• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#414016  autor: Feniks06
 30 cze 2010, 18:22
galtom pisze:1. Co do predkosci oferowanej sie nie wypowiadam - wszystkie podmioty albo wiekszosc na rynku koloryzuje i naciaga zeby zdobyc klienta - nikt nie jest swiety. Jednak w sytuacji jaka opisujesz to co robi TPSA (wiem, ze moze i nic sie na to nie poradzi) to czyste swinstwo. Wiadomo, ze Netia prosi o przepiecie nie na wyrost tylko gdy ma klienta. I co niby wg. Ciebie ma zrobic aby tak nie bylo. Postawic ochroniarza przy szafie TPSA jak juz zlozy wnisek? Nic nie moze zrobic.
1. No oczywiście, że każdy próbuje przyciągnąć klienta. Tylko to chciałem powiedzieć, że nie tylko TP jest zła, tylko że wszyscy operatorzy potrafią działać na granicy dobrego smaku w walce o klienta. Nie znam się na tych procedurach tak dokładnie ale czy netia nie mogłaby wystąpić do TP o rezerwację zasobów? Nie da się tego tak zrobić jak z WLR, że klient przechodząc do innego operatora nie musi się bać, że utraci numer telefonu?
A ostatecznie powiem tak... mnie jako klienta to właściwie nie obchodzą rozgrywki między operatorami. Netia mi obiecała, miało być pięknie a nie jest. Zostałem bez internetu i naprawdę mnie nie obchodzi czy to z winy TP czy Netii. Ja załatwiałem interesy z Netią i efekt jest taki że zostałem bez neta. A uważałem, że jeśli ktoś mi coś oferuje i do tego podpisuje ze mną umowę to mogę uznać, że zapewni należyte warunki, jeśli się mylę to proszę popraw mnie :)
No bo jeśli ktoś Ci wyrządzi szkodę ładując się samochodem w Twój samochód to masz pretensje do tego kretyna, który prowadził czy do producenta samochodu, że taki słaby układ hamulcowy zrobił? :wink:
galtom pisze:2. Zupelnie sie nie zgadzam. TPSA ma obowiazek podlaczyc klienta bo ma pokrycie wlasna siecia w calym kraju. To oznacza, ze czasem trzeba pociagnac kabel na 500 m a czasem a 5km - trudno. Tak to jest jak sie ma dominujaca pozycje na rynku, czasem trzeba dzialac w imie interesu spolecznego a nie tylko prywaty. Wlasciciel TPSA nie zbiednieje i nie zabiora mu domu/auta jak takie osoby bedzie podlaczal. Z drugiej strony wobraz sobie, ze masz mala siec np. w Koszalinie a ja w Katowicach rzadam od Ciebie podlaczenia (bo przeciez rowne zasady). Widzisz roznice?
2. No oczywiście, to dla mnie zrozumiałe, że skoro TP jest właścicielem chyba ponad 95% łączy w kraju to muszą ciążyć na nich pewne obowiązki. Chciałem po prostu pokazać fakt, że regulator dąży do równych szans na rynku podczas gdy jednym wolno więcej a drugim mniej. Uważam jedynie, że skoro TP ma obowiązek tworzyć łącza to niech w takim razie powstanie jakiś fundusz na który będą wpłacać jakiś tam procent swoich dochodów WSZYSCY operatorzy, z którego środki będą przeznaczane na inwestycje i rozwój sieci. Wtedy będzie uczciwe, że każdy będzie miał do niej dostęp. Bo to bez sensu, że jeden ma kłaść sieć a drugi będzie na tym łączu oferował tańsze usługi. I w tym punkcie chyba się zgadzamy kompletnie :)

3. Mnie odnośnie porównywania TP do innych operatorów drażni to, że każdy jedzie po TP. Bo TP jaka jest taka jest ale trzeba brać pod uwagę, że ma ograniczenia, których nikt inny nie ma. A operatorzy alternatywni też zdrowo przykładają ręke do deptania opini TP bo działają na zasadzie:
-Jak damy klientowi 20 mega za 69 zł to tylko i wyłącznie świadczy o świetności naszej firmy.
-A jak nie damy to tylko z powodu tego, że Ci wredni monopoliści, świnie tepsiane nam znowu kłody pod nogi rzucają i nie pozwalają panu tego neta dać.

