• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

#414047  autor: user_delete13
 30 cze 2010, 20:45
Co do telefonu, to mam kolejne wady. Jak słucham radia FM (z resztą z MP3 będzie tak samo) to mogę to zminimalizować (nieco naokoło, bo przez opcje), wtedy mogę wszędzie po menu buszować, ale... nie mogę napisać SMSa :roll: odczytać tak, ale odpisać nie (wtedy pyta się mnie, czy ma wyłączyć radio). Jaja jak berety. Ale radio ładnie gra.
Hahaha widać brak wielozadaniowości
kowcio pisze:Kolejna wada to szybka od wyświetlacza. Ona jest strasznie cienka. Jest gorzej niż mnie się wydawało. Odkryłem, że wystarczy lekkie dotknięcie wyświetlacza (nawet mniejsze niż na dotyku pojemnościowym w Monte) powoduje, że na ekranie robią się plamy. ja się boję, jak telefon spadnie lub nawet jakiś grosz w kieszeni wpadnie na ekran i mi go zgniecie
Podobny defekt jest w KU990
kowcio pisze:Gdzie on ma antenę?
Na tyle korpusu u góry przeważnie lewa lub prawa strona.

#414078  autor: kowcio
 30 cze 2010, 21:32
razin pisze:Cytat:
Co do telefonu, to mam kolejne wady. Jak słucham radia FM (z resztą z MP3 będzie tak samo) to mogę to zminimalizować (nieco naokoło, bo przez opcje), wtedy mogę wszędzie po menu buszować, ale... nie mogę napisać SMSa :roll: odczytać tak, ale odpisać nie (wtedy pyta się mnie, czy ma wyłączyć radio). Jaja jak berety. Ale radio ładnie gra.

Hahaha widać brak wielozadaniowości
Ale wiesz, mogę wszędzie wejść, tylko napisać SMSa się nie da- dla mnie opcja minimalizacji jest wtedy zbędna.
razin pisze:kowcio napisał/a:
Kolejna wada to szybka od wyświetlacza. Ona jest strasznie cienka. Jest gorzej niż mnie się wydawało. Odkryłem, że wystarczy lekkie dotknięcie wyświetlacza (nawet mniejsze niż na dotyku pojemnościowym w Monte) powoduje, że na ekranie robią się plamy. ja się boję, jak telefon spadnie lub nawet jakiś grosz w kieszeni wpadnie na ekran i mi go zgniecie

Podobny defekt jest w KU990
Nie wiem jak KU990, ale znajomi mają i jakoś nie noszą w pokrowach, ponad rok po kieszeniach i nic im nie jest. W Cookie też był taki ekran, tzn. wiadomo- oporowy więc się uginać musi, ale nie powodowało to, że kryształy mi pływały pod palcem. Jak mocniej nacisnę to tak (co ciekawe w Monte mogę cisnąć z całej siły i nic- porządną szybę tam dali). Więc wiesz, dla mnie taki telefon to.. taki nieciekawy, bo teraz będe miał taką świadomość, że może mi pęknąć ekran w kieszeni. Babci kupiłem podobnego Samsunga C3050 i tam szyba jest porządna.
razin pisze:kowcio napisał/a:
Gdzie on ma antenę?

Na tyle korpusu u góry przeważnie lewa lub prawa strona.
Ale mówisz o tej części gdzie jest aparat, klawiatura, czy o tej gdzie jest ekran z klawiszami nawi?
Samsung jak i Nokia ostatnio montują anteny na dole, więc teraz się zdziwiłem że jest taki dobry zasięg. Nokia to kompletna kiszka w spr. zasięgu , wystarczy zakryć dół i już masz komunikat brak sieci.

Ciekawe czy serwis wymieniłby mi ekran na nowy, w końcu to ich wina że tak źle zaprojektowali ten ekran. W innym telefonie może też była szyba cienka (samsung c300), ale od położenia palca nic sie nie działo, a na tym się plamy robią (tak jak masz monitor LCD (nie LED) i nadusisz na niego. Po prostu boję się, że zbiję go :(

#414111  autor: Lukas8
 30 cze 2010, 22:19
Witam. Mam pytanie, czy radia można słuchac tylko przez słuchawki czy też można na głos a co za tym idzie czy ma dobry głośnik?

#414112  autor: kowcio
 30 cze 2010, 22:20
Lukas8 pisze:Witam. Mam pytanie, czy radia można słuchac tylko przez słuchawki czy też można na głos a co za tym idzie czy ma dobry głośnik?
Można przez głośnik. Głośnik jest głośny, ale średniej jakości (w końcu jest tylko jeden- ten od rozmów). Ale od biedy da radę ;-)

#414146  autor: user_delete13
 01 lip 2010, 09:37
Jeżeli aparat masz z prawej strony to antena analogicznie z lewej lub pośrodku.

