• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #414280  autor: Louis EX
 01 lip 2010, 18:52
Witam
Kilka dni temu stałem się posiadaczem owego telefonu. Telefon został kupiony na allegro, opisany był jako nowy, tzn. używany niecały miesiąc. Dziwnym trafem nie wysyłałem żadnych wiadomości sms do wczoraj. Otóż odpisałem koledze na smsa i odłożyłem telefon w stanie błogiej nieświadomości. Nad ranem obudził mnie sms, że na koncie pozostało mi 2 gr (z ponad 60 zł) a wiadomość nie została wysłana! Zdezorientowany nie powiązałem na początku tych dwóch faktów, jednak skontaktowanie z biurem obsługi klienta mojego operatora (PLUS) uświadomiło mi, że od czasu wysłania tego feralnego smsa mój telefon do skutku próbował wysłać tego smsa - czyli do wyczerpania środków na koncie. Moje pytanie brzmi - co to ma znaczyć?

Dodam, że po przełożeniu karty sim do innego telefonu wszystko jest ok, na tej nokii pochodzenia przychodzące/wychodzące oraz odbieranie sms działa bez zarzutu (tzn. na razie nie zauważyłem problemów). Przywrócenie domyślnych ustawień telefonu nie rozwiązuje problemu.

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i porady.

#414327  autor: Jaca
 01 lip 2010, 22:23
A nie masz zainstalowanych jakiś aplikacji zewnętrznych w telefonie ? Masz dobrze wpisany numer centrum wiadomości czyli dal plusa jest to +48 601 000 310.

#414337  autor: Louis EX
 01 lip 2010, 22:34
Raczej nie mam innych aplikacji - szczerze mówiąc nie wiem za bardzo o co Ci chodzi. Jak pisałem w biurze obsługi sprawdzili to i cała kasa poszła na smsy. Tzn. na próby wysłania smsa - za każdą probe jest naliczana kwota jak za wysłanie. Centrum wiadomości w użyciu (bo tak to się u mnie zwie) to SMSC CENTERTEL - dodam, że nie można tego zmienić - tzn. po wyborze "zmień" jest tylko ta opcja do wyboru.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2010, 22:38 przez Louis EX, łącznie zmieniany 1 raz.

#414341  autor: nemo2009
 01 lip 2010, 22:36
Zrób format telefonu(symbian),jak masz ważne programy,to zrób kopię na komputerze.Po formacie,nie wczytuj kopii zapasowej,zobacz co się dzieje.Jeśli to nie pomoże,aktualizacja oprogramowania telefonu,jeśli to nie pomoże,serwis.W serwisie się dowiesz,jeśli tam trafi telefon,czy sprzedawca był uczciwy.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#414344  autor: Louis EX
 01 lip 2010, 22:43
Jeszcze pytanko, bo tak się wgłębiłem w ustawienia: mam do wyboru edycje tego centrum i: nazwa jest do edycji (czyli moge wpisać cokolwiek) do tego do edycji jest numer i jest on zapisany jako +48501200777. Być może przez to był problem. Spróbuje to zmienić - napiszę o efektach :)

edit: tzn. jutro powiem czy coś z tego wyszło gdyż zostało mi 14 gr na koncie :)

Jednak jak już zacząłem ten temat to jeszcze jedno pytanie: czy można zatem zmienić w ustawieniach coś aby telefon nie próbował do skutku wysyłać wiadomości? W poprzednim telefonie (SE) po jednej nieudanej próbie sms lądował w skrzynce nadawczej jednak trzeba było ręcznie potwierdzić kolejną próbę wysłania, a nie jak w tej nokii wysyła aż się kasa skończy :)

#414362  autor: sosen
 01 lip 2010, 23:36
po pierwsze to masz nie ustawione centrum sms. Centrum sms jest ustawione na orange a nie na plusa. T o jest podstawowa rzecz która musisz zmienić na wstępie.

#414390  autor: dario321
 02 lip 2010, 08:29
pewnie soft jest brandowany i dlategotak ie ma centrum

#414415  autor: Louis EX
 02 lip 2010, 10:45
Zmiana centrum sms na +48601000310 nie pomogła. Czekam na odpowiedź sprzedającego, ponadto zamierzam sprawdzić działanie na karcie z orange. Oprócz tego nie mam pojęcia co można jeszcze zmienić aby zadziałało :(

[ Dodano: 2010-07-03, 00:09 ]
Wgranie nowego softa również bez efektu. Mogę wysyłać mmsy ale smsów dalej nie. Jeśli ktoś miałby ten model lub podobny i kartę z plusa to prosiłbym o podanie włąsnej konfiguracji wiadomości sms.