• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#413659  autor: kowcio
 29 cze 2010, 10:13
Wiesz, TP ma jeszcze taki monopol na rynku że hooo, hooo. Za jakiś czas konkurencja ich wygryzie i się lekko obudzą, ale też sa tacy ludzie którzy mają telefon w TP i Intenret i będą mieli, bo nie będzie im się chciało zmieniać.

#413767  autor: simon.m
 29 cze 2010, 16:18
galtom wytłumacz mi jak firma (bez względu na branżę) może oferować coś po cenach najniższych w detalu, skoro ma przymus odsprzedania tego co oferuje o kilkadziesiąt procent taniej...
jeśli produkujesz np. cukier i sprzedajesz go po 2zł to musisz go odsprzedać konkurencji o 40% taniej. i nie ważne czy sprzedajesz po 2, 1,50 czy 50gr i tak musisz odsprzedać 40% taniej. i chyba logiczne, że konkurencja nie ponosząc tak dużych kosztów produkcji zaproponuje cenę "żeby wilk był syty i owca cała" czyli na pewno zarobi, a sprzeda taniej niż Ty. nie masz możliwości zaoferowania w detalu tego produktu najtaniej co byś nie robił. możesz to robić oczywiście taniej, ale wtedy taniej sprzedajesz konkurencji. analogicznie jest w przypadku neostrady.
innym zagadnieniem jest jakość, ale nie ukrywajmy że dla większości liczy się cena.

#413828  autor: galtom
 29 cze 2010, 21:10
Ale ja wcale nie wymagam aby TP SA byla najtansza.
Natomiast jesli zdarzaja sie (a jak i kolega, sadze, ze to nie przypadek i nie odosobniona sprawa) takie numery jak opisany wyzej to po prostu wstyd.

Po drugie TP SA wcale nie musi/musialabyc w takiej sytuacji jak piszesz, tzn. "biedna, zmuszana jest" do sprzedawania konkurencji uslug po nizej kosztow czy taniej niz sama je oferuje.
WYstarczylo sie zgodzic na podzial!!! ale sie nie zgodzili - widac mimo tych wszystkich "razow" z kazdej strony i tak sie to bardzo oplaca bo jeszcze dlugo beda dyktowac warunki na rynku.
Znajdz opinie, ze podzial BT na niezalezna firme hurtowa, obslugujacych wszystkich operatorow (i tylko operatorow) na rownych zasadach i czesc detaliczna (konkurujaca z sukcesem mimo wyzszych cen) dzialajaca na trudnym brytyjskim rynku byl zlym pomyslem. Ani rynek na tym nie stracil, ani konsumenci, ani uslug nie ulegly pogorszeniu. Za to funkcjonuje tam z sukcesem kilku duzych graczy (wlacznie z Tesco) i sieci sie rozwijaja... nie jest gorzej. Jest duzo lepiej.
Poza tym, abstrahujac od cen...
Jak tak TPSA bronisz... jak to jest, ze BT moze samo z siebie polepszyc klientowi warunki na ktrorych swiadczy usluge (czy to przez obnizke ceny, czy dolozenie minut, czy zwieksznie predkosci lacza), Netia moze sie starac byc elastyczna (zmieniac predkos, abonament, obnizac cene (gwaranca ceny) - a TP SA tego wszystkiego (rzeczy duzych i malych) nie moze.
Tak sie sklada, ze (choc w domu mam Netie) w firmie jeszcze TPSA. Mimo, ze placimy horendalnie wysokie rachunki, lacze 1 Mbps kosztuje kosmiczne pieniadze nikt z TPSA nie zadzwonil np. z inf. ze co prawda rachunek za Neo sie nie zmniejszy ale za to bedzie teraz znacznie szybciej (a mam do centrali jakies 200m)?
Stad to ostatnie tchnienia TPSA u mnie w biurze - za chwilke bedzie Netia.
Moje Serce mowi, ze nie lubie jak sie mnie ma w cztrerech literach i usiluje za wszelka cene wycisnac jak cytryne a Rozum podpowiada, zebym nie byl frajerem!