#414152  autor: kowcio
 01 lip 2010, 10:26
razin pisze:Jeżeli aparat masz z prawej strony to antena analogicznie z lewej lub pośrodku.
Aparat po środku jest. Tam chyba antena będzie na samej górze, z resztą przetestuję jak będę gdzieś, gdzie zasięg jest bardzo słaby, ale na razie nie mam takiego miejsca, w domu mam -45 dBm. Musiałbym znaleźć miejsce najlepiej z co najmniej -100 dBm

#414161  autor: Lukas8
 01 lip 2010, 11:03
Czyli opłaca się kupic ten telefon jak mam do dyspozycji max 300zł czy wybralibyście cos innego?
Pozdrawiam!

#414170  autor: user_delete13
 01 lip 2010, 11:58
Przy tym co opisuje kowcio, bym się wstrzymał z zakupem tego modelu. Równie dobrze z LG i z tymi funkcjami mógłbyś kupić model GB230 lub GM205 info masz tu http://www.euro.com.pl/telefony-komorko ... ulia.bhtml i http://www.euro.com.pl/telefony-komorko ... m205.bhtml do każdego z nich przesyłka to 15 zł.

W GM205 dźwięk masz 2 kanałowy z technologią Dolby Mobile, możesz nagrywać bezpośrednio z radia i dać jako dzwonek (nagranie nie ma limitu długiści), radio można odsłuchiwać bezpośrednio z telefonu gdyż ma wbudowaną antenę FM, nie ma problemów z pisaniem SMSów podczas słuchania radia bądź mp3, aparat ma 2 MPX, Java działa prawidłowo, słuchawki są dobrej jakości, słuchawki można podłączyć bezpośrednio pod Jacka lub standardowe wejście LGkowskie gdyż są 2 wejścia (Jack i LGkowskie). Telefon jest głośny, jakość dźwięku jest dobra zarówno jak z radia i odtwarzacza. Bateria jak na tą z KU250 trzyma dość długo. Jest też funkcja która dostosowuje głośność dzwonków w profilu zależnie od otoczenia, jest EDGE, aparat jak na te 2 MPX robi dość ładne zdjęcia, obsługuje karty pamięci zależnie od 2 do 4 GB.

#414182  autor: kowcio
 01 lip 2010, 12:58
Może robi się tutaj mały OT, ale ja bym kupił na Twoim miejscu albo Samsunga S3310, a jak slider to C3050. To jest porównywalna półka, telefony są takie... "lepsze", że tak powiem bardziej dopieszczone i dopracowane niż LG, który zły absolutnie nie jest- jestem z niego zadowolony, ale mnie ten ekran teraz niepokoi i sie boję. Jeśli masz dylemat to zapraszam do działu jaki telefon wybrać, tutaj nie możemy dyskutowac na taki temat, ani robić wyjątków. Jednak za te cene telefon jest dobry.

#414211  autor: ryke24
 01 lip 2010, 14:41
Ekran spokojnie wytrzyma normalne użytkowanie.Mój już 2 upadki zaliczył i jest całkiem sprawny:)Szczerze powiedziawszy,w ogóle nie zwróciłem uwagi na tą szybkę w telefonie póki o tym nie napisałeś;)Ja ten telefon mogę z czystym sumieniem polecić za jakość rozmów która jest naprawdę przyzwoita i dobrą baterie:)
Co do anteny tez jestem zaskoczony.Tu gdzie żyje zawsze mam 6-7 kresek:) aż się prosi protestować jakimś skromnym Net Monitorem.....Pytanie za 100 punktów są jakieś Netmonitory pod Jave? :)
Ostatnio zmieniony 01 lip 2010, 16:06 przez ryke24, łącznie zmieniany 1 raz.

Sagem My-x1,Sagem mx5-2,SE K550i,Nokia 2330,1650,Samsung X510, i550,S3310,B2700,LG GU230,Nokia 6303i,N8

#414234  autor: kowcio
 01 lip 2010, 16:08
Żaden nie działa ani na GU230 ani na GS101 którego przed chwilką otrzymałem (założę nowy temat jak będe miał już jakieś info o tym modelu, na razie- bardzo dobrze)

#414239  autor: Xavi
 01 lip 2010, 16:21
No no pięknie się temat rozwinął!
Powiedzcie jeszcze czy można przypisać dowolne skróty do klawiszy funkcyjnych (prawy, lewy)?