Niestety tak to działa. TP nie jest żadną rewelacją ale działa w specyficznych warunkach. Fakt... można mieć opinię o infolinii TP, o kwestii załatwiania spraw w TP, o sposobie obsługi reklamacji czy jakości świadczenia usług. Owszem, ale kwestia oferty cenowej to cóż... dają takie ceny jakie mogą. Jest wolny rynek, każdy może wybrać tak jak chce. Choć nie uważam by sztywne kierowanie cenami TP przez ustawodawcę było dobrym rozwiązaniem dla "wolnego i konkurencyjnego" rynku.

PS. Tak na marginesie ciekawi mnie jedna rzecz... jest dajmy na to sytuacja kiedy jest klient, który zakłada internet z Netii na łączu TP, lecz nie posiada kompletnie żadnego telefonu stacjonarnego.

Jeśli TP dzierżawi Netii łącze za powiedzmy 25-30 zł, do tego dochodzi 30 zł za utrzymanie łącza podkładowego, które wg. regulacji prawnej TP ma otrzymywać od Operatora alternatywnego, to jakim cudem Netia jest w stanie sprzedawać neta 4Mb w cenie 49 zł.
Jeśli ktoś wie, to będe wdzięczny za wyjaśnienie.

#414028  autor: simon.m
 30 cze 2010, 19:33
galtom fajnie że tak często porównujesz sytuację w RP do tego co się dzieje na Wyspach. fajnie że tam byłeś/żyłeś i masz co wspominać i że oglądasz BBC, nieważne. jasne że trzeba dążyć do tego co dobre, ale wg. mnie zbyt częste odnoszenie się do sytuacji tam panującej jest na wyrost. co byś nie porównywał to jest "nie do porównania". nie ważne czy mówisz o drogach, demokracji, poziomie sportu, metrze... to wszystko jest nie do porównania. może warto odnieść się do sytuacji porównywalnej, czyli za dawną "żelazną kurtyna"? zna ktoś może sytuację u Czechów, Słowaków, Litwinów czy Węgrów? chętnie poznam

#414065  autor: galtom
 30 cze 2010, 21:15
simon: przychylam sie do pytania - tez jestem ciekaw. A sadzac po informacjach na temat chociazby dostepnosci internetu na Lotwie to w wymienionych przez Ciebie Panstwach jest lepiej.
Co do UK... mni sie wydaje, ze mozna i nalezy porownywac. Mamy Europejskie aspiracje i do czegos dazymy. Nie znam rynkow telekomunikacyjnych we Włoszech czy Niemczech ale zagladajac czasem chocby na strny operatorow GSM smiem twierdziec, ze i tam rynki sa bardziej otwarte a konkurencja ostrzejsza. Zakladajac, ze w UK jest konsumentowi lepiej widzimy do czego nalezy dazyc i czego od rodzimych firm wymagac jesli chodzi o cene uslug, ich jakosc, ilosc, itd.

Chetnie bym sie np. dowiedzial jak wyglada oferta telefoni stacjonarnej i internetu oferowana przez FT we Francji.

Feniks06 - fundusz o ktorym piszesz powstalby (na swoj sposob) gdyby tak jak zrobiono to w UK i jak chcialo nasze UKE podzilono TP na dwie odrebne i calkowicie niezlaezne firmy. TP bronila sie przed tym rekami i nogami (wcale sie zreszta FT nie dziwie, ze za wszelka cene chcial tego uniknac). Mamy porozumienie i jest jak jest.