Przykro mi ale ja wiem jak z klientem postepuja firmy na zachodzie, jak sam traktowalem klientow pracujac dla duzej firmy w Londynie. Jestesmy lata swietlne pod tym wzgledem za Europa (z nielicznymi wyjatkami). Netia nie jest idealna (nikt nie jest) - ale sie stara czego po TPSA nie widze.

Nie wiem kto dla TPSA robi badania satysfakcji klientow - czyli w teorii czy uwazasz, ze dostajesz maks. jakosi i oblusgi za swoje pieniadze. Niestety... TPSA wypada tu blado i ladne reklamy niczego nie zmienia.
Zmienia sie za to pokolenie konsumentow, ktoremu coraz lepiej idzie glosowanie na dobre i przeciw kiepskim firmom nogami, czyli po prostu mowia dziekuje i przechodza do konkurencji. Na naszym rynku przydalby sie jeszcze jeden duzy gracz (przynajmniej wielkosci Netii) aby naprawde bylo w czym wybierac.

Pozdrawiam,
Galtom

#413836  autor: abcd
 29 cze 2010, 21:37
simon.m pisze:Znajdz opinie, ze podzial BT na niezalezna firme hurtowa, obslugujacych wszystkich operatorow (i tylko operatorow) na rownych zasadach i czesc detaliczna (konkurujaca z sukcesem mimo wyzszych cen) dzialajaca na trudnym brytyjskim rynku byl zlym pomyslem
Gdyby poszukać, nie byłoby to aż takie trudne. Gdzieniegdzie słyszałem narzekania na to, że po podziale brytyjskie sieci stanęły w miejscu (u nas nie był do tego potrzebny podział).
No ale tepsa też nie chce inwestować w FTTH (a od FTT-Building czyli VDSL2 wcale do tego nie jest daleko, nie wiem komu przyszedł na myśl ten pomysł w momencie kiedy w dużej części budynków kable miedziane są do wymiany jeśli chce się na nich świadczyć szybkie usługi).

#413883  autor: galtom
 30 cze 2010, 09:35
abcd: może po prostu nie ma jeszcze takiej potrzeby? i nie ma chetnych ktorzy za to zaplaca.

Nie ma sie co oszukiwac, za modernizacje sieci, itd... placa klienci.
Jesli operatorom w UK wychodzi, ze na wyższe predkości (za wyższa cene) nie bedzie wielu chetnych to sie moze i wstrzymuja. Operator hurtowy za taka inwestycje skasuje operatorow detalicznych - ale jesli Ci nie beda wykupywac lacz... to chybiona inwestycja.
Technologia rozwija sie zreszta caly czas wiec po co dzis inwestowac na wyrost (zanaczam, ze UK jest w troche innej sytuacji niz Polska - tzn. ich infrastruktura nie ma 50+ lat!!!) jesli za rok, sie okaze, ze mozna jeszcze szybciej/lepiej.

Inna sprawa, ze tak naprawde caly czas nie bardzo jest co przeslyac do klienta z tak wielkimi predkosciami. 8-24 Mbps (ktore w miastach w UK jest standardem) na to co dzis mozna sciagnac z sieci jest wiecej niz wystarczajace.

Dopoki nie bedzie w ofercie dla internautow darmowego HD over IP to nie bedzie chetnych na wyzsze predkosci.

Ja ogladam streamowane materialy z BBC iPlayera w HD (nie sadze aby to bylo pelne HD), ogladam to co jest na hulu (480p.) czy youtube (720p.) i moje 20Mbps z Netii jest wiecej niz wystarczajace do tego (nawet gdy jeszcze ktos z domownikow korzysta z sieci na innym kompie).
Wiec nawet gdyby Netia oferowala dzis szybsze lacza to na pewno bym sie nie zdecydowal bo nie bardzo jest po co.

