczor pisze: ERA
Jakosc dzwieku jest nieporownywalnie lepsza.
Pisalem ten post kilka lat temu. Z dzisiejszego raportu UKE widac ze jesli chodzi o JAKOSC to era przoduje. To potwierdzenie dla mojego ucha ;)

#406968  autor: kwistas
 27 maja 2010, 18:21
Tak tutaj nie ma co nawet dyskutować, Era ma najlepszą jakość połączeń, zasięg to już inna kwestia, ciężko jest w Erze z zasięgiem, mimo obiecanych inwestycyji w rozbudowę GSM jakoś poprawy zasięgu nie widać.
Plus to dobra jakość, ale nie idealna jak w Erze, wystarczająca by komfortowo rozmawiać. Jeśli Era miałaby lepsze oferty na pewno bym zrezygnował z Play.

Tutaj mowa o 2G, na 3G raczej w każdej sieci jest idealna jakość połączeń. Ogólnie te dwie sieci są na dobrym poziomie pod względem jakości, czego nie można powiedzieć o Orange i Play.

#406975  autor: iperyt
 27 maja 2010, 19:05
W GOPie i okolicach ERA kiedyś była najlepsza a teraz ma się coraz gorzej...Plus ma tutaj najlepszy pokrycie w 2100.

#406978  autor: agaak
 27 maja 2010, 19:27
kup dwa pre-paid i po testuj

#414613  autor: rogmaniek
 03 lip 2010, 13:58
Chyba ten temat będzie najbardziej właściwy dla moich obserwacji :-D

Jeśli chodzi o "stabilność" w przełączaniu się między 2, a 3G, to Polkomtel lepiej, wg mnie, wypada.

W PTC, w Poznaniu, telefon potrafi mając maksymalny zasięg przelogować się do 2G. Najśmieśniejsze jest jeszcze to, że i tak po kilku sekundach wraca do 3G. Ostatnio nawet część NodeB wyłaczali. Już zacząłem myśleć, że na wakacje w Poznaniu "oszczędzają" :P Ale to może było spowodowane kwestiami technicznymi.

Pytanie, skoro stacja jest już odpalona, to chyba nie ma większego sensu jej czasowego wyłączania, gdy powiedzmy obsługuje mniejszy ruch? Zaznaczam, że chodzi tylko o stacje 3G.

W Polkomtelu zaś telefon trzyma się zasięgu 3G, nawet przy, tzw. "słabym" zasięgu 3G, np. dwie, trzy kreski na 7 :wink:

Dlatego coś czuję, że z taką konfiguracją sieci PTC, to szybko im podziękuję :roll:

Jeszcze jedno, jak też ktoś pisał kiedyś o Warszawie, również mam podobne spostrzeżenia, jeśli chodzi o porównanie sieci PTC i Polkomtela. Mimo, że w Poznaniu operator Plusa ma, z W3, najmniej wszystkich stacji, to również uważam, że stacje są ulokowane w lepiej wybranych lokalizacjach, niż operatora Eurnii ;-)

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#414622  autor: kowcio
 03 lip 2010, 14:52
Widzisz, a u mnie Erunia ma bardzo słaby 3G mimo, że są "działające" blisko nodeB. Telefon loguje się po różnych stacjach w całym mieście... :o i taka konkiguracja. Maja świetnej jakości sprzet, ale nikt nie potrafi go skonfigurować- to jest największy błąd Ery. Z Internetu w tej sieci też bardzo ciężko się korzysta. Z tym przelogowywaniem do 2G- bateria potrafi się czasami rozładowac w ciągu 2 dni czuwania, zamiast w 7. Taka ciekawostka (teraz mam kartę TT w telefonie 3G z automatycznym wyborem sieci).
Co do jakosci połączeń- tragedia. Trzaski, szmery, piski- Same Atrakcje. W3G jest lepiej, ale przez słaby zasięg i przez to, że telefon w ciągu pół minuty przeloguje się do 8 innych nadajników powoduje, że słowa są wycinane. U mnie już nikt nie ma telefonu w Erze ze względu na jej fatalną konfigurację.
Poza tym albo mam pecha, albo tak jest, że tam gdzie jestem Era ma najgorszyz asięg z wyjątkiem jednego miejsca. Nawet w miejscowości rodzinnej Era prawie w ogóle nie ma zasięgu (-100 dBm to świeto), Plus ma ok. -85-90 dBm, nadajniki są ulokowane w tym samym miejscu, ten sam maszt, podobna wysokość, skierowane sa na ten sam kierunek.
Dlaczego? Nie wiem.