#414242  autor: kowcio
 01 lip 2010, 16:25
Powiedzcie jeszcze czy można przypisać dowolne skróty do klawiszy funkcyjnych (prawy, lewy)?
Nie da rady. Lewy klawisz to menu (środkowym nie otworzysz menu), prawy to kontakty.

Klawiszy nawigacyjnych, tak jak wyżej napisałem, nie przypiszesz do danej aplikacji/skrótu.
W górę- "moje skróty"
W dół- kontakty
W lewo- profile
w prawo- menu wiadomości (menu, nie nowa wiadomość)

#414417  autor: kowcio
 02 lip 2010, 10:54
Kolejne niedociągnięcie znalazłem. Dźwięk na SMS jeśli jes dłuższy niż chyba 3 sek to jest urwany (głupota), a jak slider jest otwarty to gdy przyjdzie SMS, dźwięk jest odtwarzany na najniższym poziomie głośnosci (mimo, że w profilu mam max).
Dlatego jak pisze dużo SMSów, to dużo razy musze zamykać telefon. No i widac już tego oznaki. Na klawiszu 0 i 8 porobiły mi sie takie kreski od slidera. Bądź co bądź dużo nie bawiłem się nim, a już widać lekkie znaki użytkowania.

Poza tym bateria jest ok, już drugi dzień i mam full.

Tak więc jak widać, coraz więcej wad wychodzi z czasem użytkowania. Ten dźwięk na SMSa jest bardzo uciązliwy rzy otwartym telefonie, bo jak w domu siedze i klepię wiadomości, to go nie zamykałem (przyzwyczajenie z Samsungów), a teraz muszę. Oby te klawisze nie popękały.

Poza tym muszę pochwalić SMSy. Klawiatura jest bardzo wygodna i czuć klawisze (sa oddzielone od siebie, nieco wystają) oraz czuć wyraźny skok. Edytor SMS jest super, słownik T9 również- jak na razie do słownika dodać musiałem emotikony ":D" i ":P". Nic więcej. Wysłałem już jakieś 130 SMSów. Z czego kilka było dość długich. Jeden SMS może skaldac się z 10 części. Co lepsze, pisanie SMS wygląda tak jak na Nokiii- na wyświetlaczu mamy PL znaki, ale wysyła bez ogonków (oczywiście mozna to zmienić).
Układ znaków- kropki, przecinki, spacje, wielkie litery- wszystko jest takjak w Nokii. No i edytor identyczny tak jak w Nokiach, o czym pisałem. Jest pod tym względem super.

Jakość rozmów jest dobra, głośno i wyraźnie słychać (na razie tylko tyle, bo mało przez niego rozmawiałem, jakoś mniej niż 30 minut

#414422  autor: taktakowiec
 02 lip 2010, 11:05
@Kowcio - dziękuję za rzetelne przedstawienie tego modelu. Mój temat w JTW nadal aktualny.
razin pisze:W GM205 dźwięk masz 2 kanałowy
Jak z głośnością i jakością dzwonków mp3?

#414426  autor: Xavi
 02 lip 2010, 11:19
No i właśnie dlatego o to wcześniej dopytywałem bo tego się obawiałem że urywa dzwonek sms po kilku sekundach. Poza tym skoro nie można przypisać soich skrótów to zrobili bez sensu że dubluje się skrót do kontaktów (prawy i nawigacyjny).

#414429  autor: kowcio
 02 lip 2010, 11:24
Xavi pisze:No i właśnie dlatego o to wcześniej dopytywałem bo tego się obawiałem że urywa dzwonek sms po kilku sekundach. Poza tym skoro nie można przypisać soich skrótów to zrobili bez sensu że dubluje się skrót do kontaktów (prawy i nawigacyjny).
Dokładnie. Ale myślę, że LG w następnych modelach weźmie sobie do serca. Jest to producent, który poczynił ostatnio ogromny postęp w telefonach. Powiem szczerze, że jakiś czas temu nie wyobrażałem sobie chodzić z telefonem LG. Teraz owszem.

#414481  autor: kowcio
 02 lip 2010, 16:36
Wstawię kilka fotek telefonu, może komuś pomoże to, bo telefon czasami ciężko jest zobaczyć na takich zdjęciach

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jakośc może nie powala, ale nie jest źle.

Co zauwazyłem, w LG ekran ładnie się prezentuje tylko pod pewnym katem widzenia. Inaczej jest tak jak na zdjęciach.

#414497  autor: user_delete13
 02 lip 2010, 18:25
Jakoś od GU230 a GM205 ikonki menu są podobne.