A swoja droga ciekawe..., ze nikt z TP juz sie nie odzywa aby powiedziec kilka slow w obronie firmy? :-)

Pozdrawiam,
Galtom

#413925  autor: abcd
 30 cze 2010, 13:18
Download zgoda - 20 Mbit (na kilku procentach linii) jest wystarczające. Ale upload tutaj więcej niż kuleje (20:1 to koszmarny współczynnik) i do tego jest potrzebna technologia inna niż ADSL, a żeby podciągnąć taką technologię trzeba rozbudować sieć.

#413930  autor: galtom
 30 cze 2010, 13:39
Czy Kowlaski za ten szybszy upload zechce zaplacic?
Do czego Kowlaskiemu szybszy upload? Kowalski w sieci: czyta newsy na www, bawi sie na FB/NK, zaglada do banku czy sklepu, czasem sciagnie fil, coz zobaczy w formie streamu, troche pogra.

Po co Kowlaskiemy lacze 20/20?

Tzn. tek - na pewno nikt z nas by sie nie brazil gdyby mial ulpad taki jak download... super. Ale iluz z nas zechcialoby zaplacic za to np. +50% tego co placa obecnie?

Ja uwazam sie za raczej aktywnego internatue, sporo siagam, spora oglada, slucham muzyki, gram, itd... Upload 1 Mbps przeszkadza mi tylko od czasu do czasu przy wysylaniu zdjec (i to tylko dlatego, ze wysylam duze RAW'y) czego robic teoretycznie nie musze. A mimo to nie zaplacilbym ani grosza wiecej za szybszy upload. Lacze 20/1 zupelnie mi pasuje.

Pozdrawiam,
Galtom

#413934  autor: Stefek
 30 cze 2010, 13:49
łącze symetryczne 20 na 20 nie kosztowało by 50% więcej tylko 500% więcej!

#413936  autor: Rafix
 30 cze 2010, 13:57
Zgadzam się z galtomem. Większości osób wyższy upload nie jest specjalnie potrzebny. A już na pewno nie za dodatkową opłatą. Sam jakbym miał wybór między 20/1 za 100zł a 20/20 za chociażby 150zł raczej nie myślałbym długo nad decyzją. Na tyle ile wykorzystuje już upload 1Mb/s byłby dla mnie wyraźną i wystarczającą poprawą.

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka

#413940  autor: galtom
 30 cze 2010, 14:19
Stefek pisze:łącze symetryczne 20 na 20 nie kosztowało by 50% więcej tylko 500% więcej!
Ja dalem tylko przyklad, widze, ze kolega tylko potwierdza moje twierdzenie. Nikt za to nie chce zaplacic.
Klienci oczekuja nowej technologi, itd... ale nie nowej ceny.
Kiedy to bedzie ekonomicznie oplacalne (np. szybkie lacza beda w czesci refundowane przez dostawcow tresci) to na pewno sie pojawia. Nikte jak sie bedzie dalo zarobic nie bedzie mowil, ze nie chce :-)

Pozdrawiam,
Galtom

#413947  autor: abcd
 30 cze 2010, 14:28
Nikt nie powiedział, że łącze musi być koniecznie symetryczne. Może być 20/5, co jest proporcją optymalną dla korzystania z sieci (symetryczne jest głownie dla torrentowców). A obecna dysproporcja wynika tylko i wyłącznie z technologii - aby mieć 20 Mbit uploadu trzeba zestawić kilka(naście) łączy DSL albo łącze ATM, więc wychodzi znacznie drożej.

Poza tym wraz z przechodzeniem na nowsze technologie, prędkości (w obie strony) za tę samą cenę sukcesywnie rosną, więc tak jak teraz minimalnym łączem jest 2/0,25 Mbit - 65 zł na 2 lata w tepsie, tak w przypadku migracji do FTTH byłoby to gdzieś 10/2 na start plus możliwość świadczenia usług dodatkowych takich jak telewizja, VOD itp. W przypadku migracji, łącze 20/5 (obecne 20/1 jest ograniczane technologią) kosztowałoby pewnie tyle co dzisiejsze 6/0,5.
W interesie konsumentów jest unowocześnienie sieci bo dzięki temu operator może sprzedawać lepszą usługę taniej i dotrzeć z nią do większej grupy ludzi (nie do mieszkających w centrali)

Przykład: spójrzcie na różnice w cenach usług między VDSL ( http://www.t-2.net/?AUID=B5B68011610C37021489 ), a FTTH ( http://www.t-2.net/?ctxID=000b68&funcID=1 ) u tego operatora.