Tutaj gdzie mieszkam najlepszy zasięg ma Orange i Play (Orange i Play mają -40-45 dBm 2G, w 3G -50-60), najlepszą jakosć mam w Orange i dlatego też kiedyś wybrałem tego operatora (kiedyś korzystałem z Heyah i Plusa). Wiele osób narzeka (chyba) na tę sieć, ja mam zupełnie inne odczucia. I jeszcze nie miałem sytuacji, żebym nie mógł zadzwonić czy coś w tym stylu. W Plusie w 2G czasami w centrum miasta trzeba próbować łączyć się kilka razy (ale nie zawsze, czasami).

Nie wiem dlaczego tak jest, że inni są zadowoleni z Ery, a płaczą na Orange, a ja mam zupełnie inaczej. Dziwne. Ale jak widać potwierdza się, że każdy operator inaczej sprawuje się w danym miejscu.

#414635  autor: rogmaniek
 03 lip 2010, 16:15
kowcio pisze:Maja świetnej jakości sprzet
Tu się zgadzam i ach te "piękne" strunobetonowe słupy Erunii :lol: Choć i Polkmtel w Wielkopolsce, także w Poznaniu, ma swoje strunobetonowe słupy :-D
kowcio pisze:Co do jakosci połączeń- tragedia. Trzaski, szmery, piski-
Nie pierwszy raz o tym piszesz, ale ja mając w 2005, 2006 i 2007r., telefon w Eruni TT, nigdy na jakość połączeń w sieci 2G PTC nie narzekałem, a nawet chwaliłem za głośne i czyste rozmowy. To chyba coś w Twojej lokalizacji jest nie tak. Chociaż również zauważyłem, że jakby lepszej jakości połączenie jest na 3G.
kowcio pisze:Tutaj gdzie mieszkam
To napisz, gdzie teraz dokładnie mieszkasz, jak chcesz, to na PW, bo jestem ciekawy jak tam jest z rozmieszczeniem stacji PTC?
kowcio pisze:nadajniki są ulokowane w tym samym miejscu, ten sam maszt, podobna wysokość, skierowane sa na ten sam kierunek.
Dlaczego? Nie wiem.
A to też ciekawe, co piszesz. Raczej obserwuję, o czym też było pisane, że stacje PTC i Centka świecą jakby z większą mocą, czyli zasięg "teoretycznie" jest większy. A w tym opisanym wyżej przypadku może po prostu, anteny są na maszcie Plusika, niżej i to ma wpływ na ten gorszy zasięg.

Niby bylo pisane, że wysokość zamieszczenia anten nie ma wpływu na zasięg stacji (podobno inne kwestie mają, jak choćby zaplanowanie lokalizacji i, tzw. "przeszkody"), ale jednak, wg moich obserwacji, gdy anteny są niżej zawieszone, to również jest jeden z czynników mających wpływ również na zasięg.

O2 - Together is better!

#414655  autor: user_delete10
 03 lip 2010, 18:35
Temat się odświeżył to i dodam swoje 3 grosze, choć już w innych tematach pewnie wspominałem podobne sprawy.

