Dzień dobry,
Jestem po pogawędce z Plusem, po której wydaje mi się, że wiem mniej niż na początku

.
Sprawa dotyczy abonamentu w Plusie, umowa chyba dwuletnia (Kubala 40), brany telefon Nokia 6300. Umowa kończy się
4 Września, okres rozliczeniowy do bodajże 24 każdego miesiąca (tak, umowa kończy się
4). Moim zamysłem jest przenieść ten numer do Play Fresh. Kiedy i jak to zrobić żeby wyszło najtaniej. Już tłumaczę o co chodzi.
Dzwoniłęm aby poznać wysokość kary umownej za zerwanie umowy przed czasem. Niestety konsultant zbył mnie mówiąc że nie ma dostępu do takiej informacji (chociaż byłem już poprawnie 'zidentyfikowany'). Powiedziałtylko, że jest raczej niewielka. W domu będę za tydzień, poszukam umowy. Czy jest jakaś inna możliwość na poznanie wysokości tej kary? Na e-mail chyba nie napiszą?
Dowiedziałem się, że wypowiedzenie, jak i przenisienie obowiązuje 30 dniowy okres wypowiedzenia. Wiedziałem, że coś takiego ma miejsce podczas okresu umowy, ale Plus zaskoczył mnie mówiąc, że nawet kiedy ona przejdzie na czas nieokreślony (4Września) - nadal tn okres obowiązuje. W przypadku przenisienia numeru, które zajmuje 1 dzień, nadal trzeba będzie zapłacić fakturę za te 30dni. Inaczej mówiąc, skłądając wniosek o przeniesienie 5 Września, i nawet jeżeli 6 Playzostanie włączony, trzeba będzie zapłącić fakturę za 30 dni... Tak mi to wytłumaczono przynajmniej.
Jak najkorzystniej dokonoć przeniesienia w takiej sytuacji?
Wydaje mi się, że jakoś w Sierpniu złożyć wniosek o przenisienie, wtedy jakaś mała kara (tylko jaka?) + faktura za 30 dni. Jeżeli jest jakiś sprytniejszy sposób, to byłbym wdzięczny za wskazanie.
Jest tylko jeden mały problem - Nokia ma simlocka, z tego co wiem, w Salonie Firmowym zdejmą go bezpłatnie po zakończeniu umowy. Czy to także nastąpi jeżeli będzie zerwana przed czasem? W końcu kara jest po to, żeby 'spłacić' wcześniej telefon, więc powinno być wszystko ok.