• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #411837  autor: joxar1
 21 cze 2010, 16:51
Witam

Pewnego razu coś mnie skusiło i spróbowałem zalogować się do Aero2. Jakież było moje zdziwienie gdy ujrzałem to:
Obrazek
(ta ikonka wi-fi to wbrew pozorom ikonka roamingu)
Telefon był zalogowany przez jakąś minutę, potem go wywaliło. Często się zdarza, że udaje mi się na chwilkę zalogować do Aero2. Jednak do innych sieci nie.
I teraz zasadnicze pytania: czym to jest spowodowane, czy mógłbym normalnie wykonywać połączenia itp. i czy drożej bym za to zapłacił?

#411871  autor: kwistas
 21 cze 2010, 18:53
A próbowałeś z tego dzwonić? Dziwny ten błąd, telefon musi cały czas łapać uprawienia, bo nie może się zalogować, by korzystać z sieci, ja tak miałem na trochę starszym telefonie z karą Ery, logował się do Orange, lecz nie można było wykonywać połączeń.

#411883  autor: iperyt
 21 cze 2010, 19:50
W prehistorycznych dla naszej telefoni komórkowej czasach 1999 rok często Panasonic G520(abonament Plus) przy próbie ręcznego wybrania logował się do Ery.Na wyświetlaczu oczywiście dodatkowo pojawiał się trójkąt informujący o roamingu.Przy próbie nawiazania połączenia telefon wylogowywał się.

#411902  autor: muchakk
 21 cze 2010, 20:46
Właśnie sprawdziłem u siebie. MOja karta Play na tym samym telefonie co ty masz (x1) również się loguje do sieci AERO, ale wywala mnie po około minucie :)

Pozdr.

#412036  autor: joxar1
 22 cze 2010, 12:54
A próbowałeś z tego dzwonić?
Nie mam jak sprawdzić, bo teraz loguje mnie tylko na ok. sekundę i telefon nawet operatora nie pokazuje, tylko "Trwa wyszukiwanie...", "Brak usługi" lub "Usługa roamingu"

#418976  autor: widex
 24 lip 2010, 20:22
To mi udało się połączyć kartą z Play do Ery. Wyświetliło się R i cell info Ery: Pojezierze Brodnickie. ;] Po 30 sekundach wywaliło. Nie dało się ponownie zalogować.

#469440  autor: joxar1
 07 kwie 2011, 19:59
Pozwolę sobie odkopać mój własny temat i ponownie zapytać: Jak to jest, że tym razem na ułamek sekundy wpuszcza mnie już dwóch operatorów i to na tyle "skutecznie", że telefon łapie nazwę operatora?

Dla dowodu (CI jest plusowe):

Obrazek
Obrazek
Obrazek