Na uczelni u mnie Era wymiata choć BTSy są daleko i najrzadziej rozstawione w okolicy podczas gdy Orange, Plus zdycha a ludzie wyginają się w najróżniejsze pozy by chociaż jedną kreskę złapać. Era ma czasem 4/5 kresek.
Smsy nigdy mnie nie zawiodły, Orange, Plus zawsze odstawiał cyrk i bez powodu błędy pokazywał przy wysyłaniu, Era NIGDY.

Co do mocy sygnału wydaje mi się, że Era radzi sobie niezwykle dobrze, nawet w budynkach kiedy odległości sięgają od BTSa kilku km a przeszkodami po drodze są lasy.

#414664  autor: Artur051
 03 lip 2010, 19:07
U mnie w mieście i okolicach Era wymiata zarówno pojemnością sieci, jak i zasięgiem. Troszkę niżej w rankingach jest Orange, a potem Plus i Play. (często sieć zajęta).

#414687  autor: Pablo-1986
 03 lip 2010, 22:55
U mnie na wsi Era i Plus są na 1 maszcie, ?Era gubi zasięg już 2-3 km za miejscowością, Plus natomiast ma zasięg na ponad 10 km w linii prostej. Oba nadajniki są w gsm 900.

Dobry humor podstawą dnia.

#414688  autor: kowcio
 03 lip 2010, 22:57
Pablo-1986 pisze:U mnie na wsi Era i Plus są na 1 maszcie, ?Era gubi zasięg już 2-3 km za miejscowością, Plus natomiast ma zasięg na ponad 10 km w linii prostej. Oba nadajniki są w gsm 900.
To masz IDENTYCZNĄ sytuację jak ja u rodziny. Po prostu w 100% taka sama :-)

#414735  autor: krzykos
 04 lip 2010, 12:28
Pablo-1986 i kowcio Taka sytuacja może mieć miejsce - wszystko zależy od tego jak są zrobione stacje i jak jest ułożenie sektorów. Np, jeśli jest to nadajnik Plusa i pozwolił on PTC na dowieszenie się - to teraz w zależności co wybrali są różne warianty ..... Jak to wytłumaczyć.. hmm.. a więc tak 1) opcja - Plus pozwolił PTC na tzw "wpinkę" w ich tor... a więc wygląda to tak, że wszystko jest Plusa (anteny, feeder - droga kablowa) a PTC dodała tylko swojego RBS-a.... i wtedy PTC nadaje z tej lokalizacji np, z mniejszą mocą niż Plus... stąd Ci pierwsi mają lepszy zasięg; 2) opcja - Plus pozwolił PTC aby zrobili swoją instalację - czyli PTC dała na maszt swoje anteny, swoje feedery itd... Pytanie ile jest sektorów w Plusie a ile w PTC - bo bardzo często zdarza się tak, że operator właściciel (tutaj np Plus) wyraża zgodę tylko na np, 2 sektory itd..- w grę wchodzą tutaj uzgodnienia odnośnie możliwości obciążenia wieży itd.... no i kwestie finansowe.... naprawdę jest kilkanaście elementów, które decydują o tym wszystkim.....

#414764  autor: rogmaniek
 04 lip 2010, 15:17
krzykos pisze: bo bardzo często zdarza się tak, że operator właściciel (tutaj np Plus) wyraża zgodę tylko na np, 2 sektory itd..
A to ciekawe, co piszesz. Czyli dwa sektory PTC na maszcie Polkomtela, to nie jest tylko kwestia planowania przez operatora Erunii, aż mi się nie chce wierzyć. Myślałem, że niektóre stacje Erunii w Wielkopolsce, które mają dwa sektory, to przez to, że w pobliżu jest ich blisko własna konstrukcja/stacja. Chociaż są przypadki, że PTC na maszcie Polkomtela ma trzy sektory, a operator Plusa tylko dwa...

Ale jak to jest, że jedna antena więcej i zapewne feeder, jumper, itp. i to już takie obciążenie dla masztu?