Owszem jako klient z podpisana umowa masz prawo wymagac od Netii (czy dowolnego innego operatora) wywiazania sie z zapisow. Miej jednak swiadomosc, ze to nie zla wola OA sprawila, ze jestes bez netu tylko niedoskonale prawo (niezlalezne od operatorow) i sposob w jaki niektore podmioty konkuruja z innymi. W efekcie wrocisz do TPSA i o to od poczatku chodzilo - ja wrecz przeciwnie, przy takim numerze wycietym przez "duzego" zrobilbym wszystko aby juz mu wiecej ani zlotowki nie zaplacic.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2010, 07:20 przez galtom, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam,
Galtom

#414071  autor: abcd
 30 cze 2010, 21:27
galtom pisze:pieniadze zainwestowane w obecna technologie (nie mowie o tpsa bo na to sie narod zrucal od wielu lat) jeszcze sie nie zwrocily a ty juz karzeszoperatorom wydawac pieniadze na nowa technologie, ktora tez nie wiadomo czy sie zwroci bo za 5 lat sie okaze, ze jest cos jeszcze nowszego.
Wypisz wymaluj nowy konik tepsy - VDSL2 (czyli de facto FTTB). Rozpływają się nad zaletami tegoż, podczas gdy tak naprawdę ilość pracy potrzebna do wdrożenia tego na poważnie jest porównywalna z wdrożeniem FTTH (zakładam, że kable w budynkach są w fatalnym stanie już po kilkunastu latach i że należy je wymienić, co jest mniej więcej równoznaczne z położeniem nowych światłowodów).
FTTH nie ma szansy się nie zwrócić bo nawet pojedyncze włókno światłowodowe (a można przyszłościowo kłaść kilkukrotnie więcej włókien niż jest abonentów) może przesyłać dane z prędkością wystarczającą na najbliższe kilkanaście lat (plus minus 1 Gbit/s), a w razie czego można dołożyć włókien do skrzynki abonenckiej.
Więc jeśli tepsa chce inwestować i te inwestycje wiążą się z dociąganiem światłowodów bliżej klienta (bo inaczej VDSL2 nie daje przewagi nad ADSL) i zakupem drogich DSLAM-ów i modemów VDSL2, można równie dobrze (i taniej bo i tak trzeba nową infrastrukturę kłaść) zrobić to porządnie i na kilkanaście/dziesiąt lat.
I jeszcze raz - wymiana wszystkich DSLAM-ów na VDSL2 wychodzi od tepsy i nieważne że rok temu wymienili je na zgodne z ADSL2+, co pewnie nie było za darmo

#414073  autor: simon.m
 30 cze 2010, 21:29
galtom pisze: Simon - fundusz o ktorym piszesz powstalby (na swoj sposob) gdyby tak jak zrobiono to w UK i jak chcialo nasze UKE podzilono TP na dwie odrebne i calkowicie niezlaezne firmy. TP bronila sie przed tym rekami i nogami (wcale sie zreszta FT nie dziwie, ze za wszelka cene chcial tego uniknac). Mamy porozumienie i jest jak jest.
.
galtom ja nic o funduszu nie pisałem. chyba mnie z kimś pomyliłeś ;)

#414132  autor: luccicare
 01 lip 2010, 01:28
w tp wszystko kręci się wokół FT, czasem całkiem bez sensu. Operatorzy alternatywni są tutaj przydatni, coś zawsze zostaje w naszym kraju. Jako patriota, niezależnie czy serce czy rozum trzeba wspierać swoje. Do niedawna rozumiałem zdanie osób które tutaj przedstawiają racjonalia zachowania tp, jest w tym dużo racji. Ale Francuzi zdrowo przeginają. Jakiś czas temu był na telepolis wpis o proteście pracowników. Wtedy nagle prezes musiał lecieć do Paryża, a jakiś tam ważny dyrektor nagle ratował powodzian... i to chyba tyle na temat. Moim zdaniem trzeba przegonić tych francuzów w imię rozwoju naszego kraju. Serce i rozum powinny wskazywać za wybieraniem czegokolwiek niż tp, może wtedy te pijawki odsuną się od naszego kraju.