#413952  autor: galtom
 30 cze 2010, 14:54
Generalnie masz racje ale:
- pieniadze zainwestowane w obecna technologie (nie mowie o tpsa bo na to sie narod zrucal od wielu lat) jeszcze sie nie zwrocily a ty juz karzeszoperatorom wydawac pieniadze na nowa technologie, ktora tez nie wiadomo czy sie zwroci bo za 5 lat sie okaze, ze jest cos jeszcze nowszego.
Skoro nie ma specjalnego zapotrzebowania ze strony konsumentow i nawet czesc z nich nie chce dzis placic za predkosci jutra to mozna jeszcze ciut poczekac az ludzie tego zarzadaja bo bedzie HDTV over IP 4 kompy w domu, kazdy oglada cos innego, tu sie nagrywa, ktos jeszcze gra, itd... itd...
Jeszcze do takiego modelu nam troche brakuje.:-)

Ale ja juz jestem blosko.
Telewizji w domu juz nie mam - bo po co?
Cos czasem na TV na dvd obejze ale zadko - zadna antena do TV nie jest podpieta.
Najfajniejszy czas to jak syn wieczorem idzie spac, a my lezymy sobie w lozu kazde z laptopem i kazde oglada cos fajnego na hulu/bbc czy "cos" z sieci w divixie :-)
Kto by pomyslal 10 lat temu.....

Pozdrawiam,
Galtom

#413954  autor: elkanguro
 30 cze 2010, 14:56
Nie znam się całkowicie na sprawach technicznych, i nie wiem jak to co podam ma się do TPSA ale w krakowskim GHNET płacę za łącze symetryczne 2/2 w godz. 12-24 oraz 5/5 w godz. 0-12 z publicznym IP 67zł. Jest to podobno technologia FTTB. Tego uploudu nie brałem celowo, to jest standardowo w ofercie.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2010, 14:57 przez elkanguro, łącznie zmieniany 1 raz.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#413955  autor: Feniks06
 30 cze 2010, 14:56
Wg. mnie temat cen w TP jest jasny. Oni dają taniej to konkurencja da proporcjonalnie taniej. I temat wyczerpany. Można jedynie mieć nadzieje, że porozumienie z UKE i ustalenie stałych cen hurtowych dla OA to zmieni i pozwoli TP konkurować na tym polu z innymi operatorami.
Jeśli chodzi o inwestycje są to kolosalne pieniądze by zmodernizować sieć do tego co jest na zachodzie. I nikt na to chętnie nie wyłoży pieniędzy bo albo ceny internetu w TP wzrosną do tego stopnia, że będzie to samobójstwo albo TP będzie kończyć na minusie kasowym. Jako, że operatorzy alternatywni mają gdzieś wykładanie pieniędzy na inwestycje (poza jakimś ułamkiem łącz ze strony Netii) to dla TP jest nierentowne inwestowanie by potem dzierżawić te łącza Netii za grosze bo od razu ten operator wejdzie tam z niższymi cenami. Jest to sytuacja patowa i patologiczna ale niestety tak jest. I to ani wina Netii ani wina TP tylko ustawodawcy który takie prawo narzucił.

#413957  autor: galtom
 30 cze 2010, 15:06
OA nie tyle nie sa/byli zainteresowani inwestowaniem w lacze co nie maja pieniedzy i przy takim rynku nikt im nie da.
Takie inwestycje jakie opisujesz robie sie na swiecie na kredyt. Ale kiedy (przyjanmiej do tej pory) konkurencja z narodowym operatorem byla prawie niemozliwa to kto zaryzykuje inwestowanie? Bogu dzieki, ze sie ta jedna Netia trafila. Poszukajcie inf. w sieci jak TPSA robila wszystko co wiej mocy by Neti przeszkdzic - i to nie na zasadzie zdrowej konurencji ale wrecz przeciwienie - i bynajmniej nie z troski o klienta. Jak o dzierzawe kazdego lacza, kabla, studzieni, realizecje umowy trzeba bylo walczyc. Ginely pisma, itd... itd...