I jednak Polkomtel i PTC jakoś się rozliczają. Myślałem może, że to polega na tym, że jeden operator użycza miejsca/konstrukcji innemu operaotrowi. Chociaż w Wielkopolsce to częściej PTC korzysta z masztów Polkomtela, także operator Plusa wychodziłby na Minus, ale nie wiemy dokładnie, jak to jest :P

[ Dodano: 2010-07-04, 15:20 ]
krzykos pisze:a PTC dodała tylko swojego RBS-a.... i wtedy PTC nadaje z tej lokalizacji np, z mniejszą mocą niż Plus...
Rozumiem, że to nie jest reguła, że drugi operator musi nadawać z mniejszą mocą?
Ostatnio zmieniony 04 lip 2010, 16:13 przez rogmaniek, łącznie zmieniany 2 razy.

O2 - Together is better!

#414767  autor: Pawrzes
 04 lip 2010, 15:53
W Warszawie częste są konfiguracje: Centertel wpięty w instalację PTC ma tylko 900 MHz lub 1800 gdy stacja PTC jest zdualizowana - UMTS emituje tylko PTC (np. ul. Radiowa 22), natomiast PTC z instalacji Centertela ma tylko pasmo 1800 (np. ul. Mehoffera 52) lub 900 a UMTS ma z tych stacji tylko Centertel ;)

Pozdrawiam

#414768  autor: mariusz9a
 04 lip 2010, 16:16
fenix189 pisze:Na uczelni u mnie Era wymiata choć BTSy są daleko i najrzadziej rozstawione w okolicy podczas gdy Orange, Plus zdycha a ludzie wyginają się w najróżniejsze pozy by chociaż jedną kreskę złapać. Era ma czasem 4/5 kresek.
A gdzie ta uczelnia?

[ Dodano: 2010-07-04, 16:22 ]
fenix189 pisze:Smsy nigdy mnie nie zawiodły, Orange, Plus zawsze odstawiał cyrk i bez powodu błędy pokazywał przy wysyłaniu, Era NIGDY.
Dziwne. Przez ok 5 lat bycia w Plusie może3 razy nie dało się wysłać SMSa, a wysyłam ich 200 na dobę i pochodzę z Twoich okolic (w Gliwicach jeszcze do niedawna byłem codzienni od rana do wieczora) ;-)

#414782  autor: user_delete10
 04 lip 2010, 17:52
mariusz9a pisze:
fenix189 pisze:Na uczelni u mnie Era wymiata choć BTSy są daleko i najrzadziej rozstawione w okolicy podczas gdy Orange, Plus zdycha a ludzie wyginają się w najróżniejsze pozy by chociaż jedną kreskę złapać. Era ma czasem 4/5 kresek.
A gdzie ta uczelnia?

[ Dodano: 2010-07-04, 16:22 ]
fenix189 pisze:Smsy nigdy mnie nie zawiodły, Orange, Plus zawsze odstawiał cyrk i bez powodu błędy pokazywał przy wysyłaniu, Era NIGDY.
Dziwne. Przez ok 5 lat bycia w Plusie może3 razy nie dało się wysłać SMSa, a wysyłam ich 200 na dobę i pochodzę z Twoich okolic (w Gliwicach jeszcze do niedawna byłem codzienni od rana do wieczora) ;-)
Uczelnia w "Nowych Gliwicach" koło ul. Pszczyńskiej.