#414156  autor: galtom
 01 lip 2010, 10:38
simon.m pisze:galtom ja nic o funduszu nie pisałem. chyba mnie z kimś pomyliłeś ;)
Poprawione - sorry :oops:
Ostatnio zmieniony 01 lip 2010, 13:17 przez galtom, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam,
Galtom

#414169  autor: Feniks06
 01 lip 2010, 11:43
Feniks06 - fundusz o ktorym piszesz powstalby (na swoj sposob) gdyby tak jak zrobiono to w UK i jak chcialo nasze UKE podzilono TP na dwie odrebne i calkowicie niezlaezne firmy. TP bronila sie przed tym rekami i nogami (wcale sie zreszta FT nie dziwie, ze za wszelka cene chcial tego uniknac). Mamy porozumienie i jest jak jest.

Owszem jako klient z podpisana umowa masz prawo wymagac od Netii (czy dowolnego innego operatora) wywiazania sie z zapisow. Miej jednak swiadomosc, ze to nie zla wola OA sprawila, ze jestes bez netu tylko niedoskonale prawo (niezlalezne od operatorow) i sposob w jaki niektore podmioty konkuruja z innymi. W efekcie wrocisz do TPSA i o to od poczatku chodzilo - ja wrecz przeciwnie, przy takim numerze wycietym przez "duzego" zrobilbym wszystko aby juz mu wiecej ani zlotowki nie zaplacic.
1. Wiesz... taki podział to są koszta i to sądze niemałe więc wątpie by ktokolwiek chętnie do tego dopuścił. Przecież wiąże się to z restrukturyzacją całej firmy.

2. Zgadza się z tym, że nie wrócisz do TP bo nie ma już wolnych portów. Zostajesz bez neta. Kompletnie. Gdybyś mógł wrócić to jeszcze pół biedy. A że prawo jest kulawe to już inna bajka :)

#414397  autor: elkanguro
 02 lip 2010, 09:19
Feniks06 pisze:2. Zgadza się z tym, że nie wrócisz do TP bo nie ma już wolnych portów. Zostajesz bez neta. Kompletnie. Gdybyś mógł wrócić to jeszcze pół biedy. A że prawo jest kulawe to już inna bajka :)
Jeśli umowa zostaje w TP wypowiedziana poprzez Netię (czy innego OA) na mocy pełnomocnictwa, to przecież TP wie, że jest to związane z przejściem klienta do danego operatora i wówczas to nie prawo zabiera ten zwolniony port klientowi wypowiadającemu umowę i jednocześnie chcącemu zawrzeć umowę z nowym operatorem tylko TP. I tutaj wystarczyłaby odrobina pomyślunku ze strony TP, że jeśli umowa jest wypowiedziana przez OA to znaczy, że chcą tą osobę podłączyć i zamiast zabierać port powinni go automatycznie oddawać do OA i wówczas problemu by nie było. Takiej procedury jaka jest teraz na pewno nie narzuca prawo.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#414472  autor: galtom
 02 lip 2010, 15:09
elkanguro: ja sie zle wyrazilem...
prawo tego po prostu nie reguluje (czyli jakby nie patrzec ma wplyw na sytuacje klienta - bo to nie zla wola OA tylko totalna bezsilnosc)
TP SA po prostu to wykorzystuje bo moze... i Netia czy ktokolwiek inny nic na to nie poradzi.
Aneksu gwarantujacego "rezerwacje" portu z nikim TPSA nie podpisze (bo niby po co???) i dopoki prawo tego nie nazuci to niesety tak sie bedzie dzialo ;-(

U nas jak zwykle kazdy kazdemu nogi podklada... szkoda...
Osobiscie wole wygrywac uczciwie (mam wieksza satysfakcje) ale jak widac w biznesie (przynajmniej u nas) prozno tego szukac. Najwyrazniej w czasie zajec z etyki biznesu wiekszosc miala lepsze zajecia.