Pozdrawiam,
Galtom

#413961  autor: Feniks06
 30 cze 2010, 15:10
Galtom owszem... walka była ciężka. Ale zwróć uwagę również na to, że Netia dostępu do swoich studzienek też odmawiała. I do tej pory nie ma obowiązku dostępu udzielać.

EDIT

Ja nie twierdzę że TP jest naj, cudowna i tak dalej. Walczyła bardzo agresywnie o rynek. Niejednokrotnie nieczysto. Ale inni operatorzy też chwytają się brudnych środków w walce o klienta. Przykład z wczoraj... klientka TP.SA posiadająca neo. Netia ją namówiła do przejścia. Klientka zrezygnowała z neostrady, podpisała umowę z netią a Ci dali odpowiedź po miesiącu że nie ma warunków technicznych i neta jej nie podłączą. Efekt... klientka zostaje bez neostrady i bez neta z netii. A obiecywali 20 mega... :wink:
Ostatnio zmieniony 30 cze 2010, 15:19 przez Feniks06, łącznie zmieniany 1 raz.

#413964  autor: Stefek
 30 cze 2010, 15:17
[quote="galtom"] OA nie tyle nie sa/byli zainteresowani inwestowaniem w lacze co nie maja pieniedzy i przy takim rynku nikt im nie da.
Takie inwestycje jakie opisujesz robie sie na swiecie na kredyt. Ale kiedy (przyjanmiej do tej pory) konkurencja z narodowym operatorem byla prawie niemozliwa to kto zaryzykuje inwestowanie? Bogu dzieki, ze sie ta jedna Netia trafila. Poszukajcie inf. w sieci jak TPSA robila wszystko co wiej mocy by Neti przeszkdzic - i to nie na zasadzie zdrowej konurencji ale wrecz przeciwienie - i bynajmniej nie z troski o klienta. Jak o dzierzawe kazdego lacza, kabla, studzieni, realizecje umowy trzeba bylo walczyc. Ginely pisma, itd... itd... [/quote]

PRAWDA

#413966  autor: galtom
 30 cze 2010, 15:20
Przychylam sie do tego co piszesz. Otwartosc i te same zasady powinny obowiazaywac wszystkich graczy na rynku.Niewatpliwie najwiekszemy nalezy baczniej patrzec na rece ale nie znaczy to, ze OA powinni moc robic cokolwiek zechca.

Sadze ze, w wypadku poslki idealem bylo by trzech duzych graczy z rozwijana wslana/wspolna siecia wspomagajaca strukturalnego) oraz duzy operator stukturalny nie swiadczacy uslug w detalu. + pomniejsze lokalne podmioty i oczywiscie w miastach kablowki.
Feniks06 pisze:Przykład z wczoraj... klientka TP.SA posiadająca neo. Netia ją namówiła do przejścia. Klientka zrezygnowała z neostrady, podpisała umowę z netią a Ci dali odpowiedź po miesiącu że nie ma warunków technicznych i neta jej nie podłączą. Efekt... klientka zostaje bez neostrady i bez neta z netii. A obiecywali 20 mega... :wink:
Ale chwilunia, z tego wynika, ze mimo wstepnej akceptacji wnioku to TPSA wypachala ich sianem.
Klient (choc Netia nic nie rozbila) jest wsciekly, ze to Netia nie chce podlaczyc (przeciez to bzdura, Netia to firma, chce zarobic i sprzedac kazdem usluge maks. najwyzszy net i najwyzszy abo) a to TP sobie pogrywa... i nic sie nie da zrobic. Raz podepna a raz nie...

A gdyby siec byla operatora hurtowego to co mu za roznica kto swiadczy usluge koncowa???