#415050  autor: mariusz9a
 05 lip 2010, 17:34
fenix189 pisze:Uczelnia w "Nowych Gliwicach" koło ul. Pszczyńskiej
To bardzo dziwne, bo ja tam mam full 3G na uczelni (iPlus śmiga czasami 6 Mb/s) ;-) I jakos nikt z moich znajomych się nie wygina w celu poszukiwnia sygnału :-] W podziemiu jest EDGE, Orange tylko nie ma zasięgu w podziemiach.
Politechnika Śląska, Wydział Elektryczny, budynek A:
Obrazek
Obrazek
Testy robione na modemie Huawei E1820 (HSPA+)

#415302  autor: user_delete10
 06 lip 2010, 16:58
Tylko że tereny PŚ są obstawione nadajnikami a Nowe Gliwice już wcale. Telefon w kieszeni w samym środku budynków na parterze - Brak usług. Gdzie indziej Era już działa bardzo dobrze. Użytkownicy Plusa i Orange nawet na pietrze mają problemy, Era nie a już zdążyłem cała W3 przetestować w tym miejscu. No i najlepsze, że Motorole mam a Samsungi padają w tym miejscu.

#415676  autor: mariusz9a
 07 lip 2010, 23:38
fenix189, już wiem gdzie te Nowe Gliwice są. I bardzo dziwne że tam Plus i Orange nie ma zasięgu. Tam wcale nie jest tak źle z nadajnikami. Plus ma mniej więcej w tych samych lokalizacjach co Era - jestem w szoku że tam na piętrze zasięgu może nie być z Plusa, a z Ery już jest :-| Z Orange może być różnie, bo oni tam maja tylko DCS i UMTS - także wewnątrz budynków może być faktycznie problem. Ja tamtędy przejeżdżam jadąc samochodem na uczelnie (nie wiedziałem że to się nazywa Nowe Gliwice) i mam tam 7/7 kresek 3G w Nokii E71. Ale w budynkach może być różnie, chociaż co do gubienia zasięgu to nie wiem... :roll: Zatrzymam się tam jak będę jechał w wakacje na uczelnie i przetestuję z netmonitorem, bo po lokalizacjach nadajników i po komercyjnej mapie zasięgu Plusa, zasięg wewnątrz budynków (EDGE) tam powinien być a na zewnątrz może i nawet da rade złapać HSPA+.

#415780  autor: rogmaniek
 08 lip 2010, 13:40
Artur051 pisze:A ja u siebie w mieście zauważyłem ostatnio że sieć PTC została przekonfigurowana. Teraz jeśli telefon czuwa w 3g to za każdym razem podczas inicjacji rozmowy przerzuca nawet przy maxymalnym zasięgu do 2g.
Oby tylko w Poznaniu nie doszli do tego "mądrego" rozwiązania. Dlaczego mam korzystać ze starszej technologii, skoro mogę korzystać z 3G. Tym bardziej, że także i moim zdaniem w PTC jakość rozmowy jest lepsza na 3G. Ale nie tylko ja o tym pisałem.
tomi81 pisze:Dodam, że Era bardzo skrupulatnie dobiera pozwolenia i wszędzie gdzie pojawi się rozszerzenie czy to do 3G czy DCSa po krótkim okresie czasu jest ono wdrażane.
I za to sobie chwalę PTC :wink:
Patryk_ pisze:Staję "pod anteną", włączam telefon, OK - mam sygnał z tej celi, -50 dBm.
Innym razem w identycznej sytuacji - też włączam telefon, który loguje się do celi stacji odległej o 1,5 km, RSSI ~ 95 dBm.
Właśnie, właśnie. Kilka dni temu byłem na, tzw. Stadionie AZS, na ul. Pułaskiego, pod strunobetonowym słupem. I telefon ani na chwilę nie zalogował się do tej stacji. Nadmienię, że w tej lokalizacji jest tylko "pusta" stacja NodeB.

Czyli jednak w innych miastach też są takie "kwiatki". Pytanie, to po co te stacje, skoro kilkanaście metrów od stacji czy nawet pod nią, nawet FTD nie widzi tego NodeB?

Jeszcze raz zadam pytanie: czy jest sens czasowego wyłączania NodeB? Skoro stacja została już wybudowana, to chyba lepiej, że obsługuje nawet mniejszy ruch, niż wcale?

O2 - Together is better!