Praswda jest jednak taka, ze na dluga mete sie na takiej polityce traci (na zachodzie jednak kapitalizm jest dluzej i z wlasnego doswiadczenia wiem, ze dla wiekszosci - wyjatki sa wszedzie -podejscie fair do konkurentow jest wazne). Przyjdzie czas, za TPSA bedzie prosic Netie i oczekiwac, ze partner zachowa sie fair...

Pozdrawiam,
Galtom

#420989  autor: radoskur
 04 sie 2010, 19:57
Rafix pisze:Zgadzam się z galtomem. Większości osób wyższy upload nie jest specjalnie potrzebny. A już na pewno nie za dodatkową opłatą. Sam jakbym miał wybór między 20/1 za 100zł a 20/20 za chociażby 150zł raczej nie myślałbym długo nad decyzją. Na tyle ile wykorzystuje już upload 1Mb/s byłby dla mnie wyraźną i wystarczającą poprawą.
Ja bym nie myślał - gdyby dali taką możliwość odpłatni podwyższyć upload do 1536kbit lub 2048kbit za jakieś 50zł to brałbym w ciemno. Właśnie jest przed zakupem kamerki logitech HD 720p i zalecają prędkość uploadu powyżej 1024kb a polecają 2048kb. W chwili obecnej mam neo 10/1 i upload mi już nie starcza gdy w domu korzystam za skype, coś ściągam a dzieciaki grają w gry internetowe. Bardzo mi się podoba oferta UPC ale niestety mieszkam w małym mieście i jestem skazany tylko na TP. Więc miło by było gdyby TP taką ofertę wprowadziła do neostrady (nie tylko do biznesowego DSL)...

#421081  autor: Vieslav
 05 sie 2010, 09:00
1 mb/s uploadu to granica możliwości ADSL2+. Owszem, da się wycisnąć więcej, ale trzeba zastosować Annex M. Wtedy prędkość uploadu wzrasta da 3,5 mb/s. Na innym forum rozważaliśmy, czy operatorzy stosują Annex M. Nikt się nie chcę do tego przyznać, ale na chłopski rozum skoro ADSL2+ pozwala na max 1 mb/s uploadu a przy neostradzie 10 i 20mb/s modemy synchronizują się na uploadzie na 1320 więc to musi być już Annex M (1mb/s to 1024 więc granica synchronizacji uploadu w ADSL2+). Wychodzi na to, że zwiększenie uploadu jest możliwe, ale nikt się do tego nie przyzna.

#421082  autor: Patryk_
 05 sie 2010, 09:20
Neostrada (i pochodne) 10/1 i 20/1 to czysty Annex A.

#421369  autor: Vieslav
 06 sie 2010, 10:31
Patryk_, duża część użytkowników tych opcji ma synchro uploadu na 1000 kb/s co wskazuje na Annex A, ale możesz znaleźć wypowiedzi ludzi i screeny, gdzie zdarzają się synchronizacje uploadu na 1100, 1320 a to już jest Annex M, bo granicą dla ADSL2+ Annex A jest ~1020 kb/s.
Poza tym na DSLu stosują upload od 1mb/s w górę (można sobie dokupować) i tam musi być stosowany Annex M. Nie ma innej możliwości aby na ADSL2+ przebić granicę 1024 kb/s synchronizacji na uploadzie.

#421502  autor: Patryk_
 06 sie 2010, 17:48
Mieszasz synchronizację z przepływnością dostępną dla użytkownika.
1320 kbit/s (czyli ~1 Mbit/s przepływności IP) to maksimum dla Annexu A, a że w opcjach Neo 10/20M synchronizacja jest dynamiczna w zalezności od warunków panujących na linii, to nie wszyscy osiągają maksimum - identycznie jest z downlinkiem.

W ADSLach "konsumenckich" w sieci TP nie stosuje sie Annexu M - ten standard jest zarezerwowany dla DSL TP z podwyzszonym uploadem i wymaga odpowiedniego modemu (w przypadku wspomnianej uslugi daja Speedstreama 4101), gdyz nie jest kompatybilny z Anenxem A.