Pozdrawiam,
Galtom

#413974  autor: Feniks06
 30 cze 2010, 15:42
galtom pisze:Ale chwilunia, z tego wynika, ze mimo wstepnej akceptacji wnioku to TPSA wypachala ich sianem.
Klient (choc Netia nic nie rozbila) jest wsciekly, ze to Netia nie chce podlaczyc (przeciez to bzdura, Netia to firma, chce zarobic i sprzedac kazdem usluge maks. najwyzszy net i najwyzszy abo) a to TP sobie pogrywa... i nic sie nie da zrobic. Raz podepna a raz nie...

A gdyby siec byla operatora hurtowego to co mu za roznica kto swiadczy usluge koncowa???
Galtom to jest tak... klientka rezygnuje z neo... TP ją odpina i powstaje wolny port na centrali. Gdy jest ktoś chętny na neostradę na to miejsce się go wpina. Owszem, to TP dała odpowiedź negatywną netii ale to Netia obiecując klientce internet powinna zadbać o to by to przejście było możliwie płynne i by ten port na centrali jej zapewnić. Wydaje mi się, że tak to powinno wyglądać skoro firma zobowiązuje się mnie obsługiwać i obiecuje "proste" przejście. TP ze swojej strony jeśli miała innego klienta oczekującego na neo po prostu go na wolne miejsce wpieła i tyle.

Poza tym obiecywanie 20 mega w tym przypadku w ogóle było absurdem ponieważ patrząc tylko na mapę można było w ciemno strzelać, że więcej jak 2 mega nie pójdzie. Nie wspomnę, że klientka informowała Netię o tym, że w TP ma 512kb i że TP nie może jej dać więcej. No ale obiecać wszystko można i liczyć na to, że jakimś cudem się uda.

A jeśli chodzi o rynek telekomunikacyjny... operatorom alternatywnym trzeba dać możliwość powstania i znalezienia sobie jakiegoś miejsca na rynku. Ale uważam, że prawo które mówi, że żeby dać innym szansę to jednemu trzeba związać ręce jest prawem ułomnym. Bo aktualnie obowiązuje absurd, że na żadanie klienta TP ma obowiązek podłączyć go do sieci telefonicznej. Operatorzy OA takiego obowiązku nie mają. Podobnie jest z cenami... Tp może sprzedawać usługi po ile chce ale innym operatorom ma sprzedawać za połowę ceny. Inni operatorzy nie mają obowiązku inwestowania, zaś TP ma obowiązek kłaść ponad milion nowych łącz. Netia lub inny OA wystawia tylko faktury klientowi zaś koszta utrzymania łącza, obsługi, modernizacji ponosi TP. Ja nie chcę narzekać, ale to mi przypomina olimpiadę gdzie jednemu trzeba związać ręce, żeby inni mogli wygrać :wink:

#413998  autor: galtom
 30 cze 2010, 16:56
Feniks06 pisze: 1.Galtom to jest tak... klientka rezygnuje z neo... TP ją odpina i powstaje wolny port na centrali. Gdy jest ktoś chętny na neostradę na to miejsce się go wpina. [...]

Poza tym obiecywanie 20 mega w tym przypadku w ogóle było absurdem ponieważ patrząc tylko na mapę można było w ciemno strzelać, że więcej jak 2 mega nie pójdzie. [...]

2. A jeśli chodzi o rynek telekomunikacyjny... operatorom alternatywnym trzeba dać możliwość powstania i znalezienia sobie jakiegoś miejsca na rynku. Ale uważam, że prawo które mówi, że żeby dać innym szansę to jednemu trzeba związać ręce jest prawem ułomnym. Bo aktualnie obowiązuje absurd, że na żadanie klienta TP ma obowiązek podłączyć go do sieci telefonicznej. Operatorzy OA takiego obowiązku nie mają.

