• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #413081  autor: Sig
 26 cze 2010, 14:36
Dzień dobry,

Dziś kiedy chciałem podłączyć Nokię e61i do ładowarki nie było zwyczajowej reakcji - sygnał dźwiękowy, potem animacja ładowania. Po manipulacji kablem, kilka razy światełko zabłysnęło, ale nigdy na dłuższą chwilę. Mam dwie baterie, na każdej ta sama sytuacja. Testowałem też na łądowarce oryginalnej i nie oryginalnej. Mam wrażenie, że kabel kiedy jest wetknięty tak jakby nie trzymał - łatwo się wysyła (ale nie jest całkowicie luźny). Cała sytuacja mnie martwi i inie bardzo wiem jak upewnić się co do usterki i jak ją ewentualnie naprawić. najprostszą odpowiedzią byłoby to, że nawaliło gniazdo ładowrki w jakiś sposób. Teoretycznie pógd da się jakoś rozkręcić, może tam coś po prostu weszło...

Przydałaby się porada kogoś mądrzejszego odemnie ;-). Co do gwarancji, to musze najpierw poszukać paragonu, ale już chyba nieaktualna - od zakupu minęło ponad 2 lata, chociaż nie jestem pewien czyNokian nie daje 3 (?) na telefony kupione w sklepie (ten był w sklepie za granicą bez simlocka).

Edit: po kilku testach doszedłem do wniosku że winne jest gniazdo zasilania. Chyba się wyrobiło. Czy takie coś jest do naprawy w pierwszym lepszym serwisie? Pewnie można kupić taki element i go wymienić? Jaki mógłby być koszt?

#413098  autor: Jaca
 26 cze 2010, 16:03
Jeśli poszedł tylko bezpiecznik to z 30-40 zł jak coś poważniejszego to nawet 100 zł. Taniej wyjdzie kupienie ładowarki biurkowej, w której naładujesz baterie, tutaj masz link do takiej ładowarki KLIK . A jeśli chciałbyś wymienić gniazdo sam, to jest to proste, bo z tego co pamiętam w tym modelu gniazdo jest na styki, czyli wciskane i nie trzeba nic lutować. A gniazdo możesz kupić na allegro, tutaj masz jedną aukcję z takimi gniazdami KLIK

#413164  autor: kerim36
 26 cze 2010, 20:53
obstawiam uszkodzenie gniazda ladowania - pewnie szpikulec niebawem odpadnie

mozesz sprobowac wymienic samemu

instrukcje znajdziesz w google.pl

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#413752  autor: Sig
 29 cze 2010, 15:26
Dziękuję za odpowiedzi.

Niestety, nie miałem czasu na czekanie aż czesc z Allegro przyjdzie - faktycznie zmiana nie powinna być trudna, wystarczy wsunąć tę małą kostkę/gniazdo. Nie byłem też na 100% pewien czy to na pewno tylko to.

Oddany do serwisu, po 5 godzinach i po 45zł wydanych wrócił. Chyba faktycznie ten bolczyk w środku się ukruszył, bo teraz go widać, a wcześniej raczej nie. Dziękuję za link do aukcji cześci - chyba swobie zamówię mimo wszystko ;-). Precyzyjne śrubokręty już mam.