• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem

#412800  autor: ciuchcia
 25 cze 2010, 03:21
tez dzis z tym walczylem na E72 ... przechodzi konfigurator i wraca do menu mail, a skrzynka pozostaje nieskonfigurowana ;/

#412801  autor: northwest
 25 cze 2010, 03:29
mi wywala błędy z połączeniem :/

#412803  autor: Jaca
 25 cze 2010, 07:14
Ustawienia powinny być takie:
1.Wybierz pozycje ,,Messaging" > ,,Options" > ,,Settings" > ,,E-mail" > ,,Mailboxes" (,,Wiadomości" > ,,Opcje" > ,,Ustawienia" > ,,E-mail" > ,,Skrzynki pocztowe").
2.Jeśli na tym telefonie nie była nigdy wcześniej konfigurowana poczta e-mailowa, wybierz pozycję ,,Yes" (Tak), aby zdefiniować nową skrzynkę pocztową. Jeśli masz już inne skrzynki pocztowe, wybierz pozycję ,,Options" (Opcje), a następnie ,,New mailbox" (Nowa skrzynka pocztowa).
3.Wybierz przycisk ,,Start", aby uruchomić kreatora konfiguracji.
4.Wybierz opcję ,,IMAP4", a następnie wybierz przycisk ,,Next" (Dalej).
5.Wpisz swoją nazwę użytkownika Gmaila (łącznie z ,,@gmail.com") jako adres e-mailowy i wybierz przycisk ,,Next" (Dalej).
6.Wpisz ,,imap.gmail.com" jako serwer poczty przychodzącej i wybierz przycisk ,,Next" (Dalej).
7.Wpisz ,,smtp.gmail.com" jako serwer poczty wychodzącej i wybierz przycisk ,,Next" (Dalej).
8.Wybierz odpowiedni punkt dostępu, a następnie wybierz przycisk ,,Next" (Dalej).
9.Wpisz opisową nazwę skrzynki pocztowej konta e-mailowego.
10.Po skonfigurowaniu skrzynki pocztowej wybierz ją na ekranie ustawień skrzynki pocztowej e-mail.
11.Wybierz pozycje ,,Connection settings" > ,,Incoming e-mail" (,,Ustawienia połączenia" > ,,Przychodząca poczta e-mailowa").
12.Wpisz swoją nazwę użytkownika (łącznie z ,,@gmail.com") i hasło do Gmaila.
13.Wybierz opcję ,,SSL/TLS" jako zabezpieczenia (porty) i zdefiniuj swój port jako ,,993".
14.Wybierz przycisk ,,Back" (Wstecz).
15.Wybierz pozycję ,,Outgoing e-mail" (Wychodząca poczta e-mailowa).
16.Wpisz swoją nazwę użytkownika (łącznie z ,,@gmail.com") i hasło do Gmaila.
17Wybierz opcję ,,StartTLS" jako zabezpieczenia (porty) i zdefiniuj swój port jako ,,587".
18.Wybierz przycisk ,,Back" (Wstecz) i zmień inne ustawienia zgodnie ze swoimi preferencjami.
I należy w ustawieniach konta gmail aktywować serwer pop3.

#412807  autor: johnq
 25 cze 2010, 07:33
Ustawiałem wczoraj ręcznie na swojej 5230 i wszystko pięknie śmiga. Ustawienia pop i smtp muszą się zgadzać z tymi podanymi tutaj

#412811  autor: ciuchcia
 25 cze 2010, 07:49
no dobrze na 6220 CL tez tak zrobilem .... jednak w E72 nie mam kroku 4. Zamiast niego mam wybrac rodzaj skrzynki - do wyboru jest gmail, albo inny. Niezaleznie od tego ktory wybiore pyta sie mnie o adres... po czym jest "wykrywanie ustawien e-mail" i wyrzuca potem do menu (tego po punkcie 2).

#412817  autor: Jaca
 25 cze 2010, 08:22
To zrób tak:
Wybierz inny, wpisz jakikolwiek adres mailowy ( np. [email protected] ), następnie wybierz POP/IMAP, następnie przeniesie cię do strony gdzie możesz wpisać ustawienia skrzynki oraz możesz modyfikować zaawansowane ustawienia. W tym momencie zmień adres email na właściwy, i wpisz ustawienia tak jak podano tutaj KLIK