3. Podobnie jest z cenami... Tp może sprzedawać usługi po ile chce ale innym operatorom ma sprzedawać za połowę ceny. Inni operatorzy nie mają obowiązku inwestowania, zaś TP ma obowiązek kłaść ponad milion nowych łącz. Netia lub inny OA wystawia tylko faktury klientowi zaś koszta utrzymania łącza, obsługi, modernizacji ponosi TP. Ja nie chcę narzekać, ale to mi przypomina olimpiadę gdzie jednemu trzeba związać ręce, żeby inni mogli wygrać :wink:
Pozwol, ze sie ustosunkuje :-)

1. Co do predkosci oferowanej sie nie wypowiadam - wszystkie podmioty albo wiekszosc na rynku koloryzuje i naciaga zeby zdobyc klienta - nikt nie jest swiety. Jednak w sytuacji jaka opisujesz to co robi TPSA (wiem, ze moze i nic sie na to nie poradzi) to czyste swinstwo. Wiadomo, ze Netia prosi o przepiecie nie na wyrost tylko gdy ma klienta. I co niby wg. Ciebie ma zrobic aby tak nie bylo. Postawic ochroniarza przy szafie TPSA jak juz zlozy wnisek? Nic nie moze zrobic.

2. Zupelnie sie nie zgadzam. TPSA ma obowiazek podlaczyc klienta bo ma pokrycie wlasna siecia w calym kraju. To oznacza, ze czasem trzeba pociagnac kabel na 500 m a czasem a 5km - trudno. Tak to jest jak sie ma dominujaca pozycje na rynku, czasem trzeba dzialac w imie interesu spolecznego a nie tylko prywaty. Wlasciciel TPSA nie zbiednieje i nie zabiora mu domu/auta jak takie osoby bedzie podlaczal. Z drugiej strony wobraz sobie, ze masz mala siec np. w Koszalinie a ja w Katowicach rzadam od Ciebie podlaczenia (bo przeciez rowne zasady). Widzisz roznice?

2.i 3. Co do cen... myslisz, ze TPSA doplaca do dzierzawionych laczy? Nie, gdyby tak bylo FT juz dawno pozbyl by sie wszystkich udzialow bo przeciez nikt nie chce doplacac do interesu.Zarabia tyle, ze troche mniej. Gdyby nie OA to dalej lacze 1Mbps w tlefonie (czyli to co moze miec wiekszosc ludzi w kraju) kosztowaloby 250zl a umowa byla na 5 lat i jesli szadzisz, ze przy braku konkurencji TPSA sama z siebie wydalaby 1 zl na modernizacje sieci to sie mylisz. Niby po co jak i tak nie byloby alternatywy.

Co do prawa faktycznie powinno byc lepsze, tzn. zmuszac wszystkich uczestnikow rynku do tego samego. NP.

Kazdy telekom musi przeznaczyc min XX% przychodu na inwestycje w lacza, centrale, itd (w infrstrukture). Jesli przez 2-3 lata nie ma przychodu to wchodzi Urzad Skarbowy (bo ktos oszukuje - nikt nie doplaca do interesu w nieskonczonosc - albo masz zysk albo zamykasz firme). Firma oczywscie moze inwestowac wiecej ale tak zapis wymusi na czesci firm inwestycje minimum (i to ze kasa nie pjdzie na auta/ nieruchomosci, itp).

Powybudowaniu nowego lacza, lini, centrali nie kazdy ma okres karencji (5-10 lat - tu juz specjalisci potrzebia... aby okreslic czas splaty urzadzen). Tzn. w tym czasie ma wyslacznosc na swiadczenie sulug w swojej lokalizacji po tym czasie musi to udastepniac/dzierzawic wszystkim ktorzy beda chcieli.

I juz :-)

[ Dodano: 2010-06-30, 16:57 ]
sql pisze:galtom, Czy znasz jakiś sposób na oglądanie brytyjskich kanałów muzycznych np Scuzz

Jesli sa leglanie dostepne w sieci to tak - jesli nie to niestety. Korzystam z uslugi ktora daje mi IP (lokalizacje) w UK i USA tym samym moge bez lamania prawa ogladac/miec dostep do tego co amerykanie czy brytyjczycy. ALe nigdzie sie nie wlamuje :-)

Pozdrawiam,
Galtom